Keresés

Részletes keresés

SántaLászló Creative Commons License 2015.10.08 0 0 27941

aha, meg azt is írta hogy házi vízműve van... :) 

Előzmény: jano5691 (27924)
energo47 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27940

Ez sem feltétlenül igaz, esetemben ha nyit a kazán visszatérőjén lévő biztonsági szelep, akkor  az 1000 literes pufferből  (218 cm magas) kb 550 liter még képes a kazánt hűteni.

De mint említettem, ezt megelőzően, kell egy áramszünet, kell egy vízmü üzemzavar, vagy csőrepedés, és tönkre kell mennie a "szünetmentes" áramforrásnak is.  Gondolom ez "túl sok" ahhoz hogy mind egyszerre bekövetkezzen.

Mint írtam mindenkinek más és más az elképzelése, elvárása, gondolkodásmódja. De ez nem baj, mi lenne  ha mindenki egyforma lenne? Na szerintem az lenne a nagy baj!

Béke veletek, jó88888!

Üdv: DJ

Előzmény: pajaci (27933)
Biga Cubensis Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27939

Igazából én még sosem mertem a kazánt egyedül hagyni, bár szerencsére még nem volt úgy áramszünet, hogy veszélyes lett volna. Mondjuk én otthonról dolgozom, szóval nem kell kazánpásztort sem felvennem :)

Előzmény: energo47 (27935)
trakisbandi Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27938

Hali !

Mint említettem még nem kezdődött el neki a szezon, tehát még nem megy naponta, csak próbaüzem volt.

Kazánkörit cseréltem energiatakarékosra az eredeti max 200w-ot fogyasztott, viszont dolgozott is.

Még nem tudni ki fog győz(köd)ni.

Előzmény: tormap (27931)
zsebacsi88 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27937

szeirntem pont az o videojat linkeltem be:)

koszonom, elolvasgatom akkor amit tudok hosszu teli hideg esteken

Előzmény: joevagyok68 (27936)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27936

no kozben megvan....

ko75 is csinalt....tehat az o hozzaszolasait is erdemes....

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=133815421&t=9154219

Előzmény: zsebacsi88 (27930)
energo47 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27935

Kíváncsivá tettél, mekkora  teljesítményű? (milyen kazán?) és mekkora (hány literes) tágulási tartályod van?Mennyi a rendszer víztérfogata? Valamint hova disszipálja a tartály a keletkezett hőt? Mekkora az a maximális  hőmennyiség amit képes a kazánodtól elvonni?

"Kazánt meg nem hagyunk teljesen őrizetlenül, "

Lehet hogy Ti nem, de jómagam és gondolom itt még sokan mások nem így gondolják. Hisz mindenki azért próbálja "automatizálni" (felügyelt nélkülivé) és biztonságossá tenni a rendszerét, hogy ne kelljen "ház pásztort" állítani mellé. De lehet ezt is rosszul gondolom, de én már csak ilyen vagyok.

Előzmény: pajaci (27932)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.10.07 0 1 27934

Kedves zsezse... :-) 

Ő/k/ csinaltak tobb faelgazt is . A hozzaszolasait kene vegigolvasni, felvenni vele a kapcsolatot maganban, meg tan a jutyubon is van fenn videoja.

http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=1419423&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9154219

Meg volt 1-2 ember, aki - a segitsegevel - csinalt faelgazt....majd gondolkodom ki lehetett az, ha szerencsed van jelentkezik/nek.

Előzmény: zsebacsi88 (27930)
pajaci Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27933

Ha a hidrofórból elfogy a víz, akkor vége a dalnak, ebből meg nem fogy el.

Előzmény: energo47 (27929)
pajaci Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27932

Akkora tágulási, amekkora kell egy normális biztonságos rendszerhez. Kazánt meg nem hagyunk teljesen őrizetlenül, ha elmegy a villany van időnk elzárni. Nagyon jól működik, háromszor kipróbáltam :-)

Előzmény: energo47 (27929)
tormap Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27931

Szia!

Érdekelne, hogy mi a véleményed. Halkabb a rendszer ezzel a szivattyúval?

Kevesebb energia felhasználással is tudja azt amit a régi szivattyú?

Mekkora teljesitményűt cseréltél erre?

Előzmény: trakisbandi (27926)
zsebacsi88 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27930

sziasztok

uj vagyok ebben a topicban, igy nekem minden vicc uj lesz:)

jelenleg egy Calor V50-es+puffer + sajat keszitesu apritek egetovel futok, amivel meg is vagyok elegedve, de piszkalja a fantaziamat egy olyan faelgazosito kazan, ami nem csak hasabfat, hanem mindenfele "szemetet", ertem ez alatt a fureszport, szotyit, apritekot, stb el tudna fogyasztani es jo hatasfokkal elegetni.

ilyenre gondolok:

gondolom ez a ket video itt szamtalanszor megfordult mar.

szoval egy ilyen kazan epitesen torom a fejem, ehhez gyujtenek otleteket, tapasztalatokat.

A tervezeket, rajzokat en gondoltam megcsinalni, a hegesztes/vagas gepmuhelyben megoldott.

van-e itt koztetek olyan, aki esetleg sajat maga epitett faelgazosito kazant? milyen jotanacsaitok vannak?:)

az elektronikus vezerles reszet - ha szukseges - arduinoval oldanam meg, jelenleg ezzel uzemel az apritek egeto is (fustgaz hofok figyeles + automatikus beadagolas, elakadas figyeles, stb)

milyen ventillatort ajanlotok a celra?

minimalis teljesitmeny igenyem nincs, ~2m3 puffer all rendelkezesre, ezt kell tudnia megtolteni maximalis hatasfokon, illetve jo lenne ha ezt max 2 feltoltesbol meg tudnam oldani, ha ez nem lehetetlen feladat.

koszi elore is a segito hsz-okat:)

energo47 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27929

Mint minden más ez is relatív, csupán csak az a kérdés mekkora az a "nyitott tágulási" mennyi folyadék van benne? mekkora hőleadó felülettel rendelkezik? (mennyi hőt tud elvonni?) és a legfontosabb kérdés mekkora az a hőmennyiség amit a "nyitott tágulásinak" disszipálnia kellene. Ugyebár nem mindegy hogy a  "kritikus helyzet" mikor következik be, a kazán begyújtása után nem sokkal,  ( akár több órás elvonás is szükséges lehet)  avagy akkor amikor már szinte nincs a kazánban éghető anyag, és rövidesen magától kialszik.

Előzmény: pajaci (27928)
pajaci Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27928

Ha a nyitott tágulási rendesen két csöves módon van bekötve, akkor az tökéletesen visszahűti a kazánt.

Előzmény: energo47 (27927)
energo47 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27927

Szép estét Neked és a fórumozó csapatnak!

"De itt hidroforos víz betáplálásólról volt szó! Ha nincs áram nincs víznyomás nincs víznyomás  (cseszheted a hűtőkört) "

De a hidroforból  + a zárt tágulási tartályból nagy valósínűséggel még mindig több  "víz utánpótlást"  kap a kazán, mint a nyitott tágulási tartályból, valamint egy dologról elfeledkeztél, van a rendszeren biztonsági szelep is!

Tehát a kockázat semmivel sem nagyobb mint az általad vázolt esetben!

" Vigas, Pyro-gas, Orlan,..."  igen ezek mind faelgázosító kazánok, (az Atmos is)  hisz ez az emlitett kazánok topic-ja.

Ezek mindegyike tudja kezelni a felvetett problémát, magyarul leszabályoz a névleges teljesítmény 30-40 %-ára, ha pedig "áramszünet" van, akkor leáll a ventilátor, és még a fentebb említett  teljesítmény értéket sem éri el.

"A fából vaskarika: nyitott tágulással a kazán és a puffer. Ha gáz van elnyomja a vizet a nyitott tágulásin keresztül. "

Úgy gondolom erre is válasz lehet a feni érvelésem.

"Megfelelően méretezett hőcserélővel a puffer után tudsz kivenni fűtési hőt úgy hogy nem ugrik a lemez radiátorok garanciája ha van!"

Ez akár igaz is lehet, feltéve ha a kazán mellé teszed a szoba biciklit,(felszerelve megfelelő generátorral) + ételt italt, és megfelelő váltó személyzetet! Ugyanis hiába van betárolt hőmennyiség a pufferben,-  ha keringető szivattyút nem hajtja valami, vagy valaki, (mechanikus keringtető szivattyú) abból az ki nem jön magától hőcserélőn keresztül.

Áruld el mitől "ugrana" a lemez radiátorok garanciája zárt rendszer esetén, és miért nem a nyitott esetén, mert ezt még mindig nem tudom követni.

"Egy amit a kollégák nagy hányada elfelejt ezek nem gázkazánok."

Szerintem mindenki,- aki ilyen kazánnal rendelkezik,-  tisztába van vele hogy Faelgázosító Kazánja van!

Előzmény: Biokazan (27925)
trakisbandi Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27926

Hali !

Beépítettem egy takarékost én is, viszont a régi Wilo is a rendszerben van biztos ami biztos.

Amperszag olvtárstól lestestem a bekötést

Még nem kezdődött el neki a szezon, később többet tudok mondani, jelenleg teszi a dolgát.

Előzmény: SántaLászló (27923)
Biokazan Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27925

Nincs harag! :-)

De itt hidroforos víz betáplálásólról volt szó! Ha nincs áram nincs víznyomás nincs víznyomás  (cseszheted a hűtőkört) 95°C kinyit és? Leáll a ventilátor a kazánban ez mind jó! 

A Vigas, Pyro-gas, Orlan csak a ventillátor által nyomott levegőt juttatja az égéstérbe. Az elektronika lekezeli a hőmérséklet beállítást. Ezeknél igaz hogy ha nincs áram nincs égés. Az Atmosnál ebben nem vagyok biztos. És nem fikázom a készüléket csak már egy picit korszerűtlen a termoelemes huzatszabályozóval. Plusz egy hiba lehetőség.

A fából vaskarika: nyitott tágulással a kazán és a puffer. Ha gáz van elnyomja a vizet a nyitott tágulásin keresztül. Megfelelően méretezett hőcserélővel a puffer után tudsz kivenni fűtési hőt úgy hogy nem ugrik a lemez radiátorok garanciája ha van!

Egy amit a kollégák nagy hányada elfelejt ezek nem gázkazánok.

Csak próbáltam segíteni, megoldást találni ennyi.

Előzmény: energo47 (27921)
jano5691 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27924

Jól van na. Azt irta lesz UPS-e.

Előzmény: SántaLászló (27918)
SántaLászló Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27923

a Megathermnél ezt ajánlották Wilo Yonos Pico 25/1-6 helyett:
(azt mondta a srác sok fűtésszerelő viszi)

http://www.megatherm.hu/greenpro-rs256ea

Szerintetek megéri? adatlapja szerint Kínai, de tudásra többet tud mint a Wilo Yonos Pico 25/1-6

nyunya72 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 27922

Nekem 5 rétegű csővel van megcsinálva a hűtőkör. Tavaly tesztelten 96 C foknál nyitott a szelep es és ameddig visszanem hült a kazán, szépen folyt a melegvíz rajta kifelé.

Semmi baja nem lett, nem látszott rajta olvadás stb... 

energo47 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27921

"Van egy szabályozási törvény még életben ugyanis nem helyezték hatályon kívül!"

"Ez pedig az jelenti ki hogy vegyestüzelésű kazánt zárt rendszerbe kötni tilos! Ez vonatkozik minden fa, szén,biomassza tüzelésű kazánra ahol nem biztosított a tüzelőanyag automata adagolása."

Nem kívánok Veled (mással sem!) vitát generálni, de beidéznéd nekem ezt a törvényt?

Szerintem nagyon keversz valamit.

"Az ötrétegű hőteher bírása max 110°C 5 perc ezután leolvad. "

Idézet: / HAKA specifikáció/ (de lehetne más gyártó is!)

Lásd itt:

http://www.haka.hu/link/termekismerteto

Igénybevételi lehetőség:

3 rétegű padlófűtéscső PE-RT: 90°C -ig tartósan terhelhető 3 bar üzemi nyomásig.
5 rétegű padlófűtéscső PE-Xc: 95°C -ig tartósan terhelhető 6 bar üzemi nyomásig.
5 rétegű alumínium betétes cső PE-RT, PE-Xc,: 95°C -ig tartósan terhelhető 12 bar, PE-Xb esetén 10 bar üzemi nyomásig, rövid ideig 110°C -ig.

A vészhűtő körben alkalmazott  termikus szelepek általában 95 °C-on nyitnak, ezt a hőmérsékletet pedig (tartósan, mondhatni korlátlan ideig ) elviseli az 5 rétegű cső!

Miután a hálózati víz a belépő oldalon ("több báros  nyomással") a hűtőkör másik oldalán pedig szabad kifolyással  folyamatosan áramlik, áruld már el, mitől is "olvadna le" a cső?

"Hidroforos vízellátásnál csak ajánlani tudom a nyitott rendszert a pufferig. A puffer után egy hőcserélővel megoldható a zárt rendszer!"

Ez pedig megítélésem szerint egy igazi "fából vaskarika", ugyan minek? de lehet én ítélem meg rosszul, ha így van majd valaki kijavít.

"Kedves kis hazánkban, tisztelet a kivételnek minden szerelő mérnöknek képzeli magát megvezetve a felhasználót mennyire jó neki a nagyobb teljesítményű kazán. "

Bizonyára ismered a mondást: "aki tudja csinálja, aki meg nem az oktatja, magyarázza"

Remélem nincs harag?

Előzmény: Biokazan (27919)
bnorci71 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27920

Az ötrétegű hőteher bírása max 110°C 5 perc ezután leolvad. Ha a hűtőkör beindul nem 5 perc alatt fogja a kazánt lehűteni!

Kíváncsiságból kérdezem

Hogy lesz a 3-5baron beáramló és teljes keresztmetszeten folyó vízből egy nyitott rendszerbe 110fokos víz?

A szelep ugye 93-95fokon nyit. A venti ekkor már valószínű régen áll levegőt nem kap az égés tehát csak az izzó parázs ami elvezeti.

És mivel nyitott a szabad kifolyású a csővég így nem hiszem, hogy nagy nyomást kellene elviselnie, ha meg elpukkan akkor úszni fog a pince

Előzmény: Biokazan (27919)
Biokazan Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27919

Tisztelt Urak!

Csak egy megjegyzés a rendszerbekötésekről és a vészhűtő körről!

Van egy szabályozási törvény még életben ugyanis nem helyezték hatályon kívül! Ez pedig az jelenti ki hogy vegyestüzelésű kazánt zárt rendszerbe kötni tilos! Ez vonatkozik minden fa, szén,biomassza tüzelésű kazánra ahol nem biztosított a tüzelőanyag automata adagolása.( Elavult) De ha gubanc van a beüzemelő megüti a bokáját!

Ahol nem biztosított a hűtőkör vízellátása tilos zárt rendszerre kötni a saját érdekében. A biztonsági hűtőt ötrétegű csővel bekötni életveszélyes! Az ötrétegű hőteher bírása max 110°C 5 perc ezután leolvad. Ha a hűtőkör beindul nem 5 perc alatt fogja a kazánt lehűteni! Tapasztalat.

Hidroforos vízellátásnál csak ajánlani tudom a nyitott rendszert a pufferig. A puffer után egy hőcserélővel megoldható a zárt rendszer!

És még egy megjegyzés: minden gyártó legalább is nálam kiköti a gépészeti hőveszteség méretezést és lehetőség szerint a tervezést! Ennek hiányában a vevő saját felelősségére választ kazán teljesítményt. Kedves kis hazánkban, tisztelet a kivételnek minden szerelő mérnöknek képzeli magát megvezetve a felhasználót mennyire jó neki a nagyobb teljesítményű kazán. Találkoztam már akár 20-25kW túlméretezéssel. A fűtési szezonban max 3-4 hét amit a kazánok teljes teljesítményen üzemelnek. A többi részterhelés. Na ezért is vannak a túlfűtések, túlmelegedések.

SántaLászló Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27918

:D :D

Áramszünet esetén. :D ott a pont! :D

Előzmény: jano5691 (27916)
bnorci71 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27917

beszarik az elektronika, a szivattyú a kazánt ekkor már csak a független vízhálózat menti meg

na meg ha zárt a rendszer akkor a biztonsági lefúvató de az már csak a bummtól véd

elmondom neked 65-70 fokra van állítva a Vigas puffer nélkül vastagcsöves rendszer és volt, hogy elindult a hűtőkör, van az az együttállás, hiába indul el a keringető beállított+10foknál ha kell meleg ha nem, nem bírt annyit hűteni a kazánon a visszatérő

veszel 10m 20-as 5rétegűt és meg van oldva az oda és elvezetés

Előzmény: hizi (27908)
jano5691 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27916

Ezzel meg az lesz  baj, hogy gravitációsan nem tud átáramlani annyi hűtőviz, ami kielégiti at Atmos bürokratáit, izé ügyvédeit :-)

Esetleg egy atmoszférikus tároló és egy termosztáttal vezérelt szivattyú nyomná át a kazánon a hűtővizet.

Előzmény: hizi (27910)
energo47 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27915

Ha szabad javaslattal élnem, akkor a következő tanáccsal szolgálok:

Hetekkel ezelőtt írtad, hogy felvetted a kapcsolatot egy hivatalos "Atmos szervízessel"  akitől ígéretet kaptál, hogy ha szakszerűen beszerelteted a kazánt, akkor Ő elmegy és "20.000,- Ft-ért beűzemeli" dokumentálja a garanciát.(akkor soknak találtad!)

1/ Vedd fel a kapcsolatot az adott személlyel, kérj tőle egy rajzot, (ha úgy tetszik skiccet, hogy ő hogy szokta csinálni, mik az elvárásai) pecsét, aláírás!

2/ Ezután keress egy (jó) szerelő szakembert, (nem márkaszervizesre gondolok!!!!  de nem is a szomszéd "Mekk Elekre") add a kezébe a kapott rajzot, és hidd el jól el fogja végezni a kivitelezést.

3/ Értesíted a fent említett szakszervizes úriembert amikor elkészült a bekötés, Ő üzembe helyezi, dokumentája,

Te pedig fizetsz, és boldog leszel mert elkészült a rendszered, nem kell télen fagyoskodni.

Ennél nem tudok egyszerűbb megoldást javasolni.

Ha sokáig vársz, előfordulhat, hogy eszkimó családdá változtok.

Előzmény: hizi (27909)
bnorci71 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27914

Az üzembe helyező meg zárthelyi foglakozáson vehet részt pár esztendeig!

ezt kollégám úgy szokta mondani, hogy nem szeretné ha más és másként szervezné a nem életét...

Előzmény: gmkiev (27905)
energo47 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27913

"Nem értem miért csak kiegésziti azt??? Kifejtenéd!"

Előttem már Sánta L kolléga(27900 hsz) tömören megfogalmazta a lényeget, ragozhatnám tovább, de gondolom felesleges, -többször elhangzott már,- az akku csak egy dolog a rendszerben,  /Murphy szerint ami elromolhat, az biza el is romlik, a tűz, a víz a gőz csúnya dolgokat képes művelni szerencsétlen együttállás esetében!/

"sértésnek tünik SZEPTEMBER szeptember táján."

Erre pedig már reagáltam pár HSZ-el ezelőtt,- igaz nem neked, de fenntartom azt.

Én azt nem értem miért nem "segítő szándékként" kezeled ha valaki tanácsol valamit, miért tételezed fel hogy bárki is rosszindulattal viseltetik irányodban?

Előzmény: hizi (27908)
energo47 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 27912

"A vastag betűs rész, jogilag aggályos, magyarul nem tartható és nem is kötelező."

Ebben azért vitatkoznék, ugyanis a PTK szerint minden vásárlás egy "szerződéses jogügylet" melyben eladó szabhat feltételeket, vásárló pedig eldöntheti hogy elfogadja-e azokat, vagy éppen nem él az adott cég ajánlatával, és más termék után néz. Minden bizonnyal ez a "vastag betűs" rész a termék garanciajegyben is megtalálható. A tisztelt vásárló bizonyosan tisztában volt azzal hogy a tavaszt nyár követi, és azt pedig az ősz, és ezt követően a TÉL is eljő, (nem lehet arra hivatkozni, hogy hosszú időintervallumot kapott a szerelésre, üzembe helyezésre.) / Mielőtt vitába keverednénk, ugyanezt már "klima vonalon" végig jártam, (Gazdasági Versenyhivatal, Fogyasztó védelem) és a fent leírt választ kaptam./ 

Természetesen a gyártó (vagy megbízott szervize ) eltérhet ettől ha hírneve, üzleti érdeke ezt kívánja, de jogilag nem támadható! Ne feledd nem egy kenyérpirító, vagy hajszárítóról van szó, ahogy fogalmaztál a "hunyó" hosszú "beutalóra" számíthat.

Előzmény: gmkiev (27906)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!