Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2015.01.25 -1 0 47506

VÁRTÚRÁK

Aki még nem járt arrafelé, annak jó hír, jelzett turistaút vezet a vármaradványokhoz (Bativár).

Személy szerint én nagyon örülök annak, hogy fejlődik a környék turizmusa, mi anno a kakasdi cukrászdától, akkor még jelzetlen úton kapaszkodtunk felfelé.

Csendben jegyzem meg, hogy a nyilvántartásban már mindhárom út szerepel (K3, Ko, és P3).

Ez utóbbi kicsit kakukktojás, hisz a K4 jelzésű útból indul, de a lényeg, hogy van.

És akkor a térkép-részlet:

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47505

Mindszentkálla - Szentbékkélla között, a "Kőtenger" előtt elég bizonytalan a helyzet, ami a régi és az új OKT útvonalak feldolgozását illeti. A piros nyíllal jelölt helyen még azt sem igazán lehet eldönteni 100%-os biztonsággal, hogy jelen pillanatban merre is vezet a jelzés:

illetve a hely ITT van a honlapon.

A TTR és az OSM a piros nyíllal jelzett szakaszon vezeti a jelzést, míg a TUHU az átvágó ösvényen (Sajnos én 1991-ben jártam arra utoljára, de úgy emlékszem, hogy akkor a TUHUN jelzett nyomvonalat követtük).

A turistaatlaszok és a Balaton turistatérképek sem állnak a helyzet magaslatán a terület útjainak ábrázolását illetően. Ráadásul a régebbi kiadásokon még jobban el volt nagyolva az ábrázolás, úgyhogy itt a helyzet eléggé határozatlan.

Ha valaki tudja, hogy most hol vezet a jel, akkor jelezze felém, hogy legalább az "tuti" legyen :-))

Viszont ferajzoltam aaz 1959-es Szentbékkálla - Monostorapáti - Öcs - Kab-hegy szakaszt.

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47504

...és az openmapson lesz változás? A .zip-et nem vártam meg, leszedtem az exe-t, (linuxot használok, jobb lenne a zip, és olvastam is, hogy majd lesz az is); ellenben az új hiking térkép a régihez képest elég gyatra infot ad. Eddig egy olyan pluszt találtam rajta a környéken, ami az utolsó .zip állományban nem volt, a tegnapi tanösvény jelzése rajta van Hétház és Csőszpuszta között. Viszont se a lesek, se a barlangok, semmi... :/ Vagy azok is lesznek újra, csak idő kérdése? Bocs az amatőr kérdésért, de a térképezés nekem nagyon új dolog még, nem ástam bele, hogy hogyan működik.

Előzmény: HEV (47502)
HEV Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47503

Az önkéntesek által gyártott és ingyenesen terjesztett térképek pontosításába bárki bekapcsolódhat, vagy van ilyen is.

Előzmény: homerx (47500)
HEV Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47502

Na mégegyszer megpróbálom elmagyarázni. Te két különböző térképet nézel!

Lehet őket hasonlítgatni de minek! Azt használd amelyik neked jobb!

Van az OSM alapú térkép és van a turistautak_hu alapú térkép az OMP 'csak' megjeleníti az adatokat olyan formában, hogy azt a készülékeken használni tudjuk a két adatbázis lényegesen eltérő, most január 1-én volt a váltás. Nem tesz hozzá semmit azt adja tovább amit kap.

http://openmaps.eu/osm-change

Eredeti turistautak_hu gyártású térképet itt lehet letölteni de csak MapSource/BaseCamp programokhoz, Garmin eszközökre telepíthetők.

Itt a két rendszert egymás tetejére is kapcsolhatod, ha úgy tetszik, de ezek csak ritkán frissülnek, nem naprakészek.

Előzmény: homerx (47495)
homerx Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47501

nem tudom mi az aktualis neve a miniszteriumnak, de a mezogazdasagi(?) miniszteriumnak is van online erdeszeti terkepe. nem lehetne veluk interfeszelni?

Előzmény: homerx (47500)
homerx Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47500

hasonlo hianyossagokat velek felfedezni a godolloi dombsag margita reszen is. nincsenek erdoreszek jelolve. tuhu jobb, de az is hianyos.

Előzmény: homerx (47499)
homerx Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47499

amugy a tuhu meg hasonlit is az altalam ismert, ge-n is lathato feluletre.

Előzmény: homerx (47498)
homerx Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47498

raadasul ketvolgybol nem jut el a p+ alsoszolnokig. mindket iranybol megindul, de a kozepe, ami a gerincen megy, hianyzik.

Előzmény: homerx (47497)
homerx Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47497

szoval, mintha a teljes vendvidek ki aradt volna az erdositesbol. orseg, szlovenia rendben.

Előzmény: homerx (47495)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47496

No én kiélveztem a friss bakonyi havat, kint aludtam Hétházpuszta közelében az erdőben. Visszafelé ma a K+ és K volt az út, a K-ra rá ne menjetek :) A múltkori jégkár után a nagy timberjackekkel szanaszét túrta az erdészet az utat a Borjú-kút előtti részen, az ottan 1,-1,5 km-t kb. egy óra alatt tudtam megtenni (igaz, nagyzsákkal), mert a félméteres keréknyomok felteltek hóval, az aljukon meg áll a kásás állagú sár. A hazaút csak 12 km lett volna, de 8 után feladtam, és megkértem a vadász ismerőst, hogy jöjjön fel értem az kisgyóni emlékmű fölé terepjáróval, amit meg is tett. Elképesztően fárasztó volt az átlag 15-20cm-es szűzhóban gyalogolni, főleg, hogy voltak ilyen erdészeti sportszerű nehezítések... :/

A táborozás viszont nagyon jó volt, volt kis tűz, ponyvatető meg szélvédő, meg néhány kíváncsi őz. Egész éjjel egy fia lövést se hallottam, a hétházpusztai vadásztársadalom nem dugta ki az orrát ebben az időben az erdőbe :)

homerx Creative Commons License 2015.01.25 0 0 47495

szia,

a vector alatt csak az a terkep latszik. nezd meg orfalu kornyeket a vectoros osm es az online tuhu alatt, illetve google earthen is. egeszen mas mindharom.

Előzmény: HEV (47494)
HEV Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47494

Ha azt a térképet töltötted be amit linkben adtam akkor jónak kelllene  lenni, az ugyanis a turistautak.hu adataiból generált térkép tehát minden ugyanaz rajta.

Ha meg tudod adni egy koordinátával a kérdéses pontot akkor tudnám pontosabban megnézni.

Előzmény: homerx (47493)
homerx Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47493

koszi mindkettotoknek. megnezem. azert furcsa, mert regi erdok is feherkent szerepelnek. betoltottem tuhu-t is, ott jo volt.

Előzmény: HEV (47492)
HEV Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47492

A fehér többnyire mezőgazdasági müvelés alatt álló terület. (szántóföld stb)

Ha hibát találsz a térképen itt tudod javítani.

Előzmény: homerx (47490)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47491

Az ilyen jellegű kérdésekre itt érdemes választ keresni:

Természetjáró GIS, GPS és kartográfia - Index Fórum

Előzmény: homerx (47490)
homerx Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47490

letoltottem a locost, meg a linkelt terkepet. 1-2 dolgot neztem meg, de koszonoviszonyban sincs a valosaggal. az orsegben olyan teruleteket jelez feherrel, ami erdoseg. mondjuk mit jelent a feher folt? :)

Előzmény: HEV (47380)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47489

Várgesztesi kéktúrák+

Vitányvárból visszafelé felfedeztem egy olyan ösvényt amely ma se nem jelzett, se nem ösvény. valamikor a '90-es évek körül mehetett itt a kék, szinte új jelzések is vannak, annak ellenére hogy ösvény híján az erdő közepén csörtet a turista, fura egy érzés. Aztán Szarvaskút előtt kb 200 méterrel egy szekérútba torkollik ez az elfeledett út, amelyet én is csak a jelzések láthatósága miatt találtam meg:

a 20 évvel ezelőtti ösvény végigkövethető a jelzések mentén

Rakk Gyula remélem adtam ötleteket! :-))

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47488

Várgesztesi kéktúrák

Szeretem a várakat. A túrázás mellett ezek a középkori építmények a másik hobbim, szerencsére a kettő szorosan összekapcsolódik, általában ugyanis a várakat egy kiadós gyaloglattal lehet felkeresni.
A régóta omladozó, de még mindig impozáns magasságú falakkal rendelkező Vitányvárban végre megmozdult valami, a legveszélyesebb állapotú falszakaszt az ősszel megerősítették, ezt szerettem volna megnézni a múlt héten.

Egy hete a várról már írtam, de hátha valakinek még tudok vele örömet okozni: 

viewArticle     :-)

Kellemeset a még kellemesebbel:
Jól tudom hogy eleink mikor kijelölték a kéktúrát általában véve törekedtek az egyszerű és céltudatos vonalvezetésre, ami legtöbbször sokkal jobb útvonalakat szült mint a későbbi változtatások során létrejött kék ösvények.

Ránézve a térképre azonnal szemembe tűnt a kék + jelzés, amely Várgesztes szélénél csatlakozik a mai kékbe, tutira vettem hogy ez valamikor a kéktúra útvonala volt. A régi kékeket sokszor festik át + jelzésre.
Megnéztem a régi füzeteket és lám, tényleg így is volt, de arra nem figyeltem fel ekkor még hogy a '61-es kéktúra vonalvezetése összesen (legalább) 3-szor változott meg, mire kialakult a mai változat.
(Egyébként rendhagyó módon, a Zsigmond-kővel együtt ez a legszebb.)

A változások kéktúrás füzetekben, és egy mai térképen:

3. kép:

sötétkék: '61-, világoskék '70-es évek eleje, mai kék+,

szaggatott kék vonal+a mai jelzés='70-es évek vége

és amire még nem jöttem rá...

Így aztán egy hete szombaton reggel elindultam a mai kék +-on, a legelső kéktúra útvonalán. Kellemes szekérút volt, és egy negyedóra múlva meg is láttam az első régi kék jelzést egy nagy bükkfán. Túlzottan újnak találtam, ezért gyanús lett a dolog.

1. az első régi kék jel. (lent a térképen "1".) Gyanús, túl jó állapotú...kiderült hogy kb 15 évvel későbbi, "csak" kb 40 éves

2. a zord Lófő-völgy. Szép útvonal ez is, de a mai azért jobb választás

A Lófő-völgyben haladt egykor a kék, a mai kék + azonban kiágazik balra, felmegy a Lófőre. ('70-es évek eleje) Maradtam a völgyben, és a kidőlt bükkfákat kerülgetve csörtettem tovább az egykori kéken, amely egyébként egy szélesebb szekérút volna, ha nincsen ez a rengeteg kidőlt fa. De volt.
Aztán szépen lassan rájöttem arra amire már sokszor: 50+ éves kék jeleket csak és kizárólag köveken lehet még találni, ráadásul csak és kizárólag óriási szerencsével.
Errefelé már egy sem volt.
Amit az elején láttam, az a '70-es években lett felfestve, amikor is a mai kék + vonalán haladt a túra, fel a Lófőre, lerövidítve a völgy nagy kerülőjét. Az eleje egybeesett az eredeti vonalvezetéssel, ezért találhattam ott a '60-as évek nyomvonalán '70-es, újabb kéket

Mikor kiértem az aszfaltra, gyors menettel indultam a Mátyás-kút felé, rövidesen elértem ennek az újabb útvonalnak a becsatlakozását akkor meg is bizonyosodhattam erről, ugyanis azonnal felfedezhettem a korosabb bükkfákon a 40 évvel ezelőtt felfestett jelzéseket, amelyeket itt-ott a kék + takart.
Továbbhaladva egészen a Szarvas-kútig több jelet is felfedeztem az út menti fákon.

a térképen jelölve vannak a jelzések helyei, a kék +-os a kettes számú, a többi pedig értelemszerűen sorrendben felfelé 

rozaa Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47487

Nem igazán. Főleg turiból vagy adományboltból szerzem be, mert a túra mégsem divatbemutató.

Előzmény: pozo (47485)
Zolcsi67 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47486
pozo Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47485

Technikai felső+ pamut póló+ polár+ softshell kabát.

Mindig van a hátizsákomban száraz póló, meg egy mellény. Túra végeztével mindig lecserélem az izzadt technikai felsőt és pólót száraz pólóra, a polár és a softshell kabát marad, ha szükséges, akkor a száraz pólóra rájön még a mellény.

rozaa, nagyon jó ötletnek tartom a gyapjú pulcsit. Tudsz ebből valamilyen sportos változatot ajánlani?

Előzmény: Jesper Olsen (47480)
rozaa Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47484

Én igen hamar levet eresztek, így a következő vált be: -10 körül hegymenetben szintetikus pásszos aláöltözet (kecsua) + polár áRPi aláöltözet. Ehhez északi oldalon, lejtmenetben cipzáros polár + gyapjú pulcsi. Szél és eső esetén egy héj kívülre. A szintetikus-gyapjú kombó nálam bevált, mert a szintetikus kivezeti a vizet a gyapjú meg magában tartja a csöves szerkezete miatt. Egyébként a gyapjú vizesen is meleg érzetet ad. Mindig a hőérzethez igazítom a rétegek számát, és megállás előtt fölveszek egyet.

veelaci Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47483

Teljes körű választ nem tudok adni, de nálam beváltak a futáshoz is használt un. "technikai felsők", melyek magukba szívják az izzadságot, de nem (annyira) tapadnak a bőrre. Első rétegnek (néha pedig másodiknak is) mostanában ilyeneket szoktam felvenni, a többi pedig változó. Hátrányuk, hogy néhány használat után már nem igazán lehet őket "szagtalanná" mosni. Futó fórumokban lehet erről teszteket olvasni. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47482

Nekem az a tapasztalatom hogy csak egy dolog véd igazán, a vastag kabát, esetleg mellény, de ha mínuszok vannak akkor inkább az ujjas kabát.

Mindenképpen leizzadok, ez nem kérdés, tök mindegy miben vagyok a kabát alatt, (általában 3-4 réteg) de mikor kezdődik a "kihűlés" akkor a megfázás ellen csak a kabát véd meg igazán.

Többiből csak egyre tudok valami választ: polár. A hőszigetelés a lényeg a kihűléses fázisban.

Csuhás Creative Commons License 2015.01.24 -1 0 47481

Nekem egy vastag mellény ( olyan pufajkaszerű ) vált be a legjobban, nem izzad rá az emberre, és alig akadályozza a mozgást. Eső esetén ráveszek egy széldzsekit. A decathlon vadász cuccos részén vettem.

Jesper Olsen Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47480

Sziasztok!

Egy elég "személyes" kérdésben szeretném a segítségeteket kérni, mivel a Túrafelszerelés-útiholmi rovatban nem igazán kaptam választ a kérdésemre.

Szóval mostanság, ilyen téli(es) időben ki milyen felszerelésben túrázik. Főleg a derékon felüli ruházat érdekel. Szeretnék beruházni hosszabb távra ezen a téren és nagyon érdekelnek a személyes vélemények, mielőtt elszánom magam a vásárlásra. (Ami ellen leginkább védekezni szeretnék, az a túra közbeni izzadás után a mellkast és a hátat hűtő nedvesség, mely rossz esetben egészen hazáig elkísér.)

(Ilyesmi kérdések is felmerültek: Mountex vagy Decathlon? merinó vagy szintetikus? polár vagy 3 az 1-ben kabát?)

Bocs a talán amatőr kérdésekért, remélem (és előre is köszönöm) a válaszokat!

hörpölin Creative Commons License 2015.01.24 0 0 47479

Sziasztok!

Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy kitöltötte a honlaplátogatottsági felmérést! A kitöltést és a beküldést ma reggel zártam le. Úgy gondoltam, talán a vélemény-nyilvánítókat is érdekelheti, hogy milyen válaszok születtek a feltett kérdésekre, ezért készítettem egy 13 oldalas összefoglalót az egészről. Természetesen írtam valamennyi kommentet hozzá, de a lényeg a 77 kitöltő személy diagramokban és táblázatokban feldolgozott válaszai. Nagyon érdekesek a válaszadók megjegyzései, tippjei is, azokat szinte szerkesztés nélkül bemásoltam. Maga a pdf fájl a honlapom főoldaláról, a zöld keretben lévő linkről érhető el. Jó szórakozást hozzá!

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.23 0 0 47478

Bocs, a derékszögű balos után erősen kell figyelned JOBB kéz felé, és ha meglátod a tornyot akkor ott lesz az út is valahol. Ha előrébb, ha hátrébb mész 100 métert akkor már nem látszik a templom.

A Karu-fészke tetőn végig a gerinc közelében halad a kék, utána pedig ha már elindultál a Zádorfalvi torony felé akkor a völgy aljában vezet a kéktúra nagyjából. Kivéve a Potrec nevű helyet, ott tedd meg a jó nagy, és értelmetlennek látszó kitérőt ilyen időben, mert amúgy belegázolsz a mocsárba!

viewArticle  a Potrec-sztori kezdete, kisebb vitát váltott ez ki pár hónapja

viewArticle  Rakk Gyula korrekt elemzése ugyanerről

Előzmény: Törölt nick (47477)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.23 0 0 47477

Zádorfalva környékét leszámítva jól jelzett a szakasz, errefelé viszont nincs is mire festeni a jeleket.

Gömörszőlős felől jövet a Karu-fészke tetőnél nem nagyon vannak jelzések, csak a jó szemeidben bízhatsz. A gerincen egy szekérúton halad a kéktúra, lesz benne egy lágy ívű, de szinte derékszögű balos kanyarulat, na ez után erősen kell figyelned Zádorfalva felé, hogy meglásd a templomtornyot. És ott lesz egy ösvény is a bozótosban, az lesz a helyes út!

kb 3km Zádorfalva

Lehet hogy érdemes megfontolni a Gömörszőlősi szállást is. Nagyon szép kis falu, és Zádorfalvával ellentétben itt nincsen kávéültetvény...

1. utcakép Gömörszőlősön

2.-3.-4. a bélyegzőhely. Van itt két kiállítás is, egy néprajzi, és egy fotókiállítás is a portán belül

rajzos térkép a faluról

Szeptemberi túrabeszámolóm az Aggtelek-Putnok szakaszról:

viewArticle

Előzmény: V43 1279 (47475)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!