Igen eredeti lens pen,csak kicsit félek,hogy a régebbi obik másabbak,de vettem alkoholt 595Ft volt 50gr amúgy is tisztítani akarok egy két elektromos cuccot.
- kezdésre körtepumpa, nem érinti a lencsét, úgy a jó
- ecset-hosszúan, ami szenny lejön az könnyű eset, ha makacskodik, akkor félhosszú állásban nógatni
- körtepumpázás
- szemlélés, esetleg újból az előzőek
- alkohol (jobb a 96%-os a kevesebb vízzel vagy valami márkás lencsetisztító folyadék) rá a lencsére, hogy takarja be az egész felületet, majd azonnal függőleges helyzetbe fordítani az obit, lencsével lefelé. Ilyen esetben a "sarkokban" lerakódott - feloldott szenny a lencsén középen gyűlik össze, nem kerül a takarófedél alá belőle, és a tisztítószerből sem jut az obi belső részébe.
- 10-15 sec. után az előző helyzetben tartva felemelve, eltávolítani az összegyűlt folyadékot a szennyel együtt (pálcára tekert vatta).
- visszafordítva az obit alkohollal nedves anyaggal áttörölni a felületet (nem baj ha csíkos marad)
- körtepumpa (nem "keményen nyomkodni, nem fagyasztani a felületet)
- szemlélés, ha tiszta, akkor lenspen-el (ami még nincs túl a kb 30. tisztítási műveleten) fényesre tisztítás.
Kinek mi. Én mondjuk nyakkendőt kb. 8 évente látok, de ha az van, akkor az. Igaz ezekkel néha csak szétkenjük a foltot, de megnyugtató dolog takarítani, még ha nem szarvasbőr akkor is.
Ha már egyszer van Lenspen-ed (vélhetőleg eredeti), akkor már rég leszedhetted volna vele a foltot és nem kéne szaladgálni. :)
Ettől függetlenül mindig jó ha van otthon tisztításra alkalmas alkohol. Sok esetben a desztillált víz is megteszi vattával, fülpiszkálóval, vagy antisztatikus törlőkendővel. Hatékonyan lehet tisztítani azzal is, nem hagy foltot. Ha meg poros az üvegfelület, előtte levegőpumpa és ecset. Nem kell túl kombinálni a dolgokat. Amire érdemes odafigyelni ha régi lencséket tisztítasz, olcsóbb objektíveknél használtak puhább üvegeket is, ezeket könnyű összekarcolni. A mai üvegek sokkal keményebbek, ezeket már nehezebb karcolni, de nem lehetetlen. :D
Nekem valami olajos szutyok volt rajta pöttyökben,gondolom a mechanika kenője vagy ilyesmi,azt kentem széjjel finom ecsettel,azt hittem por.A patikai alkohol olyan srác mondta aki ilyeneket szerel,csak kérdés hol hogyan lehet ilyet szerezni.