Annyira nem csak a nyomaték gyilkol, hogy szerintem pont leszarja a vezérműtengely, hogy mekkora nyomaték forgatja, bár nem vagyok benne biztos... Gondolom a bütykök terhelése is inkább az általuk mozgatott egyéb alkatrészektől függ, mert nem mindegy, hogy egy négyütemű wartburg szelepet (inkább annak a rugóját), vagy mondjuk egy PD elemet nyomogat.
Én abból indultam ki, hogy hozzáértő ember kezében és utcai használatban van az autó. Nem hinném hogy egy megfelelő 5W-50 nem látja el jól a kenést (minden évszakban).
Ebből jött a kérdés szerintem: "a nagy dieseleknél brutális nyomaték szabadul rá a fő-és vezérmű tengelyre"
Ez valamennyire nekem is furcsa, nem gondolnám hogy a benzines vez tengely kevesebbet kap, pl a szelepvezérlés benzinesnél valószínűleg jobban terhelt (de laikus vagyok!).
" ... Abban a motorban nincs szerintem szélsőséges olajterhelés. ... "
A motor és a benne lévő olaj terhelése szvsz nem mindig jár "kéz a kézben". Egyetlen motor (ezen belül elsősorban a vezérműlánc és környéke) sem nagyon szereti ha rendszeresen üveghangon forgatják, ez az olajnak nem jelent komoly kihívást.
Én 17 éve foglalkozom kenőanyagokkal,így hát láttam,hallottam már sok marhaságot,sületlenséget motorolajokkal kapcsolatosan.A te esetedben persze nem erről van szó,és te legalább megpróbálsz utánanézni.Nos, a BMW LL-04 olajokat elsősorban a részecske szűrős diesel motorokra fejlesztették ki. Ezért van az alacsony hamu és foszfor tartalom,ugyanis ezek eltömítik a részecske szűrőt,tehát minimálisra kellett csökkenteni ezek arányát.Egyébként benzines motorokba is nyugodtan alkalmazható,pld. az M52 mociba is.Csak azS54,S62motorokba nem!Semmiféle kopás védelem csökkenés nincs!Nem is lehet hiszen a nagy dieseleknél brutális nyomaték szabadul rá a fő-és vezérmű tengelyre. Ezek az LL-04 specifikációjú olajok csak 0w40 vagy 5w30 -asok,és teljesen szintetikusak!Az M52-be inkább a 0w40 való.
Úgy tudom, hogy pont az alacsony kén- és foszfortartalom a problémás, mivel ez egyes adalékok, például a ZDDP csökkentésével vagy talán kiváltásával jár, aminek következtében csökken a kopásvédelem a nagy nyomásnak kitett felületeken, mint amilyen a vezérműtengely.
Én egyszer raktam az M52-be, de pár ezer km alatt zajosabb lett a motor, és azóta is olyan. Akkor jártam körül a témát, és sok helyen írták, hogy nem alkalmas minden régi motorba.
Sziasztok! Van egy olyan gondom,hogy klímás e36-om nem fűt a baloldalon egyik állásban sem(ablak,fej,láb).Mi lehet a gond? mert néztem a fűtés csap "hengereit" és mid kettő forró,és a csövek is.
" ... Mit szólna mondjuk egy M40 hozzá, ami még a "hagyományos" olajjal is megeszi a vezérműtengelyt? ... "
A "hagyományos" és a nem hagyományos (ez esetben LL04 jóváhagyású) olajok közt alapvetően a bázisszámban (TBN) valamint kén- és foszfortartalomban van különbség de ezek a kenési képességet a legkevésbé sem befolyásolják.
Pedig én azt olvastam, hogy az LL-04 nem kompatibilis visszafelé, ahogy máshol is azt írták, hogy a low-SAPS olajok nem minden régi típusba tölthetők. Igaz, egyik sem hivatalos BMW forrás volt, ahhoz nem férek hozzá.
Mit szólna mondjuk egy M40 hozzá, ami még a "hagyományos" olajjal is megeszi a vezérműtengelyt? Valahol azt olvastan, hogy csak görgős himbás/tőkés motorokban alkalmazhatók ezek az olajok.