Adott egy ismeretlen gyártmányú műanyag bejárati ajtó, aminek a teljes felületén frankón kicsapódik a lakás párája. Gondolom szigeteletlen, de ez most mellékes, az van ott, és kész. Az ajtón körben volt valami szilikon tömítésszerűség, amit az ajtó takarításakor kiszedtek, nincs már meg. Ezt a hiányosságot hogyan lehet orvosolni? Lehet kapni oda valamit amit be lehet tuszkolni, vagy ilyenkor fehér szaniter szilikonnal lehet körbekenni a rést?
Persze hogy lehet, minimális idő- és anyagi ráfordítással. De épp ez az, hogy miért nem a gyártó foglalkozik vele? Ha én kiadok cca. 2 MFt-ot nyílászáróra, férjen már bele hogy esztétikailag is megfeleljen az igényeimnek. Miért a vevőnek kell ezzel foglalkozni? Ez költői kérdés volt :)
Engem nem zavarna egy ilyen furat, de ha Téged igen, akkor takard el a szélét egy olyan vékony, műanyag, peremes alátéttel, amit bútorfogantyú felszerelésekor használnak az üvegajtókhoz. Vagy egy süllyesztő fafúróval óvatosan alakíts ki neki egy kúpos peremet. Szerintem nem nagy kunszt esztétikusabbá tenni.
Te meg képtelen vagy felfogni, már nem tudom hányadjára, hogy nem alternatívát szeretnék, hanem igényes kivitelezést. Fogtam hogy szükséges, de ha neked egy sorjás lyuk normális dolog az ablak külsején, akkor, tőled egy tábla csokit nem vennék, mert ezek szerint az igényességi küszöböd nem túl magas.
"ha sokkal drágább egy egyszerű háromrétegű (nekem az Ug=0,8 W/m2K például vidáman, vidáman elég volna), mint egy low-e + argon Ug=1,0 W/m2K kétrétegű, akkor nem éri meg a felárat. ha meg kb. ugyanannyiba kerülnek, akkor miért ne?"
Miért ne? Ha meg is kapod a kétrétegű üveg árában a "belépő szintű" háromrétegűt; nem biztos, hogy egy olcsó nyílászáró vasalatát jó ötlet másfélszer nehezebb üvegtáblával terhelni (főleg nagyobb, egyszárnyú ablakok esetén). Egy alap kivitelű profilt feltételezve (Uf=1,3w/m2K) a teljes szerkezet hőátbocsájtási tényezője Uw=1,2W/m2K-ről nagyjából Uw=1,0W/m2K-re csökken. Van rá valamilyen számításod, hogy komfort vagy megtakarítás szempontjából ez mit jelent a gyakorlatban? Belekalkuláltad azt is, hogy a g-érték javulásával jelentősen csökken az üveg fényáteresztő-képessége a kétrétegű üvegezéshez képest? (továbbra is az olcsó háromrétegű üveget alapul véve, nem pedig mondjuk egy Internorm Solar üveget) Télen, amikor sokkal hamarabb sötétedik, talán jobb választás inkább a nagyobb fényáteresztő-képeségű üveg. Nyáron pedig szerintem redőnnyel sokkal hatékonyabban szabályozható, hogy melyik ablakon jusson be a természetes fény, illetve melyik lássa el inkább a hővédelmet. És a legfontosabbról még nem is beszéltünk: hogyan oldod meg a szellőztetést egy olyan gyengén szigetelt házban, mint a Tiéd? Ha nincs hővisszanyerős szellőztetőrendszer kiépítve Nálad, és tökéletesen záródó nyílászárókat építtetsz be, akkor vagy jobban le kell szigetelned a házad, vagy pedig vasalati résszellőzővel, légbeejtőkkel kell biztosítanod a természetes légcserét. Utóbbi esetén viszont értelmét veszti a passzívház "igényeihez közelítő" üvegezés is. Aztán a nyílászáró beépítés is egy sarkalatos pont. Le tudom Neked fotózni, hogy a "profi" beépítőknek köszönhetően (semmiképp sem általánosítva) hogyan "párolgott el" a PUR hab az erkélyajtóm és a bejárati ajtóm küszöb alatti részén. Ide aztán tehettek volna akár négyrétegű üvegezést is, a természetes filtráció gondoskodik a hőveszteségről... :-)
Korábbi ablakaimon nekem sincs. A most vásárolt, de nyithatón sem, de máshol láttam nagyobb méretű nyithatót (ugyanaz a gyártó), azon meg volt, az ablakszárnyon, nem a tokon.
Alul lévő nyílásra is tudtak takaró műanyagot kitalálni...
Kérlek ajánljon vki egy szakembert az alábbi problémára, mert már a 6. személy pattintott le, hogy Ő ilyet nem vállal.
Van egy 6 éves Porta Doors Minimax típusú ajtóm, amely most a hálószoba felé nyílik. Meg szeretném oldani, hogy az ellenkező irányba, a NAPPALI felé legyen a nyílásirány.
Az én elgondolásom alapján annyit kellene tenni, hogy kivesszük a tokot, 180 fokkal elfordítjuk és visszatesszük.
Ehhez képes a legkülönfélébb indokokkal utasítanak el: pl.: Ajtólapot is kell cserélni; nincs idő rá; a tok szét fog esni ha kiszedem.
Engem az sem zavar ha egy új tokot kell vennem, csak KÉREM vki VÁLLALJA EL!
Mivel, milyen vastagságban van szigetelve? Miből van a fal? A magas fogyasztásból arra lehet következtetni, hogy nem túl hatékony. Persze a födémen is nagyon sok elmehet a ha nincs vagy elégtelen a szigetelés.
Nem vagyok szakértő, csak egyszerű építkező, aki szereti tudni mit építenek be a házába, és úgy elkölteni a rendelkezésre álló pénzt, hogy abból a lehető legjobb dolog jöjjön ki. Egy valamit nem tűrök. Az igénytelenséget.
Márpedig ez az.
Most már többedjére mondom el, nem a furattal van bajom. Ha szükséges, szükséges. (bár eddig egy ablakon sem láttam ilyet, mégsem volt egyikkel sem baj) Mint vásárlót, rohadtul nem érdekel a technikai oldala. Ha kell ilyen furat elfogadom. De basszus , igénytelen az a kivitelezés, ahogy a képen van. Nekem az a bajom hogy miért nem takarják be egy profil színével egyező rácsos fedlappal vagy valamivel? Megmarad a funkció, de igényesen néz ki!
A melegperemes távtartótól még nem válik "hipiszupivá" az üveg. Több cég manapság az alapáras üvegekhez "ajándékba adja" (legalábbis ez a szlogen) az acél távtartót.
A "belépő háromrétegű" alatt mit értesz? A 4/12/4/12/4-es, Ug=0,7-0,8W/m2K-es "ajándék" üvegezést?
"Mondjuk jobb hőérzetet szeretne,nem szereti a huzatot, nem szereti ha az üvegről folyik a víz télen, jobb hangszigetelés, nyáron kevésbé melegszik fel a lakás, ha légkondi esetén szintén energiamegtakarítás stb."
Hidegebb éghajlatú országokban, vagy passzívházaknál biztosan fontos szerepe van. De a száraz adatok alapján nem olyan egetrengető a kettő közti különbség.
Sorba véve:
Jobb hőérzet
A képen -10 fokos külső hőmérséklet, és +20 fokos szobahőmérséklet mellett vizsgálták az üvegek felületi hőmérsékletét. Ez alapján a komfortbeli különbség a két- és háromrétegű hőszigetelt üvegezés között minimális (igaz, a vizsgált Ug=0,7 W/m2K-es háromrétegű üveg nem épp a legmodernebb; de azt is tegyük hozzá, hogy itthon nem a -10 fokos középhőmérséklet a jellemző).
Huzat kérdés Mennyiben befolyásolja mindezt az üvegek rétegszáma a profilhoz képest?
Páralecsapódás az üvegen Nálam eddig csak az üveg alsó sávjában jelent meg télen, de ez inkább az alu távtartónak tudható be, meg az első fűtési szezonnak (idén szerencsére még nem volt ilyen probléma). A harmatpont táblázat és az előző összehasonlító kép alapján, optimális páratartalom mellett egyáltalán nem aggódnom az üveg felületén történő páralecsapódástól.
Jobb hangszigetelés Mekkora a különbség? 32 dB szemben 34 decibellel? És ez beépítéskor még kevesebb.
nyáron kevésbé melegszik fel a lakás Ez azonos g érték mellett értendő?
Ez sokmindentől függ. Szerintem az energetikus jól ki tudja számolni. Elég nagy a ház fogyasztása, és a mérethez képest viszonylag alacsony az ablakok aránya, így azok minőségi javulása valszeg nem hoz számottevő javulást. Úgy is mondhatjuk hogy nem az ablakok a legszűkebb keresztmetszet nálad.
Először a homlokzati és a födém -esetleg az aljzat szigetelésen kellene javítani, mert így nem sok a megtakarítás, a többi helyen megy el az energia nagy része.
Elhiszem! Azt is hogy kell! De a kivitelezés a csatolt képen akárhogy is nézzük (legalábbis számomra) elfogadhatatlan.
És nem gondolom hogy pl. a Hevestherm mint gyártó hanyag vagy tudatlan. Ugyanis az én ablakaimon sincs ilyen. Lehet hogy másképp oldották meg? Netán úgy hogy a vevő észre sem veszi? Talán ez nem annyira elképzelhetetlen így 2014 végén.
Szerintetek ha valakinek volt egy K=3 értékű ablaka és lett belőle K=0,96 az mekkora Energiafogyasztás csökkenést eredményezhet?
A lakásunkban 17 db nyílászárót fogunk cserélni az össz négyzetmétere 22,5 m2 már amit cserélek!
Az ingatlan hasznos alapterülete 162,5 m!
Az energetikus számítása szerint az ingatlan fogyasztása ablakcsere előtt 32500 ablakcsere után 31817,5 kWh/m, ez lehetséges hogy csak 2,1 %-o javuljon az ingatlan energiafogyasztása?
Olyan fura ez nekem! Nem lehet hogy valamit elszámoltak?
kiss_atti: Igazad van, egy ilyen cserénél nem mindig és mindenkinél csak az anyagi szempontok számítanak, hanem pl. kényelmi okok is. Én egyébként az az ember vagyok, aki nem cserél le semmit, amíg nincs komoly indok (10 éve ugyanaz a telefonom stb.). A nyílászáró (és külső szigetelés is lesz majd) cserét két dolog indokolja: Egyrészt adja magát, mert pont most telik le a lakástakarékunk és ennél nincs jobb, amire költeni lehet. Másrészt már ez az idei télkezdet is bizonyította, hogy komoly gondok vannak a ház felfűtésével. Konkrétan csak fával nem lehet 15 foknál jobban felfűteni (kinti 4-5 fok esetén), gázzal pedig 3-4 nap után 50 m3-nél járunk, csak két szobát fűtünk (jó ebben benne volt egy 9 fokról felfűtés 17-18-ra). Az előző lakó is két helyiséget fűtött gázzal (19-20 fokig) és átalányban fizetett havi 40 ezret(!!). Ez évi fél milliós gázszámámla, a ház egyébként 75 m2. Az ablakok környéke, a padló szinte jéghideg, még felfűtés után is szinte befúj a szél. Ja és nyáron meg az ellenkezője - azonnal felforrósodik a ház. Szerintem ebben az esetben még egész belátható időn belül megtérül egy szigetelés-nyílászárócsere.
Proxima76: Köszönöm a kalkulátort, ez alapján sincs nagy eltérés, pláne ilyen kis ablakfelület esetén.
mielőtt valaki belekötne, új építésnél vagy felújításnál természetesen akkor van értelme, ha megfelelően szigeteljük a házat. De messze nem kell passzívház szint....
Mondjuk jobb hőérzetet szeretne,nem szereti a huzatot, nem szereti ha az üvegről folyik a víz télen, jobb hangszigetelés, nyáron kevésbé melegszik fel a lakás, ha légkondi esetén szintén energiamegtakarítás stb.
Nem kell ahhoz passzívház, hogy létjogosultsága legyen. (autós példa picit sarkítva, ha már felhozta valaki: minek neked egy új E klasse Merci, ha egy 30 éves ezerkettes Zsiguli is elvisz A-ból B-be?)
Új építésnél, vagy ősrégi gerébtokos cseréjénél ha van rá keret, szerintem nem kérdés. A viszonylag kis árkülönbség még meg is fog térülni.
Egy 5-10 éves jól működő ablakot viszont valóban nem éri meg kicserélni. Ha csak pénzügyi szempontokat nézünk.
28 év megtérülés (jelenlegi energiaárakkal, és lehet nálad teljesen más az összeg, mert mással/másképp fűtessz), nem túl jó befektetés, de vannak más szempontok is.
PL.: 3 rétegűnél sokkal kisebb az esély, hogy törölgetned kell a párát az üvegről, ami aztán némi penészesedést okoz az alsó részén. Még kevésbé érzed hidegnek, ha melette ülsz. Ugyanez az ablak nyáron is szigetel, ha klímád van, ott is jelentkeznek forintok, ha nincs, akkor meg egyszerűen kevesebb meleg jut be. A zajtvédelmet írták.
Ha átgondolod, lehet, hogy pár ablakod (amit sose nyitottál ki) kérheted fixre, az jóval olcsóbb.
pl. egy 70-es profilba (pl. a lent említett Reha Euro 70-be) belemenne a 3 üveg?
--
Igen.
Csak magamban gondolkodom: furcsa dolog ez a megtakarítás-számolás az ablakCSERÉKnél... valószínűleg soha nem hozza be az árát, de akkor miért van az, hogy az emberek - egynémelyike - mégis rászánja magát, és "kidobja az új ablakokon" a pénzét ?? Talán azért, amiért a tökéletesen működő, klímás VW Golf 3-asát egy új Skoda Octaviára, vagy egy 320-as, dízel BMW-re cseréli. Soha nem hozza be az árát és pont ugyanazt tudja, mint a Golf ( A-ból B-be elmegy), csak egy kicsit gyorsabban, csak egy kicsit csendesebben, csak egy kicsit alacsonyabb fogyasztással, csak egy kicsit másképpen.
Számolatlanul vannak, akik igen kényelmesen érzik magukat a 20 éves Golf 3-ban, és mielőtt rászánják magukat a cserére, elővesznek egy kockás papírt, majd feketén-fehéren bebizonyítják, hogy "nem éri meg" lecserélni. Ami röhejes, hogy igazuk van. Van egy kapcsolt gerébtokos szerkezeted, Uw= (pl.) 2,8-cal, kicseréled egy normális, ötkamrás ablakra, ami - mondjuk - 1,25-ös Uw-vel bír. Kiszámolod, hogy a tüzelő megtakarításod pont 231 év múlva éri el azt az összeget, amit most ablakcserére fordítottál, tehát be kell tenni a lét a bankba és elhasználni 50 m3-rel több gázt évente, vagy 3 mázsa fával többet.
Akkor ki az a bolond - és miért ??!! -, aki erre pénzt áldoz ??!
Ugyanaz, aki átül a 20 éves, jól működő 3-as Golfból az új Skoda Octaviába.
Köszönöm a választ. A mi házunkban kevés az ablakfelület kb. 9 m2 összesen. Ezzel számolva ez évi 1800 ft. Hát az nem sok... Üvegnél amúgy mire kell figyelni, az M-9000-es ajánlatban 4-11,5-4-11,5-4-es volt, itt a fórumon ilyennel nem találkoztam, ez milyen lenne? A hangszigetelés egyébként nem érdekes, nagyon csendes környék és az is marad :).
A másik nagy kérdés a 2 vagy 3 üveg gondolom ez itt már le lett futva párszor. Olyan 50 ezres plusz lenne a 3-as üveg. Ebbe bele is mennék, de pl. egy 70-es profilba (pl. a lent említett Reha Euro 70-be) belemenne a 3 üveg? Mert ha drágább profilt kell választani drágább üveghez az már nem 50 ezres többlet, hanem jóval több. Ezért kérdezem, hogy mennyire érdemes elmenni az közép-felsőkategória fele a manapság legalapabb 1,3 Uw-s ablakoktól. Vagy nem hozza be az árát a drágább, vagy csak nagyon hosszú idő alatt. Mert gondolom anyagminőségre, tartósságra nem jobb a drágább, tehát az nem szempont a választásnál.