Pedig nem egy túl nagy alapterületű dologról van szó, ezért szemezek vele. Valójában én is inkább a saját magába visszafutó spirális-szerű, relatíve sok helyen alagútban eltűnős nyomvonatvezetésben alul egy nagyobb 3 + pár rendező vágány, fölül pedig egy kisebb 2 átmenő + egy csonka állomásban gondolkodom. Így a játékélmény is megvan, és a haverokkal is lehet sör mellett nézni ahogy megy a "dilikör".
Igen, mindenki azt mondja: ne legyen telezsúfolva. És a hivatalos pályatervek is ilyenek.
Szerintem viszont 2 nm nagyon sok. Ekkora területen 2 különálló motívumnak el kellene férnie. Én gondoltam az RZD - DRG témára kb. ennyi helyen. Csak elég sok pénzbe kerülne.
Ha a Troost könyvből valaki emlékszik a Quadratmeteranlage tervre, az sem volt túlzsúfolt, de egy városi témánál is elég lehet 1 nm. - nyi terület.
Persze magyar vasútnál más a helyzet, oda tényleg több hely kell.
Ez a pálya nekem is bejön. Erre alapozva tervezgettem én is egy új asztalt, Tillig sínekkel. SCARM-mal megrajzoltam, illetve a WinTrack demó verziójával is elkészült, csak azzal ugye nem lehet menteni, viszont fotó készülhet a 3D-s képről. Egész jól néz ki.
Ha kell valakinek, el tudom küldeni a SCARM file-t.
Jelenleg itt tartok. A cél: legalább egy rendes állomás lehetőleg a valósághoz közeli vágányelrendezéssel, használható funkciókkal az asztal egészére nézve, és nem túl nagy távolság az asztal szélétől. Alsó szint: alul a 2 vágányos állomás egy csonkával, középen a nagyállomás fűtőházzal és gázgyári iparvágánnyal, itt lenne a város is, felül a körbefutó mellékvonal egy bánya ipvk.-val és egy fatelepi rakodóvágánnyal a végén. A szürkés sínek nem látszanának. 230*130 cm a befoglaló méretek, a nagy állomás 1-3. vágányainak használható hossza 83 cm, ami Nohab+3 Y-kocsi befogadására alkalmas.
Én jelenleg erre csorgatom a nyálamat. Az alja annyira nem izgi, de a felső szinten a vontatási telep eléggé csiklandozza az érzékszerveimet :D... kicsit talán magyar nyelvű Zeuke pályaterv füzet 8-as terepasztaltervéhez hasonlít, vagy annak a Tilligesített továbbfejlesztése.
Mivel ezeket jogok védik, így valószínűleg várni kell a feloldásukig.
Viszont a TT Gleispläne füzeteket évről évre átdolgozzák, így van bennük bőséggel elfogadható terv.
Ha beírod a keresőbe, hogy Tillig TT Gleispläne, akkor kiad néhány rajzot. Érdemes ott nézelődni. Akár több terv vegyítésével is eljuthatsz a megoldásig.
Ha megengedsz egy személyes javaslatot: ne legyen telezsúfolva! Nem kell két nm-en az egész világ vasúti közlekedését leképezni. Lehetnek szellős, hegyes-völgyes, mezős vidékek, városi jelenetek és, ha a lehetőség adja, szép hosszú állomás(ok), ahova akár egy 4-5 kocsi szerelvény is befér.
Nézem azt is, de valahogy eddig megfelelt ez, amit egyszer rég találtam, és már kitanultam a működését. Ami nekem kell, azt tudja. :) De azért kipróbálom ezt is. :)
Engem már foglalkoztat a kérdés egy ideje, hogy nem találtam meg, az minősíthetetlen és személyes kudarcomnak tekintem.
De amikor átnéztem az Tillig sínrendszert talán 2 rendes pályatervet találtam. A többi drága, sok helyet foglal és unalmas. Még a pályaterv füzetben van 1, ami kicsit másként jó lenne, aztán ennyi.
Szóval, ahhoz képest, hogy a csere elég drága, nagyobb támogatást várnék a Tilligtől, ha már a geometria egyáltalán nem egyezik. A segítségetekkel, amit köszönök, már sokkal könnyebb lesz.
Csak a másik fórumon havi rendszerességgel előjön a "milyen tervezőprogrammal tervezzek?" kérdés - most is éppen szó van erről - és fura mindig újra és újra belefutni ebbe a témába.
Én a SCARM-ot használom, kezdetektől fogva. Tud magyarul, az ősi Zeuke/BTTB geometriát is ismeri, ingyenes, 3D-t is tervez, sütfőzmostakarít :) Még nem volt olyan küldetés amit nem tudtam vele megoldani.
Nem tudom, én a neten találtam a BizTools német nyelvű progiját, nem a legfejlettebb, van benne hiba, és eltart egy ideig a szerkesztés megtanulása, de megszoktam. :) Ingyenes demó verzió van fenn, év végéig licenc-kulccsal a teljes használhatósághoz.