Szia Zoli,elírtam, elnézést a 1770-ben a Yucca gloriosa-ra gondoltam. Igen, nekem is Demetertől van. Tavasszal ültettem, azóta gyökeresedett be és most késő ősszel szeretett volna virágozni. Lehet hogy ugyanaz a klón mint Neked.
Itt éjszaka elég hideg volt -18C és talán most éjszaka még hidegebb lesz...remélem nem károsítja.
Szia Napvándor, most tavasszal vettem én is kis hibrid magoncokat. Van egy Baccata hibrid, az elég ígéretesnek néz ki, igaz még kicsi. Illetve thompsoniana hibrid, az pedig sarjad őrült módjára, lényegében egy kiserdő lett belőle. Egyelőre nagyobbacska cserépben vannak, jövőre kerülnek végleges helyükre és indulhatnak meg igazán.
Janakisz Demetertől vettem már többször növényeket, idén egyéves yukka magoncokat vettem. Általa porozott kísérleti hibridekről van szó...5 - 6 féle. Ajánlom Demetert, egy megszállott tündér ő a fűvészkertben. S nagy kaktuszos yukkás...Buék mindenkinek...
Én is el kezdtem elejétől végig, átolvasni a topikot,, igaz, hogy még nem tatok az 1170-es hozzászólásnál, azt a hozzászólást megnéztem, azt még Navocs írta az akkor beszerzett növényeit mutatja be. Ha a Yucca gloriosa-ra gondolsz amelyről virágos képet is tettem fel már korábban, a növény amúgy tényleg J.Demetertől, a Füvészkertből származik, mint még az eleki Yucca baccata-m(amelyik idén termett), illetve a Yucca baileyi-m is. Akkoriban nem nagyon tudam, honnan beszerezni ezeket a növényeket, mert nem nagyon volt rá lehetőség. Sőt volt valamennyi kudarcot okozó beszerzés is, így pl. Még valamikor 2005 tájékán vettem Y. torreyi-t és Y. faxoniana-tis a szép nyári fejlődés után a télen kifagyott. Írtam a pálm@ligetes 3db Yuccb elata és egy darabos Y. stricta beszerzésemről is, ott az a 3 jukka soha nem volt elata, mert vaskosabb levelei voltak, nem bírta a telet, szerintem a szakértelem hiánya miatt küldtek rossz növényeket akkor,tehát olyan jukka fajt sóztak rám elata néven ami soha nem volt az.
Amióta külföldről kezdtem választani jukkák magjait azóta nagyobb eséllyel jutok azokhoz a fajokhoz amik valóban azok.
Szia Zoli! A 1170-es posztodban a virágzó yucca nem fűvészkertes? Én most tavasszal ültettem egyet ami onnan származik és a kép alapján teljesen így néz ki. Ugyanígy virágot hozott most késő ősszel, de végül már nem nyíltak ki.
Tegnap dél körül kezdett esni a hó, éppen Kelet-Békésben vagyunk, sikerült készítenem havas képeket a jukkákról és az agávéról is. Ezeket majd hétvégén tudom megosztani veletek.
A magvetés nem nehéz, csak megfelelő körülményeket kell teremteni a magoknak a kedvező csírázásához. kb 20-25 c° állandó párás meleg környezet, ahol a magoncok szépen fejlődjenek, utána lehet a levegőhöz szoktatni a kicsi növényeket, ha ezt a Yucca shidigera-t gyógyítási célra szeretné használni, akkor érdemes lenne valahol egy nagyobb növényt beszerezni.
Tapasztalatom szerint a mesa gardenes magok rosszabbul keltek, mint az alplains-os magok, legalább is a nana esetében ez elég szembe tűnő. Nem beszélve az idei hűvös nyár szélsőséges csapadékosságától sem. ami végett kicsit magasabb volt a magoncpusztulás is.
Ha nem írnád, hogy most virágzik, a képek alapján tényleg tavaszi virágzásnak hinném, most Eleken vagyunk, látom, hogy itt is virágzik a sima gloriosa, ez a csapadékos nyár totál meg zavarta a töveket, remélem azért kinőtték magukat a növények, jól fognak telelni.