Egyre több magyar utazik a csodálatos Zakopane-be, tehát vége van a gyönyörű lengyel hegyi falu mellőzésének, egyre többen jönnek rá, milyen gyönyörű. Ezzel a topiccal az a célom, hogy információkat, utazási tapasztalatokat osszanak meg egymással a zakopane rajongók.Természetesen jo lenne, ha fényképeket is raknátok fel.
apartmant láttam igen, nem is kértem ajánlatot, mert gyerekekkel is sétálható távolságban kerestünk szállást a központtól. viszont mailt írtam éttermek ügyében, már ha működik 2015-ben is.
köszönjük,
és a könnyű túrákat is kinyomtattam, ennyi elég is az ötletekből, + gubalowka + séta a főutcán
Igen, Suchá Horá / Chocholów határátkelőt használom. (Smokovecből jobb a másik, de ha Pest felől csak Zakopanéba jöttök, akkor mindenképpen ezt a nyugati utat javaslom.)
Szerintem most minden nagyon tiszta, de hólánc már csak azért is legyen, mert a szlovák rendőrök szeretik megnézni, hogy van-e...
Nézegesd ezt is, mi vezetjük. :-) Komolyra fordítva: köszi az oldal dicséretét.
Elvileg igen, az országhatárt jelöli. Effektíve kb 50 méterre a határtól van egy nagyobb parkoló a szlovák oldalon, szerintem kb addig jön. Gyakorlatban még nem láttam sajna.
remélem én is hozhatok fotókat, elvileg megyünk pár napra. Budapestről melyik irányba érdemes menni, jobbról vagy balról kerüljem a Magas Tátrát? :-) köszi
Köszi, 2005-ben ezt is próbáltuk. Ha jól emlékszem, a busz Tatranska Javorináig ment el, pontosabban az országhatárig. Utána onnan átgyalogoltunk Lysa Polanába. A poprádi útvonallal az a gondom, hogy kb. 2004 óta nem megy el a vonat (Rákóczi IC) Poprádig, csak Kassáig. Bár 16 perc múlva van csatlakozás, ezt igen könnyű lekésni. Utána 1 óra várakozás. A Strama-busz is azért volt para, mert télen ment belőle napi 3-4 darab - lekésés esetén +3-4 óra várakozás.
Visszatérve a Poprád-Tatranska Javorina vonalra: itt egy menetrend. Végállomásnak ez van megjelölve: Tatranská Javorina, Lysá Požana - na ez vajon mit jelenthet? Országhatár?
Összességében 10 év alatt sem találtam olyan eljutási módot, ami viszonylag gyors, egyszerű és olcsó is.. :)) Az Eurolines időben foglalva nagyon jó áron van Jablonkáig (7-8 ezer a retúr) és gyors is (5:15), de onnan meg szintén nem egyszerű eljutni Zakopánéba.
Bár az árakat nem ismerem, de télen esetleg megoldás lehet, hogy Poprádról van helyi járat Lysa Polana határig, onnan meg a Morskie Okos buszokat könnyen meg lehet csípni. (Bocs, hogy most jut az eszembe, de anno nagyon rámentünk a Jablonka-Zakopane viszonylatra, ami tényleg nagyon halott. A vicc az, hogy ismerem azt, akivel anno a Volán le akarta szerveztetni, hogy legyen valami csatlakozás Jablonka-Zakopane között, de aztán jött az igazgatóság csere, és telibe sz..ták a dolgot... De a jablonkai megálló megmaradt, és az emberek ebből arra következtetnek, hogy ez csatlakozás Zakopanéhoz...)
150 zlotyért sikerült megoldani a Jablonka-Zakopane (Gubalówka) transzfert egy 8 személyes kisbusszal. Kettőnkre elég drága volt, de megspóroltunk kb. 4-5 órányi további utazást (el Krakkóig, majd átszállás és vissza Zakopanéba, utána fel a Gubalówkára), ill. az utóbbiak költségeit.
Bosszantó, hogy ez a 33 km-es szakasz annyiba került, mint a Budapest-Jablonka buszjegy, de jobbat nem találtam. Viszont 4-8 fő esetén már eléggé megéri szerintem.
Egyébként van Jablonka-Czarny Dunajec, ill. Czarny Dunajec-Zakopane busz, de mindegyik elég ritkán jár.
Amióta csak nyáron van Strama-busz, nagyon behatároltak az autón kívüli eljutási lehetőségek.
Hivatalos szánkópálya sehol sincs. Nem sípályás dombokon szoktak szánkózni az emberek, néha a Gubalówka aljában is, bár ott mintha most tábla tiltaná... A siklóra tudsz kártyával jegyet venni. Szánkóbérlési lehetőséggel még nem találkoztam... :-(
Csak egy napra megyünk Zakopane-ba. A gyerekeimmel szeretnék szánkózni. Kérdésem az lenne, hogy a centrum közelében van-e szánkópálya? A Gubalowkai lanovkát lehet-e kártyával fizetni? Lehet-e helyben szánkót bérelni?
Ebben igazad van, csak sajnos anno a Volán tervezte, hogy megcsinálja a csatlakozást, aztán nem lett belőle semmi. Az biztos amúgy, hogy helyi kisbusszal el lehet simám jutni Czarny Dunajecbe (szerintem ez még viszonylag sűrűbb is lehet Nowy Targ végállomással), és onnan van kisbusz, ami behoz Zakopanéba (de az már elég ritkásan jár, szerintem)...
Biztos, hogy árban ez a legjobb, de hogy időben, menetrendben ez milyen lehet, azt passzolom...
Kértem vagy 6 helyről (buszosok, transzferesnek tűnő cégek) árajánlatot emailben (angol + google tranlslate-es lengyel), és két ajánlatot kaptam: egy 100 és egy 150 zlotyisat. Az előbbi jó is lenne, de később már nem válaszolt.
Semmi kedvünk nincs a Volán busszal elmenni egészen Krakkóig, amikor 30 km-re is van egy megálló (Jablonka). Ha innen lenne egy transzfer, kb. 6 órás lenne csak az út Pestről Zakopánéba.
Mivel kisbusz nem nagyon jár arra, ezért szerintem elég sansztalan másra rámenni, mint a taxira... Attól félek, hogy nem nagyon van más lehetőség. Ha találtok, akkor viszont írd majd le kérlek, mert érdekel engem is.
febr. 7-re keresek két fő részére transzfert Jablonkából a Zakopane melletti Zšb-ba (kb. 30 km Czrany Dunajecen keresztül). Febr. 11-én ugyanez visszafele.
Húsvét főszezon, de azért annyira nem vészes szerintem, a legtöbb lengyel otthon, családi körben ünnepel ugyanis. Pünkösd teljesen csendes lengyel szempontból - nekik "csak" egyházi ünnep van, nincs munkaszüneti nap. Ami viszont nálunk nincs, de náluk van, az Úrnapja (Idén június 4) - mindig csütörtök, mindig 4 napos hosszú hétvége.
off: Voltam Budapesten, meg vissza. Dolny Kubinnál minden kész, de a viaduktra még nem engednek rá. Szűkület, félpálya nincs, csak a viadukt előtt, utáni le/felhajtó érdemel meg egy alaposabb fékezést.