Olyan ez, mint a hályogkovács esete. Míg nem tudod milyen bonyodalmakkal jár a dolog, csinálod és nincs semmi gond. Amikor több ismerettel rendelkezel, bizony sok minden félre sikerül. Én is e fórumon hallottam először az opálosodásról, a kozmaolajról,,,,
Igaz, kóstoltam nagyon rossz pálinkát is, de jót is. Az is előfordult, hogy anyám vizet öntött az apám pálinkás üvegébe, de nem opálosodott be.
Egy darabig én is tölthettem akármennyi vizet az enyémhez, de nem lett opálos. Most boldog vagyok, mert 35 foknál az enyém is opálosodik.
Így vagyok a gyümölcsfa oltással is. Hajdanában egy éles konyhakéssel, egy kis zsírral kevert agyaggal boldogultam úgy, hogy az eredési arányom
90-100% volt. Most már többet tudok, spéci szerszámaim, kellékeim vannak, például omega ollóm is, és fél lábon ugrálok, ha elérem a 40-50% eredési arányt. Természetesen ebben sem vagyok egyedül.
Köszönöm azoknak akik hozzá szóltak az őszibarack dolgokhoz..
Ez az első szezonom ezzel a főzővel így még van mit kitapasztalni rajta most azzal kezdem hogy egy időre félre teszem a fregmátort és lassítok a főzés sebességén tisztázáskor.
Kozmaolaj..
Az előző főzővel nem volt gond ezzel én nem is halottam az addig róla hogy ilyen is van olyat még végkép nem hogy opálos pálinka pedig ugyanazokat a fajta gyümölcsöket főzzük.. ez a főző nem tudom mit csinál vagy hogy csinálja de termeli rendesen van edény hozzá na most próbálom majd több jégkockát beledobni.. mert lehet hogy kevés volt. Tudom sokan azt mondjátok hogy nem kell ezzel annyira foglalkozni de nem egy szép vizuális élmény az opálos pálinka.
Szerintem azért nagyon ne legyél elkenődve, mert lehet, hogy egy kis idő elteltével előjönnek azok az ízek illatok. Az őszibarack néha csinál érdekes dolgokat.
Eredeti iz a legjobb deha szeretned hogy hangsujosabb legyen az iz akkor alkoholosgozt atkel vezetni pl " aszalvany szuron". Regebb a tiltot idokben hazilag keszitett 24l aluminium tejeskander volt az ust egy rezcsospiral es vizhutes. Fokep borajbol foztek szuleim mert krumplival 1 az 1 aranyba cserelhetovolt.
Sziasztok! Az asszonykám ki vett a fagyóból ( mert már újat ért) 6- 7 kg birset. Kiolvadt és 2 napig hagytam pihenni.
Most ledaráltam de az olyan " shavanya" hogy az szörnyű. Tanácsot kérnék, mit tegyek vele? Almával, körtével javítsam? Hogy szoktátok a birset cefrézni? Előre is köszi. Üdv ksanyi.
Kar erte! Altalaba ha csapviztol szokot zavaros opalosa valni. Sok asvany tartalmaz a viz fokep vizko. Desztilaltvizel lagyithato a palinka. Mi adalek nelkul fozuk a palinkat. Ket ustbe fozuk az elsobe egy 250l kavaroval elatott nagyolo, a masik eg 150l tisztalo ust. A nagylas kb 2-3 ora tisztalas ami folyamatosan ellenorizuk alkoholtartalomat 1,2-2 ora elore kifogjuk a rezest 1,5 korul. Majd a vegen egy keves uto. Altalaba 50-55°
Tulajdonképpen az történt, hogy átestél a ló túloldalára. A pálinka főzéskor, mind a két lépcsőben tisztább, alkoholos oldatot akarunk elérni. Neked ez most "nagyon" sikerült. Annyira, hogy az íz és illathordozó "szennyeződéseket" is ki tudtad szűrni. Ehhez hozzájárult a deflegmátor alkalmazása, a szűrés, a figyelmes lassú finomítás.
Az opálosságot nem tudom megmagyarázni, de nem kéne az legyen.
Úgy látszik a sárga barack jobban bírta ezt a tortúrát.
"Volt egy 20 liternyi 25 fokra vissza higított alszeszem őszibarackból. Kellemes íz világgal én azt mondom hogy ott már lehet sejteni hogy milyen lesz."
Na ez az a pont, amikor el kéne gondolkozni az egymenetes főzésről.
Kissé elvagyok keseredve vagy is inkább csalódott vagyok!
Volt egy 20 liternyi 25 fokra vissza higított alszeszem őszibarackból. Kellemes íz világgal én azt mondom hogy ott már lehet sejteni hogy milyen lesz. A cefrét flegmátor nélkül főzöm de a finomításhoz felrakom a flegmátort. Így tettem most is és le is főtt szépen 40 fok körül állítottam le a közép párlatot. Szépen vissza higítottam sz.királyival 45 fokra. Az hogy opálos lett mint az még csak a kisebb gond pedig van szűrőm ezek szerint még aktívabban kell dobálni a jégkockát! Nem gond az opál berakom a hűtőbe és 5 mikronos szűrővel majd leszűröm! Ami a nagy csalódás a végeredmény a se íze se bűze pálinka lett. És nem igazán értem miért?! Pedig az alszesz kellemes barack íz volt! Vissza fogta volna valami a zamatot és az ízt…?! Így készült a kajszi barack is de az nagyon intenzív zamatos ez meg…?! CSALÓDÁS!
A rokonságban, ismerősök között vannak áttelepültek. Hivatalosan magyar állampolgárok, magyar névvel, de a környezetük "románokként" emlegeti őket.
Másik: Hajdanában egy Kovács és egy Szentpétery fiatalember albérletet keresett Budapesten. A szerződés megkötésekor egy nagyon fura nevű (talán német, talán zsidó) főbérlő megkérdezte tőlük: - De azért magyarok vagytok???
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: