én nem haragszok rád, beszélhetünk, de máskor gondold meg,mit csinálsz
a fidelió egy hülyét, még-nagynehezen- eltür, de egyszerre kettö. már neki is sok...
valakiknek igen utjába vagyok, de nem baj
a párbeszékekel pedig azt szerettem volna, hogy ahogy mi most leülünk és beszélgetünk, erröl-arról stb /rosszul irtam a második sorban
Párbeszédeket akartam mondani,
na l
jó megyek quint hallgatni, szia
zeneakadémia, Donatella Fallioni ha jól tudom , OszternéR Játssza a grieg á mollt, de vmi pocsékul
a büfében odajön egy katona, s mivel mi civilek" támogattuk a katonákat
ugyhogy megittam és neki is fizettem egy sört.
megkérdi a srác : mi a véleményed az a mollról ???? nno, belölem kirobbant, és mindent elsoroltam, ......
egyszercsak hatalmas csapás a vállamon,nekitámadtam : hagyjon engem, stb, mire ö
kedves barátom, én Anntl István vagyok, jöjjön velem
nna, kézcsók Fischer Annienak, majd
Anntal : Na donatellácska, hallgassa meg a fiatal embert
---de tanár ur, tessék engem békénhagyni.....
Antall: kérem.... legyen olyan szives, donatellácska, figyelj....
egy ismerösömmel a szünetben, az akadémián, söröztünk, Donatella a grieg a mollt játszotta, rettenetes pocsékul, énmeg jó nagy hangon elkezdtem pofázni, mi nem tetszett, mit szurt el, egyszercsak valaki a vállamra csap, keményen, hátulról
Gyerekkorában lám milyen színházi östehetség volt, nos drámát írt. Nővéreitől elcsen ruhadarabokat, felöltöztette sajátkezűleg faragott bábjait. Nos, megtalálták növérei, azt jól kicsúfolták. Mert a LOVAGdráma TERMÉSZETESEN, így szólt:
Elfelejtettem, a z 1etlen Bruckner Brams anekdota, amit tudok:
Brahms elment Bruckner temetésére DE VISSZFORDULT a templomajtóban:
- Majd később jövök. Koporsóban.
306 - ravel! Ha ezzel a Mozartos dologgal arra próbálsz utalni, amit a Bruckner 9.ről írtam, akkor el kell szomorítsalak: utóbbi nem anekdota, hanem zenetörténeti kutatások eredménye.
Megnéztem Ormay könyvét: Megbukott zenekritikák. Hát nem nagy, Nem anekdota. Ez a hiba a Lebrecht kkönyvben is: nem anekdota az hogy "Beethoven hatalmas zseni, de nem igyekszik azon hogy jobbá tegye a világot, amit gyűlöl." Ez nem. Ráadásul az eredeti angol kiadsá tele volt hossssssssszzzzzzzzzzzúúúúúúúúúúúúúú idézetekkel.
Ruggiero Leoncavallo első nagy sikerét a Bajazzók bemutatójával aratta Milánóban, 1892-ben. Amikor az előadás megkezdése előtt felment a vezénylő pulpitusra, a nézőtérről éles sarkantyúpengést hallott. Dühösen megfordult, s látta amint a földszint első sorában, nagy sarkantyúcsörömpöléssel mögéje telepszik egy lovastiszt. Leoncavallo nyelt egyet, visszafogta dühét, és udvariasan biccentett a tisztnek:
– Köszönöm, uram! Nagyon köszönöm!
– De mit, maestro? – kérdezte meglepetten a huszártiszt.
– Azt, uram – felelte most már kedélyesen Leoncavallo –, hogy csak a sarkantyúját kötötte fel a
premieremre, és a lovát nem hozta magával.
Ez ismert. De igaz?
Egyébként én lebrecht könyve szerint haladok. Jó az, legaláb igaz a legtöbb. Nem olyanok mint:
ozart még be tudt fejzeni a Rekviemet, de másnap meghallt
Bár a benne lévő anekdoták többsége magáról a szerzőről szól, de az egyik legszórakoztatóbb könyv: Pjatigorszkij: Csellóval a világ körül. (Bár gondolom szinte mindenki ismeri itt, de azért említsük meg.)
Ezzel szemben Lebrecht: A komolyzene anekdotakincse elég gyenge eresztés.
Ugyancsak közepes Ormay: Megbukott zenekritikák c. opusa.
tudtok ajánlani használható anekdotáskönyveket, esetleg olyam életrajzokat, könyveket, amikben sok van? (Pl. Gerald morre Túl hangos vok? c könyvől 50 anekdta(!))
Bruckner és Mara (így kell írni) eltérő jellemek voltak, de közös volt bennük, hogy vízkúrára fogták őket (bár eltérő okokból: Mara súlyos bőrbeteg volt, Brucknernek meg az idegei voltak gyengék).
Nem tudom, olvasta-e valaki gerald Moore: Túl hangos vagyok? (Am I too loud?) c könyvét. Mindenkit bíztatok, tele jó sztorikal, én 51-et szedtem ki belőle.
Gerald Moore Amerikában járt, de mindenhol szórakoztató (gondolom én: country, jazz, blues , nyálas szarok) zene szólt.
A repülőn megkérte a stewares, kapcsolja már ki . Az meg is tett, de odatette: - Nem vagyunk muzikálisak, mi,?