Keresés

Részletes keresés

Prelleg Creative Commons License 2014.10.10 0 0 619

Lemaradt: ... de erről JPmiaou többet tudna mesélni.: http://www.lofsii.com/index.php?topic=634.0

Előzmény: Prelleg (618)
Prelleg Creative Commons License 2014.10.10 0 0 618

Ad 2-3. Nem egészen, mert lehet, hogy a rövidítés Kovács K(ároly) Jánost takar. Mint például Vizi E(lek) Szilveszternél és Berend T(ibor) Ivánnál is. Máskor meg egyértelműen vezetéknevet takar. Szóval ha nem tudod egyértelműen megállapítani, akkor a keresztnévhez írd. (Szabály: Ha nem tudja eldönteni, hogy egy adott név családnév vagy keresztnév-e, a nevet ebben a mezőben (keresztnév) indexelje.) Persze ez a szabály is problémás egy kicsit, de erről JPmiaou többet tudna mesélni.

Leírom én hogyan indexelem. Ha a kötegen belül többször is szerepel a név (pl. Fodor B.) különböző bejegyzésekben különböző embereknél (az az nem két iker születési bejegyzésénél az apánál vagy anyánál), a vezetéknévhez írom a betűt. Ha egy kötegben mindösszesen egyszer található, (vagy ikrek bejegyzésénél kétszer az egyik szülőnél) a keresztnévhez írom. Ha egy kötegben, egy bejegyzésben többször szerepel (apa-gyermek, apa-anya) megnézem, hogy különböző neműek-e. Ha igen akkor a vezetéknevekhez írom. Ha azonos neműek és a keresztneveik azonosak, a keresztnévhez írom. És persze van olyan eset is, amikor azonos neműek (apa-fiú), de a keresztneveik különböznek. Ez esetben is a keresztnévhez írom.

Ad 4.: A szabály úgy szól.: A névhez kapcsolódó titulusokat vagy egyéb kifejezéseket, mint például csecsemő, halva született, ifj. vagy dr., ne írja be. Mivel titulusnak kell tekintenünk a nemesi előneveket és címeket (vitéz, nemes, lovag, báró stb.) ezeket nem szabad indexelnünk. Az özvegy, néhai és hasonló szavak pedig az egyéb kifejezések kategóriába tartoznak. Ezekkel szemben a ragadványneveket indexelnünk kell. Amiket a zárójelben látsz, azok - legyenek kis vagy nagy kezdőbetűsek -, ahogy te is írtad lehetnek névváltoztatások, közbeni örökbefogadások stb., de ragadványnevek is. A probléma az, hogy előfordult, hogy a ragadványnévvel együtt használták a nevüket az emberek. Például Abonyban van egy család a Hviszt. Az állami anyakönyvekben van amikor úgy szerepelnek, hogy Hviszt, de van olyan is, amikor Vicsnek, vagy Hviszt /:vics:/-nek írják a nevüket. Amúgy a ragadványnevek eléggé problémásak, mert van, hogy a család férfi tagja viszik tovább, de van amikor a nők családja, máskor mindegyik testvér más ragadványnevet kap. És ahogy te is írtad van olyan is, amikor szinte képtelenség megkülönböztetni, hogy valami a név része, nemesi előnév, ragadványnév, vagy cím. Én próbálnám kideríteni, hogy melyik, de valószínűleg indexelni kellene, mert inkább legyen indexelve fölöslegesen, minthogy adatot veszítsünk. 

Előzmény: Bajdó (614)
BONNIE Creative Commons License 2014.10.09 0 0 617

Köszönöm a gyors választ, akkor egyelőre marad 4 ükanyajelöltem :)

Előzmény: zerfer (616)
zerfer Creative Commons License 2014.10.09 0 0 616

Semmit sem rontasz el, csak az egyházi anyakönyvek filmjei

- nem láthatóak, így nem is böngészhetők

- csak a születéseket indexelték eddig, azok kereshetők ugyan, de csak a jól-rosszul sikerült indexben, egyébként lásd előző pont.

Ha látni szeretnéd a filmkockákat, akkor marad a levéltár, vagy az FS itthoni lerakata.

Előzmény: BONNIE (615)
BONNIE Creative Commons License 2014.10.09 0 0 615

Segítsetek rajtam, valamit nagyon rosszul csinálok. Házassági (Magyarország/Komárom megye /Szomód /1827-95) anyakönyvre lenne szükségem, itt látom, hogy a 603897-es számú filmről van szó. Ha rákattintok, felajánlja, hogy bárhány dollárért megvehetem. No, ezt nem szeretném :) Ha pedig a főoldalról megyek a search/records/film number megadásával, akkor kiírja, hogy nem létezik. Születésit ugyanígy kiad, ott csak azt nem értem, milyen sorrendben mutatja az adott film rekordjait.

Mit rontok el?

Bajdó Creative Commons License 2014.10.09 0 0 614

Mostanában kifogtam egy csomó Arlói házassági anyakönyvet, tele zárójeles megjegyzésekkel.

(megint a bírálatról panaszkodom)

Több tízes csomagomat így is, meg úgyis értékelték.

Kíváncsi lennék az utasítás szerinti legmegfelelőbben helyes indexelésre.

Mert van ugye egy családnév, meg egy keresztnév. Eddig rendbe. Aztán gondolom, a faluban van huszonhárom Kovács Pista, és valahogy meg kell különböztetni őket, már a rokonházasság okán is.

Ad1. Eléírnak egy nagy „D” betűt. Lesz belőle D Kovács. Ez indexelhető.

Ad2. A családneve után odaírnak egy nagy „K” betűt. Lesz belőle Kovács K. Ez indexelhető.

Ad3. Keresztnév elé/után egész biztos nem indexelhető ilyesmi, K István, vagy István K nem létezhet (?).

Ad4. Családnév után, zárójelbe nagybetűvel oda van írva /:Kiss:/, vagy /:Kohn:/, vagy /:Győri:/. Ez lehet névváltozás, közbeni örökbefogadás, vagy bármi. Itt „or”-al indexelek, azt hiszem helyesen.

Most jön a hoppá.

Ad5. Akárhová biggyesztve (legtöbbször itt a keresztnév után), szintén zárójelben (itt a lényeg) kisbetűvel /:kocsis:/, /:vö:/, /:hadnagy:/, /:csákkata:/, /:zöld:/, /:kisbíró:/,  /:felső:/, /:lovas:/, /:dorom:/, és más, nekem értelmetlen megjegyzéssel. Szerintem ez csak annak szól, aki majd keresgél valakit a faluban. Nem tartozhat személynévhez, ha oda tartoznának, akkor ezeket nagybetűvel kéne írni, szintúgy mint a zárójel nélküli Dr., Tekintetes, Nagyságos, Kegyelmes, Gróf, Nemes, stb-ket, és utasítás szerint ezt sem kell indexelni, (pedig én ismerek élő Nemes Gál Robertet, aki nem nemes). Aztán itt van a néhai, meg az özvegy, amit megint nem kell, akárhova/akárhogy van írva.

PL: Vőlegény: Kovács István /:csákkata:/, Atyja: néhai Kovács András /:csákkata:/, itt a keresztév után, Anyja: özvegy Kovács /:pál:/ Róza, itt a családnév  keresztnév között.

Figyelmen kívül hagyom a néhait, meg a özvegyet, meg a kisbetűs zárójelben lévőt, talán jól, vagy nem?

Értékelni sajna összevissza értékelik. Vagy van szabály, vagy nincs.

Melyik lehet az igazi?

Üdv mindenkinek BSH

BONNIE Creative Commons License 2014.10.09 0 0 613

Szia!

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: zerfer (611)
MCA-001 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 612

A szlovák kereshető adatbázis pár napja ismét bővült.

zerfer Creative Commons License 2014.10.08 0 0 611

Semmi akadálya... :o) 

Az FS gyászjelentés gyűjteményét itt találod. Kicsit nehezen használható, a nevek megtalálásához némi szukcasszív approximáció kell. Száazasával szoktam lépni, aztán szűkitem ötvenre, húszra, előre hátra.

Kereshető verzió pedig itt (valamivel egyszerűbb használni).

Remélem találsz új adatokat!

Előzmény: BONNIE (610)
BONNIE Creative Commons License 2014.10.08 0 0 610

Tudnál adni ezekhez linket?

Előzmény: zerfer (609)
zerfer Creative Commons License 2014.10.08 0 0 609

Vagy én néztem félre, vagy valami történt az FS-nél...

mindenesetre a gyászjelentéseknél már megint 2011 szerepel utolsó frissítési dátumként.

Előzmény: zerfer (608)
zerfer Creative Commons License 2014.10.07 0 0 608

Prelleg: persze, csak mérgemban humorizáltam... :)

más: frissítették (ës ami még fontosabb: bővítették) az FS-en a gyászjelentések/parte cédulák gyűjteményét. Mázlim volt, kapásból két, számomra érdekes oldalt találtam, rengeteg oldalággal.

Előzmény: Prelleg (607)
Prelleg Creative Commons License 2014.10.04 0 0 607

Az anyakönyvi törvény 130 éves határa nem hiszem, hogy még érvényes lenne az újoncállítási lajstromra, mert abban, ha voltak is U.B.-k, jóval régebbiek mint 30 év. Úgy látszik érdemes olvasni az oldal hozzászólásait, mert közben azt írták, hogy idővel talán a webes közzététel is elképzelhető lesz. 

Előzmény: zerfer (606)
zerfer Creative Commons License 2014.09.30 0 0 606

Ezt a fenenagy titkolózást is be lehetne nevezni hungarikumnak...

Lehet - mivel katonákról van szó - hogy hadititoknak számít. Esetleg valaki rájött, hogy a nyilvánossá tétel sok személynél ütközik a zseniális 130 év a születéstől számítva szabállyal :-)

Előzmény: Hoter (605)
Hoter Creative Commons License 2014.09.29 0 0 605

Nagyon elkeserítettél. Csodálkoztam is, mert valóban csak a belső hálóra teszik a digitalizált anyagaikat. Szerintem attól félnek, hogy nem lenne látogatójuk.

Előzmény: Prelleg (604)
Prelleg Creative Commons License 2014.09.28 0 0 604

Ehiztari: Köszönöm szépen a tájékoztatást. (Ha jól olvastam, a lofsii.com-osok számára sem teljesen világos az 1+1-es bétatesztelős megoldás.)

Hoter: Annyira azért nem jó a hír. Közben kiderült, hogy nem fog felkerülni az internetre, csak a belsőhálózatukra, úgy mint az egyházi anyakönyvek. (Vajon ezután, ha bármit digitalizálnak már csak a belsőhálózatra teszik?)

JPmiaou: Köszönöm szépen az ungvári választólista fordítását.

Előzmény: Ehiztari (602)
Hoter Creative Commons License 2014.09.28 0 0 603

Hát ez nagyon jó lenne! Már alig várom. Köszi a hírt.

Előzmény: Prelleg (601)
Ehiztari Creative Commons License 2014.09.27 0 0 602

Én nem tudom megítélni kívülről, hogy mekkora hiányosságai vannak még a programnak. Mint béta tesztelő azt látom, hogy tulajdonképpen működget. Elég lassú, de nem tudom hogy a gépem lassú vagy az internetkapcsolat vagy az oldal. Majd valamelyik nap kipróbálom egy másik laptopról meg tabletről is.

Leginkább azt nem értem, hogy a már futó 2 indexelő+1 ellenőr felállású projekteket hogyan fogjuk ellenőrizni az újban. A tesztben eddig csak 1+1-ben ellenőriztünk. Áttérünk 1+1-re és az új programra vagy marad a régi felállás és program, amíg projekt ki nem fut? Erről halott valaki valamit?

Előzmény: Prelleg (601)
Prelleg Creative Commons License 2014.09.25 0 0 601

Új hír van a katonaállítási lajstromokról, várhatóan 2015 januárjától lesznek elérhetőek a világhálón.

http://aktakaland.wordpress.com/2014/09/24/katona-sorban/

Valakinek van valamilyen híre az új Familysearch indexelői programról? Olyasmit olvastam néhány hete, nem hivatalos forrásból (leginkább csak pletykaszinten), hogy még nagyon messze vannak attól, hogy tökéletes legyen. Mit terveztek, bevezetik még az idén?

Előzmény: zerfer (545)
zerfer Creative Commons License 2014.09.16 0 0 600

Csak  érdekesség kedvéért, az utóbbi pár napban indexelés során a következő (számomra új) keresztneveket találtam: Damáz, Oktáv (ők a fiúk), valamint a lányoknál Szimferóza (ezt az anyakönyvezető sem ismerte, u.i. eredetileg Szinforóza lenne) és Elfrida.

Előzmény: l11farkas (599)
l11farkas Creative Commons License 2014.09.15 0 0 599

köszönöm

Előzmény: zerfer (598)
zerfer Creative Commons License 2014.09.15 0 0 598

Latin eredetű (és ritka, legalább is mifelénk) női név, de létezik.

lásd: http://lexikon.katolikus.hu/K/keresztn%C3%A9v.html. Jelentése: szeretet.

Ha az FS-ben rákeresel, találsz hazánk jelenlegi területén is példákat. Szerintem inkább a latin utódnyelvek területein (főleg a spanyolokra tippelek) lehetett népszerű. Arrafelé keletkeztek azok a női nevek, mint Dolores, Annunciáta, stb. amik mind a Mária tiszteletre vezethetők vissza. Magyarul, kissé szabadon olyan nevű lányok futkostak arrafelé, akiknek a neve Fájdalmak vagy Fogantatás volt.

Előzmény: l11farkas (597)
l11farkas Creative Commons License 2014.09.15 0 0 597

Egy 1799-es anyakönyvben találtam, és Caritas, vagyis nagybetűvel kezdődött. De arra nem gondoltam, hogy keresztnév.

Szlovákiai, de magyar és római katolikus, azaz latinul írták, és a többi női név is csak keresztnév.

Igazad lehet, de van ilyen szlovák, vagy magyar női név?

Előzmény: zerfer (596)
zerfer Creative Commons License 2014.09.15 0 0 596

Létezik ilyen női név, ergo ha egy anyakönyvben találtad, akkor úgy hívták.

Ha csak az FS keresője dobta ki, akkor érdemes megnézni hozzá tartozó anyakönyvet, mert azért találkoztam már érdekes félreindexelésekkel... 

Előzmény: l11farkas (595)
l11farkas Creative Commons License 2014.09.15 0 0 595

anyja neve: caritas

ez mit jelent?

örökbefogadott?

magdusis Creative Commons License 2014.09.14 0 0 594

Nekem teljesen véletlenül és hihetetlenül egyszer egy anyai ági névkeresésre valaki válaszolt,és kaptam két generációt,amivel azt az ágat be tudtam fejezni.De nagyon különleges név volt.

Azóta semmi,tényleg főleg keresők vannak,de néhol azért írnak be mások is,hogy micsoda szerencse,pont ezeket az ősöket kerestem én is.

l11farkas Creative Commons License 2014.09.14 0 0 593

Van aki használja?

Megéri?

Annak aki csak a saját fáját készíti, szerintem nem.

Előzmény: Prelleg (592)
Prelleg Creative Commons License 2014.09.13 0 0 592
Előzmény: l11farkas (591)
l11farkas Creative Commons License 2014.09.12 0 0 591

Mi az a radixindex?

l11farkas Creative Commons License 2014.09.11 0 0 590

Köszönöm, akkor keresek egy másik irányt, mert itt elakadtam.

Előzmény: Prelleg (589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!