Lenne egy elvetemült láma kérdésem. Utólagos fűtőtest felszerelése esetén, ha a falon kívül vezetek el két 15-ös rézcsövet a fal alján, akkor annak van valamennyi fűtőértéke? Gondolok arra, hogy ha egy penészedésre hajlamos sarokban vezetem ezeket a csöveket, ad le annyi hőt, hogy megszüntesse a penészedést, vagy a már korábban felvetett szegélyfűtés kell végig ezen falszakaszon. Tetőtéri ablakok alá kellene pótolnom a kimaradt fűtőtesteket, és még mindig a megálmodásnál tartok. Jó drága szegélyfűtés az ablakig, vagy rézcsővel az ablakig, és alá lemez radiátor. Vagy lehet a réz helyett ötrétegű műanyag is?
Az építő jellegű hozzászólásokat előre is köszönöm!
Úgy tűnik hogy a szelep jó! (Nem szereltem ki),de az asszony telefonos segítséggel figyelte a lejövő HMV sac per kb meleg-nem meleg.
Én fönt a padláson a Honeywell szelep hideg ágát zártam vagy nyitottam.
A tartály felöl érkező hőmérő szerint 64fokos vízhez épp hogy meg van nyitva a hideg ág így az elmenő MMV 48-50 fokot mutat az óra a keverőszelep után.
Kérdés hogy ha a tartály víze pl 80 fokos lessz akkor is követni fogja e a keverőszelep ???
még egy kérdés a témával kapcsolatban. Éti 15 vagy 25( nem vagyok ismerős a témában, Sosem volt gázkazánunk, most folyik az adásvétel) esetén is megoldható e igy a hmv előállítás?
Nem volt visszacsapószelepem a tartály betöltőjén,és ekkor a tartályon kb vagy az is lehet hogy nem volt jó a manométer ,7 Bar nyomásom volt.
Amikor megkérdeztem a bátyám ismerősét (Épületgépész)arról hogy hogyan kössem össze a ház két végpontján lévő teljesen külön álló vízrendszert azt ajánlotta hogy elég ez az egy 300literes 2 hőcserélős tartály. és ezzel együtt vázolta nekem hogy a tartályon nem bolylertöltő van így tegyek be oda egy visszacsapószelepet,mert így most a rendszerre tágul vissza.
Kedves Vajk! Nehezen akarom az igazságot! Azért is érdekes amit írsz hogy ez a szelep nem e alacsonyabb tartományban tud szabályozni,mert most pl a szeleptestre menő hideg ágat teljesen elzártam és a tartály vize simán átmegy rajt. Ha ez alacsonyabb hőmérksékletű lenne akkor ezt nem tené,mert ez a szelep (szerintem) forrázás ellen van kitalálva és a meleg ágát zárja.A tesztjeim során úgy emlékszem hogy bizonyos hő felett teljesen.Ezért gondolom hogy akkor ha nem tudná azt a tartományt egyszerűen zárná.
Rosszul gondolom?
Tudom nem vagyok normális.Igy nehéz a segítség,hogy még a szabályzó hőtartományát sem ismerhetjük pontosan.
Ki kell szerelnem a rendszerből és letesztelni,mert már régen volt,de arra emlékszek hogy a thermofej tökéletesen nyitott és zárt!hogy ez milyen tartományban van azt nem tudom megmondani.A szeleptesten semmi utaló szám vagy tipus nincs az ami biztos hogy belső menetes NPT.
1".
Ha ez a szelep egy páralecsapódás elleni szelep akkor kidobhatom a pi.. kukába.
p1 alja p2 teteje magyarázza hogy mi a kódja a különböző tartományű típusoknak. a harmadik oldal csak arról szól hogy hogy kell limitálni hogy ne lehessen csavarhúzó nélkül adott hőfok fölé tekerni.
p2től vannak táblázatok hogy a különböző tartományú típuson a tárcsa számai milyen hőfokot jelentenek, és mennyire változik a betáp hőfokkal.
Egy bojleről két vízrendszert akarok megtáplálni.Az egyik amit most telepítek (hosszabb) ott lesz cirkulációs ág. A másikon nincs kiépítve cirkulációs vezeték,de még ez az ág üzemel egyenlőre.
Kedves segítőkész fórumtárs!Az én szelepem.Szerintem egyáltalán nem tesz bele hideget!Mert az hogy kitekerem az egyik végpontba (közben ki van nyitva egy melegvízcsap) semmi változás. majd a másik véglet .....várakozás hogy a csap be tudjon állni a víz csak folyik és szinte észrevehetetlen,de 30fok körüli víz megy a kevert ágon mind a két állásnál.
Ha nem jó egy vadi új csap akkor hogy bízzak meg egy úgyan olyan márkájúban?
Sajnos nincs semmi jelölés, de képet esetleg tudok róla....
Semmi gond!Várok minden véleményt,hozzászólást segítséget,de amit írtál az már a végkifejlet amit szeretnék elérni.igaz nem 38 fokosra szeretném belőni,de egy adott hőmérksékletre.Amire ez a keverőszelep hivatott,bár aki a piacra dobta most ne kerüljön a szemem elé mindegy hogy férfi vagy nő volt.......úgye érted ;)
Legfőképp nem szeretnék mást főzni.(Szójáték) Szegény ember aból főz amilye van,de megint kiderült hogy az occó a drága!
az 1.1 ábrában az a poén, hogy a hideg ágban van a puffer, és onnan veszi a hideget. tehát ha felforraltad a tartályt, és a visszacsapó miatt nem tolt vissza a hálózatba hanem valamelyest felment a nyomás, akkor a hideg nyomása is felment.
de ha jól értem neked az a gond, hogy túl hideg a víz, nem tesz bele elég meleget.
Olyat vegyél aminek a membránja min 4Bar alapnyomást tudjon.Ellenkező esetben a folyton tele lessz vízzel.és nem lessz képes felfogni a hőingadozás miatti tágulást.Biztonsági szelepek általába 6Bar-osak.
És nem árt ha a tartály térfogatának a min7%-val,de inkább 10-el számolsz,de ha picit nagyobb az se baj!
Kicsit belekibickedek, nem baj? Mi lenne, ha eleve 38 fokos vizet engednél csak a melegvízhez? Panelban remekül bevált nekem, leforrázni senki nem fogja magát, de mosogatni már elég meleg. A technikai része gondolom megoldható máshogy is, nem csak a termosztátos keverőcsappal.
Nem tudom még mi tévő legyek.Mert a thermosztátos csapot azért akartam berakni,mert van két kisgyerekem és két idősödő szülőm.(Az Ördög meg nem alszik)
Én ilyenre nem is számítottam hogy ez nem fog múkodni!
A tartály tetelyéből 1" álltam ki,mondván úgy is keté kell osztani első- hátsó vízrendszer.A hideg betápja a tartályhoz 1/2" -on érkezik az elmenő szintén.
Most voltam fent a padláson.Újabb próba,(nem raktam még be a plusz visszacsapót)és öszintén nem is hiszem hogy ez megoldja a gondom.
Eredmény úgyan az :Kudarc!!!
A @ -om ki van!
Szerintem az valamelyest segítene ha a hideg betáp csak a tartály aljába menne. A szelep hideg oldala pedig valahonét a tartály aljából.Mert akkor a szelep két oldalán közel azonos nyomásnak kell lenie (Az indirekt hidrováltóként működik)
Csak akkor meg azt nem tudom ha a tartály teteje túl forró az alja sem lesz annyival hidegebb hogy pl azt sikeresen hütse a kért,beállított tartományra.
Nem tudom hogy csak nekem vannak ilyen kapufáim,mindíg vagy más is belelép a kutyakakába? :(
nekem kombi kazánnal volt termosztátos csaptelepem. ahogy vízkövesedett a kazán hőcserélője és egyre kisebb lett a melegvíz nyomása, egyre kisebb lett a max vízhőfok a zuhanyzóban :-) nem tudta a hideget elzárni, ha a nyomása sokkal nagyobb volt mint a melegé.
már majdnem vettem bele új patront, de huszonzer forint, úgyhogy hirtelen tettem a helyére egy ötforintos csaptelepet. aztán le lett a kazán cserélve, visszatettem a grohe csaptelepet, és minden ok.