így visszagondolva tényleg kihagyható. De Cabo da Roca nem!!!! Sintrából Cascaisba óránként megy egy busz panorámaúton, egyik megállója Cabo da Roca, 1 óra múlva jön a következő, ennyi idő elég, hogy kigyönyörködd magad.
így jár a felszínes turista, mint én.... Élvezi a napot, az óceánt, a hangulatot, nem gondolva a mélyben fortyogó társadalmi igazságtalanságokkal... Köszi az észrevételt!😊
Van igazságod, de az ódon feeling miatt tetszett. Kb fél óra elég volt rá menet közben, utána a mellette levò közt. elnöki palotánál az őrségváltás. / jaj, mit mondana most Freud! Azt írtam elòször, hogy rendszerváltãs, szerencse, hogy észrevettem és kijavítottam őrségváltãsra.../
Bocsi, de a kocsimúzeumnak (mauzóleumnak) a 10-es skálán erős 4-est adok csak. Le van pusztulva, élvezhetetlen megvilágítással és molyszag terjeng.....
Arra az április 25.-i napra én is emlékszem. Grândolában voltam, a forradalom szülöhelyén. Ott is volt - vagy inkább lett volna - egy központi rendezvény. Ott nagy érdeklödés nem volt. Nem lehetett azt talán olyan hatásosan megszervezni, mint a fövárosban. Meg voltam lepve, hogy mekkora a pangás és mennyire alacsony fokon van az érdeklödés - pedig kerek évfordulóról volt szó. A szegények ma abban az országban újra szegények, a portugál gazdagok pedig még gazdagabbak, mint 1974 elött. Á kilátástalanság meg a szociális igazságtalanságok pedig olyan méreteket öltöttek ott, hogy lassan megérik az idö egy újabb szegfüs foradalomra.
Ja, és ami nekem még nagyon tetszett Lisszabonban, az a Kocsimúzeum / ingyenes Lcarddal/, a Jeronimos kolostortól párszãz méterre, az Elevador Santa santa Justa, ami egy kovácsoltvas lift a bairro Altoba, a tetejéròl fantasztikus a kilátãs!
ha van időtök lisszabonban és szeretitek az azulejot, érdemes megnézni a fronteira kastélyt http://www.fronteira-alorna.pt/ a honlap portugál, de el lehet igazodni
tömegközlekedésnél érdemes arra is figyelni, hogy le kell inteni a buszokat, mert képes otthagyni a megállóban :-)
Meg kell osszam a fórumozókkal egyik legnagyobb élményemet. Tavaly Lisszabonban részt vehettünk a "szegfűs forradalom" / utánanézni!!!/ 40. évfordulójára április 25- én rendezett ûnnepi felvonuláson az Avenida Liberdade- n, a Pombal márki térről indulva. Fiatalok szegfűket osztogattak, lezárták ezt a szép sugárutat, mint nálunk az Andrássy utat május 1- jén. Lufik, zászlók mindenütt, gyerek fúvós zenekar, maratoni futóverseny célbaérése, majd kerekes székesek felvonulása, utána zászlós motorosok, majd korabeli tankok, harci jármùvek, katonai ruhás személyzettel, utãna portugál nèpviseletbe óltózótt táncosok, végûl a lakosság zászlókkal. Volt ott mindenféle pártzászló, a szélsòjobbosoktól a sarló- kalapácsosig. Lufik, zene, jókedv, mosolygó arcok, integető turisták, olyan felszabadító érzés volt, emberek egymásba karolt sorait látva, minden atrocitás nélkül... Fantasztikus élmény volt!
Igen, kb. így lehet kihasználni ezeket a kártyákat csak, hogy bemégy majdnem mindenhova vele ahova kedvezményt ad + sokat tömegközlekedsz. Előre meg kell nézni hova akar menni az ember és az alapján van olyan is, hogy tényleg megéri.
Én csak tömegközlekedéshez szoktam venni külföldön valamit, spec. kártya, 2-3-4-5 napos jegy, hol mi van. Lisszabonban is csak ilyet vettünk.
Attól függően, hogy mennyi időt töltesz Lisszabonban, lehet venni városnézò panoráma buszra jegyet, 1-2 naposat, ott szállsz fel- le, akkor amikor akarsz, van kék, piros sárga vonal, a fò látnivalókon megy végig több nyelvű fûlhallgatóval.
Alcobaca, Batalha is " kötelező" de az adu ász Tomar, a templomos lovagrend vãr- eròdítménye, egyszerùen elképesztő!!! A szállásunk Lisszabon után Nazaréban volt, egy csodás óceánparti település, a parti negyedből funicular visz fel a felsòvárosba, ahonnan lélegzetelállító a panoráma.és ideális Alcobaca, Batalha, Tomar, Fatima eléréséhez.
Sintra még mindenképpen Lisszabonból, arra egy napot lazán számolhatsz és hacsak nem indultok korán még bele sem fog férni ott minden ( az összes palota + a Mórok vára ). Szerintem ha valamit akkor Sintrát + Óbidost nem érdemes kihagyni csillagtúra keretében, persze Cabo da Rocát sem kellett volna, de nekünk nem fért bele akkor.
Lisszabonon belül meg, hát mi eléggé bejártuk tényleg, de amire én azt mondom, hogy "must":
Alfamában séta éjjel, séta nappal:-) 28-as villamossal érdemes felmenni ami már maga egy élmény. Éjjel veszélyes és kihalt, de mi akkor is mászkáltunk ott sokat, azt nem biztos hogy megismételném viszont akkor a leghangulatosabb talán. Szent György vár Alfama "tetején". Alfamában egy Fado bár látogatás este, ez alternatív, feleségem kész volt tőle, de nekem is nagyon bejött az az igazság. Érdemes kevésbé turistásat keresni, ez nem fog sikerülni persze csak félig, de már az is igen jó:-)
Az összes kilátóterasz, van belőle pár Lisszabonban.
Belém negyed. Ez egy nap, főleg ha mindent megnéztek, ha nincs rá annyi akkor szerintem a Jeromosok kolostora legyen ami nem marad ki semmiképpen ott + egy pastel de nata ( azt nézd meg majd hogy mi ).
Oceanario ( ha érdekel az ilyesmi ). Nagyon komoly, én voltam párban már, barcelonai, genovai, szingapúri, nem marad el mögöttük, sőt.
Séta a Barrio Alto-ban.
Egy kávé + süti a Café a Brasileirában. Drága lesz, de jó:-)
Biztos van ami most nem jutott eszembe, de majd mások beírják úgyis.
Lisszabon card- ot mindenképpen javaslom, az ingyenes tömegközlekedés mellett a múzeumok, ill a Sintrába, Cascaisba tartó vonatok is ingyenesek vele! Meg még sok más! Érdemes utánanézni, kb. 110 elfogadóhely van, rengeteg ingyenes, vagy 25-50 % kedvezmény ės olyan helyekre, amelyek amúgy is kötelező látnivalók
Én annak idején belezsúfoltam egy kis Madeirát, az easyjet fillérekért elvitt.
Csak a klasszikus látnivalókat néztem meg, az angol hatású gótika nekem az egyik kedvencem, így Alcobaca&Batalha volt a 2 legkiemelkedőbb, mindkettő világörökség. Bár 100km-nél messzebb vannak. Autóval Fatima is felfűzhető, engem az nem különösebben érdekelt.