Keresés

Részletes keresés

annyi baj legyen Creative Commons License 2015.02.06 0 2 47691

Te Márai, én meg Benedek István :)

"A világ szép. Sokfelé jártam, mindenütt ezt tapasztaltam. Szépek a zöldellő völgyek meg a komor hegyek. Szép a puszta, szép az ősvadon. Szép a szikla, szép a jég, a hó, a gleccser. Szép a patak, a tó, a tenger. Szép a napfölkelte, a derűs csönd, a zordon vihar. Szépek az állatok, a növények, a csillagok. Csak az ember nem szép."

"...Nem érted, hogy épp ez a borzasztó. Az élet kívül-belül telve szépséggel, mégis oly nehéz hozzáférni. Ketten ülünk itt a Szép csúcsán, alattunk ötvenezer ember kínlódik, vonszolja magát, nyög és káromkodik, nem is jut hozzá, hogy észrevegye a szépséget"

Előzmény: Tavaszi Széll (47689)
timetable Creative Commons License 2015.02.06 0 0 47690

Ha még a késő délután neki akartok indulni Ötvösről Sümegre, akkor biztosan nem célszerűbb az autót Sümegen hagyni? Munkanap délután onnan több járat is van Ötvösre, még olyan is (15:30-kor), ami ott megy át a vasút felett ahol a turistaút is, és esetleg meg tudjátok fűzni a vezetőjét, hogy tegyen ki egyből ott. 

Túra végén pedig Tapolcáról visszamentek Sümegre, bármilyen közlekedési eszközzel. Ott azért két óránként van vonat, meg néhány buszjárat is.

Előzmény: Random- (47675)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2015.02.05 0 1 47689

Számos érvet felsorolhatnék a téli túrázás mellett, de megelégszem egyetlen példával.

Tornabarakony

2013. tavaszán jártam itt utoljára egy kisebb csapat tagjaként. Ragyogó napsütés, harsogó természet, a faluban nagyszámú, szorgosan tevékenykedő lakos. Némi beszélgetés kapcsán bebizonyosodott az, amiben egyébként is biztos voltam: a faluban szorgoskodó közép- és fiatalkorú személyek kivétel nélkül a parasztházakat üdülőházként használó "bebírók". Az optimizmusra okot adó felszín alatt azonban ott lapult valami szívszorító, valami végleges, amit a tavasz életigenlő derűje elfedett. Beszéltem erről túratársaimnak, de nem tudtam eléggé érzékletesen visszaadni nekik azt a november végi túrát 2011-ből.

Hobo-boboval volt szerencsém keresztül gyalogolni a Csereháton Encstől Bódvaszilasig. Igazi november végi időjárás volt, irotai szállásunkon túratársam éjszakánként többször is kénytelen volt "etetni" a kazánt. Tornabarakonyban - Vörösmarty után szabadon - tél nem volt, sem hó, csak csend és halál. Egy idős hölggyel találkoztunk, akitől megtudtuk (és innentől bekopizom egykori hozzászólásainkat)

hogy a falu lakossága 20 fő körül van  - nyáron. Télire viszont mindössze 5-6 (!) lakó marad a faluban, a többiek beköltöznek valamelyik nagyobb településre a rokonokhoz. Ezzel együtt a lakosság átlagéletkora finoman fogalmazva nyugdíjaskorú. Van egy 50 körüli vállalkozó aki egy egészen tekintélyes gazdaságot visz a falu szélén, ez látszik is, örvendetes is, de egy fecske nem csinál nyarat, ettől még gyakorlatilag pár év és kihal a falu, ha valami csoda nem történik. Fájdalmas és szívszaggató ezt így folyamatában látni, nem is beszélve arról aki ezt itteni lakosként éli meg. (ennek ellenére a néni jó kedélyű és kedves volt, csodálom is a lelkierejét!)

Igazán embert próbáló egy olyan faluban élni, ahol télen csak 5-6 idős, egyedülálló ember él, és minden reggel azt figyelni, hogy bodorodik-e a füst abból az 5-6 kéményből.

Hát ezért kell télen is túrázni. Igaz, egyre inkább az alábbi - nem tagadom, vitatható - Márai gondolattal azonosulok közben:

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. ... A Strombolit már elfeledtem, nem tudnám lerajzolni. R. hangját nem feledtem el. Egy tűzhányó számomra semmi. Egy ember minden."

Előzmény: kakukKata (47678)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47688

Azért nyáron is vannak olyan napok, amikor 20 és 30 fok közti hőmérsékletben lehet túrázni. Csak ki kell várni egy-egy hidegfrontot, az esőzés utáni nap a legjobb.

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47687

Vagy két méterrel a vízszint alá! :-)

Mint tavaly a Romhány-Becske túránk után tettük. Bánkon 4500-ért lehet enni egy svédasztalos ebédet, (jó a kaja nagyon!) plusz mellé kapsz 3 órát a fürdőben-wellnessben, ez a csomag ha jól tudom hétvégenként van.

Nem mondom hogy olcsó, de egyszer mindenképpen megéri. Olyan nagyon gyakran nem jár a Cserhátban az ember.

Bánk Felsőpeténytől 5km, volt már hogy gyalog is átmentünk túrát kezdeni, de busz is akad. 

túra(háttérben Szandavár), utána pancsi. Pont jó volt, mert délben már 35 fok volt, 13:00-kor lehetett bemenni.

Na, jól belemerültem az emlékekbe, de hátha adtam egy ötletet valakinek, akkor már megérte! :-)

Előzmény: jzp2107 (47686)
jzp2107 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47686

nyáron kétezer méter fölé kell menni

vagy a déli féltekére

esetleg a déli féltekén 2000 fölé :-)

Előzmény: Törölt nick (47685)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47685

Tökéletesen egyetértek!

Nekem már szinte a nyári időszak számít holtszezonnak a túrázásban, olyankor néha 3-4 hétig sem megyek erdőbe, annyira utálok 30+ fokban bármit is csinálni.

Most télen viszont tobzódok a természetben! :-)

Ami a nehéz túraidőket illeti, nekünk a legnehezebb, cserébe a legemlékezetesebb túránk egy igen-nagyon cudar időjárással tarkított bükki menet volt, írtam is róla anno:

viewArticle

Előzmény: Pulmy (47681)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47684

Dettó!

Előzmény: Pulmy (47681)
Pulmy Creative Commons License 2015.02.05 -1 0 47683

Általában fel is van szántva,ráadásul fél méteres barázdákkal.

Előzmény: HEV (47682)
HEV Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47682

A Gyöngyösi Csárda után az esetleg  szép havas réten ne próbáljatok átvágni a régi zsidó temető felé. Alatta nagy vizek tudnak lenni, nem véletlen a kerülő az országúton.

Pulmy Creative Commons License 2015.02.05 -1 0 47681

Hidd el,minden körülménynek és időjárásnak meg van a szépsége és mindig kellemes emlékekkel gondolsz vissza még arra is ha épp sz@rrá áztál.!

A legrosszabb szerintem a nyári melegben túrázni,attól minden jobban esik(nekem legalább is)

Előzmény: kakukKata (47677)
Pulmy Creative Commons License 2015.02.05 -1 0 47680

Hányan csináljátok a szakaszt? Valamint együtt akartok-e menni?

Nekünk a köv. a taktikánk: Minimum 4 -en megyünk mindig. Először elmegyünk A-ba  ott két delikvens kiszáll,a másik kettő átmagy kocsival B-be és onnét indul. Kb félúton találkozunk és kulcsot cserélünk(bár van2).Majd a B-be érkező visszamegy az A-ba érkezőkért és irány haza vagy a szállás.

Ez a leghatékonyabb és mind pénz,mind idő kímélő,semmihez nem vagytok kénytelenek alkalmazkodni.

Ha megtudjátok így oldani,próbáljátok ki,be fog jönni!

Házihold Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47679

vannak akik sietnek:)

Előzmény: kakukKata (47678)
kakukKata Creative Commons License 2015.02.05 -2 0 47678

Ui: Nem kötözködni akarok, őszintén kíváncsi vagyok rá :-)

Előzmény: kakukKata (47677)
kakukKata Creative Commons License 2015.02.05 -2 0 47677

Szia! Megnéztem a múltkori alkalommal a facebook oldalatokat is, és felmerült bennem a kérdés, hogy miért pont most? Mármint olyankor, amikor a túrázás az eső és a hideg miatt inkább nyűg mint öröm....Tudom, túrázáshoz nincs rossz idő, csak rosszul öltözött túrázó, de mégis mennyire marad pozitív élmény az OKT bejárása ilyen körülmények közt? Vagy elég a tudat, hogy igen, megcsináltuk?

Random- Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47676

Ez a Szalapa ígéretes! Lehet van benne fantázia. Köszi! Megnézem hogy lehet összefésülni Elvirával. Péntek délbe indulunk kb. Pestről és

olyan 16 óra felé azért el akarunk indulni. Persze minél többet tudunk világosban menni annál jobb.

Előzmény: timetable (47672)
Random- Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47675

Alapeset az, hogy vonattal Dabronc és átsétálunk Ötvösre, ott szálltunk ki utoljára.

Ötvösről pénteken besétálunk Sümegre, ott alszunk és Sümegről megyünk szombaton Hévízre. Ott ismét megalszunk és vasárnap megyünk Tapolcáig.

Gondoltunk arra, hogy Sümegen hagyunk autót és kivonatozunk Dabroncra és vasárnap vissza Sümegre. De a járatok nem olyan gyakoriak és nem akarjuk

magunkat beszorítani. A másik, hogy Tapolcán marad autó és átközlekedünk Ötvösre. A végére arra jutottunk, hogy ha lenne egy ember jogsival, aki

helybéli, akkor átdobhatna minket.

Ötvös nem a kedvenc helyünk. :) Hosszúpereszteg - Ötvös szakaszon végig esett január elején, mikor teljesítettük.

Amúgy a www.facebook.com/mennikek oldalon szoktuk írni a beszámolókat. ;) (remélem jól írtam a címet)

Előzmény: timetable (47672)
Random- Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47674

Alapesetben az elvira és a volán volt eddig a megoldás, de autóval spórolnánk költséget és időt is.

Tapolca-Sümeg távolság nem igazán nagy, mostani szakaszban kb. egy nagy zsákot járnánk be, és ezért

lenne praktikus, ha valaki kocsival átlogisztikázna minket. Már átnéztük az összes variációs lehetőséget

busz és vonat viszonylatokban is.

Előzmény: HEV (47671)
Házihold Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47673

önállóan nem létezik, de van ilyen. Mivel a túrának ezen szakasza vízvételi lehetőséggel nincs ellátva érdemes benézni erre a helyre. A nagykanyarnál a hatalmas gesztenyefa alatt a helyiek által kirakott székeken és padokon klassz 3 órát töltöttem és beszélgettem a mindig ráérő helyi erőkkel:) Itt van nyomóskút is. 

Előzmény: timetable (47670)
timetable Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47672

Egyébként, hogyan akarjátok ezt napi bontásban szakaszolni? 

Nézem hogy tömegközlekedéssel hogyan lehetne megoldani. Szalapára van járat Sümegről, ahonnan a betonúton észak felé fordulva 2,5-3 kilométert kell megtenni a jelzésig.

És akkor lehet mondjuk így:

7:35 Tapolca ---> 8:05 Sümeg

9:00 Sümeg ---> 9:20 Szalapa

Előzmény: Random- (47669)
HEV Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47671

Én inkább pontosításnak szántam. :-)

Van egy Elvira nevű hölgy ismerősöm egészen közel tudnának vinni, bár nem sűrűn jár arra. Végszükség esetén jó lehet. A Volán is egy átszállásos.

Előzmény: timetable (47670)
timetable Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47670

Dabronc része, azon kötözködik a topiktárs...

Előzmény: Random- (47669)
Random- Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47669

Szerintem van. :)
http://goo.gl/maps/aXY7V

Előzmény: HEV (47668)
HEV Creative Commons License 2015.02.05 -3 0 47668

Ötvös nevű település Magyarországon nincs!

Előzmény: Random- (47667)
Random- Creative Commons License 2015.02.05 0 0 47667

Szép napot!

Olyan ember segítsége kellene, aki Tapolcán él és van jogosítványa! Kérlek, ha ismertek ilyet, akkor szóljatok!

Következő kéktúra szakaszunk Ötvös-Tapolca lesz és autóval mennénk le. Kocsit letennénk Tapolcán és jó lenne, ha valaki

kivinne minket Ötvösre.

Váruk a jelentkezőket! :)

Pulmy Creative Commons License 2015.02.04 -1 0 47666

Nem azt írtam,hogy a kéktúrások,ráadásul idézőjelbe is tettem a sporikat !

Előzmény: kerxy (47661)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.04 0 0 47665

...én sehol sem; de most templomról és váróteremről volt szó, ahol a kutya se látja, mit csinál a pecséttel a delikvens...

Előzmény: homerx (47664)
homerx Creative Commons License 2015.02.04 0 0 47664

persze nem epitenek konteot, de en laikuskent egy fogadoban/kocsmaban nem kernem el, vagy nem mennek el a pulthoz, hogy utana az asztalomon nyomjak egy egeszsegeset az abroszra.

Előzmény: Törölt nick (47663)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.04 0 0 47663

...ööö, miért ne lehetne kéktúrás az illető? Vagy aki kéktúrázik, az ab ovo Megszentelt Magasztos Lelkületű Gáncsnélküli Lovag, kivétel nélkül...?

Előzmény: kerxy (47661)
homerx Creative Commons License 2015.02.04 0 0 47662

nem. ez azzal van osszefuggesben, hogy a zindex mar megint balfasz, egyaltalan nem az eredeti kepet mutatja meg, hanem egy annal felnagyitottabbat. kulon kell kernem, hogy mutassa meg a BIG kepet, majd az IMG-t, de ez utobbit eddig sem mutatta, kulon pugin van ra ff-re. azt nem ertem, hogy egy ilyen csapat miert rajtunk kiserletezget? nincs tesztrendszeruk? maaaaagit!

Előzmény: Törölt nick (47646)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!