Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
balfasz bagazs. a faxert bazztatjak azt, ami muxik. raadasul teszt nelkul? maagit!!!! latott ezek kozul valaki mar fejlesztesi modszertant, vagy a szokasos, 0 kategorias koder majd ert hozza kategoria? agyatlanok! aztan ezert van az, hogy allitolag o penzert mar lehet fejleszteni, uzemeltetni. ja. igy lehet.
legutobbi szep ujitasuk a 17 oraja hozzaszolt tipusu fassag, ami senkinek nem mond semmit.
en adok meg egy eselyt.
Hupsz, valóban :-) Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet!
A kétszínűt említetted, és én erre találtam a volemus-t (a Gombázó.hu-n) - tényleg jobb/egyértelműbb, ha iránymutatásnál/tippnél/azonosításnál a latin név szerepel ;-)
De legalább tegnap itt, a Budai-hg. területén szedtem egy csomó sötét trombitagombát (azért mentem ;-), meg egy másik csomó sárga rókát (meglepett, itt még nem találkoztam vele), és szembejött egy szép középnagy óriáspöfi is (nekem az első), meg pár májgomba, ilyesmi ;-)
(Emiatt az új Index-szokás miatt váltottam Chroma-ra, ideiglenesen - itt "csak" a tetszőleges szövegre vonatkozó linkbeszúrás nem akar működni, de legalább tudok írni.)
Ugye nem mozillával nyomod? Arra azt írja ki, hogy A hozzászólása nem tartalmaz szöveget!
Szerintem poloska szaga a vörösbarna tejelőgombának van, amit kenyérgombának tippelsz, kép alapján nem mondanám annak. Az egy nagy termetű gomba, a levelek alapján meg ez nem túl méretes, a tejnedv után keletkező barna színek is hiányoznak.
Ma eljutottam a lelőhelyére, özön volt belőle, némelyik 6-8 cm. Meszes talajú kőris, juhar, feketedió, kevés tölgy, borostyán és vérrehulló fecskefű. Gombaszegény terület, ellentétben a somogyival, ahol először találtam, hasonló helyeken most biztos máshol is kijön.
Úgy emlékeztem ehető de azt hogy védett nem tudtam.
Kb 2 kiló róka egy nagy kosár trombita és fél kosár lett ami nem kukacos galamb. Belefutottam egy rakás keserű gombába.Amit szedtem és nem az volt amire gondoltam hanem egy mérgesebb faja:)
Ezzel egy kicsit bajba kerültem. Itthon Rákospalotán (sívó homok) találtam a ház mellett lévő nyírfa alatt. Sajnos kicsit későn fotóztam le, majd' egy napot állt a lakásban. A friss példányai tönkben azonnal és erősen kékültek, majd a kékülés eltűnt. A kalapban viszont a hús szépen rózsásodik és a rózsás szín meg is maradt, mint az látható. Nekem nagyon X. subtomentosusnak tűnik, de a kalapban az a rózsásodás kissé zavar.
Egyébként jó nyaram volt. Haverekkel a Zselicben két nap alatt 95 fajt gyűjtöttünk, igaz nem annyira a gombára a, mint a pálinkára koncentráltunk :) A Pilis számomra gyengén muzsikált, de a Börzsönyben és a Cserehátban szépen gyűjtöttünk mindenfélét. Konyhagombászás során elég tisztességes mennyiségű rókagombára, mezei szegfűgombára meg különböző tinórukra tettünk szert. Szóval gombászás terén elégedett vagyok.