Sajnos riporthoz optimális megoldás nem nagyon van. Ami a képeken látható, az is ciki. A fotós bohóccá válik, ami nem mindenhol engedhető meg. Másrészt a fény továbbra is a gép felől jön, lapos, nem elég szép. A körvaku sem jó, az is lapos világítást ad.
Még az a legjobb, ha van egy segítőnk, aki egy rádióvezérelt mini boxszal a megfelelő helyre szaladgál.
Esküvőn ha már emelkedettebb a hangulat, ha fogsz egy fehér lufit, belevillantasz az nagyon szép fényt ad. Persze ez is a bohóc kategória, komoly helyen nem lehet előadni.
Én nyeles Metzet használtam régebben úgy, hogy az ment a plafonra/derítőlapra ( a metz sajátja elég nagy), a gépen az E-TTL pdig ahogy kell. A vázon persze van P.C aljzat )) A metz beszámította a saját fényébe a rendszervakut, és egyébként a metzre egy rekesszel nyitottabbat állítottam, mint a gépen az E-TTL-nek használva volt. Így nem exponálta túl a hátteret és nem is szenvedett sokat. Csak a vállam a 60-as packjától + a táska..)
De amióta a 8800 ISO szinte gond nélkül használható, inkább a záridővel/rekesszel játszva próbálom egy max két rendszervakuval elérni, hogy a háttér is meglegyen és a képen is legyen némi fény
( a szemgödör árnyék sztem ronda és retusálhatatlan, ha már bebukott feketére )
Az árnyékokkal (pontosabban az árnyékkal) én sem vagyok kibékülve. (Emiatt gondolkoztam már körvakus derítés megoldásán, de ez eddig még nem jött össze...)
Én úgy használtam, hogy az automata vaku indirektben adja a főfényt, a TTL meg direktben egy-két blendével alexponálva derít. Ennek is van olyan előnye: hogy ha a főfény nem elég (szélsőséges esetben akár nulla), akkor is készül egy némileg alexpós direkt vakus kép... :)
Köszönöm a segítő szándékot, tényleg. Tételezzük fel, hogy kis vakukkal már dolgoztam, és más az igényem. A kérdés, hogy van-e itt valakinek tapasztalata hordozható akkukkal. Köszönöm szépen!
Nincs olyan, hogy plafon nincs, még a Pécsi Bazilikában is számít, ha egy rendszervakut egész fénnyel fellöksz a mennyezetre. Persze az ISO-nak is fent kell (2000) lenni.
Próbáld ki előtte kis vakukkal, pontosan mit szeretnél. Ha nem tűző napon a tengerparton hanem mondjuk az erdő mélyén akarsz fotózni, a rendszervakuk teljesítménye is elég. Inkább 2-3 kis vaku, amelynek az áramellátásával semmi gond, mint behemót, drága, nehézkes szerkezet, amelyre esetleg nincs is szükség.
Egy időben én is lelkesen kísérleteztem kétvakus megoldással (még egy brackethez is hozzábarkácsoltam, hogy álló-fekvő képnél is legyen a kép tetején a két vaku), de nekem az eredmény nem volt 100 %. A téma maga elég jól meg lett világítva, de az árnyékokkal nem voltam megbékélve, azok rondák maradtak. Pontosabban tehát, nagy teremben, ahol plafon és fal "nincs", a fényképezendő alany által a szembefalra vetett árnyékkal nem tudtam mit csinálni.
Egy nagy előnyét azért élveztem, két nagy vakuval jó tempóban lehet villogtatni, mert egyik sem villan nagyot, így nem melegszik, és gyorsan tölt vissza. Cserébe persze otromba egy szerkezet. Már sok mindenen tűnődtem, félig tréfából, félig komolyan, az egyik vaku a jobb csuklómra legyen szegecselve, vagy a fejemen fejlámpa-féleképpen, vagy a díszzsebkendő helyén... :D
Hordozható/kültéri/mobil akkumulátorokkal kinek van itt tapasztalta? Nem kéne aggregátort húznom magam után, ezért kültéri helyszínekhez akarok beszerezni valami jót, persze az ésszerű ellenérték is fontos szempont.
Riportfotónál ha nagy a terem, és a körülmények megengedik, a gépen levő (indirekt+derítés) vakum mellé szívesen leteszek a teremben még 1-2 vakut. Minden szituáció más, van hogy jól jön, máskor nem kell, vagy nem biztonságos.
Szoktam néha két vakuval fotózni, egy i-TTL a vázon (derítés), és egy automata külön sínen PC-aljzatról (főfény). Odáig még nem fajult a dolog, hogy ezt egy rádiós vezérlővel is meg akarjam fejelni, de ki tudja.... :-) (Az én adómnak nincs saruja, amúgy mehetne az automata alá, de így nem.)
Stúdióvakukra váltás miatt eladó egy nagyon jó minőségű strobist kit:
4db Pocket Wizard Plus X kioldó - makulátlan állapotban, dobozában, minden tartozékával.
Nem kell szerintem bemutatnom, USA minőség, 100% megbízhatóság. Nem gagyi kínai, ami szétesik pár hónap után meg minden második kattintásra kihagy... 100m-ről simán kiold. A használatukkal tudod vegyíteni pl. Canon vakukkal is a Nikonokat, vagy stúdióvakukkal.
A 4db kioldó ára külön: 75.000 Ft
2db Nikon SB-28-as vaku.
Szép, megkímélt állapotban vannak. Made in Japan. Dobozuk nincs meg sajnos. Ez a modell képes a vaku elején lévő fényérzékelő révén a fényképezőgép vakujának elvillanásával egyidejű kisülésre kioldó nélkül (zárt kis térben)!
Sn: 3096848 és 3117228
Vakuk ára külön-külön 25.000 Ft/db
Szett egyben: 120.000 Ft plusz ajándék 8db Ansmann 2850 mA AA elem 2 töltővel 12.000 Ft értékben.
Megtekinthető és kipróbálható Budapesten a Móricz körtér környékén.
Az adót egy felcsavarozott vakusínre (metz 45 forrás) teszem. Gondoltam a papus bekötésére is, de ez nagyon nincs forraszthatóra kialakítva. Féltem, ha odanyúlok a pákával, megolvasztom az egészet. Ezenkívül mivel négy egységem van, szerettem volna a teljes (ami most már csak ,,teljes") felcserélhetőséget megtartani.
A stúdióvaku vezérlés a legkevésbé fontos számomra, azt félkézből is megoldom. Ha még egy kicsit tovább fejlesztem a rendszert, felbarkácsolhatom az adót a vaku oldalára. Ez sem egyszerű feladat, a nikon SB800 belsejében annyi hely sincs, hogy egy csavarfej elférjen benne, ami az adót tartaná. Ez annyiban volna szimpatikusabb, hogy az adó is mehetne a nikon tápjáról.
Ma rákényszerültem, hogy átalakítsam a Yongnuo 603II (Nikon) rádiós vakukioldómat. Mint tudjuk ez a kioldó nem ITTL, az adót a gép papucsára téve, az adó papucsára pedig már hiába helyezünk ITTL vakut. A látszat csal, a yongnuo vakupapucsába hiába van 4+1 csatlakozási pont, nem viszi át a gép felől az ITTL jelet.Szóval muszáj a ITTL vakut a közvetlenül gépre helyezni. Ezek után viszont nem lehet az Yongnuo adót csatlakoztatni. A Yongnuo ugyan rendelkezik egy PC csatlakozóval, de ez nem bemenet, hanem stúdió vakuszinkron kimenet. Ezt kötöttem ki, és helyette a vakuszinkron bemenet pontot kötöttem ide. Így most a rádióadót egy kábellel a fényképezőgép PC vakuszinkron csatlakozására lehet kötni. Így a gépen lehet egy TTL vaku, a yongnuo pedig rárdióval természetesen manuális üzemmódban vezérli a többi vakut.
abszolut kezdőkent a világítástechnikában szeretnek vásárolni egy alap szettet.
tisztaban vagyok vele, hogy ezek profi munkára nem alkalmasak, de újak, van rajuk garancia, stb.
az lenne a kérdésem, hogy a lenti linkeken lathato szettet közül melyik lehet az, amelyet szerintetek esetleg érdemes lehet megvenni, természetesen az iménti fenntartásokkal ;)
Én erre az elrendezésre nem használtam volna a szinkronizál igét, de végülis ha tudjuk miről beszélünk, akár jó is lehet ez a szó.
Lusta voltam végignézni az alábbi kínálatot, de friss információk nélkül is azt gondolom, eme 3 összedugható egységért biztosan nem kell Amerikához folyamodnod.
Ötletem nincs, én úgy képzelem, hogy felrakom a váz tetejére az egyik hotshoe-t, a vaku aljára a másikat, beledugom mindkettőbe a jack-jack kábelt, és szinkronizál. Szerinted nem?
Rádiós megoldás azért nem kell, mert nem akarok 15 rongyot (se) költeni rá, az első ilyen szettemet akarom összerakni, azt se tudom, mennyit fogom használni és azt akarom, hogy a lehető legegyszerűbb legyen.