Jobb-e? ...nehéz megmondani. Az M200 jóval régebb óta van a pályán. Az 580 egy nagyobb toll. Hosszabb és vastagabb, ezzel persze valamivel nehezebb is. Mind a két toll nagyon kényelmes, de ha nagyobb kezed van, akkor lehet nem lesz ideális az M200. Ezt ki kell próbálni. Fém hegy, szivattyú mindkettőnél adott. Hegyek cserélhetők. Jobban szétkapni az 580-t egyszerűbb, mert van hozzá szerszám, de erre nem igazán van szükség a legtöbb esetben. Írni mindegyiknek jól kell.
Az Mxx5-ös típusok csak annyiban különböznek, hogy nem aranyozott szerelékeik vannak, hanem ezüst színűek.
A Writing Desk jó és megbízható. rendeltem már tőlük párszor, csak úgy, mint a Cultpens-től (sszintén UK) Onnan a legtöbb esetben egy hét alatt itt vannak a dolgok. Egyéb külföld (US, Japán) kb két hét kell, de ha tökölnek a vámon (€40 feletti értéknél, ami EU-n kívülről jön), akkor ez több is lehet. Amiket én személy szerint megnéznék (persze a korábban is említetteken kívül): - Lamy Studio (ez itthon is van Pirexéknél ~15e) - Platinum 3776 Century ($100 ebay, Japánból. Több tolltest szín illetve hegy méret. 14k hegy!) - Pilot Vanishing Point acél - "special alloy"- heggyel (szintén $100 körül ebay, Japán) - Pilot Custom 74, 91, 98 (enegika.com, Japán. ingyenes regisztráció után láthatók az árak. Platinum is van)
Egyébként most 20-25 ( +- pár ezer) ezerig keresek töltőtollat, kicsit kibővült a rá szánt keret, így kibővül esetleg az ajánlott tollak "listája" ? Bár nagyon örülnék ha találok még valamit itthon a Hungaropennél, akkor nem kellene külföldről rendelnem.
Igazából annyira nem izgat a színes test, az átlátszó tetszik, a többi annyira nem, de azért köszönöm, hogy szólsz. A The Writing Desk is megbízható akkor? Egyébként melyik külföldi oldalakról jön meg leghamarabb ( és kb mennyi idő alatt ? ) ?
The Writing Desk-től vettem Angliából, mert csak náluk lehet az 1.1-es heggyel kapni az 'AL' verziót.
Jobb-e a 700? Hát ez nehéz kérdés. Nagyobb, különlegesebb töltő mechanizmusa van és a hegye is nagyobb méretű, mint a többié. Én is sokáig gondolkodtam rajta, de mikor kijött ez a verzió az 580-ból eldőlt a kérdés számomra. Tetszettek a fém részek. Ha színes testű Vac700-ban gondolkodsz, akkor érdemes gyorsan dönteni, mert azoknak a gyártását idén beszüntették.
Te honnan szerezted be? Itthon nem kapható igaz? A sima változatot megtaláltam, de ott nem árulták az újabbat. Lehetséges, hogy a VAC 700 jobb mint az 580-as modell?
Nagyon kellemes meglepetés nekem. Kényelmes és jól össze van rakva. Az 1.1 mm-es hegy nekem nagyon jól működik. Ez az első demo tollam, és nagyon tetszik. Az enyém jól szuperál egyenlőre. Az AL verzió abban különbözik a simától, hogy a fogó rész és a szivattyú szerkezet is fém.
A korábbi szériákkal voltak problémák, mivel a tolltest illetve a kupak sok embernél megrepedt. Ezt a mostani széria elvileg nem (vagy legalábbis sokkal kevésebb esetben) produkálja. Bosszantó lehet, ha megtörténik, de ha felveszi valaki a kapcsolatot TWSBI-ékkel, akkor küldenek ingyen csere alkatrészt. Mivel a dobozában van egy kulcs amivel szét lehet kapni, ezért házilag is lehet cserélni az alkatrészeket. (A kulcs egyébként ha minden igaz jó pár Pelikan szivattyújának kiszedéséhez is)
Repedéssel volt problémája Vac700 tulajoknak is, a mini pedig ereszteni szokott (egy gumi gyűrű hiánya szokott gond lenni). Van, aki azt mondja, hogy a színes verziók hajlamosabbak repedni. Fene tudja.
Sokat dolgoznak azon, hogy a problémákat megszüntessék és nem fognak hátat fordítani, ha valami mégis lenne. Lehet, hogy ezek most eltántorítanak, de érdemes ezeket tudni. Én azt javaslom, hogy a legfrissebb verziókat érdemes nézni. Azokkal jóval kevésbé valószínű, hogy gond lesz.
Teljesen jogos a kérdésed. Ma kipróbáltam egy darab papíron, szépen fogott. Persze hogy akkor ejtett pacát, amikor a naplómba írtam! Bele is raktam egy pohár meleg vízbe. Most, hogy visszagondolok, legalább 10 éve megvan a toll, de még talán sohasem tisztítottam meg.
Próbálj meg keríteni valahonnan egy Man 100-as tollat!
Ez még a Waterman-féle boldog békeidők terméke, anyag van benne és megbízható szerkezeti felépítése van.
(Ráadásul épp annyira elegáns darab, hogy még nem annyira valószínű, hogy elkívánná valaki, de mégis van olyan jó a külcsíne, hogy az ember megtanul rá vigyázni.:)
Ja, ha pedig töltőtoll, akkor a cégtől egy Caréne-t próbálj ki egyszer!
(Majdnem olyan praktikusan kapható fel, mint a régi Parker 51-esek, de a formájába simuló hegye mégiscsak jobban érezteti a töltőtollhegy-effektust.)
Félve kérdem meg, hogy tisztítani próbáltad-e már. Nekem volt olyan tapasztalatom, hogy beszáradástól, lerakódásoktól vált folyóssá egy toll, mert a tinta és a levegő gondosan megtervezett áramlási rendszere megváltozott.
Mindig tetszett a Hemisphere, de odáig soha nem jutottam, hogy legyen egy ilyen töltőtollam. Egyszer elcsábultam egy golyóstollra, ami aztán nagyon rövid időn belül elveszett / eltűnt / ellopták, ezt intő jelnek tekintettem, és nem lett több Waterman-em. Amikor azt a golyóstollat vettem, akkor a Parker mélyrepülése már megkezdődött, talán épp a Gillette portfóliójában vergődtek, sorra tönkretéve a legjobb gyártmányaikat a betétekkel együtt, és akkor épp a Waterman kínált még jó golyóstollbetétet. Ez már történelem, azóta mindkét cég a szennyestartó-óriás, a Rubbermaid (egy darabig a Curver is hozzá tartozott) része, csakúgy, mint a Rotring. De legalább valaki megmentette ezeket a márkákat az utókornak, részemről hálás vagyok érte, hogy nem a teljes megsemmisülésből, hosszú szünet után kell újraépíteni, mint a KaWeCo-t, és nem került teljesen gagyi cég kezébe a márkanév, mint ahogy ez több márkával megtörtént.
A TWSBI tollakról mi a véleményetek? Használ ilyet valaki? Alapjáraton nem vagyok oda az átlátszó tollakért, kicsit olcsónak, játékszerűnek találom, de ennél a darabnál valahogy nem érzem ezt, kimondottan tetszik, de kíváncsi lennék ki mennyire van megelégedve vele, ha van valakinek esetleg.
Itt egy online forrás a különböző vonalvastagságok összevetésére, de ez azért nem ér fel a személyes próbával. Hogy milyen heggyel írsz kényelmesen, az ugyanolyan egyéni dolog, mint hogy mekkora cipőt hordasz vagy hány cukorral iszod a kávét. Persze befolyásolja a kezed mérete és tartása, de legalább annyira az írási szokásaid is. Erre sajnos nincs univerzális recept, ki kell tapasztalni, mi az, amit igazán tudsz szeretni. Meg aztán a másik, hogy minden hegyet meg lehet szokni.
M200-ból biztosan nem fogsz F-eset találni, mert én vettem meg az utolsót. :) Ettől függetlenül támogatom, hogy mindenképp érdemes ellátogatni Szentendrére, mert kincsekre lehet bukkanni.
De azért abban ne légy biztos, hogy épp M200-as Pelikan is van!
(Viszont a golyóstoll párjára is, valamint a Rotring 600-ra is konkrétan emlékszem, hogy néhány hete még volt. Utóbbiból F-es is. - De ha ezt nem lelnél, pedig ehhez ragaszkodnál, akkor keress meg engem!)
A témához kapcsolódva: olcsó alternatívaként említeném meg a kínai Hero tintákat, amik ár/érték arányban nagyon jók, mindegyik tollamban jól működnek, 60ml/≈1400 Ft-os áruk pedig több, mint jó. Kék/piros/kékesfekete/fekete színekben elérhetőek. A kékesfekete és a fekete tintáról tudok nyilatkozni, amik vízálló tulajdonsága egészen kellemes(mindig ezzel címzek levelet pl.), szóval ez egy próbát megér.
Más, ha szabad ilyet, van pár töltőtollas eladó holmim: Tinták, közös tulajdonságuk, hogy mindegyikből 0,5-1 ml hiányzik(1-2 töltésnél tovább nem mentek), csak az árnyalattal nem voltam megelégedve, így természetesen vettem még több tintát, ami jobban tetszik:) Ezen költségek csökkentése érdekében eladnám a porosodó tintáim: - Diamine, 30ml: Eau De Nil, Ancient Copper(igazából ez szép szín, csak a hegyre száradó tinta nem tetszik) - 800 Ft/db - Diamine, 80ml: Raw Sienna - 1100 Ft - Rohrer & Klingner 50 ml: Alt-Bordeaux - 800 Ft
Töltőtollak: - Pilot 78G, teal színben, M-es heggyel. A toll új, karcmentes, gyári konverterrel, tintát még nem látott. A hegy az amit használtam már, de más méret kellett, így vettem egy másikat és kicseréltem őket(nem akartam zsebhordott tollat eladni) - 3000 Ft - Hero 359, fényes fekete. Lamy Safari utánzat, gyári dobozában, M-es hegy, konverterrel, egyszer feltöltve, majd kipucolva - nem jött be a szín. A saját ugyanilyen tollammal kapcsolatban a tapasztalat, hogy nem szabad a klipszet használni, mert megreped a kupak... ellenben tökéletes munkás-toll, strapabíró és megbízható, kellemes használni. Ebayen könnyen szerezhető hozzá EF, F hegy. Lamy patront fogad. - 1500 Ft https://www.youtube.com/watch?v=7NRXHDpQ2lw - Lamy Safari, kék, fekete klipsszel. Ez eredeti :) MK-s fekete hegy, gyári Z24 konverterrel, párszor használtam, igazából nem az én világom, elég nekem a kínai is. Hibátlan, karcmentes, régi kiadás, már nem kapni - 6000 Ft - Airmail 67T, indiai eyedropper toll, narancssárga színben, F-nek jelölt, de nagyjából EF hegy. 2000 Ft
Bármelyikről tudok képet küldeni ha érdekel valakit, de linkelni nem enged képekkel pedig nem akarok spamelni :)
A Medium hegy mennyire vastag egyébként? Ahogy látom, a nagy többség inkább F-es hegyet használ.
Nem valószínű, hogy találok akkor F-es darabot az M200-ból? Ha esetleg nem lenne se M200 se Rotring 600 akkor van még olyan ami jó választás lehet tőlük (Hungaropen) ? Csak azért kérdezem, mert potyára sem szeretnék menni, mert annyira nincs közel.
Két töltőtoll között vacilálok, hogy melyiket szerezzem be: Waterman Expert 3, illetve Diplomat Excellence A Plus. Nem igazán ismerem a tollakat, és -főleg a Diplomatról- nem sok infomáció találok. Segítsetek, milyen jellemző tulajdonságaik vannak? Esetleg konkrét tapasztalata van valamelyikőtöknek?
Úgy tudom, elenyésző azoknak a töltőtolltintáknak a száma, amik ellenállnak a víznek, és az UV sugárzásnak is. Az amerikai Noodler's cég gyárt ilyeneket (ezeket elég nehéz Európában beszerezni), illetve az úgynevezett vasgálicos (iron gall) speciális tinták kerülnek a papírba kitörölhetetlenül. Ilyet lehet itthon is kapni, bár kissé drága.
A golyóstollak is elég vegyes képet mutatnak. Pofátlan módon ismét a saját cikksorozatomat fogom reklámozni (elnézést!):
Köszönöm a tippet! Egyébként kinek melyik tinta vált be eddig legjobban? Ezek a tinták mennyire hajlamosak eltűnni egyébként? Mármint fura kérdés lehet, de ez szerintem fontos ha az ember hosszabb ideig szeretné tárolni a leírtakat. Azt olvastam már, hogy a golyóstollakban levő tinták ( illetve a roller és a gel is) fény (esetleg hő) hatására halványulhatnak, vagy teljesen eltűnhetnek, illetve némelyik bírja a vizet míg a másik nem. Persze ez itt nem áll fenn, hiszen ha jól tudom a töltőtollnál használatos tinta nem vízálló ( mert víz bázisú ?). Viszont nem túl valószínű, hogy elázna tehát emiatt nem aggódok annyira.