Mivel csak nem vagy hajlandó leszállni rólam, a békesség kedvéért inkább elrejtem a hozzászólásaidat, ezért a továbbiakban ne erőlködj. Szintén a házibéke érdekében jó lenne, ha a továbbiakban te sem reagálnál semmilyen formában a hozzászólásaimra.
ha nem lenne egy ablak sem. Ma már tökéleteshez közelítő ledfalakat lehet kapni, az egyik főfalra fel kéne tenni egyet, több kültéri kamerát rákötni, és mindig annak a képét rávetíteni, ahová éppen ki akarunk nézni.
Így a legkisebb a hőveszteség - sőt. a ledfal még fűt is -, a szoláris nyereséggel meg úgysem foglalkozunk. Áramszünet nem érdekes, a kertben termett cukornádból készített etanollal simán elmegy egy kisebb Honda aggregátor.
Pont azért kérdeztem a fix ablakokat, amit Proxima is felvetett: mi történik egy esetleges meghibásodás esetén? Vagy mondjuk egy hosszabb áramszünetnél (nálunk a múltkori viharnál 2-3 órára elment az áram, előtte meg 6 óra hosszáig nem volt villany műszaki karbantartás miatt).
Az enyém nem Porotherm K, hanem 30-as NF Profi. Ha hazaértem a munkából, meg tudom mérni a hőmérsékletét. Amúgy nem hiszek a modern hőszigetelő téglákban, sőt! Sajnos manapság kizárólag a hőszigetelés került előtérbe, megfeledkezve a hőtároló tömegről. De ez már egy másik téma.
A gázfogyasztás változó: úgy 10-20 m3 szokott lenni fűtési idényen kívül. Idén októberben 32 m3, novemberben 72 m3 volt a fogyasztás. A ház 70m2, padlófűtéssel. A nyílászárók: 1db 100-as bejárati ajtó, 1db 180-as kétszárnyú erkélyajtó, 5 db 120x150-es BNY, 3 db 60x60 BNY.
Idővel lehet szó napelemről, akarok is, de eleinte semmiképp. Nagy kezdeti beruházás, és épp pénzből van a legkevesebb. Csak a ventilátoroknak meg nem éri meg elkészíteni a töltésvezérlést, hiszen az nem nagy fogyasztás. Inkább lesz egy autóakku automatikus átváltással áramszünet esetére (egyenáramú, kefe nélküli ventilátorok).
vagy úgy? Úgy látom rendelkezel műszaki vénával, ha jelentősen tudod csökkenteni a beruházási ktg-et, akár meg is érheti... pláne ha ez áramellátást napelemekkel oldanád meg, de ez már egy másik történet...
A pára elsősorban a kimenő ág csöveiben csapódik ki, hiszen a házból kimenő, magas páratartalmú levegő ott hűl le. A bejövő friss levegő relatív páratartalma a hőcserélőben egyre csökken, ahogy felmelegszik.
Ettől még időnként nem árt tisztítani/fertőtleníteni, de ez házilagosan nem nagy költség. Eleve nem gyári gépet tervezek, mert az túl drága lenne. A légfűtés topicban olvasható, sokan csinálták meg maguknak otthon, vagy csak a hőcserélőt vették meg készen, a többi maguk készítették el.
"ez a hőcserélős szellőztetés móka még túl sok kompromisszummal jár egyelőre...."
Olvasom a légfűtés topicot, nekem nem tűnik sok kompromisszumnak. Te milyen kompromisszumokra gondolsz?
A fenntartás meg lényegében kimerül a szűrők időnkénti cseréjében és a ventilátorok nem jelentős fogyasztásában. A szűrőcsere költség ugyan, de megéri a sokkal kevesebb bejutó por miatt.
Az sem utolsó szempont, hogy a konyhában a főzés során keletkező hő jelentős része felhasználható a ház fűtésére.
Tehát levontad a ventilátorok fogyasztását (0-24h, különben a páralecsapódás miatt a csövekben elszaporodnak a baktériumok, azaz fertőtleníteni kell, ami pluszkiadás), a szűrőcseréket, karbantartást...
72m3/h légcserénél (0.3/h) a szellőztetési veszteségi teljesítmény 413W, azaz napi majdnem 10kWh menne ki az utcára. Ez kb. annyi, mint a falak és az ablakok transzmissziós vesztesége delta T=16 fok esetén (13m2 0.9-es ablak és 100m2 Porotherm 38K fal 15 cm EPS-sel). Ennek kb. 80%-a visszanyerhető egy DIY hőcserélővel és levonva a ventilátorok fogyasztását.
Ez a 10kWh/nap gázzal csak havi 3500 Ft körül van mostani áron, de én hűtő-fűtő klímával tervezem a fűtést, azzal meg nem érem el a gázfűtés költséghatékonyságát. Cserében sokkal olcsóbb a kiépítés, gázterv és egyebek sem kellenek, hiszen be sem kell vezetni a gázt.
Fix ablakokra visszatérve, olyat véletlenül se csinálj hogy legalább néhány nyitható ablakot nem hagysz vészmegoldásnak. Mit csinálsz ha bedöglik a rekuperátor? Egy légtömör házban "pillanatok" alatt elhasználódik a friss levegő. Ha nem működik a szellőztető valamilyen oknál fogva, hogy engedsz be friss levegőt? Arról nem is beszélve hogy a gyors, nagymérvű átszellőztetést csak kereszthuzattal tudod megoldani. Nem olyan nagy ám a szellőztetésnél a hőveszteség, mint ahogy sokan képzelik. Ha nincsenek áthűlve a falak (egy jól szigetelt házban miért lennének, pláne ha falfűtés van) akkor pillanatok alatt visszamelegszik a levegő.
A dupla beépítés miatt gondoltam, akkor ugye eleve körülményes lenne a nyitás-zárás. Ha nem dupla ablakok lesznek, akkor lehet egy-két nyitható is, de alapvetően nincs szükség rájuk, mert hővisszanyerős szellőztetést csinálok (magam, tehát nem készen veszem). Ezzel kb. havi 5-6 ezer forintos megtakarítás érhető el azzal szemben, ha az ablakon át történő szellőztetéssel kidobom a meleget az utcára. Ez önmagában még nem feltétlenül gyorsan megtérülő beruházás, de az állandó jó levegő megfizethetetlen.
Nem utolsó szempont az sem, hogy olcsóbbak a fix ablakok.
Milyen téglából épült? Ahogy elnéztem, a 38-as Porotherm K nem túl drága és elég jó a hőszigetelése, 15 centis sima EPS-sel elérhető a 0.15-ös U érték, ami a passzívház minimum-követelménye - és akkor már beleszámoltam a dübelek hatását.
"a szigeteléssel rendesen ráfordultak a nyílászárókra"
Akkor legalább a szigetelést rendesen megcsinálták.
"A gázfogyasztás másfél év alatt (pontosabban 2013 augusztusa óta) összesen 850 m3."
Ebből sacc/kábé mennyi lehet a fűtés? A tavalyi tél azért igen enyhe volt. Hány m2-es a ház? És kb. hány m2 az összes ablakfelület?
A vakolás; és a szerelvények, csőáttörések légmentes zárása még nem biztosít hőhídmentes kapcsolódású, légmentesen záródó épületburkot. Ha meg eleve nincs is rá kereted, pont le fogják tojni, hogy akár csak egyetlen szerelvénydobozt is megfelelően tömítsenek. A szakértelem hiányáról már nem is beszélve: a szigetelések -, tömítések -, a csatlakozási repedések -, cserép -, eresz -, vagy a lépcső kókány betonozásának kijavítása nálam eddig a jelentéktelen hibák kategóriája, amit mind sikerült orvosolni. Most épp a kéményünkben elrepedt samott béléscső okoz fejtörést, aminek a javítása saját kezűleg már nem fog menni. És a házunk még nincs másfél éves. Persze nem is voltak komoly elvárásaim: számítottam rá, hogy ezért a pénzért ezt a minőséget fogom kapni... :-/
"Ahol most lakunk (szigeteletlen családi ház kb. 25 éves kétrétegű fakeretes ablakkal) a kinti mínuszokban állandósult (volt) a páralecsapódás, pedig szellőzés van bőven, "hála" a réseknek."
Egy szigeteletlen ház elég szélsőséges példa. Nálam 10 cm EPS van a homlokzaton, a szigeteléssel rendesen ráfordultak a nyílászárókra, nem süvít be rajta a szél. A kazán külső hőmérséklet érzékelője pillanatnyilag 2 fokot mutat, a lakásban 21 fok van, az üveg felületi hőmérséklete középen mérve kb. 18 fok (az alu távtartó miatt a szélek felé haladva csökken). A szobákban a páratartalom úgy 49-53% között mozog, páralecsapódásnak nyoma sincs sehol. Pedig a legolcsóbb, legegyszerűbb, kétrétegű üvegezésű (Ug=1,0 W/m2K), alu távtartós nyílászáróim vannak. A gázfogyasztás másfél év alatt (pontosabban 2013 augusztusa óta) összesen 850 m3. Semmi légtömör beépítés, semmi passzívház közeli hőszigetelés, és még csak duplán beépített ablakaim sincsenek... :-)
A legolcsóbb, legegyszerűbb, kétrétegű üvegezésű (Ug=1,0 W/m2K) nyílászáróim vannak.
De jól van, lenyelem a sértésedet és segítek. Ugye ha szilikagélt írtam volna, akkor nagyban bólogatnál, igaz? Nem szép dolog engem a fórumtársak szívatásával vádolnod csak azért, mert nem tudod, hogy a szilikonos macskaalom nem más, mint szilikagél (amorf szilíciumdioxid), ami egy erősen higroszkópos anyag - pontosan ugyanaz az anyag (csak jóval olcsóbb és könnyebben elérhető), mint amit máshol páramegkötőnek használnak:
Csak váltószárnyas b-ny kivitelben tudom mondani, hogy nettó 75k volt. Illetve volt ajánlatom Kömmerling 88+ra szintén 0,5-ös üveggel nettó 70-ért. Egyszárnyúban és főleg fixben jóval olcsóbb. Olyan nettó 50 lehet,vagy még olcsóbb, de ezt egy ablakostól kérdezd meg, sokmindentől függ. Pl. Nem mindegy mennyi ablakot veszel..
A tied mai bruttó áron mennyibe kerül(ne) mondjuk 150*150-es méretben, fix kivitelben?
A két ablak közvetlenül egymás mögé is beépíthető lenne, akár 10mm-nél kisebb távolsággal. Megfelelően ráragasztott 1-2 mm vastag műanyag lemez biztos elég lesz, a minimális áteresztett párát megköti az erre szolgáló anyag. Vagy lehet alukasírozott műanyag fólia is, ha elég erős és rugalmas.
Persze még csak játszom a gondolattal, azt reméltem, valaki már megcsinálta és vannak tapasztalatai. Ha kiderül, hogy nem érdemes, nem éri meg, akkor nem ragaszkodom az elképzeléshez.