Köszönöm a válaszokat. Nekem sajnos nincsen olyan gépeim, amire fel tudnám tenni. Néha használok egy Fuji 5500 bridge gépet. Igazán komolyan soha nem fotóztam, de annak idején a Praktica MTL-5B gépemmel jó képeket is sikerült készíteni. Az említett Sonnar objektíven kívül van egy Flektogon 2,8/35-ös és egy Pentacon auto 1,8/50 Multi coating lencsém. Valószínűleg megpróbálkozom az eladással, ha egyáltalán ezek keresettek.
Off: Egy kis segítséget kérek. Nem tudom beazonosítani a nagyítógépet. Annyit kiderítettem, hogy 1954-58 szovjet szerkezet, de nem tudom a nevét. Valaki ismeri?
Ez alapból Pentacon Six középformátumú objektív. Gondolom, most egy m42-es vég van rajta. Ha leveszed, ott lesz a P. Six vég. Gyakorlatilag minden elterjedt D-SLR-re és MILC-re adoptálható.
Istenigazából ez az objektív a Pentacon Sixen érzi a legjobban magát. Olyan a felbontása, ami Sixen kiváló minőséget ad. Kisfilmen, és digitális vázakon már kevésbé baba, bár ezt többen vitatni fogják.
A használata Sixen a legkényelmesebb a fogása, súlyeloszlása miatt is, de legfőképp a beugró rekesz miatt. Az eredeti Praktica adapterében van egy rugós blendebelövő izécske, amit minden felvétel előtt külön fel kell húzni, de digitális gépeken nem működik.
Ha középformátumon szeretnéd használni, adapterrel fel lehet pakolni Mamiya 645-ös vázakra, amik kényelmesebbek, megbízhatóbbak, kifinomultabb szerkezetek, mint a pésziksz.
Digitális gépeken túl hosszú ez a gyutáv , kisebb lapkán meg különösen hosszú, ami inkább hátrányos, mint előnyös általános felhasználásnál. Van ugyan állványcsatlakozója, ami fontos dolog, viszont kicsi a csatlakozó felülete, nem stabil.
Sokat használtam 6x6-os filmmel, ott kiváló a rajza, nagyon jó a gyújtótávolsága, és szuper a fényereje. Tehát egy nagyon jó objektív az eredeti környezetében.
Van egy MC Sonnar 2,8/180 Carl Zeiss Jena objektívem. Valamikor egy Praktica gépen volt használva. Talán, ha egy tekercset elfotóztam vele, de akkor sokat mondok. Eladására határoztam el magam, de közben azért szeretném hozzáértők tanácsát kérni. Milyen digitális gépen lehet ezt az objektívet használni? Én magam teljesen kívülálló, csak hobbi-szinten fotózó ember vagyok. Olyan szépeket hallottam erről az objektívről, hogy kíváncsi lettem egy esetleges további hasznosítására. A több mint húsz éve pihenő tökéletes szerkezetet lehet, hogy tudnám valamivel használni?
A segítséget előre köszönöm. A tájékozatlanságomért pedig bocs.
Áááá, az a legnagyobb butaság, amikor a mások valós vagy vélt tapasztalatait osztják meg sajátjukként az okoskodók. Majd, ha lesz saját tapasztalatom megosztom, bár lehet nem az Index erre a legmegfelelőbb felület.
Oké sokszor én is, mert tudom mit akarok élesen, aztán huzok rá még picit. De adott helyzetben meg csak behúzol egy 8-as rekeszt a nagylátón és akkor csak focus paekingre kell hagyatkozni, tömegjeleneteknél elég működőképes. Ha majd az A7 fórumban jársz, leírhatnád mi bajuk van a népeknek vele.
Ez a Canonnal is így van. Viszont én mégis nyitott rekesz mellett állítok élességet, csak azután rekeszelek. Már elég közel állok az A7-hez, de elbizonytalanítanak bizonyos felhasználói vélemények. Ezeket mindig fenntartással kezelem, viszont nincs közvetlen tapasztalatom a géppel. Volt már a kezemben egy osztrák szaküzletben, nem fotóztam vele. A Canont is úgy használom a legtöbbször, mint egy tükör nélkülit, nem idegen a dolog.
Oszt majd még feljebb lépsz és veszel egy A7-et :-) Ott ugyanis az elektronikus keresőben sötétedés nélkül rekeszelhetsz majd, cserébe rögtön látod a mélységélesség változását. És ez a gyári obikkal is igy van, ugyanis a rekeszbeugrasztás pont annyira okafogyott lett mint a tükörcsapkodás :-)
Van egy szatyornyi adapterem, minden optikához vettem, hogy ne kelljen játszani velük.
Közben én is eljutottam a bölcsesség magas fokára, vettem egy pár finom Pentax vázat a menetes időkből, ha már filmet használok, minek szívassam magam a blendézéssel, mikor ezt már vagy ötven éve megoldották. mosoly
Na, az előbb a vázban lévő kicsi kart papírzsepi galacsinnal kitámasztottam és úgy csavartam fel az adaptert. Tökéletesen működött, aztán elkezdte megint a fent marad a tükröt játszani. Galacsin csere után is. Ez már milyen hülyeség. Még próbálkozok, nem adom fel! Köszi Urak, hálából közlök egy megoldást az eos 50 és még pár gép típushibájának kiküszöbölésére, remélem valaki hasznát veszi. A fedélnyitó zárja szokott tönkre menni, a képen látható módon egy életre ki lehet csukni a hibát.
A filmes EOS 30-hoz megtudtam oldani az őskorban amikor elkezdődött az adatpermánia, az alábbi link szerint alakítottam ki és még a digitális D30-on is használni tudtam.
Ezt már írtad korábban is, de nekem nem sikerált működésre bírni. Tíz óránál van egy kis kar a bajonettben, amit az adapter bajonettszárnya feltol. Úgy látom, ott nincs hely, annak a karnak fel kell menni, ha becsavarjuk az optikát. Ha a bajonettből reszelnénk le, talán akkor működne.
Ha jól megnézed az objektívfoglalatot a gépen, találni fogsz a bajonett belső peremén egy mikrokapcsolót. Ez érzékeli hogy fent van e egy EF obi vagy sem. Az adapterek általában nem kapcsolják e kapcsolót, ezért marad fent a tükör. Apró papírgalacsinnal vagy inkább gumidarabkával kiékeled és menni fog. Anno használtam 50e-n manuális obikat a fenti módon és minden további nélkül működtek.
"EOS 50E-n nem sikerült működésre bírni az emulátort. Pontosabban: remekül működik, pontosan mér, de ha exponálsz, a tükör felcsapva marad, a gép lefagy.
Ne erőltesd! Nem fog együttműködni! Van még egy pár EOS .., amire ez igaz!
Egy eos 50 filmes gépen szeretnék használni m42 obikat csippes adapterrel, de valamiért nem megy. Exponálás után a tükör fent marad és csak a gép kikapcsolása után ugrik vissza a helyére. Két vázon is próbáltam, ugyan az a helyzet. Anno egy 40d-vel hibátlanul működött az adapter. Valakinek van ötlete?