Keresés

Részletes keresés

stapika Creative Commons License 2015.09.20 0 1 116019

"muszáj". Ősi magyar szó,íróink,költőink leggyakrabban használt szava.:-)

Előzmény: Figyelget (116012)
snapszmester Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116018

Ezt ne eroltesd, most sokat bukhatunk. Igaz, így fél britannia miénk.:-)

Előzmény: Tucso69 (116015)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.20 0 2 116017

Olyan ez, mint a hályogkovács esete. Míg nem tudod milyen bonyodalmakkal jár a dolog, csinálod és nincs semmi gond. Amikor több ismerettel rendelkezel, bizony sok minden félre sikerül. Én is e fórumon hallottam először az opálosodásról, a kozmaolajról,,,,

Igaz, kóstoltam nagyon rossz pálinkát is, de jót is. Az is előfordult, hogy anyám vizet öntött az apám pálinkás üvegébe, de nem opálosodott be.

Egy darabig én is tölthettem akármennyi vizet az enyémhez, de nem lett opálos. Most boldog vagyok, mert 35 foknál az enyém is opálosodik.

Így vagyok a gyümölcsfa oltással is. Hajdanában egy éles konyhakéssel, egy kis zsírral kevert agyaggal boldogultam úgy, hogy az eredési arányom

90-100% volt. Most már többet tudok, spéci szerszámaim, kellékeim vannak, például omega ollóm is, és fél lábon ugrálok, ha elérem a 40-50% eredési arányt. Természetesen ebben sem vagyok egyedül.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: norennord (116013)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116016
!!!

(Akkó mé nemtuggyák hogy köll csinyáni :-))))) )
Előzmény: Tucso69 (116015)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.20 0 2 116015

Magyar föld ami fölött Magyar szó száll!

Előzmény: snapszmester (115998)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116014
De foglalkozzál csak vele.Ha már ennyi időt,költséget rááldoz az ember,ne legyen opálos az a pálinka!
Előzmény: norennord (116013)
norennord Creative Commons License 2015.09.20 0 1 116013

Köszönöm azoknak akik hozzá szóltak az őszibarack dolgokhoz..

 

Ez az első szezonom ezzel a főzővel így még van mit kitapasztalni rajta most azzal kezdem hogy egy időre félre teszem a fregmátort és lassítok a főzés sebességén tisztázáskor.

 

Kozmaolaj..

Az előző főzővel nem volt gond ezzel én nem is halottam az addig róla hogy ilyen is van olyat még végkép nem hogy opálos pálinka pedig ugyanazokat a fajta gyümölcsöket főzzük.. ez a főző nem tudom mit csinál vagy hogy csinálja de termeli rendesen van edény hozzá na most próbálom majd több jégkockát beledobni.. mert lehet hogy kevés volt. Tudom sokan azt mondjátok hogy nem kell ezzel annyira foglalkozni de nem egy szép vizuális élmény az opálos pálinka.

Figyelget Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116012
Csak röviden,de muszáj: :-)))))))
Előzmény: stapika (116011)
stapika Creative Commons License 2015.09.20 0 2 116011

Értékes információ.Kösz,hogy megosztottad velünk.

Előzmény: Törölt nick (116009)
snapszmester Creative Commons License 2015.09.20 0 1 116010

Ez a globális világ, csak a pálinka magyar.

Előzmény: Feeriba51 (116006)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116009

Mosott p....t nem kunszt nyalni!:)

Előzmény: stapika (116001)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116008

A borházba került, kinn nem hagyhatom. 10 napot tervezem utóérlelni, vagy kicsit többet. 

Előzmény: Tucso69 (115991)
schlumberger Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116007

Köszönöm válaszod! :-)

Előzmény: Feeriba51 (115993)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116006

Székely, "szerb", "román"...

Szedd össze magad!:-))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (116002)
stapika Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116005

Na na,elhamarkodott kijelentés.:-)

 

Előzmény: snapszmester (116002)
rézműves1 Creative Commons License 2015.09.20 0 1 116004

Szerintem azért nagyon ne legyél elkenődve, mert lehet, hogy egy kis idő elteltével előjönnek azok az ízek illatok. Az őszibarack néha csinál érdekes dolgokat.

Előzmény: norennord (115994)
Lajcsi Simo Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116003

Eredeti iz a legjobb deha szeretned hogy hangsujosabb legyen az iz akkor alkoholosgozt atkel vezetni pl " aszalvany szuron". Regebb a tiltot idokben hazilag keszitett 24l aluminium tejeskander volt az ust egy rezcsospiral es vizhutes. Fokep borajbol foztek szuleim mert krumplival 1 az 1 aranyba cserelhetovolt.

snapszmester Creative Commons License 2015.09.20 0 1 116002

Vazze, abból mindenki tud.:-)

Előzmény: stapika (116001)
stapika Creative Commons License 2015.09.20 0 2 116001

"Hozzáadjuk a tudásunkat és az évszázados tapasztalatokat."

 

   Mi  gyümölcsből,egyszer próbáld ki.:-D

Előzmény: snapszmester (115998)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.09.20 0 0 116000

Sziasztok! Az asszonykám ki vett a fagyóból ( mert már újat ért) 6- 7 kg birset. Kiolvadt és 2 napig hagytam pihenni. 

Most ledaráltam de az olyan " shavanya" hogy az szörnyű. Tanácsot kérnék, mit tegyek vele? Almával, körtével javítsam? Hogy szoktátok a birset cefrézni?  Előre is köszi. Üdv ksanyi.

Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.20 0 1 115999

Na, na, azért ne vedd egy kalap alá a székelyt a "románnal":-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (115998)
snapszmester Creative Commons License 2015.09.20 0 1 115998

Egyem a lelketeke, ezért lehet pálinkát csak magyarországon főzni. :-)

Mi adalekkal fozunk. Hozzáadjuk a tudásunkat és az évszázados tapasztalatokat.

Nem lehetséges hogy csak egyszerűen sok volt az előparlat?

Az első lépcsőben kihajtunk minden szennyeződest.

Egy menetben biztos hogy marad belőle az östben.

 

Előzmény: Feeriba51 (115996)
Lajcsi Simo Creative Commons License 2015.09.20 0 0 115997

Kar erte! Altalaba ha csapviztol szokot zavaros opalosa valni. Sok asvany tartalmaz a viz fokep vizko. Desztilaltvizel lagyithato a palinka. Mi adalek nelkul fozuk a palinkat. Ket ustbe fozuk az elsobe egy 250l kavaroval elatott nagyolo, a masik eg 150l tisztalo ust. A nagylas kb 2-3 ora tisztalas ami folyamatosan ellenorizuk alkoholtartalomat  1,2-2 ora elore kifogjuk a rezest 1,5 korul. Majd a vegen egy keves uto. Altalaba  50-55°

Előzmény: norennord (115994)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.20 0 0 115996

Na, most megint nem fogok tapsot kapni:-)))

Tulajdonképpen az történt, hogy átestél a ló túloldalára. A pálinka főzéskor, mind a két lépcsőben tisztább, alkoholos oldatot akarunk elérni. Neked ez most "nagyon" sikerült. Annyira, hogy az íz és illathordozó "szennyeződéseket" is ki tudtad szűrni. Ehhez hozzájárult a deflegmátor alkalmazása, a szűrés, a figyelmes lassú finomítás.

Az opálosságot nem tudom megmagyarázni, de nem kéne az legyen.

Úgy látszik a sárga barack jobban bírta ezt a tortúrát.

 

"Volt egy 20 liternyi 25 fokra vissza higított alszeszem őszibarackból. Kellemes íz világgal én azt mondom hogy ott már lehet sejteni hogy milyen lesz."

 

Na ez az a pont, amikor el kéne gondolkozni az egymenetes főzésről.

Jó nedűt!!!

 

 

Előzmény: norennord (115994)
Lajcsi Simo Creative Commons License 2015.09.20 0 0 115995

Nekem csak a( buletinem ) roman en szekely vagyok! 

Előzmény: Feeriba51 (115969)
norennord Creative Commons License 2015.09.20 0 0 115994

Üdv mindenkinek..

 

Kissé elvagyok keseredve vagy is inkább csalódott vagyok!

Volt egy 20 liternyi 25 fokra vissza higított alszeszem őszibarackból. Kellemes íz világgal én azt mondom hogy ott már lehet sejteni hogy milyen lesz. A cefrét flegmátor nélkül főzöm de a finomításhoz felrakom a flegmátort. Így tettem most is és le is főtt szépen 40 fok körül állítottam le a közép párlatot. Szépen vissza higítottam sz.királyival 45 fokra. Az hogy opálos lett mint az még csak a kisebb gond pedig van szűrőm ezek szerint még aktívabban kell dobálni a jégkockát! Nem gond az opál berakom a hűtőbe és 5 mikronos szűrővel majd leszűröm! Ami a nagy csalódás a végeredmény a se íze se bűze pálinka lett. És nem igazán értem miért?! Pedig az alszesz kellemes barack íz volt! Vissza fogta volna valami a zamatot és az ízt…?! Így készült a kajszi barack is de az nagyon intenzív zamatos ez meg…?! CSALÓDÁS!

Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.20 0 1 115993

Tulajdonképpen van rá magyarázat.

A rokonságban, ismerősök között vannak áttelepültek. Hivatalosan magyar állampolgárok, magyar névvel, de a környezetük "románokként" emlegeti őket.

Másik: Hajdanában egy Kovács és egy Szentpétery fiatalember albérletet keresett Budapesten. A szerződés megkötésekor egy nagyon fura nevű (talán német, talán zsidó) főbérlő megkérdezte tőlük: - De azért magyarok vagytok???

Hát akkor...?

Jó nedűt!!!

Előzmény: schlumberger (115986)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.20 0 0 115992

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (115980)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.19 0 1 115991

Lehet érlelni pincében és a napon is!

Én a napon szoktam, nem szar a birspálinkám.

Előzmény: hevezoli64 (115922)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.19 0 0 115990

Semmi gáz, tud még színesebb is lenni!

Előzmény: adam1117 (115961)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!