Szerintem nem értetted meg a megvalósítås lényegét. Mert ez valóban egyszerű megoldás és a hátsó sapka ráadásul félig be is húzza a rátett obi rekeszét. Ragasztópisztoly kell hozzá kb. csak.
Miért lenne egyszerűbb egy lyukkamera?
Amúgy a felrakott AF obi rekeszelését hogy fogod megoldani? Mert nyitva közgyűrűvel lehet hogy kevés lesz...
Nem ártanak az ötletek, amikből a topik közössége és a betévedők tanulhatnak valamit. Az utóbbi ötleted nem ilyennek tűnt. Dehát nem ez az erősséged!
Felesleges ekkorát buherálni, egyszerűbb a lyukkamera.
Azért jó, hogy a fototechnika nem olyan irányba ment, hogy a túl izgága rovarokra Chemotox, hanem kifejlesztette a gyorsfókuszt és egyebeket. M42-es topikon persze nem idegen dolog a technikai kreativitás. Ezért jöttem ide kérdésemmel, miután a netet felkutattam. Persze ez a topik is a net része, de rejtett tartalékokat reméltem.
Az unikumot nem küldeném, hanem vinném, szívesebben. Előtte azonban még fantáziapróba!
Azt csak lencsés átalakítóval rakod Minolta/Sony A bajonettre. De a felvetés A->m42->A konverzió volt. Ha jól gondolom a legtöbb AF-es obi már belső rekeszállítású, úgyhogy nincs sok értelme m42 kihuzattal használni őket...
A Sonynak már kétféle bajonettje van, az "A" azonos a Minoltával. Amúgy meg ott bukik az egész, hogy nem fog tudni rekeszelni. Szóval biztos tökjó ötlet, csak épp használhatatlan. Ennél még a közgyűrű is jobb ötlet.
Az eredeti kérdésre azonban nem ad választ: olcsóbb kihuzat (mert más nem jön szóba, és nem feltétlenül az ára miatt), M42-es végén a vázhoz szervesen tartozó (kiváló, makró) objektív, mert az már úgyis megvan.
Nincs ilyen adapter! A feladat nem megoldható! Alternatív megoldás viszont van. Nem is egy, jobbnál jobb.
"Igazából amit nyer az ember egy olcsó kihuzattal, azt pont elveszti azzal hogy nincs normális megoldás az m42->egyéb bajonett átalakítására."
Így van. Ez a végszó mára részemről.
Köszönöm mindenkinek a segtséget, aki részt vett a megoldás keresésében!
Hát erre a célra én egy 2,5/90-es Adaptall obit használok. Ahhoz ugyanis van Sony A, Minolta MD és m42 végem is, úgyhogy arra cserélem amire akarom :-) Igazából amit nyer az ember egy olcsó kihuzattal, azt pont elveszti azzal hogy nincs normális megoldás az m42->egyéb bajonett átalakítására. Akkor már az ember tényleg rátesz egy Heliost, a kihuzat miatt úgyis tökmindegy hogy makro vagy sem.
Ha van egy harmonikád, kifúrsz egy objektív hátsósapkát középen, és felragasztod, taknyolod a harmonikára. Ebbe a saját bajonettjével belerakod az objektívet.
Nem pont olyan, mint a Zeiss mikronos jusztirozás, de falura megteszi.
M42-es obiból van bőven (Tak., Panc., Jup., Hel.), ugyan egyik sem makró, de ez a probléma megoldható.
A topik közösségét azonban érdekelheti, hogy M42-es végű, olcsó, de jó minőségi makró-kihuzatra miként tehetné fel bajonettes obiját. Ugyanis egy bajonettes kihuzat nagyon drága, legtöbbünk számára értelmetlen beruházás, és nem is mindenik géptípushoz kapható.
Folytatnám, de úgy már átlépnénk a topik témakörét.
Minőségi (??) alphás makró objektíveim vannak, ezért szeretném velük végezni a sort, ami a váztól indul, de sajnos nem Alpha kihuzattal folytatódik.
Még csak annyit: két kihuzat van, egyiken a váz+obi utazik, a másikon csak az utóbbi. Előbbi szerényebb nagyítást, jobb minőséget ad.
Későbbi hozzászólóknak írom: igen, azt kérdeztem, hogy valaki tud olyat, hogy M42-es kimenetre Alpha obit (de más rendszerű kollegát is érdekelhet a dolog).
Közgyűrűsorról: sajnos már késő. Mint a műlesíklásnál: ha kihagytam egy kaput, az már ki van hagyva. Előre kell nézni. A végre, vagyis az M42-es kimenetre.
Igazából van direkt makro és stacking fórum is. Itt az m42 táján nehezebben találsz megoldást a problémádra. Vagy már a Minolta/Sony fórum is jobb egy fokkal.
Legutobb Leica M rendszerrel voltam hasonló szítuban. Szereztem egy, az adott rendszerhez való kozgyuru sort, amiből a papa/mama végekét a kihuzat két végére szereztem.
Hogy tovább bonyolódjon a dolog, a szeletelésnél nem ártana, ha az objektív-tárgy távolság állandó lenne, tehát belső élességállítású makróobjektív kéne, ami nem a 10-20 ezres kategória.
Létezett a Praktica rendszerben egy repróállvány, amire az objektív szűrőmenetébe csavarható konzollal lehetett felszerelni a gépet, ami azzal az előnnyel járt, hogy a gép mozgott előre-hátra, az objektív helyzete fix volt. Egy ilyen, -egyébként filléres- valami segítene, illetve olyan harmonika, ahol maga a rendszer fixen ül az állványon, és külön lehet mozgatni a gépet és az objektívet, de ezek messze nem olyan finomak, mint az IF rendszer.