Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 287
Bruckner szájából hangzott el:
"Bald nennen sie mich Narr, bald Meister. Die sollen schreien, so viel sie wollen! Wenn das, was ich schreibe, gut ist, wird es bleiben. Wenn nicht, wird es zugrunde gehen."

azaz:
"Egyszer bolondnak neveznek, másszor mesternek. Kiabáljanak, amennyit csak akarnak! Ha, amit írok, jó, megmarad. Ha nem, elveszik."
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 286
Kedves tannhauser-d!

Rég nevettem ilyen jót! "ÉN Süketen küzdök, hogy elmondjam, mi van a szivemben. te meg itt flangálsz" - ZSENIÁLIS!

Valóban vanak Brahmsnak gyönyörű pillanatai - engem a kamarazenéje érint meg (hegedűszonáták, vonósnégyesek) - de ahogy mondod: azt a lélekemelést, az igazi Hitet, és a valóban fontos kérdések feltételét (MIÉRT VAGYUNK EGYÁLTALÁN?) elmulasztja - Bruckner "hibája", hogy csak ezekkel foglalkozik.
[fidelio] tannhauser Creative Commons License 2008.09.09 0 0 285
280 ::::: MI ????? szenvedélyvesztés ?
hát a te arisztokrata segged nem lenne alkalmas rá, hogy szétrugdossuk(gen Brahms bácsi, ezt neked mondom
mutass egyetlen szinfóniádat a négy közül, amiben lélekemelés, és sziverösités van
tudsz olyant mit a nyolcadik elsö tételének fináleja
látjátok, ezért imádom chelibidachet ,meert IDŐT--- aad, 
szemfényvesztés ?/ ezt akatrtam irni )
jóó, nem mondom Brahmsnak is voltak öszinte pillanatai, lásd a d moll zongoraversenyt
 vagy az altrabszódiát,,elismerem,  De öföméltoságu Brahms urnak mwgmaradt

" mi van ? maga még mindig szimfóniát ir" ehelyett,mondhatta volna :
Tónikám, adjon eröt az Isten, hogy tudd befejezni
Tanárurkérem, mielött méltoztatna belémtörülni akadémikus csizmáját. lenne még pár szavam.
köszönje meg istennek. hogy eethoven nem ismerte önt (vagy igen ? nem tudom
mert akkor a mester a maga partitira cimlapjait is a fejéhez vágta volna,igy
____ÉN Süketen küzdök, hogy elmondjam, mi van a szivemben. te meg itt flangálsz
nagyméltóság....a sziveddel irj, ne az akadémiai tagságoddal.ennyi
[fidelio] tannhauser Creative Commons License 2008.09.09 0 0 284
Bravo Tomas:APU" nevében
most is,hogy fekszm betegen: Hálaisten ,már itthon- most is "APU" van velem
  én nem utálom a Brahnsi szimfóniákat. söt. az elsö egy csoda. de én-nem tudom te érzed e-
--------------- lemerem fogadni. hogy Brahms :professor ur nak szólittatta magát,viszont Bruckner szerintem- sok kiskocsmába leülhetett az emberekkel, hogy azután ujrairja a negyedik scercoát,és mi az eredménye ? Látjuk
lehet, hogy most kapok a pofámra, nem baj
Brahms szerintem a felsö tizezeré
Apu meg MINDENKIÉ
ha a sorsom ugy hozta volna, hogy Brahmsal találkozott volna velem, akkor
kimért. akadémimus- dumávaf "Tündökölt volna
most lehet. hogy meginn kapok a pofámra, 
de ha én Brams filmet forgatnék, Havas Henriket kérném a föszerepre
APUT-bevallom- nem tudom kinek adnám ?????
talán Latinovits Zolinak ??????
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 283
Érdekes - és tagadhatatlan - hogy a magyar néplélekhez Brahms közelebb áll. (Én egy ilyen habsburgimádó, osztráklelkű bruckneriánus mondhatom)

apropos bruckneriánus: a - wagneriánusokkal szemben - a Brahms-követőket brahminoknak nevezték... HAHA!... jó hogy nem brahmanáknak!
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 282
és igaz. :)
[fidelio] Zsölény Creative Commons License 2008.09.09 0 0 281
Gonosz, de zseniális.
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 280
hozzávetőleg:

"A szimpátia, amit Brahms tagadhatatlanul itt-ott kelt, eltekintve azon pártos érdeklődéstől, pártoskodó félreértéstől, régóta rejtély volt nekem: míg végül, csaknem egy véletlennek köszönhetően, rájöttem, hogy egy meghatározott embertípusra hat. A képtelenség melankóliája az övé; nem a teljességből alkot, hanem a teljességre szomjazik. Ha levonjuk, amit utánoz, amit nagy őregektől vagy egzotikus-modernektől kölcsönöz - a másolás mestere -, a legsajátabbjaként a vágyakozás marad... elárulják a vágyakozók, a kielégületlenek. Túl kevéssé személy, túl kevéssé középpont... Ezt megértik a "személytelenek", a  periférikusok, - szeretik ezért. Különösképpen ő a kielégületlen nők egy típusának zenésze.

Brahms megható, amíg titokban rajong vagy magát gyászolja - ebben "modern" -; hideg lesz és érdektelen, amint a klasszikusok örökébe lép."
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 279

Nietzsche Brahmsról

"Die Sympathie, die Brahms unleugbar hier und da einflösst, ganz abgesehen von jenem Partei-Interesse, Partei-Missverständnisse, war mir lange ein Räthsel: bis ich endlich, durch einen Zufall beinahe, dahinter kam, dass er auf einen bestimmten Typus von Menschen wirkt. Er hat die Melancholie des Unvermögens; er schafft nicht aus der Fülle, er durstet nach der Fülle. Rechnet man ab, was er nachmacht, was er grossen alten oder exotisch-modernen Stilformen entlehnt - er ist Meister in der Copie -, so bleibt als sein Eigenstes die Sehnsucht... Das errathen die Sehnsüchtigen, die Unbefriedigten aller Art. Er ist zu wenig Person, zu wenig Mittelpunkt... Das verstehen die "Unpersönlichen" die Peripherischen, - sie lieben ihn dafür. In Sonderheit ist er der Musiker einer Art unbefriedigter Frauen. 
[...]
Brahms ist rührend, so lange er heimlich schwärmt oder über sich trauert - darin ist er "modern" -; er wird kalt, er geht uns Nichts mehr an, sobald er die Klassiker beerbt."

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 278
Hozzáfűzném a 270-hez (ami valóban megesett, több forrás igazolja):
Ez 1886-ban történt (a 7. szimf. bécsi bemutatóján), Brahms ekkor fejezte be a maga 4.jét. Többet nem is írt. Bruckner még a halálos ágyán is a Kilencediket komponálta.
Ennek fényében a mondat ("Mi az, maga szimfóniákat is ír?") végképp sokat elárul Brahms kicsinyes és irígy természetéről.
Brahms azt írta Clara Schumannak, hogy Bruckner művészete csak csalás, szemfényvesztés ("Schwindel"), ami egy-két év alatt lecseng és elfelejtődik. Nem jött be.
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 277
Kedves ravel!

A kitalált ankdota is csak akkor működik, ha illeszkedik az illető 
személyiségéhez.

(De azért ne azon versenyezzünk, ki tud anekdotát kitalálni: amiket hoztam, azoknak mind forrása van)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 276
kedves Tomás!

De ha kitalálunk Brahms-szidó anekdotákat (én inkább viccnek nevezném), akkor persze.

Wagner gyerekkorában báb-drámákat írt, s felfedezték a nővérei. Jót mulattak a z ügyetlen bábokon, és a lovagdráma egy során:
SZORONGÓ HÖLGY: Hallom, trappol már a lovag! 

:)))))))))))))))))))))))))))))))))
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.07 0 0 275
Brahms és Bruckner Strauss (Johann) is ismert anekdota:

Brahms valami olyasmit mondott a Kék Duna keringőről, hogy "Bárcsak én írtam volna!" (jellemző)

Bruckner állítólag ezt mondta egyszer: "Hát, inkább egy Strauss-keringő, mint egy Brahms-szimfónia!" - :D
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.07 0 0 274
272-274: az anekdotának nem történelmi igazsága van, hanem pszichológiai-emberi. Azaz akkor is sokat elmond/hat egy emberről, ha nem (úgy) történt meg az eset.

Ha megnézed a két (nem igaz) anekdotát, ami idéztél Brucknerről és Brahmsról, még így is észrevehető, hogy Brahms megjegyzése sértő és lekicsinylő, Bruckneré inkább tisztelettudó szurkálódás - azaz nem bántó (hiszen alapvetően bókba van burkolva).
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.07 0 0 273

Beecham:

A szoprán a Massenet Don Quijoté-ban mentegetőzött mért lép be mindig késön:
- Mert Sljapin úr mindig korán hal meg.
- Ön súlyosan téved asszonyom - says Sir Thomas. - Nekem operaénekes nem tud tú l  korán meghalni

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.06 0 0 272

Furcsa műfaj az anekdota, hiszen, sokminden odatartozhat: vicc, híres ember humoros, vAgy megható története. Én szerintem hülyeséget csinálnak, akik után nyomoznak mindennek, ami következtében: nincs igaz anekdota. Az aekdotánál nem (nagyon) érdekes ez. De nem szabad CSAk anekdoták alapján megírn ie gy életrajzot

Furcsa műfaj az anekdota, hiszen, sokminden odatartozhat: vicc, híres ember humoros, vAgy megható története. Én szerintem hülyeséget csinálnak, akik után nyomoznak mindennek, ami következtében: nincs igaz anekdota. Az aekdotánál nem (nagyon) érdekes ez. De nem szabad CSAk anekdoták alapján megírn ie gy életrajzot
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.06 0 0 271
Bruckner egyszer:
- Kedves Brahms, milyen szép tízpercet szerzett nekem ezzel a szimfóniával

(NEM IGAZ)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.04 0 0 270
Jaj, csak nem igaz!!!!!!!! :D Nem hiszem

Bruckner szimfónia után Brahms:

-Ez mind a 9 volt?

(Nem igaz)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.01 0 0 269
Brahms egyik zongoraversenye közben Bruckner a tanítványaihoz:
- No, látják, ilyen egy szimfónia-téma!
:D
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.01 0 0 268
Brahms Brucknerhez, annak 7.(!) szimfóniájának bécsi premierje után:
- "Kedves Bruckner, nem is tudtam, hogy maga szimfóniákat is ír!"

Anton Mester erre nem replikázott. Csak a tanítványainak jegyezte meg: "Miért bánt ő engem? Én tisztelem, az ő komoly műveit. Nem tehetek róla, ha a magaméi nekem mégis kedvesebbek."

Egyik oldalon pondróság, a másikon emberi nagyság.
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.01 0 0 267
"Nézze meg az én partitúráimat - tanácsolta egyszer Ravel. - Meg Debussyéit is. De ne nézze meg d'Indy meg Wagnber partitúráit."
Majd kisvártatva hozzátette: "Nézze meg Meyerbeert is"
"Meyerbeert???????????"
"Igen......Meyerbbeeert. Az Wagner, de jó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
[fidelio] ennio Creative Commons License 2008.08.27 0 0 266
Valamilyen elfuserált rajzfilmhős hangját imitálva beszél a gyerekekhez. Rettenetes.
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 265
Glenn Gould Talks to Children about Interpreting Music - bocs az anoltudásom még hiányos : tehát: Glenn Gould beszél a gyerekekhez a znék előadásáról aztán elkezd hadarni
[fidelio] ennio Creative Commons License 2008.08.27 0 0 264
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 263

Schubert Die Schöne Müllerinjét kellett előadnunk                                       

Gerald Moore

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 262
1951 márc 16án Kathleen Ferrierrel Kölnbe utaztam. Azért emlékszem ennyire pontosan a dátumra, mert a koncert után vacsoraasztaltársam megkérdezte tőlem, hogy hallottam - e már egy 20-25 év körüli fiatal baritonistáról, Diskeau -ról.
_Nem hallottam
-Hátakkor nemsokára hallani fog róla - mondta asztalszomszédom, egyike a legnagyobb interpretálóművészeknek, akiket Németország adott a világnask, és máris a legnagyobb dalénekese. 
És fél évvel később Fischer-Diskeau, ez az ifjú oriás  besétált London eyik hangflvételi műtermébe szép feleségével az oldalán, együtt tüztek müsorra bennünket. Schubert Die Schöne Müllerünjét kellett előadnunk
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 261
 Hajamat tépem [262[ miatt 
Dohnányit 1945 tavaszán háborús bünössé nyilvánították, dohnányi mindenki mellet kiállt, bartók bélát magyarország legnagyobb instrumentális szerzőjének tartotta, Kodályról pedig azt írta, hog a reneszánsz óta a legnagyobb kóruskomponista.
Cziffra György: "A portás el akarta őt zavarni, de Dohnányi megjelent, s behívta, meghallgatta a kis Czifra Györgyöt. Kis idő mulva telefonon keresték Dohnányit. A zeneszerző fevette, majd a beszélgetés után szórakozottan mormogot maga előtt: "Nem tudok jönni. Hogymilyen gyöngyszem tart vissza? Nem. Nem gyöngyszem. Ez a Kooh-i-noor gyémánt"
Korrigáltam magam MOST

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 260

ravel
Dohnányit 1945 tavaszán háborús bünössé nyilvánították, dohnányi mindenki mellet kiállt, bartók bélát magyarország legnagyobb instrumentális szerzőjének tartotta, Kodályról pedig azt írta, hog a reneszánsz óta a legnagyobb kóruskomponista.
Cziffra György: "A portás el akarta őt zavarni, de Dohnányi megjelent, s behívta, meghallgatta a kis Czifra Györgyöt. Kis idő mulva telefonon keresték Dohnányit. A zeneszerző fevette, majd a beszélgetés után szórakozottan mormogot maga előtt: "Nem tudok jönni. Hogymilyen gyöngyszem tart vissza? Nem. Nem gyémánt. Ez a Kooh-i-noor gyöngyszem"
Korrigáltam magam
[fidelio] ennio Creative Commons License 2008.08.27 0 0 259
[fidelio] ennio Creative Commons License 2008.08.27 0 0 258
Ez önmagában is sztori: http://www.youtube.com/....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!