önállóan nem létezik, de van ilyen. Mivel a túrának ezen szakasza vízvételi lehetőséggel nincs ellátva érdemes benézni erre a helyre. A nagykanyarnál a hatalmas gesztenyefa alatt a helyiek által kirakott székeken és padokon klassz 3 órát töltöttem és beszélgettem a mindig ráérő helyi erőkkel:) Itt van nyomóskút is.
Egyébként, hogyan akarjátok ezt napi bontásban szakaszolni?
Nézem hogy tömegközlekedéssel hogyan lehetne megoldani. Szalapára van járat Sümegről, ahonnan a betonúton észak felé fordulva 2,5-3 kilométert kell megtenni a jelzésig.
persze nem epitenek konteot, de en laikuskent egy fogadoban/kocsmaban nem kernem el, vagy nem mennek el a pulthoz, hogy utana az asztalomon nyomjak egy egeszsegeset az abroszra.
nem. ez azzal van osszefuggesben, hogy a zindex mar megint balfasz, egyaltalan nem az eredeti kepet mutatja meg, hanem egy annal felnagyitottabbat. kulon kell kernem, hogy mutassa meg a BIG kepet, majd az IMG-t, de ez utobbit eddig sem mutatta, kulon pugin van ra ff-re. azt nem ertem, hogy egy ilyen csapat miert rajtunk kiserletezget? nincs tesztrendszeruk? maaaaagit!
Ezt nem értem miért gondoljátok, hogy a kéktúrások nyomják oda. Szerintem se itt se a nógrádi váróban nem kéktúrások csinálják ezt, hanem azok, akiknek gőzünk sincs mi ez, vagy pont hogy ártani akarnak vele...
Az átkelés után a villanypásztor kiakasztható (volt amikor utoljára arra jártam), és kényelmesen lehet(ett) haladni - két újabb leakaszt/felakaszt kombináció után - a középtájt lévő kiskapuig. A jelek is befelé vannak fölfestve, ezzel is próbáltuk rávenni az embereket, hogy nyugodtan menjenek be a területre, mert aztán szembe jön az agyag gödör!
Idei első havas túránk Katafa -Kondorfa közt tettük meg. Igen élvezetes,szép téli tájakon jártunk. A téli Őrség is feledhetetlen élményekkel tud szolgálni.
Jelzések végig jók,segédeszköz nélkül is járható a táv.
A Lugos-patak átkelése után az elkerített rész villanypásztora mellet macerás a haladás,de pont ezek az élmények tesznek feledhetetlenné egy-egy szakaszt.
Olvadás után elég,sáros,vizes lesz ez a rész,bár most is volt részünk bennük bőven.
A Lugosnal elég magas a vízszintje,de szorgos kezek emeltek egy keskeny hidat felette(2013-ban jártam erre utoljára),így száraz lábbal abszolválható már az átkelés.
Nagyon szépen köszön az információkat, ezek alapján azért már jól tervezhetőek lesznek a túráim. Egyébként a homokos talaj nem csak télen, hanem jelentős csapadék után is jól járható - szerintem.
Haladgatok az AK bejárásával (is), a Szekszárd - Ecsegfalva közötti szakasz teljes bejárásától egy nagyobb (Kunfehértó - Hajósi pincék) és egy kisebb (Árpádhalom - Szarvas) lélegzetvételű túra választ el.
Én is sajnálom, hogy elmaradtak a beszámolóim, pedig izgalmas dolgok történnek velem az elmúlt időszak túrái során. A kedvencem az Árpádhalomról Szentesre való eljutásom negyedmagammal a fiatal, székely származású katolikus pap kocsijában. Szürreális és tanulságos volt. Az előzménye: a VOLÁN úgy döntött 12. 27-én, szombaton, hogy aznap vasárnapi menetrend van.
kicsit konkrétabban az AK homokos szakaszairól (emlékeim szerint!!!):
Bács-Kiskun megyében a Sükösd-Érsekhalma szakasz, valamint a Császárkörtés-Kéleshalom-Kunfehértó, és innen tovább - kisebb-nagyobb megszakításokkal - egészen a zákányszéki aszfaltig.
Aztán sokáig nem jellemző a homok, majd Álmosdtól kezdve a Debrecen környéki csalinkázásnál megint sok helyütt van, ha jól emlékszem elsősorban Kepecs-tag környékétől a Kati-hídig (Vekeri-tó), majd Halápi csárdától Nyíracsádig a legjellemzőbb.
A Nyírségben is akad természetesen, Nyírlugostól Tiszakanyárig sok helyütt jó mély a homok (különösen Hóportyó környékén és Nyírbátor előtt), de azért a Nyírségben elég sok az aszfalt is, különösen Nyírbátor után.
Amúgy elég sok az aszfalt az egész AK-n, különösen Csongrádban. A gátak is jól járhatók télen is, szóval akad télre is ideális választási lehetőség.
Amit nagyon nem ajánlanék vizes-sáros időszakra, az az észak-békési rész (mondjuk Vidratanyától Furtáig), különösen a Zsadány-Biharugra lehet gáz ilyenkor.
Amúgy kár, hogy nem írsz beszámolókat mostanság. :-(
Nekem most működött, és szerencsére a felnagyított képek sem lettek túl pixelesek. Mondjuk igyekszem mindig az átméretezést a felső határ közelében tartani :-)
Vasárnap délután végre én is eljutottam egy rövidke téli túrázásra, Csókakő környékén. Megmásztam Fejér megye (majdnem) legmagasabb csúcsát, tapostam szűz havat és jól elfáradtam...
Még a múlt héten összedobtam én is egy szép havas albumot a börzsönyi Fel a Csóványosra túránkról, amely kristálytisztán, minden méterét beleszámítva kéktúra volt, és miután a másik érintett személy írásos beleegyezésével rendelkezem így aztán meg is mutatnám.
(egy-két képen felismerhetőek vagyunk, és mivel nagyon szépek és okosak, igazi reklámarcok ezért jobb előre felkészülni hogy ha netán megkeresne egy dekás menedzser, vagy valamiféle modell-ügynökség! :-)) )
Lehet hogy akkor nektek még jobb volt a panorámátok anno, ugyanis itt, ebben az esetben kb 920-930 méteren lehetett a ködhatár, éppen csak a Kékes és a Galya teteje lógott ki, még a Nagyszálló is ködben volt, jól látszik az egyik képen.
Talán olyan 700-800 körüli felhőhatárral lehet a legérdekesebb, mikor picit alacsonyabb hegyek is kibukkannak felfelé.
Azért így is nagyon érdekes és szép volt, lent sűrű köd, pára, komorság, fent pedig szikrázó napsütés, felhőpaplan, és a kettő közt mindössze 5 perc telt el.
a szállásunk előtti focipálya éppen a határon volt, ott szép idő volt, míg a Nagyszálló előtt tejköd
Nekem is ugyanezt csinálta a hosszú-hegyi képeimmel: a panorámát 2000 képpontos szélességben rakta be. A kis képeket lekicsinyíti és úgy vettem észre, hogy ezt a lekicsinyített képet nagyítja vissza az eredeti méretébe. Viszont így képpontveszteség keletkezik és "homályos" lesz a kép.
Lehet, hogy azzal van összefüggésben, hogy félévesek lettünk? :-)))