A következő olajcserénél persze ott fogok állni, ahogy eddig mindig. Viszont gyári Mazda olajat Németországban nem tudom hol tudnék beszerezni, másrészt meg hülyén nézne ki ha kötelező szerivzre vinném magammal az olajat. :D
Ha bele tesznek valami gagyi olajat és fél év után károsodik a motor, akkor már szerintem nem nagyon lehet rájuk verni semmit. Elég nehéz lenne a bizonyítás, főleg úgy, hogy ők bet tudják mutatni a rendes olajról a beszerzési számlát.
Pár éve volt egy Passatom amin az olajcseréket én végeztem saját magam. Egyszer vittem egy "megbízható" szerelőhöz mert a hengerfej tömítést kellet cserélni. Direkt felhívtam a figyelmét, hogy az olajat is le kell dobni, persze meg is ígérte, hogy úgy lesz.
A végén a számlán rajta volt a csere, de az autón nem volt megcsinálva.
Vannak trükkök amit egyszerű autós észer sem vesz.
Egy bizonyos opel szervízben a flottás autókról csak a fele olajat engeték le majd annyit rá. Ez volt náluk az olaj csere. Persze így sokunknak jutott olcsó gyári opel olaj.
Egyszóval az óvatosságod és a gyanakvásod nem túlzás.
Nem érzem magam naivnak. De legyek inkább olyan, mint te, aki senkiben nem bízik, senkinek nem hisz? Minden nap kattogjak azon, vajon mikor, ki ver át? Ez sem a legmegfelelőbb hozzáállás...
Amúgy meg, ha bármi baja lenne az autónak, le is verném rajtuk az biztos. ;)
Vagy úgy ver át, hogy észre sem veszed. 10-böl 9 ember nem néz utána, hogy az olaj belevaló e amit beletettek. Na meg az sem biztos, hogy a számlán az van, amit beletettek. Naiv vagy. A tökéletes vásárló :-)
Nekem ez furcsa olvasni. Én, mikor januárban megvettem a 2. gec. 6-ost arról volt szó, hogy kap egy nagy szervizt és amit kell, kicserélnek rajta. Így is lett. Kapott 4 új tárcsaféket, fékpofával, új akksi, új olaj (a megfelelőt), minden folyadék feltöltve, tisztára pucolva kívül-belül... Egy percig nem éreztük azt, hogy átvernének. Valószínű, hogy ha szervizelni kell az autót, inkább elutazok oda 50 km-t, mintsem az 1 km-re lévő Mazdához vigyem.
Csak egy példa:
Az első hatos, amit kinéztünk abban a Mazda kereskedésben volt, ami jóformán itt van a "szánkban", a városunkban. Hatalmas kereskedés, rengeteg autóval, több alkalmazottal. Látszott is az egész kiszolgáláson. Jókedvűen, udvariasan kinyitotta nekünk az autót, hogy nézzük meg, meg se kérdezte, hogy elszeretnénk e vinni próbakörre, mert akkor mondjuk felraknak rá 4 téli gumit... semmi... már kísért minket az asztalához, kezdte volna a papírmunkát, átvizsgáltatta a miénket a beszámításhoz, mi meg csak pislogtunk. Ő egy percig nem beszélt nekünk az autóról, nem adott a kezünkbe róla "szervizkönyvet", semmit. Ott is hagytuk.
Az a hely viszont, ahol vettük, az egy kisebb kereskedés volt, sokkal családiasabb légkörrel. Mikor odaszóltam, hogy mennénk megnézni a kocsit, intézett addigra rendszámot rá, téli gumi volt rajta és nem tolakodóan nyomta az arcunkba az autót. 3 órás tesztvezetésre kaptuk meg az autót úgy, hogy senki nem jött velünk. Mire visszaértünk az autóról minden szervizelés MAGYARUL kinyomtatva várt az asztalon. Mindenre visszakérdezett, hogy akkor intézhetjük e a papírokat stb. A végén egy üveg pezsgővel köszönt el tőlünk. Ezért gondolom, hogy attól, mert 1-2 márkakereskedés "átver", nem biztos, hogy a többi is ilyen.
Figyelj már Gebriel, tudsz valamilyen privát elérhetőséget adni? Csinálsz komplett diagnosztikát? Jó lenne nem próbálgatással vagy a hozzá nem értő szakszervizek zsebének fölösleges tömködésével megoldani az indítási dadogást.
Mindennel. Asszony vitte a kocsit, meg hozta is meg. Én meg átnéztem a számlát.
Mivel az első szerviz csak olaj és szűrőcserekből áll, gondoltam sok mindent nem lehet elbaszni, de sikerült.
- Nem igazán belevaló olajat raktak bele ( Agip GP 10W-40). De a könyve szerint API SM 5w-30 vagy 5w-40 kellene bele.
-A 106 Euro + áfa munkadíjba nem fért bele egy úgynevezett diagnózisteszt ami újabb 16 Euró+áfa volt, de még így sem sikerült visszaállítaniuk a szerviz számlálót, nem 20.000km és 12 hónapról kezdett el visszaszámolni, hanem valami 16500km körülröl, nyilván aki ezt nem nézi, annak előbb fog szervizigényt kijelezni.
-felszámoltak 2,95 Euró ablakmosó folyadékot, holott szó szerint kicsordulásig, kupakig öntöttem 5 perccel a szervizbeindulás előtt a tartályt. Mivel ez nyilvánvalóan hazugság, zavar. Nem az összeg ami fáj.
Mindezért fizettem összesen 294,90 Eurót!
Cserébe cseréltethetem az olajat újra és a bizalmam irányukban egyenlő a nullával :-(
Szerintem egy autó életében a vezetett szervizkönyv mindenre garancia, csak a jó karbantartásra nem :-(
nem tudod kulcsal tiltani és zolden vilagít ha ki van kapcsolva a legzsak az anyos oldalon. sulyhatár van megadva amire mar nem emlekszem,de ha egy dobozt oda raksz es bekotod a bizti ovet akkor a zold egve marad .