A jegesedés az a dolog, ami súlyosbodhat vagy enyhülhet nagyon rövid távon. Most épp enyhülés volt. A Nagyszállóban az életben egyszer voltam, akkor is az előterében:) A lényeg, hogy oda nem sok turista jár, szerintem.
Viszont meglepődve tapasztaltam, hogy az épp felújítás alatt lévő turistaház nem az egyedüli szálláslehetőség Galyatetőn. Van egy menedékház is, ami be van zárva, de kívülről is impozáns építmény. Vannak emellett más szálláshelyek, a Kilátó büfé pl kiadja a tetőtéri szobáit, ebből kettőbe köszönt most be egy fa.
Jelen esetben ez a para ott hibázik hogy a hírekben leadott egyébként is túlzó helyzetértékelés az a hét közepén volt, most meg a valós helyzet az amit Házihold is bemutatott: például hogy tele van a Nagyszálló Galyatetőn. A sok felelőtlen turistával...:-)
Ez csak felelősségvállalás kérdése. Saját életét mindenki úgy kockáztatja ahogy akarja, legfeljebb szerettei majd hiányolják. Nagypapaként a családomat vagy túravezetőként a túratársaimat olyan helyre nem viszem ahol veszélyben lehetnek.
Én meg láttam Svájcban olyan hegyomlást, ami házakat temetett maga alá, ma is alatta vannak. Az általad felsorolt eseteknek minimális a kockázata. Ennél nagyobb az esélye, hogy a kertben valaki kullancsfertőzést szed össze. Így nem lehet élni. Menni kell, látni kell :)
A Galyatetőre feljövetel alapvetően változott meg a kéken, a régi a Nagyszálló alatt haladt el, majd indult meg lefelé keleti irányban, a jelenlegi útvonal pedig nem teszi meg ezt a kb 500-600 métert déli irányban a szálló alatt hanem egyből indul lefelé a klasszikus Mátra-bércen a Mária-úttal és a régi piros +-tel fonódva.
régebben itt jobbra kellett fordulni, a Nagyszálló "alá", most irány előre a Mátrabércen!
(hátul a bükkön a jelzés) a táblán a régi kék egy kis trükkel kék keresztre javítva.
Igen. A kék irányban vannak a képek. Nem tudom pontosan hogy a Galyatetőre felérés mennyiben változott a kéken de az biztos hogy az irány ugyanez. Ma nem lehetett olyat fényképezni mint amit neked siekrult. De legalább felhők voltak a Kékes körül.
Holnap butykolom hogy legyen nagyon kép:-)
A kilátó érdekes amennyiben úgy néz ki mintha kész lenne, de el van kerítve és felmenni nem lehet.
Megvolt a Galyatetői túra. A múlt hét elég tragikus volt a helyieknek. 3 napig nem lehetett mozogni és áram sem volt. Viszont legalább törtek-dőltek a fák. Elég sok kár keletkezett ingatlanban és ingóságban. A Nagyszálló vendégei is fenn ragadtak, áram és melegvíz nélkül. Az aggregátorról csak a konyha üzemelt.
Ma már szép idő volt, napsütés nélkül. Tegnap délutánra lett áram. Ma ismét tömve volt a Nagyszálló. Az erdei kirándulás teljesen veszélytelen volt. Az erdőben nincs olyan nagy kár, a jövő évben sok szép túrát lehet csinálni. Töltök néhány képet. Sajna egyelőre csak kisméretűek vannak, azok is telefonnal készültek:)
Nem, sajnos ennyi időm ma nem volt. Elmentem kocsival Bakonybélbe, és csak a hegyre tekertem fel és le. Hamuház ma nem lesz, be kell fejeznem hétfőre egy gépet, és holnap nem akarok dolgozni :)
Bakonybél (és a Kőris) viszont teljesen üres volt, látszik, hogy nincs jó idő...
Vannak kettétört fák, de semmi veszélyes. A Bakonybél-Kőris beton tisztán járható. Amennyire beláttam a Kékre, ott sem volt semmi extrém. Sár van, köd, és eső. :)
Köszönöm a sok reakciót. Eléggé eltérőek a vélemények. Amit még egyéb helyekről összeszedtem:
- a Börzsönyben az erdőben dolgozó munkások védősisak nélkül járják az ösvényeket
- egyik ismerősöm tegnap járt fent a Nagy-Kopaszon (Csergezán-kilátó) Nagykovácsiból indulva: semmi különös problémája nem akadt.
Összegzésként annyit szűrtem le, hogy ha nem körömcipőben indulok útnak és valakinek megadom az útvonalat, többször is bejelentkezem és tényleg ésszel járok a tervezett úton (tehát visszafordulok, ha veszélyes a helyzet), akkor most is elmehetek kirándulni (ráadásul a legmagasabb pont sincs 400 méteres).
Amennyiben ez sikerül, tájékoztatni foglak benneteket.
Nem akartam általánosítani, egyedül a kisgyóni pánikkeltést nem értem. A többi világos, - az ominózus augusztus huszadika óta, amióta bebizonyosodott, hogy az állam fizeti, hogy pár csökkentett értelmű felnőtt ember nem tudja: viharban nem mászkálunk öreg fák alatt -, mindenki igyekszik maximálisan bebiztosítani magát a későbbi kártérítések ellen.
Én ma készülök a Kőrisre feltekerni Zircről. Az egyik cimborám az a srác, aki a PTSZ elnevezésű lánctalpassal jár menteni (most Dobogókőn voltak), azt mondja, hogy a kollégái vittek fel a radarosoknak aggregátort, mert pár fa megtépte az ottani vezetékeket is, de nincs olyan rossz helyzet, mint a Pilisben volt.
es mit csinal a tapasztalt erdojaro az erdoben talalt leszakadt 400kv-os kabellel? atlepi? ket kitort fa kozott a harmadikat megtartja? szlovakiaban mar lattam ledolve egymas utan 30-40 nagyfeszultsegu tavvezetek oszlopot. nem szeretnek ott turazni.
Burger Barna két év alatt nyomta le a Kéktúrát, képeiből és emlékeiből állt össze a most megjelent Kék Vándor. Gyalogolni tök jó, és nagyon egyszerű is. Tovább »
Kolléganőm kb. 8 km-re lakik tőlünk légvonalban, a kertjükben karvastagságú fenyőágakat törtek le és estek a járdára és a kerítésre. Az M31-nél meghajlott nagyfeszültségű oszlop úgy 10 km-re lehet ide.
Nálunk sima eső volt, de egy deka jég sem, szerencsére.
Egymástól néhány km-re, 100méterekre is jelentős különbségek lehetnek, az erdészetek meg inkább nem kockáztatnak.
Ha valami baleset lenne, egyből mindenki őket szidná.
Nem értem, miért nem lehet kihagyni a tiltott részeket egy hétvégére, miért kell keresni a bajt. Annyi idő lesz még a Pilisben, Börzsönyben kirándulni!
Az tényleg úgy recsegett. Az ilyennek tipikusan puskaropogás-szerű hangja van.
A videót, ha jól látom, Fizikus csinálta. Az ilyen rátermett, helyismerettel rendelkező embereknek nem gáz bemerészkedni és ésszel közlekedni az erdőben egy ilyen helyzetben. Mintha otthon lenne.
Hobo-bobo-val egyetértek, hogy sajnos megint az a vége, hogy a turisták kitiltva, mehet a favágás nyugodtan... De ennek meg az az egyik oka, hogy a turisták rétege nem homogén. A tapasztalt, az erdőt, a tájékozódást ismerő, testileg-lelkileg-felszerelésileg alkalmas turistákat nem kell félteni és az erdészek sem féltenek, ha már megismernek. Mi ezerszer találkoztunk erdészekkel, vadászokkal a legkülönfélébb helyzetekben, az első reakció mindig az, hogy na húzzatok el innen, aztán néhány perces beszélgetés után - le kell vizsgázni az erdő és a környék ismeretéből előttük - tök normálisak lesznek (van néhány kivétel) és akár még a tilosban is maradhatunk.
A kocaturistákat viszont tényleg félteni kell mindentől, mert még a jelzett turistaúton is eltévednek, megsérülnek, kihűlnek, és az erdészet nem kér a felelősségből, egyszerűbb egy táblát meg egy közleményt csinálni, mint a sérülteket menteni és azután a bíróságra járkálni.
Az a videó egyébként fantasztikus! Ilyen élményt nem sokan élhetnek át még ha tényleg szomorú is egyben!
A rendkívüli időjárási helyzeten kívül az is kell a pusztuláshoz, hogy az erdeink jó része inkább bozótosnak nevezhető. Egy egészséges, háborítatlan erdő röhögne egyet az egészen!
VISZONT, azt is el kell mondanom, hogy voltam én már betojva az erdőben
talán írtam is róla, hogy Bélavárnál égett az erdő illetve az avar, nem lehetett régen mert még füstölgött minden, na és miközben jöttem le a hegyről, dőltek ki a fák körülöttem
zabszem++ volt :-)
a Rakk Gyula által belinkelt videón is ilyen érzésem volt miközben hallottam a recsegést (azt nem tudom, hogy csak ügyesen alá volt keverve, vagy az tényleg ott recsegett)