Korábban leírtam, hogy miért nem lehet beleönteni, és pont azért, mert nem felel meg a motor konstrukciójának az olaj kenési tulajdonsága. A tisztító hatásnak, motor állapotának ehhez semmi köze. A részecskeszűrők védelme érdekében más az adalékrendszerük, nincs bennük ZDDP, ezért nem véd úgy a vezérműtengelynél fellépő kopás ellen.
A mai napig van ilyen adalék Finis300 a neve olyan mint a méz alig jön ki a flakonból. Olajcserekor sem jön már ki a motorból. Eladás előtt javalott beletenni ha több olajat eszik az autó mint üzemanyagot.
Van itt más szempont is, ami valszeg soha nem lesz megválaszolva, mert ha történik is meghibásodás, nem biztosan lehet majd összekötni az olajjal. Például mi van, ha az olaj kémhatása, vagy valamelyik adaléka esetleg hosszútávon kárt okoz a motorban, tömítésben, stb? Na erre pl. nem lehet válaszolni.
Ja, és a korszerű olaj adalékai megették a hengerfejtömítésemet is. Egyszerűen elfogyott egy helyen. Lehet a 20 éves tömítések nincsenek felkészítve a korszerű olajak adalékaira. Se azelőtt se azóta a régi olajjal nincs ilyen gondom. Inkább nem kísérletezek, talán még azt kipróbálnám amit Te is használsz azzal Sanyinak sincs baja. De lehet akkor már inkább 5w-30 hisz az 5w-40 nek olyan sok sok előnye nincsen. De lehet inkább nem. Olyan bizonytalan vagyok. Vagy mégsem? :)
Mielött nekem estek, hogy na ugye, akkor mégsem lehet beleönteni egy régi motorba, igen, egy elhanyagoltba csak kellö körültekintéssel, de az nem a konstrukció problémája, hanem a karbantartás hiányáé.
Igen, C3, ha jól tudom, ez a csökkentett hamuképzödés. Egy ismeretlen elöéletübe (olajcserék száma, periódus, futásteljesítmény) természetesen elképzelhetö, hogy kioldja a lerakódásokat, ha vannak. De ezt megteszi az LL01 is, nemcsak az LL04. De egy frissen felújítottba vagy egy tiszta motorba mehet gond nélkül. De mindenkinek szíve joga ezt eldönteni, csak azt ne terjesszük már, hogy egy újabb olaj rosszabb egy régebbi motorba.
A bordót sokáig nézegetted, az igaz. Nekem a szívás 90%-át egy utángyártott, javított öntvény okozta, de azért a futóművet is állandóan pátyolgatni kellett, minden olajcserénél szilent csere vagy kiszakadt lengőkar visszaheggesztése...:)) Viszont hazahozott mindenhonnan, azért ez pozitívum, kiszakadt lengőkarral Spanyolországból, áram nélkül Prágából...
"Azt pedig sajnos nem tudom, hogy akkor és most a kenőanyag szerepe a fejlesztési fázisban milyen: csinálunk egy motort, aztán választunk hozzá kenőanyagot a piacról, vagy megnézzük mi áll rendelkezésre, és aszerint (is) találjuk ki, hogy milyen legyen a konstrukció."
Ez ettöl kicsit bonyolultabb, nem csak egyik vagy másik alapján döntik el.
A teljesítményszint pontosan meghatározza, hogy az olajnak mit kell teljesítenie. A gyári teljesítményszinteket pár éve még nem találtam meg a neten (lehet, hogy a régebbiek már fenn vannak valahol), de az ACEA és API besorolások hozzáférhetöek. Ott látható, hogy a mérési ciklus után ( x üzemóra, x fordulaton, x számú hidegindítással stb.) mennyi kopás engedélyezett a vezérmütengelyen, a fötengelycsapokon, hengerfalon stb. Egy modernebb olaj, mindig kevesebb kopást eredményez, ez a fejlödés lényege.
Biztos, hogy egy LL04-es olajjal kevésbbé fog kopni a motor, mint egy LL-98-cal és a csereperiódust is ki lehet tolni a körülményeknek megfelelöen. Az más kérdés, hogy ez mennyire gazdaságos és mennyire éri meg, de müszaki szempontból a legújabb teljesítményszintü olaj a legjobb a motornak. Bármelyiknek.
A kompatibilitást elég szabatosan le szokták írni. Nem láttam még olyat, hogy egy újabb olaj ne hozta volna a régi teljesítményét.
Azonban a hamu termelés - ahogy arra utaltál - nagyon kritikus lehet. Ezt a paramétert nem számítva valszeg jobb egy modern olaj, egyenletesebben teljesít a hő, a nyomás tekintetében, vagy pl. jobban állja a nyírást, ütést, stb. De az öreg motor esetében ez nem lesz kihasználva. Ezért is elég az LL01.
Van itt más szempont is, ami valszeg soha nem lesz megválaszolva, mert ha történik is meghibásodás, nem biztosan lehet majd összekötni az olajjal. Például mi van, ha az olaj kémhatása, vagy valamelyik adaléka esetleg hosszútávon kárt okoz a motorban, tömítésben, stb? Na erre pl. nem lehet válaszolni.
Az M3-asban volt olajhőmérő, nem tudom, hogy hol mérte a hőmérsékletet, de a 3.2es a Hringen 130-ig simán elment, talán felé is, a 3.0 hegynek fel, szerpentinen 1-2 (néha 3), padlógázzal nem ment 120 fok fölé.Az átlagfogyasztások ilyenkor nyilván 30 liter felett jóval, szóval volt minek melegítenie az olajat. Talán ezért is indokolt a TWS olaj (tenwsixty?). bár normál esetben 80 fok körül mérte az olajat, télen, hidegindítással, kíméletes országúti tempóban meg tiz kilométerek kellettek, hogy a 70 fokot átlépje...
A Merci 124 fórumot egy időben megszállták a BMW-sek, kemény korszak lehetett nekik. Zsolty, fetitaco, Alibiman, Riki...
Az M10-esbe nem biztos, hogy beleraknám az LL04-et, ahogy itt már más is írta. M20-ba sem. M30-ba talán. De oda is felesleges, LL01 is túlteljesíti az ilyen motor elvárásait. Ennyit a teljesítményéről.
Viszkozitás szempontjából megint csak felesleges a w40, hiszen - javítsatok ki, ha rosszul tudom - az M10 100 fok alatt üzemel. Még a V8-asokhoz is a w30 teljesen jó, pedig azok 103 - 105 fok között mennek, terhelés vagy használt vagy nem megfelelő olaj esetén esetén felmehetnek 108-ra, 115-nél kezd riasztani, 125-ig még nem károsodik a motor. Még egyszer, még ezekhez is w30 az ajánlott a mi klímánkon. A hideg oldalon ilyenkor télen simán 0w, de egész évre megfelel az 5w.
Nem volt, nem is lesz M10-em, de én egy 30+ éves motorba nem töltenék olyan olajat, ami részecskeszűrős dízelekbe való.
Azt pedig sajnos nem tudom, hogy akkor és most a kenőanyag szerepe a fejlesztési fázisban milyen: csinálunk egy motort, aztán választunk hozzá kenőanyagot a piacról, vagy megnézzük mi áll rendelkezésre, és aszerint (is) találjuk ki, hogy milyen legyen a konstrukció.
Biztos jobb egy modern kenőanyag attól, mint ami 1980-ban elérhető volt (kérdés, hogy miben, és hogy ezek a paraméterek milyen irányba befolyásolják pl. egy M10 működését), de számomra nehezen elképzelhető, hogy egy mai kenőanyag ennyire kompatibilis lenne lefele (azaz időben vissza).
"Arról volt szó, hogy régebbi konstrukciójú motorba nem szokás/szabad/illik (tetszés szerint...) modern motorba való olajat tölteni. Pl. 5w40-ből van LL-01 is (ami tudtommal LL-98 is egybe, mert ez utóbbi már megszűnt) és LL-04 is. Egyik sem "vastagabb" vagy "vékonyabb", egyszerűen más az adalékolásuk."
Bocs, hogy belevau, de pont ez a lényeg, hogy modernebb, jobb egy LL-04, mint egy Spezial Öl vagy egy LL-01. Egy M10-be csak azért nem 0w-40 LL04 az elöiras, mert akkor még nem volt. De pillanatnyilag ez a legjobb olaj, amit beletehetsz.