A hideg kissé meggyötörte. Várj egy kis időt a kezeléssel amikor már kezd zöldülni. Lehet hogy a sárga elszáradt levelek miatt szellőztetni is kell. Most hogy javult kicsit az idő milyen?
Alapjába véve jó a terved, de megnézheted a Sportsmaster Balanced nevű kiegyensúlyozott műtrágya keverékét az is hasonló a maintenance-hoz. A pre winter mehet okt végén nov elején.
Ez a terv drágább is és fegyelmezett nyírást is igényel, vagyis nem nőhet túl a füved mert ha belesüt a nap a pázsitba akkor hamarabb leadhatja a szemcse a tápanyagot és jöhet a muhar is. Igaz hagyományos meg jobban hajtja a füvet és hajlamosít a gyakoribb nyírásra.
Az az igazság, hogy ha még ott áll az ember akkor sem biztos, hogy rájön mitől van a tünet. Elképzelhető az elméleted is, ugyanakkor a térkő környezet hűtő hatása is lehet az ok, amitől nyugalmi stádiumban van a fű és nem veszi fel most a tápanyagot még. Szóval összetett a dolog. Majd figyeld a többihez képest mikor kezd kizöldülni a sáv tavasszal. Márc 15 körül ált. indul a fű.
A felszíni szellőztetést már az idén beiktathatod a technológiába. Én ilyenkor késest használok 2-3 mm mélyen vagy sekélyebben beengedve a talajba. Ezzel eltávolítod a tavalyi elpusztult generatív hajtásokat a gyökérnyaki résszel együtt, de nem mész olyan mélyre hogy fellazítsd a talajt és meginduljanak a kerti gyomok. Március közepén amikor melegszik a talaj és megindult a fű elkezdheted. Ilyenkor már hamarabb regenerálódik a gyep és besűrűsödik a tápanyagtól. Utána mehet rá a pétisó és majd 3-4 hét múlva az All round. Talán a legjobb megközelítés a szórási idő megválasztásához, hogy amikor egyszer kétszer meg tudtad nyírni és sűrűsödik a fű, akkor jó burokvédő a mikroklímája a szabályozott leadású készítményekhez.
Lassan vége a télnek, és a füvem sárgul mint a szalma. Ahol a kutya lepisili, és oda tojik, ott viszont zöldebb marad. Akkor most N hiányos, vagy kifagyott? 23-7-7 hol kapható?
És mikor szórjam?
A talajlazítást mikor kell csinálni? Nekem eleve nem túl tömör a talaj, mivel inkább homokos. Most a fagyok is fellazították. Nem kell visszatömöríteni mondjuk egy hengereléssel?
A fű amúgy mint egy perzsaszőnyeg olyan sűrű még most is, ezért gondolom, hogy kell neki a lazítás.
400m2 füvem, van ennek a műtrágyázásához szeretnék tanácsot kérni.
Tavaly Cropcare 23-7-7 volt egész évben ami jó volt de elég gyakran majd 2 havonta kérte az újabb adagot.
A tavaly előtti éveken Scotts-ot használtam Startert, meg High K-t meg Pre-Wintert. Pre-Wintert azt most legutóbb is szórtam Novemberben. A terület nagyon Homokos a fű 2 éves nevezhetjük beálltnak. Idénre gondolkoztam 3 alternatíván a Scotts termékei közül:
-Weed Control 22-05-05+2,4D+Dikamba -Sportmaster High N (26+5+11+2MgO+TE -Scotts 27-05-05+2MgO (Full Season)
Ebből a háromból a Full Season-t végül kilőttem mint lehetséges alternatíva, mert egyszerűen nem akarom elhinni, hogy nálam a homokon kibírna 8-9 hónapot a fű egy szórással. Ezért maradt a másik kettő. Itt nem tudok dönteni és ezzel kapcsolatosan támadt egy ötletem, amit szeretnék megosztani és megvitatni a hozzáértőkkel. Azt találtam ki hogy veszek 1 zsák Weed Control és 1 zsák High N -t. Nagyjából 12 kg-ot szórnék ki egyszerre most március közepén, de úgy, hogy 6 kg az egyikből 6 kg a másikból összekeverve.
Ezzel elérhetném, hogy a kétszíkűeket kivigye a Dikamba, illetve a Magas N tartalma miatt szépen megindulna a fű is.
Kérdésem hogy ennek így van-e értelme szabad-e keverni a kettőt, vagy mi a véleményetek erről a megoldásról?
Eddig szép zöld volt a fű egész télen, viszont két hete elkezdett rohamosan fakulni, sárgulni. November végén kapott Prewintert. Lehet kéne adjak neki már műtrágyát? Esetleg csak Volldüngeres permetezés?
Hagyományos műtrágyával NBI. focipályán gyártmány és technológia fejlesztés,
nov 20-án volt Genezis NPK 8-12-25 300kg/ha azaz 24kg/ha N és dec 10.-én, az utolsó meccs után, folyékony Notrosol focipra gyártva 30kg/ha N, és most január 10-én +5oC nál újabb 30Kg/ha N, és most egy héten belül megint folyékony és jön a tavasz. A szemcséssel állítom be a szükséges élettani arányt és viszem be a foszfor kálit a folyékony nitrogéneshez. Eredmény viszonylag zöld levél és mély begyökerezés. no meg januárban nyírni is kellett, mert megnőtt a fű.
Szabályozottból az utolsó nyírás után nov vége dec eleje. A szabad nitrogéntől zöldül de nem nő már a fű viszont asszimilál és gyökeret erősít no meg fagyállóságot fokozza. Tavaly a max adag pre winter szept. végétől március közepéig ránézésre is és mérve is zöldebb volt minden másnál, és márc 17-től már mérni tudtam mindenhol a kizöldülést. Rá van írva a zacsekra hogy hidegben fagyos terepen nem működik, de nem tudja és úgy látom működik.
Teodolittal, szintezővel lehet gyorsan, hatékonyan, vagy vannak még profibb gèpek is, amivel egy raszter mentén végigméred leérintéssel.
Lassú, olcsó, de igencsak pontos a slagvízmérték (Közlekedőedény). Veszel egy referenciapontot és ahhoz mérsz Minden többi pontot. Én az egész kertet, házat így szinteztem ki. Most fogunk 26 méter hosszú térkő kocsibehajtót csinálni a ház elé 1,5cm/m lejtéssel. Slagvízmértékkel csináljuk. A kifeszített zsinór nem igazán jó szintezni, mert minél nagyobb a fesztáv, bárhogy feszítheted, be fog lógni.
Optikai módszerrel is lehet, ha van két vagy több pontod, amivel meghatározol egy egyenest vagy síkot. Mit amikor kerítés oszopot állítasz. Ha úgy nézed az első és utolsó tetejét, hogy kettőt egy pontban lásd, akkor közé illesztve egy további oszlopot, egy vonalba tudod állítani őket. Remélem érthető.
Nem azt mondtam, hogy rossz csak hogy ettől érzékenyebb lett, mert ott ahol összelapátolta a havat és lassan olvadt elkapta a szürke hópenész, de körülötte a többit nem.
Gondolom a havat nem így kezelted :)))))))))
Én november decemberben emelem a nitrogént amikor már lelassul vagy leáll a fű növekedése a hideg miatt, de előtte nem sokat adok.
Ezért is kérdeztem mert nagyon kevés az a 2cm és hosszú távon elmászhat rendesen, de így már világos. Ez a csöves ötlet is teljesen jó:)
Régebben akartam PH mérőt a digitális sem egy nagy összeg pontosságától félek, ebayos olcsó dolgokkal nincs jó tapasztalat. Azért egy ügyfélnél szerintem nyerő dolog hogy elővesz az ember valami műszert amivel méreget, akár ülepedést is . Szeretik az ilyet...
Tavaly vetettem, akkor starter ment, aztán novemberig crop!
Ha ez a crop nitrogén túlsúlyos volt akkor ettől lett érzékeny a hópenészre. Aug végétől már nem adunk nitrogén túlsúlyos műtrágyát, de a többit is csak úgy hogy ne tartson az erős hatása okt végénél tovább.
A homokos talajon ajánlott és egyszerűbb a szabályozott kálium túlsúlyos, mert ott egyenletes a kálium adagolás és fű nem tud túlfogyasztani, amit aztán majd lenyírsz mint pl a hagyományosoknál. Ugyanakkor nem is mosódik ki, mert a homokos talaj hamar elengedi a tápanyagot az öntöző vízzel vagy a csapadékkel.
Ez is a beszerzési terveim között szerepel, még nekem sincsen :(
"A másik amin gondolkodtam hogy hogyan lehet létrehozni 1-2 % os lejtéseket"
Ilyen kis lejtéseket használunk kertépítésnél, a talajt így lejtetjük a háztól a kerítés felé. 2 méteres vízszintezővel játszva (ugye 1% az 2cm 2 méteren) állítjuk be a lejtést 2 méterenként, amekkora távolságon szükséges éppen.
Milyen pontos? Nem ellenőriztem le egy másik műszerrel :) Annyit látsz rajta, hogy pl. a savanyú és semleges között van, de pontos értéket nem mutat, pl. nem írja ki hogy 6,2. Ahhoz félelmetesen olcsó :)
Pontosan nem világos az hogy egy lejtést mihez képest tudok meghatározni, úgy hogy nincs milliós műszer.
Honnan tudom pl hogy 5cm el van lejjebb egy 10 méterrel arrébb lévő talajpont? Valaki esetleg ha tudna feltölteni vagy küldeni egy ilyen vázlatrajzot az sokat segítene
A másik amin gondolkodtam hogy hogyan lehet létrehozni 1-2 % os lejtéseket(pl kihúzok egy zsínort és az mentén terítem az anyagot?)
És vajon mennyire lehet pontos a pH mérője? Kíváncsiságból megnézném, hogy a hamisciprusokat milyen talajba ültettem, mert nem vagyok elégedett velük, lehet túl meszes és savanyítani kellene. Ha kapnának tavasszal pétisó+keserűsó kombót az jó nekik?
Állítólag a sekély a gyökérzete a sárgulós gyepeknek és a hidegben a föld megfagyott felső rétegéből nem tud vizet felvenni ezért sárgul. Az enyém minden tél végére szalmasárga lesz és májusban már olyan mintha semmi sem történt volna.
Zavarni zavar, de bevettem már a "Lesz*rom tablettát" :)