Keresés

Részletes keresés

Pulmy Creative Commons License 2015.02.18 -1 0 47870

A túra egy része a Balatoni körtúrában is bent van. Hegyes-tű felől a Balaton-felvidéki kékről ágazik ki Toldi-kútnál a Z- on. Legalábbis az igazolófüzet szerint.  Majd a Küszöb orrától már jelzetlen úton megy a Fülöp kilátóig.  Kíváncsi leszek a szakaszra.

Egyébként ez a Balatoni körtúra tetszik,mert sok helyen kér fényképet is a teljesítésről. Ezen a szakaszon pl. Hegyes-tű,Fülöp-hegy,Ecséri templomrom szerepel a fotózandó helyek közt + a teljesítő személynek is kell szerepelnie rajta.

Valaki csinálta már meg közületek a Balatoni körtúrát? Ha igen ,milyenek a tapasztalataitok? 

Ez a fotós igazolás jó lenne néha az OKT-n is,biztos kevesebben kapnának kísértést egy-két meredekebb hegy kihagyására.

Előzmény: Güsziológus (47869)
Güsziológus Creative Commons License 2015.02.18 -2 0 47869

Biztos kisugároztam szombaton:-)

A Balaton-felvidéken jártunk, megválaszolandó az alábbi kérdést

http://termeszetjaro.hu/turistautak/balatonszepezd_-_oreg-hegy_-_nyalas-to_-_kuszob-orra_-_kacsajtos_-_revfulop_va

Jó régi bejegyzés, de nem sokan reagáltak az elmúlt években.

A TUHU térképén, vasárnapig még piros volt, de hogy ki rajzolta, azt nem tudom.

A ZÖLD sem az igazi, néhány nagyon kopott jelet találtunk mindösszesen, igaz csak a tóig mentünk.

Elég volt.

Balatonszepezd felől még siralmasabbak az állapotok.

Az atlasz szerinti útvonalon ezt találtuk.

Ld. a képet a végén.

Mit tesz a véletlen, egy másik, hozzám hasonló, azokban a napokban tett fel egy trekket, és kommentálta.

Annyi tettünk, hogy átrajzoltuk a pirost zöldre, de ennél sokkal többet nem tudok.

A táj amúgy érdemes arra, hogy turistaút legyen a csúcs közelében, a völgy is impozáns, a megközelíthetőség már nem annyira.

Előzmény: jzp2107 (47863)
garass Creative Commons License 2015.02.17 0 0 47868

Azért még így is kizöldül a környék.

Aggodalmaddal egyet értek. Sajnos amire lenne pénz, azt sem a meglévő utak felújítására fordítjuk, hanem új utakkal sűrítjük a hálózatot. Csak nem lesz aki járja és aki karban tartja. 

Előzmény: olahtamas (47866)
Bikk Pubi Creative Commons License 2015.02.17 0 0 47867

Drelicska-pozitív szó.

Előzmény: pavarotti (47860)
olahtamas Creative Commons License 2015.02.17 0 0 47866

Van benne valami :)

De rácsatlakozó jelzéssel lesz jelezve, tehát csak ott kell igazán festeni, ahol más jelzés nincs.

A tendencia is aggasztó, hogy mindenféle forrásokat meg lehet nyitni turistautak létesítésére, csak a hagyományos értelemben vett utak karbantartására nincs pénz...

Előzmény: garass (47865)
garass Creative Commons License 2015.02.17 0 0 47865

Ez a zümmögő  Z  megint kiakasztott. Csak a gépemet nehogy csomóra kösse, ha arra járok. Nem lenne jobb a nem jelzett utakra kitenni egy áthúzott Z-t? Idő, költség és ész megtakarítás céljából!

Előzmény: olahtamas (47864)
olahtamas Creative Commons License 2015.02.17 0 0 47864

Állítólag most tavasszal fogják befejezni:

Előzmény: jzp2107 (47863)
jzp2107 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 47863

jelzés anomáliák

gondoltam rád vasárnap, mint jelzésnyomozó-szakértőre

Kisinassal egy Szátok-Kétbodony-Kisecset-Szente-Szátok körtúrát csináltunk a zöld sáv jelzésen.

Szátok polg.hiv előtt parkolva (autós turista, fúúúúj) egy táblára lettem figyelmes, ami a nógrádi zöldutat reklámozta. Az ottani térképvázlat szerint utunkon a zöld sáv mellett zöld körtúra, valamint az a bizonyos stilizált Z betűt kellett volna látnunk.

Ehhez képest a valóság: a zöld sáv végig követhető (ráadásul nemrég felújításon is áteshetett), kivéve Kétbodony belterületén. Ott csak kék meg sárga van, zöld nincs egy darab sem. Ahogy elhagyjuk az OKT-t, újra előkerülnek (ez véletlen, vagy direkt?)

zöld körút: mindössze kettő darabot véltem felfedezni Kétbodonyban és talán volt egy Szente belterületén is. Úgy tűnik, az ezt festők csak olyan helyre voltak hajlandó festeni, ami autóval megközelíthető (talán később még pótolva lesz?)

zöldút jel: Szátok-Kétbodony között semmi, Kétbodony belterületén szépen feszítenek, Kisecset-Szente között megtalálható a terepen is. Szóval elég rapszódikus. Ez a jelzés továbbra sem lesz a barátom..

Előzmény: Güsziológus (47859)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 47862

...ööö, igen, szeretem a régi szavakat belediffundálni a mai szóhasználatba. Nagyobb a szókincsem, mint Petőfinek volt :)

jzp2107 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 47861

én azt hittem a "gyanítom" elgépelése

nem is értettem, életemben nem hallottam.. :-)

pavarotti Creative Commons License 2015.02.17 0 0 47860

OFF

Te anyanyelvileg használod az "úgy alítom" kifejezést? Már nagy voltam mikor zenei tanulmányaimban (a szöveges részben:) találkoztam ezzel az igével és nagyon meglepett... azt hittem ez régmúlt magyar nyelv csak.

ON

Előzmény: Törölt nick (47845)
Güsziológus Creative Commons License 2015.02.17 -2 0 47859

Maroshát

Az "utolsó" (?) tájegység.

A TUHU térképét böngészve találtam rá a jelzett utakra, és hamarosan az is kiderült, hogy van forrás is, nem "csak úgy" került fel a TUHU térképére sok-sok jelzett útvonal.

Sajnos, arról nincs információm, hogy mi a jelenlegi állapot, de ha már megtaláltam a cikket, közzéteszem.

http://termeszetjaro.hu/cikk/uj_turistaterkep_a_maroshatrol_-_letoltheto_formaban_is

Ja, és azért utolsó, mert 32 "részre" (tájegységre) osztottam Magyarországot és már csak ez a "ficak" van hátra.

Remélem, nem sokáig!

V43 1279 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47858

Január végén valamivel jobb volt a helyzet. Ha mindenki vigyázna rá nem így nézne ki (mint oly sok minden más is).

Egyértelműen az Őr-kő házat választanám a kettő közül.

Igen, a bánkúti síházban az a legolcsóbb opció (én szobában aludtam emeletes ágyban nem sokkal többért).

Előzmény: HEV (47848)
V43 1279 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47857

Szerencsére én sem maradtam kint, őszintén nem is akarok. A semminél viszont az is több, ez tény.

Rendbe lehetne hozni, de őrzés/zárás nélkül sajnos nem tartana sokáig.

Előzmény: Törölt nick (47846)
V43 1279 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47856

Holnapután a terv, de nem biztos még semmi. Szeretem  a kihívást én is, különben bele sem vágtam volna :)

A kínlódást akarom elkerülni, ami pl. múltkor volt a Zemplénben.

Előzmény: Törölt nick (47845)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47855

A Bélkő

Akadnak helyek a kéktúrán amelyek beégnek az ember emlékezetébe, olykor-olykor a legváratlanabb pillanatban eszébe jutnak, egy-egy kép, egy-egy momentum erejéig, ahová bármikor szívesen visszatérne egy-egy rövidebb sétára, vagy éppen egy kisebb túrára

Egyik ilyen nekem a Bélkő.
Ez a romjaiban is fenséges és lenyűgöző, megalázottságát, kifosztását büszkén tűrő hatalmas mészkő-monstrum valamiért mindig magával ragad, akkor is ha csak elautózok előtte.
Ezen a hétvégén nem így történt, a hegy maga volt a célpont. A kéktúra mindig is érintette, valószínűleg soha nem is változott volna a gerincét keresztül szelő útvonal ha a bányászat nem teszi ezt szükségessé.
1958-ban még a gerincen haladt a kéktúra, majd a '60-as években lekerült onnan a bánya alatti földútra, nyugatról kerülte a hegyet, majd a '70-es-80-as években a falun keresztül, de még mindig egy rövidebb úton közelített a csúcs felé.
Ma már elkerüli a kék a csúcsot is, de kb egy jó órás kitérővel meg lehet nézni, ha valakinek az ideje engedi. Nagyon érdemes!

A Szomjas Csukától indulva a '82-es térképen szereplő kéken akartam a csúcsot támadni. Ez az útvonal a Lak-völgyből szinte toronyiránt kaptatott fel a Bélkő-nyakig.
A Lak-völgyi kis aszfaltról hamar le kellett térni jobbra, egy a víkendházak közé vezető kis utcácskába, amely az erdőhatárt elérve ösvénnyé szűkült össze. Azt hogy jó helyen járok egy nagyon kopott kék jel-maradványból tudtam, amelyet az egyik öregebb fán vettem észre... aztán még egyet és még egyet, a gazos, benőtt de azért ritkán még használt ösvényen fontosak voltak ezek a jelek, amelyek a Szilvás-völgyi forrásig vezettek.
A forrás és környéke lepusztult, erdészeti utak, és egykori turista ösvények futnak itt össze. Egy korosabb bükkfán jól látható volt a következő jelzés, ösvény azonban nem nagyon volt, és itt lett igazán meredek, toronyiránt fel a hegyre jellegű az egykori kék...
Intermezzo:
Ismerem valamelyest a kutyákat, szeretem is őket, ők is szeretnek általában engem, de éppen ezért felismerem az olyan ugatást is amelyet a könyörtelenebb, azonnal harapni kész, támadó ebek hallatnak. Öblös, mély, viccet nem ismerő, igazi házőrzők hallatnak ilyeneket, akikkel nem érdemes és nem is lehet fincsiskedni, kutyuli-mutyulizni, ismerkedni...maximum jó gyorsan menekülni amíg lehet!

Na éppen egy ilyen, igen közelinek tűnő, és egyre közelebb hangzó ugatás, és a meredek hegyoldal pánikreakciót váltott ki belőlem, és a legszélesebb, legjárhatóbbnak tűnő erdészeti úton azonnal sprintelni kezdtem... a Bélkő-hegy dereka táján, az egykori bányaépületek irányába, szintben, dél felé.
Mikor megálltam és kifújtam magam, körülnéztem, majd felnéztem egy öreg bükk törzsére, és egy tökéletes, de az eddigieknél jóval régebbinek tűnő kék jelzés nézett velem farkasszemet...majd még egy, és még egy!!
Mivel készültem a hegyből, ezért hamar rájöttem hogy ez bizony az a '60-as, '70-es évekbeli útvonal amelyre a gerincről a bánya terjeszkedése miatt leterelték a kéket anno, és így nyugatról kerülte a hegyet, deréktájon, a bányaépületek felé. Bingó! Ezen akartam visszafelé jönni, de mint tudjuk az igazi férfi ismérve hogy mindig van legalább "B" és ha lehet akkor "C" terve is így aztán újratervezés! :-)
Innen fel a hegyre, és a többit majd utána!
A bányaépületeket elérve hamarosan rátértem a Bélkő-tanösvény kék átlós jelzésére, amelyen egészen a Simon-várához vezető, a hegycsúcsig tartó régi aszfaltig haladtam.

1. kék jel a Szilvás-völgyi forrásnál

2. kb 40-50 éves kék jel a Bél-kő alatti földúton, fent láthatóak a hegycsúcs sziklái

3. a távolban a Mátra 

Talán ez a pár száz méteres út, a csúcsig volt a túra legszebb része, olykor a horvát hegyek közt véltem érezni magam, a mészkőbe vájt keskeny aszfaltút és a csodás kilátás hatására. Egy sziklaáttörésnél pedig megpillantottam végre azt amire már számítottam is, az ezeréves Magyarország határhegyeit, a Magas-Tátra csúcsait!

1.-2. valahol Horvátországban...

3. kilátás észak felé

Vagy negyedórát fotózgattam, aztán továbbindultam, éppen azon morfondíroztam hogy miért is nem errefelé vezetik a tanösvényt, amire nagyon gyorsan választ is kaptam:
Hatalmas sziklaomlás tüntette el az utat több tíz méter hosszan, a hegyoldal meredeksége felvette az eredeti állapotot, amelyen vastagon volt a hó is, és az átkelés lehetetlennek tűnt rajta, legalább is a hegyről való lezuhanás nagyon reális veszélye nélkül biztosan! Váááá!!
Ismét negyedóra, de ez most tétova téblábolással telt. Volt egy nyom, valakinek már sikerült az átjutás, meg pár muflonnak is bejött a dolog, ez biztató...de ha csúszok akkor nincs megállás, vazzz, lenéztem, hát nem jött meg a kedvem az biztos, de a visszaforduláshoz sem volt túl sok...
Újabb negyedóra és fent voltam. Lábaim remegtek, a kezeimmel egy nagyobbacska tehéncsordát is meg lehetett volna fejni, de fent voltam.
Ezek azok a helyzetek amikre érvényes az anekdota:
- Ember, minek jött maga ide, hogy meghaljon?
- Nem uram, hanem hogy ezt átéljem!

Miután adrenalin és vérnyomás-szintem visszaesett nagyjából a szokásos szint másfélszeresére már elmondhattam hogy minden O.K., mehetünk fotózni...

A Bélkő-hegyen eltöltött másfél órát észre sem vettem, elrepült. Kavarogtak az érzelmeim, a csodás tájat nézve, amelyhez mi tagadás nagyon szép körítést adott a csupasz, hófehér kristályokkal tarkított mészkőszirtes bányaudvar, de mégis, de mégis, valahogyan nincs ez így rendben.
Mikor elnéztem a 815 méter magas, árván meghagyott, megcsonkított csúcsot, és elképzeltem hogy hogyan is folytatódhatott akár csak még 70 évvel ezelőtt is akkor inkább csak az jutott eszembe hogy ISZONYÚ NAGY PUSZTÍTÁS TÖRTÉNT ITT, AMELYET JÓVÁTENNI MÁR SOHASEM LEHET!!
Évmilliókat pusztítottak el pár évtized alatt...őrület.

1. a pusztítás mérhetetlen...

2. a kilátás páratlan...

3. holdbéli táj, határ a végtelen...

Persze minden nézőpont kérdése, ez is, tenni már nem tudunk ellene, így hát felkapaszkodtam a megmaradt csúcsra, amely alatt lehet hogy egy '58 körüli kék, majd kék plusz jelzés nyomait fotózhattam le egy öreg bükkfa törzsén? Ugyanis akkoriban jött itt fent, az akkor még tökéletesen meglévő hegygerincen az akkori kéktúra. A kopottas, nagyon hiányos, de azért felismerhető kék szín pedig egyértelmű volt.

Miután mindent megnéztem elindultam lefelé, a Bélkő-nyak felé, ezen a szakaszon még jó 20 cm-es hó volt, nem is nagyon olvadozott, hiába a 700-800 méteres magasság azért csak teszi a dolgát.

1. A Bél-kő a 815 méteres csúcsról

2. Irány Bélapátfalva

3. pihenőhely...

Gyönyörű, havas bükkerdőben kényelmesen haladva jutalomjátéknak éreztem a túra ezen részét az átélt izgalmak után, majd a mai kékre becsatlakozva egy szűk óra alatt lent is voltam a Szomjas Csukánál, ahol a plusz 10 fokban pólóban sétálgató autós turisták értetlenkedve nézték ezt a fura, vastag kabátos emberkét, aki éppen a piros sapkáját veszi le a fejéről, hogy honnan szalajtották, tán a jégkorszakból?
A legyalult hegytető mészkőrétegeinek korát, a fenti hőmérsékletet és vastag hótakarót figyelembe véve ez nem is áll olyan messze a valóságtól, de ez az én titkom maradt...:-)

Gyors áttekintés egy '82-es térképre rajzolva:

a lilán indultam, a sárga kör meredek volt, narancssárga nyíl a '60-as évek útja, lila úton fel a Bélkőre, és a kéken lefelé. 15.7 km, 770m. szint

HEV Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47854

Valóban jó hely de az OKT-től oda vissza közel 6 km kitérő + 150 m szint.

Kicsit messze van de érdekes és látványos hely.

Előzmény: Bikk Pubi (47851)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47853

Így van, az a pihenő (esőház) ezerszer különb, abban akár még el is tudnék képzelni én is egy éjszakát.

Pont ez jutott eszembe nekem is mint alternatíva.

június 21-én így nézett ki

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47852

Azt nem ismerem, de így képek alapján nem rossz.

Előzmény: Bikk Pubi (47851)
Bikk Pubi Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47851

Akkor már inkább a Körös-lyuk. Elvileg a kék tanösvény vezet oda, gyakorlatilag nem láttam ott még jelzést.

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47850

...ez már csak barokkos finomkodás :)

Előzmény: Törölt nick (47847)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47849

Csúf látvány, de viharban minden kikötő jó. 

Ennél sokkal szomorúbbnak tartom, hogy az esőházak legalább felét állandóan vécének használják a jónépek. Igaz, leginkább az autóval megközelíthető helyeken.

HEV Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47848

Én ilyen szemétdombot találtam Cserepeskőn a barlangban,  menedéknek jó lehet ideig óráig ha vihar lenne vagy valami hasonló rondaság de aludni benne .... gyomor kell és persze hálózsák.

Bánkúton van matrac szállás a síházban,

Kis - Sár-völgyi pihenőnél van egy esőház,

Az Őr-kő ház előtere is fedett, szerencsével ott is lehet szállást kapni a házban.

Előzmény: V43 1279 (47842)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47847

Ha valaki kint marad éjszaka mínuszokban akarata ellenére az erdőben akkor valamit iszonyúan benézett. Ilyen nagyon-nagyon ritkán fordul elő, akkor sem hinném hogy pont a Cserepes-kőnél esik meg.

Ha viszont kint akart maradni akkor magára vessen, de ne játsszon mártírt utólag.

Egyik körbe sem tartozom, így aztán valóban nem tudom értékelni ezt a helyet. 

Ez nekem akkor is hajléktalan-feeling, ki-ki döntse el maga:

Mikor először itt jártunk át voltunk fázva, de akkor sem mentünk be, még átöltözni sem. 

Persze nem vagyunk egyformák.

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47846

Lemaradt: Cserepeskőnél még nem. Voltam már ott, de nem ott aludtunk akkor, csak megnéztük. Páran fanyalognak, hogy "hajléktalanszálló", de ezek a jóemberek nyilván nem maradtak még kint éjszakára szálláshely nélkül a mínuszokban. Akkor azért értékelnék az ilyet is :)

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47845

A Kisgyónban ma voltam tekerni, sajnos az alsó sorompónál feljebb nem lehetett bringával menni, egy merő jégpáncél az út. Úgy alítom, hogy Csurgó felé a hófoltok és a sár fog váltakozni mostanában. Mikor akarsz menni egyébként? :) Megcsinálhatjuk együtt is, szeretem azt a szakaszt nagyon, és a kihívásokat is :D

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47844

Köszi szépen, ez nagyon hasznos volt!

Azt hittem hogy az első képen a bal szélen az a havas vidék lehet a Fátra, de akkor ezek szerint nem.

Előzmény: Törölt nick (47843)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47843

"Változatosság kedvéért ismét egy kis Vysoké Tatry a távolban, de a Fátra is látszott...:-)"

A Fátra-vidékből nem valószínű, hogy látszik valami. Ami a Képeiden egyértelműen beazonosítható:

- Gerlachfalvi-csúcs (2655 m; Gerlachovsky-stít): Magas Tátra (Vysoké Tatry) - Légvonaltáv: 125,5 km

- Király-hegy (1948 m; Králova hola): Alacsony-Tátra / Királyhegyi Tátra - Keleti-Alacsony-Tátra (Nízke Tatry / Královoholovské Tatry) - Légvonaltáv: 94,5 km

Az Alacsony-Tátra falként húzódik Garamfő és Besztercebánya között, a majd 100 km hosszú gerincen (közúti) átjárás csak az Ördöglakodalma-hágóban lehetséges a Garam és a Vág völgye között. A gerinc csúcsmagassága a Királyhegyi-Tátrában 1948, míg a Gyömbéri-Tátrában 2043 méter. Az átlagos gerincmagasság a Királyhegyi-Tátrában kb. 1400-1500 méter, míg a Gyömbéri-Tátrában 1600-1800 méter. Álljon itt még 3 adat:

- Gyömbér (2043 m; Dumbier): Alacsony-Tátra / Gyömbéri-Tátra - Nyugati-Alacsony-Tátra (Nízke-Tatry / Dumbierské Tatry) - Légvonaltáv: 113 km

- Nagy-Kriván (1709 m; Velky Kriván): Kis-Fátra / Kriváni-Fátra (Malá Fatra / Krivánske Fatra) - Légvonaltáv: 161 km (Ezt az Alacsony-Tátra 1600-1700 m-es gerincszakasza takarja)

- Ostredok (1592 m; Osztredok): Nagy-Fátra (Velká Fatra) - Légvonaltáv: 135 km (Ezt a Selmeci-körhegységhez tartozó, Zólyom feletti, vulkáni eredetű Polyána (1458 m; Polana) takarja)

Inverziós helyzetek

1991 január (Alacsony-Tátra):

2009 szeptember (Kis-Fátra):

Előzmény: Törölt nick (47833)
V43 1279 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47842

Nem semmi, hogy mire vállalkoztok, nem sokan alszanak házon kívül télen.

Kisgyón-Fehérvárcsurgó szakasz szerinted mennyire járható most? A Gaja völgye gondolom nem egyszerűen mostanság, ezèrt is gondoltam egy egynapos útra a leírt helyek között.

Ha már barlang: Cserepes kőnél is aludtál már?

Előzmény: Törölt nick (47839)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 47841

Nem az Esztramos, valóban a Bél-kő, ahogyan Hörpölin és Homerx is helyesen fejtette meg.

Csodálatos látvány maga a hegy is és ilyen mínuszos, tiszta téli napon a környékre is nagyszerű a kilátás. 

Kicsit eltoltam az időt a régi kék jelek keresésével, így csak 10 óra körül értem fel, ilyen időben jobb minél korábban ér fel az ember a csúcsra, dél körül már általában nem olyan tiszta a levegő.

Írtam hogy csodálatos látvány a hegy maga is, de valahol iszonyúan tragikus az is hogy egy évmilliók óta itt álló, csodaszép hegyet kb 60-70 év emberi pusztítás milyen mértékben képes tönkretenni. 

Mindegy minek nevezzük (cementgyártás) , és tudom hogy sok embernek adott munkát de az a 7 millió köbméter mészkő nagyon hiányzik a letarolt, megskalpolt Bélkőből.

Mindig elképzelem hogy a meghagyott 815 méter magas kiszögellés hogyan folytatódhatott tovább, ahogyan még 1938-ban is láthatták a Vándorlás résztvevői.

1. A Simon-vára alatti régi szállítóútról fotózva a Tátra felé jól látszik az Apátság és a Bélkő sziluettje is.

2. a bányaudvar

3. kilátás a Bélkő másik, részben meghagyott csúcsáról, a Simon-vára nevű kiszögellésről észak felé

Előzmény: olahtamas (47838)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!