Csipkét meddig lehet még szedni mert még kemény a szem a bokron mikor puhul meg vagy szedjem le és főzzem fel? almával cefrézném van most vagy 20kg az nemrontja el ?
Hidd el, nagyon hasznos a Malligand készülék. Én beáldoztam rá, és nem bántam meg. Még sosem vert át. Mindig annyi lett a kihozatal, amennyi alkoholtartalmat mért a cefrében. Pölö, most főztem volna egy törkölyt, gyakorlatilag nulla volt a cefre alkoholtartalma, mindet megvacsizták az ecetbacik. Nem kezdesz ilyenkor feleslegesen melózni.
A cefrefokoló a cefre sűrűségét méri, és nem a cukortartalmát. Ha a cefre csak vízből és cukorból állna, még értelmes is lenne, amit mutat. De a cefre, különösen a kierjedt cefre, teljesen más.
Még egy dolog sántít ebben a te módszeredben.A cefrefokoló a cefre cukortartalmát méri,és akkor van kész a cefre,amikor a fokoló 0 körüli értéket mutat.Ebből viszont nem lehet még matekkal sem következtetni az alkoholtartalomra.Amikor meg kezded a cefrézést,nem tudod mérni,tehát összehasonlítani sincs mit.
Igazatok lehet,én arra nem is gondoltam,hogy a makett és a modell között ilyen éles különbség van.De a mondandom lényege nem is ez volt,hanem az,hogy főző,és nem Malligand készülék.
A cefrefokoló vizes cukoroldatra van kalibrálva, a szeszfokoló pedig víz-etanol elegyre. A bor és a szűrt cefre is tartalmaz egyszerre alkoholt, cukrot, borkősavat, almasavat, stb. Ez az elegy túl összetett ahhoz, hogy sima sűrűségméréssel meg lehessen állapítani az alkoholtartalmát. Ezért értelmetlen a dolog.
Nem a számolásodat kifogásolták, csak azt, hogy teljesen értelmetlen így kalibrálni a fokolót, egy másik cefrénél ez a kalibráció már nem fog működni. A fokolóval cefrénél csak azt lehet nézni, hogy változik-e még valami, vagy már kiforrt a cefre.
Pedig az nem játék!..."Az ókori athéni (görög) törvénykönyvekben a „bürökpohár” a kiszabható halálbüntetés egyik nemeként szerepelt. Szókratészt is ilyen módon végezték ki, azaz a foltos bürök mérgével teli poharat kellett kiinnia, miután istenkáromlásban, valamint az ifjúság tévútra vezetésében találták bűnösnek." /Wikipédia/
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Amit megértettem,az annyira nem lehet hüleség..Na de az a fő problem,hogy annyi a info,hogy "az ki van zárva mer'nem tudom".
Ezért picitr tolakszom,mert azt érzem,hiába olvasok el dolgokat,kéne ide egy tapasztalt segìtő aki személyesen elmondná mit hogy...Úgy tán könnyebb volna.
Volna közületek valaki dél-pesten,aki bevállalna egy szemináriumot? Esetleg segìtene lefőzni az első (ki tugggyamìllyen ) cefrémet?Most komolyan!Dunaharaszin lakom..