Én 17 éve foglalkozom kenőanyagokkal,így hát láttam,hallottam már sok marhaságot,sületlenséget motorolajokkal kapcsolatosan.A te esetedben persze nem erről van szó,és te legalább megpróbálsz utánanézni.Nos, a BMW LL-04 olajokat elsősorban a részecske szűrős diesel motorokra fejlesztették ki. Ezért van az alacsony hamu és foszfor tartalom,ugyanis ezek eltömítik a részecske szűrőt,tehát minimálisra kellett csökkenteni ezek arányát.Egyébként benzines motorokba is nyugodtan alkalmazható,pld. az M52 mociba is.Csak azS54,S62motorokba nem!Semmiféle kopás védelem csökkenés nincs!Nem is lehet hiszen a nagy dieseleknél brutális nyomaték szabadul rá a fő-és vezérmű tengelyre. Ezek az LL-04 specifikációjú olajok csak 0w40 vagy 5w30 -asok,és teljesen szintetikusak!Az M52-be inkább a 0w40 való.
Úgy tudom, hogy pont az alacsony kén- és foszfortartalom a problémás, mivel ez egyes adalékok, például a ZDDP csökkentésével vagy talán kiváltásával jár, aminek következtében csökken a kopásvédelem a nagy nyomásnak kitett felületeken, mint amilyen a vezérműtengely.
Én egyszer raktam az M52-be, de pár ezer km alatt zajosabb lett a motor, és azóta is olyan. Akkor jártam körül a témát, és sok helyen írták, hogy nem alkalmas minden régi motorba.
Sziasztok! Van egy olyan gondom,hogy klímás e36-om nem fűt a baloldalon egyik állásban sem(ablak,fej,láb).Mi lehet a gond? mert néztem a fűtés csap "hengereit" és mid kettő forró,és a csövek is.
" ... Mit szólna mondjuk egy M40 hozzá, ami még a "hagyományos" olajjal is megeszi a vezérműtengelyt? ... "
A "hagyományos" és a nem hagyományos (ez esetben LL04 jóváhagyású) olajok közt alapvetően a bázisszámban (TBN) valamint kén- és foszfortartalomban van különbség de ezek a kenési képességet a legkevésbé sem befolyásolják.
Pedig én azt olvastam, hogy az LL-04 nem kompatibilis visszafelé, ahogy máshol is azt írták, hogy a low-SAPS olajok nem minden régi típusba tölthetők. Igaz, egyik sem hivatalos BMW forrás volt, ahhoz nem férek hozzá.
Mit szólna mondjuk egy M40 hozzá, ami még a "hagyományos" olajjal is megeszi a vezérműtengelyt? Valahol azt olvastan, hogy csak görgős himbás/tőkés motorokban alkalmazhatók ezek az olajok.
Nagy hirtelen annyit sikerült kinetezni, hogy az LL04 gyakorlatilag az LL01 alacsony SAPS tartalmú változata. Kérdés, hogy egy korábban közepes SAPS tartalmú olajat igénylő motor mennyire örül egy modern, alacsony SAPS tartalmúnak. Mindegy is, én biztosan nem fogom beletölteni.
Utánanéztem, és tényleg, de ez nekem újdonság. Nem valami frissen bevezetett dolog ez? Korábban emlékeim szerint az LL04 csak a 2004-től gyártott típusokba volt használható. Illetve az sem régi dolog (bár erről tudtam), hogy az LL98-at felváltotta az LL01.