Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106987

Mindenki máshogy csinálja a csipkét. Én akkor szedem, amikor már megpuhult, és magában cefrézem, pektinbontóval, cukor nélkül.

Előzmény: janika.p (106986)
janika.p Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106986

Csipkét meddig lehet még szedni mert még kemény a szem a bokron mikor puhul meg vagy szedjem le és főzzem fel? almával cefrézném van most vagy 20kg az nemrontja el ?

Előzmény: obsitos3 (106984)
barkócza Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106985

Hiába ők írják, ez így nagyon nem igaz.

Előzmény: obsitos3 (106984)
obsitos3 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106984
Előzmény: barkócza (106978)
szentöltvíz Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106983

Szerintem legalább a 3/4-ig duplikáld.

Előzmény: bazseszka97 (106977)
szilvakukc Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106982

Hidd el, nagyon hasznos a Malligand készülék. Én beáldoztam rá, és nem bántam meg. Még sosem vert át. Mindig annyi lett a kihozatal, amennyi alkoholtartalmat mért a cefrében. Pölö, most főztem volna egy törkölyt, gyakorlatilag nulla volt a cefre alkoholtartalma, mindet megvacsizták az ecetbacik. Nem kezdesz ilyenkor feleslegesen melózni.

Előzmény: obsitos3 (106974)
szilvakukc Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106981

Publikus az emilem. Szívesen segítek.

Előzmény: Törölt nick (106958)
snapszmester Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106980

Nem tudom mit kérdezel, de 300 alatt nem fogadok el cefrét.

Előzmény: bezzeg Jani (106979)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106979

Akkor a 40hlf - hoz holnap a bérfőzetőnek, akár írhatsz  200 liter vegyes cefrét, úgysem számít, most.

Ezt az egyszerű következtetést igazán elárulhatnád, ha publikus.

Akinek nincs 100 liter cefréje. Pl.  48 liter cefre esetében.

Akit érdekel annak nem kellene forrasztgatni, reszelgetni, a rezet feleslegesen.

Előre is köszi.

Előzmény: snapszmester (106975)
barkócza Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106978

A cefrefokoló a cefre sűrűségét méri, és nem a cukortartalmát. Ha a cefre csak vízből és cukorból állna, még értelmes is lenne, amit mutat. De a cefre, különösen a kierjedt cefre, teljesen más.

Előzmény: obsitos3 (106976)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106977

Sziasztok, szeretném a söröshordóm duplikálni , de csak az alját . Szerintetek jó úgy ha csak az alját duplikálóm ?

obsitos3 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106976

Még egy dolog sántít ebben a te módszeredben.A cefrefokoló a cefre cukortartalmát méri,és akkor van kész a cefre,amikor a fokoló 0 körüli értéket mutat.Ebből viszont nem lehet még matekkal sem következtetni az alkoholtartalomra.Amikor meg kezded a cefrézést,nem tudod mérni,tehát összehasonlítani sincs mit.

Előzmény: bezzeg Jani (106972)
snapszmester Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106975

Most /pillanat nem számít a kihozatal, de egyszerű. Pl. 100 L cefréből mennyi pálinka lett. Hogy a cefre hány százalékos volt az ebből következik.

Előzmény: bezzeg Jani (106972)
obsitos3 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106974

Igazatok lehet,én arra nem is gondoltam,hogy a makett és a modell között ilyen éles különbség van.De a mondandom lényege nem is ez volt,hanem az,hogy főző,és nem Malligand készülék.

Előzmény: rézműves1 (106971)
barkócza Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106973

A cefrefokoló vizes cukoroldatra van kalibrálva, a szeszfokoló pedig víz-etanol elegyre. A bor és a szűrt cefre is tartalmaz egyszerre alkoholt, cukrot, borkősavat, almasavat, stb. Ez az elegy túl összetett ahhoz, hogy sima sűrűségméréssel meg lehessen állapítani az alkoholtartalmát. Ezért értelmetlen a dolog.

Előzmény: bezzeg Jani (106972)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106972

Megértettem.

Én körte-bort írtam. Olvass vissza!  A bor az nem cefre általában.

Készítenek bort, almából; fügéből; eperből;stb.

Ez érdekes a bérfőzdében valami oknál fogva, meg kell adni a cefre fajtáját mennyiségét kg-ban vagy literben.

Pusztán, csak tapasztalat gyűjtés miatt jegyzetelek, számolgatok, a magam módján, amire semmi szükség.

A tőőrvíny - ben, hogyan számolják ill mérik a kihozatalt? Ez számomra rejtély.

És miért vannak az értékek megadva? 

 

 

Előzmény: snapszmester (106970)
rézműves1 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106971

...modell az, ahogy Tancsi is mondja, mert műkszik...tudod, a makett az, ami nem műkszik, csak nézni lehet... (a főzőben igazad van)...

Előzmény: obsitos3 (106963)
snapszmester Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106970

Értsd meg, fokolóval nem lehet cefrében pontos alkohol százalékot mérni. Még közelítő adatnak sem jó. Ha kipréselte, akkor sem. 

Nincs is szükség a mérésre. 

 

Előzmény: bezzeg Jani (106969)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106969

Értem!

Persze, hogy nem lehet, csak ha kipréseljük a száraz anyagot.

A kolléga sepűn lévő anyagot akart fokolni, az almát nem.

,,A körtét ledaráltam,kisajtoltam.Ott alul van seprű(?),felül a lé."

 

 

 

Előzmény: barkócza (106967)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106968

Akkor, ,,nő mint a bürök". 

Előzmény: kupeci (106961)
barkócza Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106967

Nem a számolásodat kifogásolták, csak azt, hogy teljesen értelmetlen így kalibrálni a fokolót, egy másik cefrénél ez a kalibráció már nem fog működni. A fokolóval cefrénél csak azt lehet nézni, hogy változik-e még valami, vagy már kiforrt a cefre.

Előzmény: bezzeg Jani (106966)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106966

Már rég voltam 7. osztályos. Sokat felejtettem.

Valahogy, így emlékszem;

 

Oldat tömege 100 g

Oldott anyag tömege 5 g

Oldószer tömege 95 g

Az oldat    5  tömeg %- os

 

Pl. 800 liter vegyes cefre (oldat) ad 86 liter 48%- os párlatot.

Ez hlf- ban 41,3 liter  (oldott anyag)  /ez az adó, elszámolási alap/

Gyümölcs szesz literben, 48,0 liter  /ez csak tájékoztató adat/

A cefre (oldat)  töménysége, a technológiai veszteség és a korrekciókat figyelembe véve megközelítőleg 5,16 térfogat % - os volt.

Eddig így számoltam a kihozatali arányt.

Akár én is tévedhetek.

 

Akkor, mond mög, te hogyan számolsz kihozatali arányt?

 

Gondolom, 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9;...............................................ipi-apacs.

Előzmény: szilvakukc (106956)
zsorsz Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106965

Pedig az nem játék!..."Az ókori athéni (görög) törvénykönyvekben a „bürökpohár” a kiszabható halálbüntetés egyik nemeként szerepelt. Szókratészt is ilyen módon végezték ki, azaz a foltos bürök mérgével teli poharat kellett kiinnia, miután istenkáromlásban, valamint az ifjúság tévútra vezetésében találták bűnösnek." /Wikipédia/

Előzmény: kupeci (106961)
barkócza Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106964

Az a külonbség, hogy visszafolyó hűtő kell, azaz a hűtőcső merőlegesen fölflé áll, és a teljes flegma visszacsorog.

Előzmény: obsitos3 (106963)
obsitos3 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106963

Ha jól sejtem,ebből egy főző makettjét készítetted el,nem Malligand készüléket,vagy tévedek?

Előzmény: Tan-csi (106951)
Forman68 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106962

Nem publikus az elérhetőséged!Keress meg e-mailen.

Előzmény: Törölt nick (106958)
kupeci Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106961

A kiskacsa is megeszi a bürköt...........felénk legalább is:)

Előzmény: bezzeg Jani (106910)
kupeci Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106960

Nem tudom ajánlott e már valaki valamit, de nekem ez a leg használhatóbb. Biztos van nála jobb, egynek jó:)  Photo Scape

Előzmény: nedüpal (106916)
sogi01 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 106959

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106905)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.08 0 0 106958

Sziasztok!

Amit megértettem,az annyira nem lehet hüleség..Na de az a fő problem,hogy annyi a info,hogy "az ki van   zárva mer'nem tudom".

Ezért picitr tolakszom,mert azt érzem,hiába olvasok el dolgokat,kéne ide egy tapasztalt segìtő aki személyesen elmondná mit hogy...Úgy tán könnyebb volna.

Volna közületek valaki dél-pesten,aki bevállalna egy szemináriumot? Esetleg segìtene lefőzni az első (ki tugggyamìllyen ) cefrémet?Most komolyan!Dunaharaszin lakom..

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!