A neemnek nagyon sokáig tartana kinyírnia a dögöket. Ráadásul eléggé olajos az állaga nehezen szívódik be. Inkább próbálkozz a többi olajjal, az hatékonyabb. Én alkohollal is át szoktam tisztítani az arcomat, mert azt sem szeretik, az is gyéríti őket.
Emlékszem rá, hogy lassan 10 éve jártam először bőrgyógyásznál ezzel a problémámmal, és persze rámpillantott, "aha, stressz...", és írta is a szteroidot. Én meg ki voltam akadva, hogy nem vesz mintát, valami labor, vagy valami?
És most meg azon gondolkodtam, hogy ha akkor ezt megteszi, úgy értem ha ez szokás/bevált gyakorlat lenne, és esetleg nekem is a demodex okozza a bajt, és már mondjuk akkor megtalálták volna, akkor valószínűleg pár hónap alatt elfelejthettem volna. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy nekem is ez okozza-e...remélem el tudok menni vizsgálatra.
Azt olvastam, hogy a neem olaj tényleg jó, mert az atka peterakó és táplálkozó képességét gátolja.
Nekem majdnem derékig érő hosszú hajam van, világ életemben hosszú hajam volt. Ha ezt most le kell vágni...?!
Én pontosan ezt gondolom. Eddig ezerféle variációt olvastam már, hogy mitől lehet ilyen az ember bőre...de azért a mai világban...értem ezt főképpen kis hazánkra is, a stressz mellőzése egyszerűen egy lehetetlen dolog...ha ettől jönne ki akkor meg lennék lőve teljesen, nem nagyon tudnék vele mit kezdeni, de szerintem sokan vannak így. A táplálkozás meg, hogy valakinek erre meg arra érzékeny a bőre, amit elfogadnék és totál kiiktatnék az étrendemből DE NEM TUDOM MI AZ!!! És épp ezért van most remény, hogy lehet mindent ez az atka okoz!! Véégre valami ami ellen mehetünk!! És nem pedig légből kapott dolgokba kell kapaszkodnunk....nagyon remélem, hogy ez az oka mindannyiunk problémájának és hogy el tudjuk mulasztani, de legalábbis nagyon el tudjuk nyomni.
De én köszönöm mindenkinek aki leírja ide minden tapasztalatát, és hogy mit próbál tenni ellene, milyen eredménnyel..mert ezzel nekem, és másnak is segítenek. :-)
Az a jó ebben az egész Demodex mizériában, hogy végre valami konkrét dolog ellen lehet felvenni a harcot, nem pedig olyan megfoghatatlan dolgokon kell változtatni mint a stressz, életmód vagy a táplálkozás. Persze fontos ezekre is odafigyelni, de egyre bizakodóbb vagyok annak kapcsán, hogy ezt az évtizedes problémámat ezek a kis rohadékok okozták. Kíváncsi vagyok, hogy ha eltűnnek a bőrömről, végleg megszűnnek-e a tüneteim.
Rendeltem én is CHULEEVANDEVI sanpont és arc tonikot biztos ami biztos alapon .Habár tünetek nálam is nagyon vissza húzódtak illetve megszűntek.A fejbőr teljesen tiszta plag korpa mentes .A hajszeszt mit használok annyiban módositanom vagy kellet mondjuk itt megjegyzem a hatása nem rossz , de a foghagyma olajnak nagyon erős szaga van mindenesetre ha igazán padlóra akarjuk vágni a DEMODEX et az első körben mikor megkezdjük a kúrát kell valami radikálisat alkalmazni .Értem én ezalatt ha valakinek hosszú haja van azt rövidebbre vágni a minden napos borotválkozást , szerintem itt fontos az is hogyan és mivel borotválkozunk én nem használok habot már legalább 20 éve nagyon rosszak vele a tapasztalataim csak meleg vizzel de valahogy ez se volt az igazi .Egy másfél hónapja rájöttem arra hogy egyszerűen még meleg vizet se használok , persze a több napos borostát senkinek se ajánlom csak úgy natúrba elkezdje borotválni de, a naponkénti borotválkozást nem hiszem nagy gond lenne .A pengét utána mindig forró vizben hagyom állni majd száraz lehetőleg napos helyre rakom ez lehet az ablakpárkány is szóval ennyit borotválkozásról .Visszatérve a hajtonik amit használok a foghagyma olaj miatt nagyon erős néha szinte a szemem csipte de lehet pont itt volt a lényeg szerintem a DEMODEX se birta..... Ja még akkoriban egy törölközőt a fejemre tekertem igy mentem a felső szobába aludni majd reggel próbáltam lemosni több kevesebb sikerrel.Ennyit röviden a radikalizmusról DEMODEX ellen !
Most a hajszesznek az össze tevőit megváltoztattam a mixelésen illetve a összekeverést mindig akkor csinálom mikor alkalmazom is .Ez azt jelenti hogy ,50% alkohol 50% desztilált viz az alkoholba egy csepp kamilla olaj , 3 csepp tea fa olaj , 5 csepp menta olaj,a viz és az alkohol kettő kettő mini liter ,ezt egy fecskendőben tartva kicsi levegőt is hozzá adva felrázom ,majd alkalmazom a a hajas fejbőrön esetleg szemöldökön ,fülbe egy egy csepp fül mögé szint úgy . A foghagyma olajat se hagyom el teljesen 50 mini liter alkoholba 5 cseppel keverek és ezt használom a továbbiakban a vegyitéseknél.
Elvileg semmilyen bőrön alkalmazható szertől nem pusztulnak el. Szerintem is a fizikai eltávolításuk sokat segíthet (arctisztítás), csökkentve ezzel az esélyüket, hogy szaporodjanak. Kipróbáltam olyat is, hogy teljesen semleges olaj cseppbe (mandulaolaj, ligetszépe olaj), raktam demodexeket és másnap meg voltak dögölve. Kérdés, hogy az oxigénhiány okozta-e a vesztüket vagy a szobahőmérséklet. Azt olvastam, hogy nincs légzőrendszerük, ami logikusnak tűnik hiszen a termelt faggyúban élnek, nem biztos, hogy jutnak ott levegőhöz. Abban is bízok, hogy ezek az olajak, gyógynövény kivonatok azért lassan megborítják az ideális életkörülményeiket és a szaporodásuk lelassul. Nincs mit tenni, nem lehet egyik napról a másikra kipusztítani őket.
Nagyon jó képek! Nagyon jól kivehető a jellegzetes alakjuk. Nagyon látványos a javulás, kb. én is hasonló eredményekről számolhatok be, bár nekem a bőröm jobb állapotban volt az induláskor. Az alkohol is öli őket. Ezért fontos minden nap az arctisztítás. hacsak mindennap sikerül gyéríteni egy kicsit, akkor hosszútávon eléggé le lehet csökkenteni a számukat.
Nem biztos, hogy mindannyiunknak az atka okozza a baját, de az eddigi esetek kapcsán, amikről hallottam az esetek 100%-nál találtak atkákat.
Amióta gyérítem őket, olyan látványos a javulás, hogy nem lehet véletlen a dolog...
Egy közepes méretű injekciós tűhöz viszonyítva ekkora egy átlagos demó, fekete felületen egy kis szösznek látszik, de szabad szemmel nem lehet megmondani, hogy mi az. Ez a méret már bőven elég ahhoz, hogy érezni lehessen ha mozognak a bőrön.
Én is shea+teafaolaj+neem olaj keveréket használok és az a baj h ez a keverék nem öli meg öket. Csak a 100%-os teafaolaj cseppbe rakott atkát láttam a saját szememmel kb. 2 perc alatt látványosan megdögleni. A tiszta teafaolaj bőrre kenve viszont hamar elpárolog és nem hagyja zsírosan a bőrt és nagy felületen egyébként sem ajánlatos kenegetni hosszabb időn keresztül. Ha pedig shea vajjal előzőleg bekent bőrre viszed fel mikor már viszket, az már hígítás, így talán meg sem öli őket.
Én pontosan ezt érzem. És még mikor nem ismertem ezt a demodex atka fogalmat is úgy gondoltam, hogy olyan mintha ott folyamatosan mozognának valamik. De tényleg így lehet érzékelni ezeket a mocskokat? Hát voilá, igen. :-( bár nekem a teafaolajos shea vajtól is ugyanilyen érzésem van az arcomon.
Tipp! Ha valakinek nincs mikroszkópja ellenőrizni saját magának, hogy van-e demodexe, az kipróbálhatja a következőt:
Alapos arctisztítás után kend be az arcod shea vajjal, vagy pl olívaolajjal, esetleg neogranormon-nal, fontos hogy zsíros, nem beszívódó krém legyen. Ha előjönnek a demók, akkor nagyon kis pontokon folyamatos, intenzív csiklandozást, viszketést fogsz érezni az így felpuhult bőrön. Ha megállod, hogy nem varkarod meg, érezni fogod, hogy nem hagyja abba, tehát nem pl. egy olajba letapadt szőrpihe bemozdulása okozza a viszketést, hanem a demodex ahogy mászik, a lábaival folyamatosan ingerli a bőröd. A viszkető pontokról vett mintában mindig találtam demodexet. Visszagondolva már évek óta éreztem, miután neogranormont kentem az arcomra, hogy mászik valami, de hiába néztem a tükörben, nem láttam semmit. Az én bőrömön nagyon sok demó van, ezért nagyon hamar jelentkezik a viszketés, ha valakinél kevés van lehet, hogy nem fogja tapasztalni, ez persze nem zárja ki, hogy nincs jelen a bőrén. Mindenesetre egy próbát megér és ha ugyanezeket tapasztalod nagy valószínűséggel demós vagy és érdemes elmenni egy vizsgálatra.
Köszi :-) Olyan sok jó dolgot írtok le mostanság. Hallottam a minap a tv-ben a fekete szappanról, hogy az is jót tesz az ilyen bőrnek. Erről van valakinek tapasztalata?
Nálam a következő a tapasztalat a demodex elleni kezelés kapcsán.
A terápia kezdetén vörös foltok voltak a fejbőrömön és érdes, piros volt a homlokom és az orrom mellett is. Kb. 4-5 nap használat után a fejemem visszahúzódtak a piros foltok a sampontól és a toniktól, de az arcom úgy bedurrant, mint még soha és új helyeken jöttek elő (pl. a két halántékomon, a rágóizom és a fülcimpa találkozásánál). Ennek ellenére folytattam a kezelést. Minden nap hajmosás + tonik 2x, az arcomra nappal A9, amit pár perc után lemostam, éjszakára viszont rajta hagytam. Eltelt 23 nap és ugyanott tartottam. A fejemről teljesen eltűntek a piros foltok, a korpa és a viszketés is. Az arcom viszont semmit nem javult, sőt hemzsegtek a demodexek a gyulladt homlokomon, éltek és mozogtak. 3cm szigetelőszalaggal vett mintán kb.30db demót sikerült megszámolni. A fejbőrömön eddig csak egy darab demodexet találtam, de onnan már tünetmentes állapotban vettem mintát.
Stratégiát váltottam, letettem az A9 tonikot és mivel mikroszkóp alatt sikeresen kinyírtam teafaolajjal pár demót, ezért inkább azt kezdtem el kenni az arcomra sőt rendeltem neem olajat is elvileg azt sem szeretik. Arcmosásra szintén a sampont használom. Azóta naponta többször veszek mintát és nézem mikroszkóppal, hogy mennyi ragad rá a szalagra. A tapasztalatom az, hogy arcmosás után akkor jönnek elő tömegesen a bőrfelszínre, ha valamilyen olajat, vagy shea vajat kenek a bőrömre. Ekkor válik kedvezően síkossá a bőrfelszín ami a közlekedésüket elősegíti, különben elakadnának, mint a csiga a száraz betonon. A sok mosásnak köszönhetően kiszáradtak a tágabb pórusok és a ragasztószalag kitépkedte a belsejüket, ami szétbontva sok esetben 3-4, de esetenként akár 8db demodexet is tartalmazott, hihetetlen látvány volt. Ilyen mechanikus módon megszabadultam az elhalt hámsejtek nagy részétől és több száz atkától is. A mintákban az atkák darabszáma csökkenő tendenciát mutat.
Az utóbbi 1 hétben az arcbőröm állapota jelentősen javul, bármiféle szteroid nélkül, annak ellenére, hogy a napi 2-3 arcmosás, törölgetés és ragsztószalag tépkedéssel igénybe van véve elég rendesen. Ébredés után a lenyugodott bőr egyenletes és puha. Tehát már majdnem elértem a tünetmentes állapotot, mindezt, úgy hogy az utóbbi években 5 napot sem bírt ki a bőröm szteroid nélkül, most pedig már 3 hete egyáltalán nem kentem rá és folyamatosan javul az állapota. Szerintem több száz atka lakik még a bőrömben, amik számát nagyon nehéz csökkenteni, így hosszú az út a teljes kihalásukig.
Amiket alkalmazok rá: napi 2-3x alapos dupla arcmosás B16-tal, naponta lehúzható arcmaszk, minden alkalommal tiszta törülköző, naponta arcgőzölés, Shea vaj + neem olaj + teafaolaj keverék, , minden nap tiszta párnahuzat,
fejbőrömre: napi 1x dupla hajmosás B16-tal, napi 2x B1 hajtonik
ui. Az A9 tonik gyanítom, hogy azért okozott rosszabbodást, mert ahogy szárad ragacsos állaga lesz és a tenyeremmel nyomkodással oszlattam el az egész arcomon és ezáltal a fertőzött területekről széthordhattam a demókat. De ez csak egy elméletem, az is lehet, hogy érzékeny vagyok valamelyik összetevőjére. Mindenesetre szüneteltetem, élvezem a javuló állapotot.
Az étkezésre nem nagyon figyelek, de azért érdemes egészségesen étkezni. Ezt mindenki tudja, hogyan kell, csak senki nem tartja be :-) A sok zöldség és gyümölcs fontos az immunrendszer miatt.
A szokásokkal való szakítást inkább a tisztálkodásra értettem. Ugyebár tudjuk, hogy gyulladt bőrt nem szabad dörzsölni és nem is ajánlja senki, hogy naponta szappanozzunk meg alkohollal kenegessük az arcunkat. A hajmosásról is úgy tudjuk, hogy heti 1, max 2 alkalom, mert a gyakori mosás tönkreteszi a hajat meg a fejbőrt... stb stb...
Én kozmetikushoz járok férfi létemre :-)) Ott kapok kezelést az arcbőrömre és az ott kapott tanácsokat is betartom és amiket használok az arcomra is ott szerzem be.
Azt kell, hogy mondjam, hogy a samponnal vagy a tonikkal sem fogtok átütő eredményeket elérni, mert annál többet kell tenni, minthogy bekenjük a fejünket valamivel.
Tudomásom szerint az atkák valamilyen kötőanyaggal odatapadnak az bőrhöz, ezért simán vizes szappanos lemosással nem sokat tettünk még. Fontos, hogy az arc- és fejbőrt rendszeresen olyan termékekkel kezeljük, amit az atka nem szeret. A dörzsölés is azért fontos, mert úgy mechanikus úton a hámréteggel együtt az atkákat is le tudjuk dörzsölni. Persze gyulladt fejjel senki ne essen most neki a dörzsölésnek, ezt inkább szakemberre bíznám.
kb 1-1,5 hónap után látványos javulást tapasztaltam és most a 3-4 hónappal később pedig szinte tünetmentes lettem. Persze még most sem lehet lazsálni, mert nagyon gyorsan szaporodnak ezek a kis dögök, ha abbahagynám, előbb utóbb visszahódítanák az arcbőrömet.
Eleinte naponta mostam hajat és dörzsöltem a fejbőröm (most egy kicsit ellustultam de heti 2-3 hajmosás még mindig megvan). Az arctisztítást is majdnem minden nap elvégzem, hogy minden egyes mosással egyre kevesebb atka legyen rajta. A bőröm mostanra olyan állapotba jutott, hogy szép, gyulladásmentes és jól hidratált. Nem gyullad és hámlik a T vonal.
Tabiano szappant napi arctisztításra mindenki nyugodtan szerezze be, első lépésnek megteszi. Sokatoknak fog húzódni a bőre, de ez valahol természetes. Amint elkezd javulni a bőrötök állapota a húzós érzés is meg fog szűnni, idővel.
Remélem majd hamarosan más is fog tudni javulásról beszámolni :-)
33éves férfi vagyok, kb. 20 éves korom óta küszködök seborrhoeával. Már előtte is korpás voltam, de a régi Selsun samponnal tünetmentes voltam. Kb. 20 évesen volt egy Roaccutan kezelésem a pattanásaim miatt. Ez alatt a fél év alatt gyakorlatilag mosás után egy héttel sem zsírosodott, sem nem korpásodott a hajam, így a Selsunra nem volt szükségem. A Roa sikeresen eltüntette a pattanásaimat. A kezelés leteltét követően már 2 héttel elkezdett ugyanúgy zsírosodni a hajam és a bőröm, mint előtte, de kezelhető volt.
Kb. 2 hónap múlva ismét megjelent a korpa és vissza akartam térni a Selsun-ra, de sajnos addigra hiába kerestem mindenhol, betiltották, azt mondták a magas hatóanyag-tartalma miatt. Jöttek a próbálkozások: Nisoral (első flakon hatott, utána nem), T-gel (nem csinált semmit), Kénes sampon (valamennyire hatott, de nem sokáig). Seborin sampon és hajszesz (első adag hatott, de nagyon szárított). Irány a bőrgyógyász, diagnózis: Sebborhoeas dermatitis. Kátrányos sampon meg valami fehérszínű csepegtető (mint halottnak a csók). Ezután ismét lehetett kapni a Selsunt, de már Sellon-nak hívták és zöld lett a felirat, de a hatóanyag ua. Ez volt a leghatásosabb sokáig, de pár év után elkezdett hullani a hajam, a homlokom és a szemöldököm között is elkezdett hámlani és a tarkómon egybefüggő gyulladt csomók, pattanások alakultak ki. Megint bőrgyógyász. Ekkor felírt a fejemre Diprosalic oldatot és az arcomra Advantan emulziót. Ezek akkor csodaszernek tűntek, leszartam hogy miként hatnak, mert legalább hatottak. Eleinte ezek hosszabb időszakokra, akár 3-4 hétre is tünetmentessé tettek 1 hetes kezelés után. A tarkómról az első Diprosalic kezelés után végleg eltűntek a csomók.
Így teltek az évek és a hajam rendesen megritkult, a korpa pedig átváltott hámló, viszkető piros foltokká, amik már érintették az orr melletti miteszeres részt, a bajusz, később az áll területét is. Addigra rájöttem, hogy szteroidot használok és óvatosan kell bánni velük, de mindig volt itthon. 2-3 nap alatt mindig megszüntette a tüneteket, 3-5 nap múlva ismét foltos voltam mindenhol, hiába hordok 2 milliméteres hajat évek óta. Ezen a télen szokatlanul gyakran kellett a Diprosalic-hoz nyúlni és csak az egyre nagyobb dózis volt hatásos.
2014 decemberében végre idetévedtem erre a fórumra, elkezdtem olvasni a időrendben a legelső hozzászólásokat, hátha van valakinek vmi jó tippje. Kb. 400 hozzászólásig jutottam, de szinte csak szteroidos kenceficéket ajánlott mindenki. Fordítottam az időrenden és váltottam a legfrissebb hozzászólásokra. És akkor ott volt, mdodger ("Látszik a fény az alagút végén!") bejegyzése a DEMODEX-ről, amit ezúton is köszönök neki. Utánanéztem mi az, de kicsit szkeptikus voltam, mivel láttam, hogy jó drága tonikok meg samponok vannak rá, jó kis biznisz. Gondoltam, ha elmegyek egy ilyen ingyenes vizsgálatra tuti, hogy azt mondják majd, hogy van demodexem és vegyem meg amit ajánlanak. Volt kéznél épp egy gyenge kis mikroszkópom, elkezdtem venni a mintákat az arcomról celluxal. Több óra után majdnem feladtam, mikor valami gyanúsan hasonlót láttam meg, de olyan gyenge nagyítású volt a mikroszkóp, hogy nem voltam biztos benne. Előkerestem és összeszereltem a nagy, régi orosz mikroszkópot és beigazolódott. DEMODEX-em van. Többet is sikerült találnom, csak nehéz volt észrevenni, mert majdnem áttetszőek ezek a kis kocsogok. Azonnal megrendeltem a kis csomagomat: ChuleeVandevi B16 sampon, B1 hajtonik, A9 arctonik.
A kezelés részleteiről hamarosan a következő bejegyzésemben számolok be!
Akinek seborreája van jobb, ha elkezd utánaolvasni a demodexnek és megteszi a megfelelő lépéseket.
Kvázi gyógyultnak minősíthetem magam, de ehhez kőkemény kitartás kell és az, hogy szakíts az eddigi elveiddel. A gyulladásért nagyban felelősek azok a bacik, amik a demodex atkán élnek. Ezek beássák magukat a faggyúmirigyekbe és bejuttatják a bacikat, akik szépen elkezdenek szaporodni. Nemhiába érintett a T vonal, itt a legaktívabb a faggyútermelés. Ideális az atkáknak.
Nagyon sok dörzsölés, napi rutin szükséges ahhoz, hogy a problémán felülkerekedj, még akkor is, ha eddig a témáról mást hallottál. Az alkohol is jó fegyver :-) Persze, mindent csak szép fokozatosan kell csinálni. Korpa, pirosság, plakkok, gyulladás... minden elmúlt :) Nem kell a szteroid és a gyulladáscsökkentő sem, ha a probléma gyökerét kezeled.
A második kezelésen voltam tegnap már semmi nincs szinte az arcomon,ecetes vizzel es canesten kremmel kentem.A tegnapi kezelesen kiszurtek miket nem szeret a borom (baba tusfurdo,smink lemoso,az egyik puderem, canesten pulss krem) fa szappannal sport szappannal furdok es mosok arcot (fa sport tusfurdo sem jo). Az elso kezeles utam 3napra eltunt a pirossag es a duzzanat es a borom alatt apro kis "miteszer" szerusegek jelentek meg a homlokomon a szam oldalanal..anyu felgozolte es kikozmetimazott es mikor megpihent a bor teljesen elmult..nekem mar szinte semmi nem latszik csak en latom neha egy ket helyen (miteszer szerusegeket),de kinyomom es eltunik..kezelesre meg lehet megyek hogy vegleg elmuljon 😊