nem tudom mi az aktualis neve a miniszteriumnak, de a mezogazdasagi(?) miniszteriumnak is van online erdeszeti terkepe. nem lehetne veluk interfeszelni?
No én kiélveztem a friss bakonyi havat, kint aludtam Hétházpuszta közelében az erdőben. Visszafelé ma a K+ és K volt az út, a K-ra rá ne menjetek :) A múltkori jégkár után a nagy timberjackekkel szanaszét túrta az erdészet az utat a Borjú-kút előtti részen, az ottan 1,-1,5 km-t kb. egy óra alatt tudtam megtenni (igaz, nagyzsákkal), mert a félméteres keréknyomok felteltek hóval, az aljukon meg áll a kásás állagú sár. A hazaút csak 12 km lett volna, de 8 után feladtam, és megkértem a vadász ismerőst, hogy jöjjön fel értem az kisgyóni emlékmű fölé terepjáróval, amit meg is tett. Elképesztően fárasztó volt az átlag 15-20cm-es szűzhóban gyalogolni, főleg, hogy voltak ilyen erdészeti sportszerű nehezítések... :/
A táborozás viszont nagyon jó volt, volt kis tűz, ponyvatető meg szélvédő, meg néhány kíváncsi őz. Egész éjjel egy fia lövést se hallottam, a hétházpusztai vadásztársadalom nem dugta ki az orrát ebben az időben az erdőbe :)
a vector alatt csak az a terkep latszik. nezd meg orfalu kornyeket a vectoros osm es az online tuhu alatt, illetve google earthen is. egeszen mas mindharom.
Ha azt a térképet töltötted be amit linkben adtam akkor jónak kelllene lenni, az ugyanis a turistautak.hu adataiból generált térkép tehát minden ugyanaz rajta.
Ha meg tudod adni egy koordinátával a kérdéses pontot akkor tudnám pontosabban megnézni.
letoltottem a locost, meg a linkelt terkepet. 1-2 dolgot neztem meg, de koszonoviszonyban sincs a valosaggal. az orsegben olyan teruleteket jelez feherrel, ami erdoseg. mondjuk mit jelent a feher folt? :)
Vitányvárból visszafelé felfedeztem egy olyan ösvényt amely ma se nem jelzett, se nem ösvény. valamikor a '90-es évek körül mehetett itt a kék, szinte új jelzések is vannak, annak ellenére hogy ösvény híján az erdő közepén csörtet a turista, fura egy érzés. Aztán Szarvaskút előtt kb 200 méterrel egy szekérútba torkollik ez az elfeledett út, amelyet én is csak a jelzések láthatósága miatt találtam meg:
a 20 évvel ezelőtti ösvény végigkövethető a jelzések mentén
Szeretem a várakat. A túrázás mellett ezek a középkori építmények a másik hobbim, szerencsére a kettő szorosan összekapcsolódik, általában ugyanis a várakat egy kiadós gyaloglattal lehet felkeresni. A régóta omladozó, de még mindig impozáns magasságú falakkal rendelkező Vitányvárban végre megmozdult valami, a legveszélyesebb állapotú falszakaszt az ősszel megerősítették, ezt szerettem volna megnézni a múlt héten.
Egy hete a várról már írtam, de hátha valakinek még tudok vele örömet okozni:
Kellemeset a még kellemesebbel: Jól tudom hogy eleink mikor kijelölték a kéktúrát általában véve törekedtek az egyszerű és céltudatos vonalvezetésre, ami legtöbbször sokkal jobb útvonalakat szült mint a későbbi változtatások során létrejött kék ösvények.
Ránézve a térképre azonnal szemembe tűnt a kék + jelzés, amely Várgesztes szélénél csatlakozik a mai kékbe, tutira vettem hogy ez valamikor a kéktúra útvonala volt. A régi kékeket sokszor festik át + jelzésre. Megnéztem a régi füzeteket és lám, tényleg így is volt, de arra nem figyeltem fel ekkor még hogy a '61-es kéktúra vonalvezetése összesen (legalább) 3-szor változott meg, mire kialakult a mai változat. (Egyébként rendhagyó módon, a Zsigmond-kővel együtt ez a legszebb.)
A változások kéktúrás füzetekben, és egy mai térképen:
3. kép:
sötétkék: '61-, világoskék '70-es évek eleje, mai kék+,
szaggatott kék vonal+a mai jelzés='70-es évek vége
és amire még nem jöttem rá...
Így aztán egy hete szombaton reggel elindultam a mai kék +-on, a legelső kéktúra útvonalán. Kellemes szekérút volt, és egy negyedóra múlva meg is láttam az első régi kék jelzést egy nagy bükkfán. Túlzottan újnak találtam, ezért gyanús lett a dolog.
1. az első régi kék jel. (lent a térképen "1".) Gyanús, túl jó állapotú...kiderült hogy kb 15 évvel későbbi, "csak" kb 40 éves
2. a zord Lófő-völgy. Szép útvonal ez is, de a mai azért jobb választás
A Lófő-völgyben haladt egykor a kék, a mai kék + azonban kiágazik balra, felmegy a Lófőre. ('70-es évek eleje) Maradtam a völgyben, és a kidőlt bükkfákat kerülgetve csörtettem tovább az egykori kéken, amely egyébként egy szélesebb szekérút volna, ha nincsen ez a rengeteg kidőlt fa. De volt. Aztán szépen lassan rájöttem arra amire már sokszor: 50+ éves kék jeleket csak és kizárólag köveken lehet még találni, ráadásul csak és kizárólag óriási szerencsével. Errefelé már egy sem volt. Amit az elején láttam, az a '70-es években lett felfestve, amikor is a mai kék + vonalán haladt a túra, fel a Lófőre, lerövidítve a völgy nagy kerülőjét. Az eleje egybeesett az eredeti vonalvezetéssel, ezért találhattam ott a '60-as évek nyomvonalán '70-es, újabb kéket
Mikor kiértem az aszfaltra, gyors menettel indultam a Mátyás-kút felé, rövidesen elértem ennek az újabb útvonalnak a becsatlakozását akkor meg is bizonyosodhattam erről, ugyanis azonnal felfedezhettem a korosabb bükkfákon a 40 évvel ezelőtt felfestett jelzéseket, amelyeket itt-ott a kék + takart. Továbbhaladva egészen a Szarvas-kútig több jelet is felfedeztem az út menti fákon.
a térképen jelölve vannak a jelzések helyei, a kék +-os a kettes számú, a többi pedig értelemszerűen sorrendben felfelé
Technikai felső+ pamut póló+ polár+ softshell kabát.
Mindig van a hátizsákomban száraz póló, meg egy mellény. Túra végeztével mindig lecserélem az izzadt technikai felsőt és pólót száraz pólóra, a polár és a softshell kabát marad, ha szükséges, akkor a száraz pólóra rájön még a mellény.
rozaa, nagyon jó ötletnek tartom a gyapjú pulcsit. Tudsz ebből valamilyen sportos változatot ajánlani?
Én igen hamar levet eresztek, így a következő vált be: -10 körül hegymenetben szintetikus pásszos aláöltözet (kecsua) + polár áRPi aláöltözet. Ehhez északi oldalon, lejtmenetben cipzáros polár + gyapjú pulcsi. Szél és eső esetén egy héj kívülre. A szintetikus-gyapjú kombó nálam bevált, mert a szintetikus kivezeti a vizet a gyapjú meg magában tartja a csöves szerkezete miatt. Egyébként a gyapjú vizesen is meleg érzetet ad. Mindig a hőérzethez igazítom a rétegek számát, és megállás előtt fölveszek egyet.
Teljes körű választ nem tudok adni, de nálam beváltak a futáshoz is használt un. "technikai felsők", melyek magukba szívják az izzadságot, de nem (annyira) tapadnak a bőrre. Első rétegnek (néha pedig másodiknak is) mostanában ilyeneket szoktam felvenni, a többi pedig változó. Hátrányuk, hogy néhány használat után már nem igazán lehet őket "szagtalanná" mosni. Futó fórumokban lehet erről teszteket olvasni.
Nekem az a tapasztalatom hogy csak egy dolog véd igazán, a vastag kabát, esetleg mellény, de ha mínuszok vannak akkor inkább az ujjas kabát.
Mindenképpen leizzadok, ez nem kérdés, tök mindegy miben vagyok a kabát alatt, (általában 3-4 réteg) de mikor kezdődik a "kihűlés" akkor a megfázás ellen csak a kabát véd meg igazán.
Többiből csak egyre tudok valami választ: polár. A hőszigetelés a lényeg a kihűléses fázisban.
Nekem egy vastag mellény ( olyan pufajkaszerű ) vált be a legjobban, nem izzad rá az emberre, és alig akadályozza a mozgást. Eső esetén ráveszek egy széldzsekit. A decathlon vadász cuccos részén vettem.
Egy elég "személyes" kérdésben szeretném a segítségeteket kérni, mivel a Túrafelszerelés-útiholmi rovatban nem igazán kaptam választ a kérdésemre.
Szóval mostanság, ilyen téli(es) időben ki milyen felszerelésben túrázik. Főleg a derékon felüli ruházat érdekel. Szeretnék beruházni hosszabb távra ezen a téren és nagyon érdekelnek a személyes vélemények, mielőtt elszánom magam a vásárlásra. (Ami ellen leginkább védekezni szeretnék, az a túra közbeni izzadás után a mellkast és a hátat hűtő nedvesség, mely rossz esetben egészen hazáig elkísér.)
(Ilyesmi kérdések is felmerültek: Mountex vagy Decathlon? merinó vagy szintetikus? polár vagy 3 az 1-ben kabát?)
Bocs a talán amatőr kérdésekért, remélem (és előre is köszönöm) a válaszokat!
Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy kitöltötte a honlaplátogatottsági felmérést! A kitöltést és a beküldést ma reggel zártam le. Úgy gondoltam, talán a vélemény-nyilvánítókat is érdekelheti, hogy milyen válaszok születtek a feltett kérdésekre, ezért készítettem egy 13 oldalas összefoglalót az egészről. Természetesen írtam valamennyi kommentet hozzá, de a lényeg a 77 kitöltő személy diagramokban és táblázatokban feldolgozott válaszai. Nagyon érdekesek a válaszadók megjegyzései, tippjei is, azokat szinte szerkesztés nélkül bemásoltam. Maga a pdf fájl a honlapom főoldaláról, a zöld keretben lévő linkről érhető el. Jó szórakozást hozzá!
Bocs, a derékszögű balos után erősen kell figyelned JOBB kéz felé, és ha meglátod a tornyot akkor ott lesz az út is valahol. Ha előrébb, ha hátrébb mész 100 métert akkor már nem látszik a templom.
A Karu-fészke tetőn végig a gerinc közelében halad a kék, utána pedig ha már elindultál a Zádorfalvi torony felé akkor a völgy aljában vezet a kéktúra nagyjából. Kivéve a Potrec nevű helyet, ott tedd meg a jó nagy, és értelmetlennek látszó kitérőt ilyen időben, mert amúgy belegázolsz a mocsárba!
viewArticle a Potrec-sztori kezdete, kisebb vitát váltott ez ki pár hónapja
viewArticle Rakk Gyula korrekt elemzése ugyanerről
Zádorfalva környékét leszámítva jól jelzett a szakasz, errefelé viszont nincs is mire festeni a jeleket.
Gömörszőlős felől jövet a Karu-fészke tetőnél nem nagyon vannak jelzések, csak a jó szemeidben bízhatsz. A gerincen egy szekérúton halad a kéktúra, lesz benne egy lágy ívű, de szinte derékszögű balos kanyarulat, na ez után erősen kell figyelned Zádorfalva felé, hogy meglásd a templomtornyot. És ott lesz egy ösvény is a bozótosban, az lesz a helyes út!
kb 3km Zádorfalva
Lehet hogy érdemes megfontolni a Gömörszőlősi szállást is. Nagyon szép kis falu, és Zádorfalvával ellentétben itt nincsen kávéültetvény...
1. utcakép Gömörszőlősön
2.-3.-4. a bélyegzőhely. Van itt két kiállítás is, egy néprajzi, és egy fotókiállítás is a portán belül
rajzos térkép a faluról
Szeptemberi túrabeszámolóm az Aggtelek-Putnok szakaszról:
Egyik, hogy csúsztatod a szakaszolást és Zádorfalva helyett Gömörszőlősön, majd Jósvafőn szállsz meg. Mindkét településen számos lehetőség adódik.
Alsószuha is jó hely, javaslom. Ekkor korábban indulva, Szelcepuszta helyett elmehetsz egészen Derenkig, illetve a Szádvár alatti Szalamandra házig. Ez volt a valamikori határőr laktanya. Most az Aggteleki NP üzemelteti, teljesen korrekt áron és infrastruktúrával.
Az új kék nyomvonalat sehol ne keresd, még egyetlen festés szerződést sem írtunk alá a megyében. Egyébként is festeni ilyen ramaty időben senki sem fog. Majd március vége, áprilistól, ha a meteorológia kedvez a minőségi munkának.
Ha Alsószuhán Dapsyékat nézted, azt tapasztalatból mondom, hogy teljesen korrekt, megéri. A néni főz vacsorát/reggelit is, ha kéred, kádas fürdő tartozik a szobához, jól be lehet fűteni.
Kb. húsz perc séta Zádorfalvától, de ha olyan időben érkezel, busz is van, közvetlenül a pecsételős kocsma elől indul. De ha megbeszéled vele, a tulaj eljön érted és/vagy reggel visszafuvaroz Zádorfalvára.
Én onnan kb reggel 7-es indulással, rohanás nélkül, du 1 körül értem Jósvafőre(*), ahol végeztem a szakasszal. Onnan Szelcepuszta már nincs olyan messze, tehát világosban még megoldható. Persze, függ a menetsebességedtől is, plusz annyi hozzá, hogy nekem jó útviszonyok voltak, se sár, se egyéb nem hátráltatott.
(*) még a régi kéken, azaz Aggtelekre az aszfaltúton mentem, az új kék (ha már fel van festve) talán kicsit hosszabb. Ha közvetlenül Zádorfalva után a füves, gyengén jelzett (nincs is hova festeni a jeleket) domboldalra felmászásnál nem kavarsz el rögtön az elején, akkor nem nagyon lehet gond, utána már végig jól jelzett a szakasz.