Nem sokára meglátom mi is volt a hétvégi tekercs eredménye. Tehát akkor 44-3 lerekeszelve :) Köszönöm szépen. És star trails (vagy más hosszú záridős) fotókhoz milyen széles látószögű, lehetőleg olcsó M42-es objektívet tudtok?
Ne ez is fontos, hogy tudd rekeszelni is az ojjektivet, pláne makróban, mint irta is monyesz kolléga. f8 a minimum amire le kell hogy éles is legyen valami.
Így van, köszönöm szépen, azt hittem nem érthetően mondtam el, de ezek szerint mégis. :) Tehát mégegyszer: a lent említett 4 objektívből szeretnék megtartani egyet, mai a főként makró képekhez a legideálisabb.
Nem keresgélek én obik között, ezek vannak, ezekből kell választanom. Tevezek egy minél szélesebb látószögű obit venni, vagy cserélnem valamelyikre, amivel majd star trails-eket akarok csinálni, de az már más ..
Hétvégén előttem egy tekercset, Zenit 12S géphez használtam, tudjátok ami a FS12-es készletben van. Van egy olyan készletem is, azzal a legendás 300-as TAÍRral is csináltam képeket, ha akarjátok majd feltöltöm vagy valami, csak megmutatni mit tud. :)
Csináltam makró közgyűrűsorral a 6-os Heliossal is képeket (akkor azt mondták minél nagyobb számú annál jobb a rajzolata, ezért azt használtam) aztán mivel a közgyűrű miatt nem tudtam szűkebb rekeszt használni, ezért csináltam képeket a 3-assal is. 8-ig nem hiszem, hogy szűkítettem, olyan 4-5.6 között használtam.
Még a mai nap megkapom a beszkenelt negatívokat, a jobbakat ha akarjátok akkor majd megmutatom.
Ugyanis a nagy fényerő fog kelleni, mert manuálisan fogod állítani az élességet a keresőkép alapján. Ugyanakkor makrónál igen kicsi a mélységélesség, tehát rekeszelni kell, ami általában f8-at jelent, a legtöbb obi felbontása ezen rekesz környékén optimális.
Maklrónál az elmosás egy fontos dolog, mert a homogén háttér az igazi.
Én a Helios 44-3-at mondanám, mert könnyű kezelni preset jellege miatt,az élessége jó (a 44M-6-éval azonosnak találtam).
Makrónál fontos a munkatáv! Lehet hogy neked nem is 50-es obik között kell keresgélni...
Haverom nekem is kikérte még mikor DSLR-je lett egy fotóról a véleményemet. Mondom szerintem gáz popup vakuval megvakuzni a virágot, beltér sem tul jó, a fekete háttér kifejezetten demoralizáló, vannak kiégett részek is, át kéne komponálni is a képet, de annak már minde. Ellenben élesnek éles.
A fenti választ jött. Mondom ok. Azóta nem kéri ki a tanácsom, de biztos profi lett, azért nem kéri ki.
Nekem nagyon tetszik a c-mountos obik rajza. Igazán érdekes és egyediek. 35/50mm még tök jól használható.
Aztán jönnek a TÉNYLEG elcseszett képek indoklásai: nekem így tetszik. És kész.
Haver most valami biztonsági kamera cuccát hegesztette rá a gépre. Érdekes képe van és vártakkal ellentétben nem szar. Bele is trafáltam, mikor keresgettem:
Szerintem olyan nincs, hogy legjobb. Van "más", meg van egy csomó szubjektív dolog, hogy pld. merrefelé vagy mekkorát forog a fókusz/rekesz, obi elején, vagy végén van, milyen a fogása, ésatöbbi. Lehet hármasra szavaznék, közben nekem az van fent legkevesebbet a gépen. Az éles és 8 lamella, míg 6os is éles, de kevesebb lamella.
Azt csak azért küldtem, hogy a 15e ár azért erősös lenne, a 6e viszont szerintem meg alulárazott, annál öbbet ér azért. Én megtartanám, nem adnám el, inkább havernak,
igy megmarad ismőr körben. Pláne ha használva is lesz.
MC bevonatos, rajta is van az elején csak nem vettem észre először :D 44-3 as igen, elnézést. Ugyanolyan ,mint amit belinkelt a tag lentebb, ami 6 ezerért kelt el.
Tanulj meg akkor fotozni. Ha megvan, huzz egy hatart szerintem, h mennyi az amit megkiadsz egy manualis obira, ha belefer egy ojjektiv vedd meg, ha nem, skippeld, ne orlodj.
ha meg tudod h mi kell neked szerezd meg, de ha csak csabit a marka, fenyero, esetleg masok ajnarozasa, akkor sztem nem is kell igazan neked.