Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2014.08.30 0 0 4335

Hát hogy mi drága és mi nem, az eléggé egyénfüggő. A presszógépek alatt a Bialetti Brikka a legjobb, egy továbbfejlesztett kotyogós, ami rövid idő alatt és nagyobb lángon főzi le a kávét, így annak nincs ideje megégni. (Lásd pl. a kavebolt.net címen, de a YouTube-on is sok videó mutatja működés közben.)

 

 

Előzmény: tyúkanyó48 (4332)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.08.30 0 0 4334

Bocs, azért kérdezlek téged, mert úgy tudom, szoktad dicsérni a Vitaltrendes cuccokat,  megbízhatók, ugye? Jók a tapasztalataid?  Köszi :)

Előzmény: Evicke (4330)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.08.30 0 0 4333

A DM-es fekete zacskós biztos, hogy nem jó, még ha nincs is benne kazein, túl sok szir-sz....rt tartalmaz. Hát igen, próbáld meg a tejet/tejterméket szigorúbban venni :)

Előzmény: Bonka02 (4327)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.08.30 0 0 4332

 

De jó, hogy írod ezt a "kozmás részt", eddig nem is figyeltem. Nekem kotyogós van, de nem szoktam rosszul lenni tőle. Szívesen vennék valami másik főzőt, elég régi ez már. Nem tudtok valamit ajánlani, valami nem túl drágát? Aki kávézik, és van tapasztalata. Nem kell valami hiper-szuper nagy nyomású.

Filtereset nem szeretnék.

Köszönöm.

Előzmény: H_G (4323)
Evicke Creative Commons License 2014.08.30 0 0 4331

Aki még nem tudná, csütörtökön megjelent a legújabb PaleoMagazin.

 

Tartalma:

 

"Új számunk kiemelt témája a koleszterin teória. Két cikk foglalkozik a kérdéssel, az egyik bemutatja a koleszterin teória tarthatatlanságát, hogy az igazolási kísérletek miként vezettek a végleges cáfolathoz, a másik cikk a modern koleszterincsökkentő gyógyszercsalád, a sztatinok súlyos mellékhatásait mutatja be. Kocsi Richárd paleo-gyermek sorozatot indított el, első írása a fogantatásról és a terhességről szól - paleo szemmel. Állandó szerzőnk a kenubajnok Sáfrán Mihály ezúttal arról győz meg minket, hogy a hideg a barátunk. Sztárinterjúnk keretében bemutatjuk a paleo életformát választó Erdős Csaba motoros kaszkadőrt. Pál Johanna összefoglalta számunkra az első paleo-felmérés eredményeit. Ennek egymondatos összefoglalója: szinte mindenkinek javult tőle az egészsége. A pajzsmirigy alulműködés rohamosan terjedő betegség, erről szóló írásunkban Krámer Ágnes "őspaleós" fülakupunktőr bemutatja a mindennapos diagnosztikus félreértések okait. További cikkekben ismertetjük az autoimmun táplálkozási protokollt (Polgár Annamária), házi kedvenceink viszonyát a koleszterinhez (Dr. Molnár Zsolt), megvizsgáljuk, vajon van-e köze a paleózásnak az ortorexiához (Eckhardt Erzsébet), mik a paleóra átállás nehézségei (Sinka Miléna), mire jó a taurin (Szabó Gál Bence), és mi a mozgás szerepe életünkben (Lakatos Péter). Az ételintolerancia vizsgálatok érdekes mód igazolják a paleót (Dr. Szabó Zoltán), és szó esik a különféle maglisztek szerepéről a paleokonyhában. Harlan Cockburn folytatja "Tudatos ősember" sorozatát. Mezei Elmira könyvismertetését olvasva kedvet kaphatunk a "The big fat surprise" idén megjelent, a koleszterin hipotézis hamisítási történetét bemutató könyv elolvasásához is (reméljük hamarosan kiadja valamelyik kiadó). És persze sok-sok recept, az iskolakezdés jegyében is."

(http://www.paleoliteletmodmagazin.hu/)

 

 

Evicke Creative Commons License 2014.08.30 0 0 4330

szerintem inkább paleózz rendesen. :-) az ilyen sokösszetevős katyvaszoknál úgyse lehet tudni, mi használt belőle, ill. egyáltalán, követhetetlen a hatásuk...

viszont ha tejfölöket eszel, simán lehetsz rosszul. vizsgálat se kell, ugyan minek?

Előzmény: Bonka02 (4328)
sz332 Creative Commons License 2014.08.29 0 0 4329

Két fő dolog lehet, az egyik a laktóz, a másik a tejfehérje. Ebből nekem a tejfehérje a gyanúsabb, mindenképp vizsgáltasd ki.

Előzmény: Bonka02 (4327)
Bonka02 Creative Commons License 2014.08.29 0 0 4328

Vettem egy 40 gyógynövényes Svédcseppet, gondoltam ez mindenre jó lehet, de már nem tudom higgyek-e ezekben.

Gondolom, ha olyan hatásos lenne mindenre, akkor többet hallanánk róla.

Ha más nem, placebónak jó lesz. :)

Bonka02 Creative Commons License 2014.08.29 0 0 4327

Aranyos volt, ahogy rólam beszélgettetek. :-)

Nem tudtam azóta elhagyni a reggeli kávét, az azért sikerült a múltkor mert hányás-hasmenésem volt... :-)))

 

Na de nem is vagyok annyira jól sajnos.  Komolyabban kellene vennem a paleózást, csak nehéz tartanom.

Már olyan 80%-ban tartom, ez is valami.

Viszont hétfőn voltam dokinál, és javult a pajzsmirigy értékem, a vérnyomásom tökéletes lett, a pulzusom kezd lenyugodni, úgyhogy a paleó biztos, hogy ezekben már segített.

Kaptam végre beutalót hormonvizsgálatra is. Kíváncsi vagyok. Egy mellékvese fáradtság sok tünetet megmagyarázna és nem kellene itt aggódnom, hogy mi a bajom. Bár lehet, hogy több probléma adódik össze.

 

Ma délután megint rosszul voltam.

Gondolkodtam, vajon mit ehettem már megint, és vajon van-e összefüggés a rosszulléteim és a kaja között. Rájöttem, hogy a tartármártás nem illett bele a paleós étrendembe, hiszen tele volt tejföllel, kényszerből ettem meg, zöldséget mártogattam bele.

Már a múltkor is úgy éreztem, hogy a jégkrém ütött ki, aztán egyszer mintha a sajt tett volna be. Ez már több, mint gyanús. Amint lesz egy kis időm, tejjel kapcsolatos negatív élményeket fogok böngészni a neten. Gyerekkorom óta literszámra ittam a tejet, és gyerekkorom óta vagyok rosszul, de soha nem tudtuk mitől (nem hasmenés, hanem általános rosszullét). Talán most megoldódik.

 

Megnéztem a táplálkozás beállítás honlapot, jónak tűnik, erre is szánok majd időt. Kazein lehet hogy az én kókusztejporomban is van, majd megnézem a zacskóját ha a DM-ben járok (fekete zacskója van).

Meg ma jöttem rá, hogy én mindig csak a glutént szoktam keresni a zacskókon, a tej eddig eszembe se jutott. Pedig tejpor sok mindenben lehet. De hogy okozhat egy csipet tejpor ennyi bajt, ezt nem értem. :)

Lehet, hogy a sok tej borította fel a hormonrendszeremet, és lehet, hogy sok minden másnak is ez a gyökere. Sajnos vége a csodálatos tejeskávés éveknek. Nekem ez volt a "nasim". :)

 

 

H_G Creative Commons License 2014.08.26 0 0 4326

Csak egy vicc:

 

Előzmény: Evicke (4324)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 4325

Mi a tapasztalatotok, a Vitaltrendes cuccok megbízhatóak?

Köszi :)

Evicke Creative Commons License 2014.08.25 0 0 4324

jaja, angol nyelvterületen játszó könyvekben sokszor olvasom, hogy a vacsora után simán kávéznak, persze nyilván nem eszpresszóznak. :-)

egyébként a koffein még fájdalomcsillapítóként, értágítóként is működik, persze nem súlyos esetben.

én néha fejfájással ébredek - ez nem a ciklustól függő menetrendszerinti régi migrénes fejfájásom, ami a glutén- én tejmentességtől lassan 5 éve teljesen eltűnt -, ez az ízületi betegség által tönkrement és műtött nyakízületből indul, ha kicsit nem jól fekszem a párnán.

na szóval ha ilyenkor reggel nem indítok KV-val, akkor vagy 1. végigszenvedem majdnem az egész napot, 2. beveszek gyógyszert. a KV-tól viszont negyed órán belül szépen eltűnik.

mellesleg a nekem az anno legjobban bevált és még legártalmatlanabb fejfájáscsillapítóban, a Quarelinben is van koffein....

Előzmény: H_G (4323)
H_G Creative Commons License 2014.08.25 0 0 4323

A kávék amúgy messze nem egyformák ebből a szempontból sem. Van, aki rosszul van a sok kozmás részt is tartalmazó kotyogós kávétól, de az eszpresszótól nem (abba nem is föltétlenül kell tejpótló), másnak a "túl intenzív" eszpresszótól fordul fel a gyomra, de a filtereset gond nélkül issza, stb.

 

Előzmény: sz332 (4322)
sz332 Creative Commons License 2014.08.25 0 0 4322

Nálunk vannak osztrák kollégák, ők kannára isszák a kávét, mint más a teát... nyilván nem olyan erős, de akkor is....

Előzmény: Evicke (4321)
Evicke Creative Commons License 2014.08.25 0 0 4321

Ha azt írja szegény, hogy rosszul van a reggeli kávétól, akkor szerintem inkább ne igya.

 

nem ezt írta. csak találgat. ha biztosan tudná, akkor a többit is kihagyná. egyszer kihagyta a reggelit és nem volt rosszul. ez lehet véletlen egybeesés. a kávé is lehet éppen vmiért hibás (pl. van, akinél szívdobogást okoz), de azt rendesen végig kell próbálni, pl. hogy napi többit is kihagyja egy darabig, majd visszateszi, és megfigyeli, mi történik, amit nem írt, hogy megtörtént volna...

 

Nem igaz, hogy a reggeli ébredéshez kávé kell, amióta csak vizet iszom, ugyanúgy

felébredek, közel sem vagyok olyan fáradt, mint az, aki reggel 2-3 kávéval indítja a napot.

 

a reggeli ébredéshez 1 kávé szokott kelleni, a többi már nem reggeli :-)

felébredni nyilván mindenki felébred, csak nem mindegy, milyen gyorsan, végigkómázza-e a délelőttöt, vagy tud dolgozni is...

valszleg te nem azért nem vagy fáradt, mert nem iszol kávét. :-)

ha vki folyton fáradt, ott tényleg nem stimmel valami, aminek okát meg kell találni, de ez nem a kávé.

 

Egyszerűen hozzászokik az ember a kávéhoz, utána meg alig tud lejönni róla.

 

ez csupán odafigyelés kérdése. nyilván ha vkinek van 1 kis esze, akkor nem a KV mennyiségét növeli a végtelenségig, hanem pl. megpróbálja kialudni magát vagy megtalálni az okát az állandó fáradtságának, netán álmatlanságnak...

 

 

Előzmény: sz332 (4320)
sz332 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 4320

Ha azt írja szegény, hogy rosszul van a reggeli kávétól, akkor szerintem inkább ne igya. Nem igaz, hogy a reggeli ébredéshez kávé kell, amióta csak vizet iszom, ugyanúgy

felébredek, közel sem vagyok olyan fáradt, mint az, aki reggel 2-3 kávéval indítja a napot. Egyszerűen hozzászokik az ember a kávéhoz, utána meg alig tud lejönni róla.

Előzmény: Evicke (4317)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 4319

És még jó drága is, ahhoz képest, hogy csak 10 deka.

Előzmény: Evicke (4318)
Evicke Creative Commons License 2014.08.24 0 0 4318

na ezt a kókusztejport ne vegyétek, Na-kazeinát van benne, amit tehéntejből vonnak ki:

http://www.gluteno.net/kokusztejpor_herbavital___100_g_810

 

a Naturganik jó.

Evicke Creative Commons License 2014.08.24 0 0 4317

ellenkezőleg, a kávézásnak csak jó hatásai vannak. egy reggeli kávétól senkinek semmi baja nem lesz, sőt.

a napközbeni többi nem feltétlenül muszáj, de egyéni, ki mennyit bír, szeret stb.

Előzmény: sz332 (4312)
Bonka02 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 4316

Az alacsony pajzsmirigyműködés miatt állandóan fáradt vagyok egy ideje.

Ezért iszom napközben is a koffeinest, hogy tudjak dolgozni.

Holnap visszamegyek a dokimhoz, most már elszántabban. :)

Meg folytatom a paleózást, aztán ha segít a hormonrendszert is visszaállítani, vagy legalább javít rajta, megírom nektek, hátha erőt gyűjt belőle valaki.

Tyúkanyóka, nagyon aranyos vagy, neked is kitartás.

 

Táplálkozás beállítást megnézem, köszönöm. :)

Előzmény: tyúkanyó48 (4315)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4315

Én is azt mondom, hogy inkább reggeli után idd, és mi lenne, ha megpróbálnál inkább ilyen kávékeveréket inni? mondjuk, amiben csak fele az igazi kávé, a másik fele cikória, vagy koffeinmentes. Ne idd éhgyomorra, vagy legalább egyél hozzá egy kis mandulát, diót vagy szezámkekszet.

Vagy igyál tisztán cikóriát,v. koffeinmenteset, hátha pótolja az élményt.

Előzmény: Bonka02 (4309)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4314

Hát akkor te jobban otthon vagy eü. témában, mint én :)

Persze, a T3,T4-et csak akkor nézik meg a laborban, ha már a TSH-t rossznak látják. Ott a vér, megnézik a TSH-t,  ha jó, akkor a többit meg se nézik....

 

Ha mégsem akarsz magándokihoz menni valamiért, próbáld meg a házidokinál kérni beutalót belgyógyász v. endokrinológiai szakrendelésre. Ott biztos fog adni a szakorvos, de sorold fel a tüneteidet, feltétlenül , jól kihangsúlyozva őket.

Ja, és mi az a megengedett érték, úgy tudom, h. elég magasan húzták meg, pl a mi laborunkban 4,8 a TSH felső határa, közben meg már 2,5 fölött rossz (ahogy én tudom). Tehát itt is lehet zavar.

Az alulműködési tüneteket tudtam én is (már hússzor megnéztem, nekem is az van), de neked azért remélem, ez nincs mind.

Előzmény: Bonka02 (4308)
H_G Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4313

Nem tudod, mit beszélsz :) A kávé sokoldalúan beindítja reggel az egész szervezetet.

 

Előzmény: sz332 (4312)
sz332 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4312

Akkor tessék elhagyni a reggeli kávézást, igazából semmi szükség nincs rá, csak megszokja az ember. A hormonos témához: szerintem ez az a kategória, amivel én kapásból magánorvoshoz

mennék, az állami rendszerben mint a mellékelt ábra is mutatja, nem igazán foglalkoznak az emberrel normálisan. Vagy legalábbis nagyon lutri.

Előzmény: Bonka02 (4309)
Evicke Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4311

első lépésben nem kéne lerakni, csak reggeli utánra tenni.

 

Előzmény: Bonka02 (4309)
aagica Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4310

Táplálkozás beállítás honlapot ismered? 

Nem reklámozni akarom, voltam egy előadásán a fickónak és nagyon érdekeseket mondott, szerintem neked is hasznos lenne.

 

Előzmény: Bonka02 (4308)
Bonka02 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4309

sz332 :), figyelem a reggeli kávézás utáni állapotomat. Úgy érzem, mintha nem a xilittől vagy a kókusztejportól, hanem mintha magától a kávétól lennék rosszul. Egyik nap kimaradt a kávé, és sokkal jobban voltam.

Mindig reggel éhgyomorra iszom, ami biztos nem tesz jót, de képtelen vagyok lerakni...

 

Előzmény: sz332 (4282)
Bonka02 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4308

Tyúkanyóka :) az igazság az, hogy anno eü-ben végeztem, csak már sok mindent elfelejtettem. Szendi könyveivel frissítem fel a tudásomat, és nagyon sok témát kezdtem el újra tanulmányozni, mert olyan területen dolgozok, ahol erre szükség van. De minél többet olvasok, jövök rá, hogy milyen keveset is tudok. :)

Amikor elkezdtem áttanulmányozni a hormonrendszer alulműködésének tüneteit, akkor jöttem rá, hogy nekem is ez a bajom, de a házi orvosom nem volt hajlandó hormonvizsgálatra küldeni, mert a TSH mindig a megengedett értéken belül volt.

Most visszanéztem egy csomó laboreredményemet, csak TSH van rajta általában alsó értéken, T3, T4 egyiken sincs.

A legjellemzőbb alulműködési tüneteket kigyűjtögettem, leírom, hátha valakinek segítek vele. Ezek leginkább a mellékvese fáradtság tünetei, de az alacsony pm-re is jellemző némelyik. A lista nem teljes.

- általában alacsony vérnyomás, hideg, nyirkos végtagok, belső borzongás, éjszakai remegés, pánikrohamok, szívdobogás, szorongás, erős stressz, túlérzékenység, idegesség, ijedősség, koncentrálási nehézség, légszomj, szédülés, karikás, vizenyős szemek, alvászavar, reggel fáradtan ébredés, csökkent szex. képességek, az agy egyfolytában pörög, nem tud megpihenni, erős fáradtság, kimerültség, izom és végtagfájdalmak is előfordulhatnak, izomgyengeség, derékfájdalmak, vizeletvisszatartási nehézség, erős cukor vagy só éhség, hízékonyság, általános rossz közérzet, rendszertelen menszesz, "szakállasodás".

Az ilyen tünetekkel általában pszichiátriára küldenek.....

Hétfőn megint meglátogatom a háziorvosomat, legfeljebb ez lesz az utolsó találkozásunk. :)

 

Megnéztem a receptet, nagyon érdekes. Be kell szereznem hozzá azt a cuccost, aztán szívesen kipróbálom. :)

 

 

 

Előzmény: tyúkanyó48 (4307)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4307

Milyen hormonproblémákra gondolsz, ösztrogén-progeszteron, ilyesmi?

Milyen lett a pajzsmirigy eredményed? Csak TSH volt, vagy T3,T4 is?

 

Milyen tüneteid vannak? (persze csak amit meg akarsz velünk osztani itt :)

Persze, hogy gondolkozhatsz, sőt, amint az ábra mutatja, neked kell gondolkodni sokszor a dokik helyett....:( bár azért akad lelkiismeretes is, néha...

Nem kéne szenvedned, az biztos. A pm gondokat sajnos a tapasztalatok szerint a paleózás nem, vagy nem maradéktalanul gyógyítja, sokszor csak enyhít rajta, persze az is bőven valami, nem?

Ha női hormonproblémákra gondolsz, miért nem nőgyógyásznál kéred a hormonvizsgálatot? (bocs, ha hülyeséget kérdeztem...)

 

Hogy tetszik a tojás-zsömle reci? :-) persze csak elképzelve, gondolom, még nem próbáltad ki :). Képzeletben nekem tetszik, de még én sem próbáltam.

 

Ha semmiképp nem megy, el kéne menned magánlaborba, egyszer kibírnád, vannak egész megfizethető helyek. Ez a házidokid, aki ilyen fafejű?

Előzmény: Bonka02 (4306)
Bonka02 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 4306

Tyúkanyóka, vagy Valaki, egészségügyben otthon vagytok egy kicsit?

Több tünet alapján hormonális problémám van, beleértve a 25 éve tartó alvászavart is, de a pajzsmirigy leletem nem mutatott alulműködést, ezért a doki nem volt hajlandó hormonvizsgálatra küldeni, hiába kértem.

Legalább 20 tünetem van, ezek közül MINDEGYIK hormon problémára utal, de kiabált, hogy ő a doki, ha nem hiszek neki, menjek máshová gyógyítgatni magamat.

Azaz te nem gondolkodhatsz, hogy mitől szenvedsz hosszú évek óta, még akkor se, ha halálodig nem jön rá a problémádra. Márpedig egy hormonzavaros szenved, és nem kicsit.

Mióta paleózok, kicsit jobban vagyok, de ez eddig csak a túléléshez volt elég.

Szerintetek a paleó segít rendberakni a pajzsmirigyet, mellékvesehormon fáradtságot is?

 

Előzmény: tyúkanyó48 (4305)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!