Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni m42-eos adapter ügyben. 650d-hez kellene, chipeste gondoltam, de néhány hírdetésben azt írják, h ahhoz nem jó. Van egyáltalán olyan chipes, ami jó lehet? Köszi
Ha nem egy nagyon új építésű változatod van, amin nincs meg az eredeti Psix bajonett, akkor nem. De a legtöbb P nagytele ( 300 és 500 ) mind tudja a Psixet, és kapsz psixyNikon adaptert.
hello! van egy pentacon 500mm f5.6 lencsém és egy nikon d610 használom, de ha ez a lencse közép formátumra van tervezve akkor mikért vignettál ??? m42 vége van.
Szerinem ez nem ennek a fórumnak a témája, hanem bármelyik Sonyé. Amúgy P mód eleve kizárva, mert rekeszt semmiképp nem tud állítani a váz egy m42 obin. M módban megy, esetleg A módban is működhet, a többinél biztos hogy nem.
Nem gyenge minőségek, csak mások a ma megszokottakhoz képest.
Volt nekem többféle német obim, Biotar 58-astól pancolar és tessar és domiplan és orestorok is. A tele m42-esekkel könnyeb a dolog, mert egyértelmű az élesség holléte. 50 mm felé és aztán 28-29-nél már necces, ha nyitott rekesszel képelnél, a tuti az élőképes váz. Viszont bármelyik japo alap, akár nikon, akár Canon 1,8-as messze jobb és kontrasztosabb képet tud, mint ezek. De pl a biotar/Helios képi világát nem hozzák. Az más.
Hát, hogy filmezek nincs időm a fotózásra. Nem lehet a kettőt egyszerre. :( Viszont mostanában egyre jobban hiányzik, úgyhogy gondolkozom néhány sorozaton, amibe belevágnék. Bár marad a digitális, max a jól bevált flexaretet veszem majd elő, ha indokoltnak érzem...
Tavaly ellopták a szettemet, laptopomat is.
És, hogy a témánál maradjunk, kaptam még egy Flektogon 20/2.8-ast is, az nagyon bejön nekem. :)
Nekem egy MC Pancolarom van, valószínű ugyanaz az optikai rendszer, ugyanazzal a képpel. Bizonyos szitukban lehet köztük minimális különbség az eltérő bevonat miatt, de ennek nincs túl nagy jelentősége.
A minőséget nehéz meghatározni, ha nincs mihez viszonyítani.
Nekem tetszik a képe, ha aktualizálnák valamelyik mai vázhoz, a jobbak közt szerepelne.
Nem olcsó hobbi a fotózás m42 obikkal se és elég sok tapasztalatot igényel a használatuk. Azt mondanám előbb hosszasan olvasgasd vissza a fórumot éjszakánként.
Ezeken a kisebb szenzorokon nem nagyon találsz nagylátószögű objektívet, főleg nem 20-30 ezer forintért. Ha egy kicsit visszaolvasol erről a kérdésről ment a diskurzus a napokban.
Annyi pénzből kényelmesen tudsz venni egy Nikkort. Nem akarlak lebeszélni a menetes objektívről, de azokkal a nehézségekkel kerülsz szembe, amit Noxin írt.
Igazad van, hirtelen felindulásból érdeklődtem, viszont nekem 20-30 ezrem van rá jelenleg, ezért váltak érdekessé az m42-es obik. Szóval valamit ezekkel kéne kitrükköznöm..
Milyen vázat ajánlasz?Canonból...ha már újat veszek, állítólag a canon gépekhez jobbn illenek az m42-es obik egy hasnló árkategórián belűl (110E ért vettem használtan 18-55mm obivl)
Van egy rossz hírem, pont azt a gépet vetted amivel a legnehezebb m42 obit használni. Szinte kizárólag lencsés adapterrel tudnád használni, az viszont a legpengébb obi képét is lerontja. Vagy ha lencsenélküli az adapter, akkor meg csak közelre fogod tudni használni. Manuális támogatás meg az alap Nikon vázakon alig van, a töbi géphez képest, szóval a "képkivágás okozás" lesz a legkisebb problémád...
A napokban bukkantam rá az M42-es obik lehetőségeire, ezért még felettébb tájékozatlan vagyok e témában. Adott egy Nikon D3100-as digitális gép, szeretnék hozzá vásárolni egy nagylátószögű és vagy nagy fényerejű M42-es obit, olvastam hogy a nikon m42 adapterek képkivágást okoznak. ez mit jelent mondjuk egy Pancolar 1,8/50 MC obinál ?