A járművek mélyebb műszaki ismerete nélkül valószínűleg az okozhatja a méret- és helykihasználtságbeli különbséget, hogy a Skodának vasúti forgóvázai vannak, így a forgóvázak fölött megemelkedik a padlószint, és több hely van elhelyezni bizonyos berendezéseket, míg a CAF-nak nem hagyományos vasúti forgóvázai vannak, és a padlószint sem emelkedik meg annyira, mint a Skodánál, így ott kevesebb a hely, és kellett valaminek egy plusz doboz.
Jártam a miskolci Skoda, és a debreceni CAF villamoso utasterében, és szembeötlött, hogy, a Skodán a hajtó futóvázak fölött 8 ülés van, addig a CAF hajtó futóvázak fölött csak 6 ülés. Meg tudná valaki irni, hogy mi nyúlik fül a CAF-nál az utastérbe az ablakok mellé alúlról, ami a hasznos teret elveszi? Nem lett volna eltüntethető annyira, hogy felé is ülések kerüljenek?
Inkább utolsó előtti. Az első lépés a kocsiszínig visszavágás volt anno. Az utolsó lépés a 12-es autóbusz elindítása, majd pár hónap utáni beolvasztása más vonalba/megszüntetése lesz majd valamikor.
Nem kell hozzá mérőszalag. Ha a 260-as fel tud menni saccra 12% körüli emelkedőn, ami helyenként pár méteren belül vízszintesbe "törik", akkor mehet. Ha nem, akkor inkább hagyjuk. :)
Nagyon fontos, ha a villamos netán eltévedne és mondjuk Zürichben kötne ki, pályaszám alapján tudják, hova kell hazaküldeni.
És ha egy szegedi KT4-es véletlenül (pl. kölcsönbe) Miskolcra került volna, vagy fordítva egy miskolci KT8-as Szegedre? Néhány éve lett bevezetve a 12 számjegy, de a két városban már lassan egy évtizede ugyanúgy 200-217-ig számozzák a két villamostipust. Sose értettem, hogy egy ilyen kis országban, ahol mindössze négy villamosüzem van, hogy sikerült azonos pályaszámokat kiadni, a Bengális korszakban ilyen nem volt.
Térkép alapján NEM lehet járatokat tervezni! Először is helyismeret kell (ha egyszer végigsétálnál látnád hogy a Városkúti út felső része olyan 4 méter széles járda nélkül faltól falig és még parkolni is szoktak), utána utazási igényt és irányokat tudni. (OFF: A 128-asra komoly szabályozás és egyirányúsítások után lehetne egy Galgóczy-Béla király-Városkúti hurkot csinálni, de csak midibuszokkal és komoly szabályozással. És a kedves lakók meg úgyis tiltakoznának, mint a Szarvas Gábor útiak...)
Naiv módon próbáltam készíteni egy olyan autós útvonaltervet, ami minék inkább hasonlít a fogaskerekű útvonalához. Nem tudom, hogy ez az útvonal busszal mennyire lenne bejárható...? Közben látom, hogy a Diós árokba csak a célforgalom hajthat be, szóval gondolom nem annyira nyerő.
Nemrég elég hosszú vita folyt a fogaskerekű helyzetéről, jövőjéről ebben a topikban. Most felújítás miatt pótlás lesz a vonalon kb. egy hónapig. Ezzel kapcsolatban szerintem érdekes megnézni, hogy a BKK hogyan pótolja busszal a járatot és mit gondol az egyes megállók alternatív megközelíthetőségéről.
Csak a BKV-nál van két jármű is pl. 308-as pályaszámmal. Nyilván nem a világ legégetőbb problémája, de csak egy kicsivel összeszedettebb közlekedési társaságok ezt már megszüntették, nem véletlenül.
> Nagyon fontos, ha a villamos netán eltévedne és mondjuk Zürichben kötne ki, pályaszám alapján tudják, hova kell hazaküldeni.
Szerintem respektálható hatóság elvárás, hogy minden hazai kötött pályás járműnek egységes (és az sem árt, ha valamennyire "beszédes") azonosítója legyen.
> (Nem úgy volt, hogy a villamosok mentességet kapnak a hétmillió karakter fölmázolása alól?)
Az eggyel lentebb idézett rendelet hivatkozott pontja alapján a szekrényen nem is kell megjeleníteni az azonosítót, csak a vezetőfülkében. Ezért is tettem fel a kérdést - egy mezei utas pont ide nem lát be, mégis érdekelne, hogy mi most ezen járművek teljes pályaszáma.
"A bevezetőben említettek szerint ezekre a járművekre az irányelv előírásai nem vonatkoznak, ennek ellenére az egységes nemzeti járműnyilvántartás kialakítása érdekében szükséges az azonos számformátumot, nyilvántartási rendszert alkalmazni."
Laikus vagyok... miért van szükség 12 jegyű pályaszámra? Ez egy olyan azonosító, ami az egész világon egyedi? Mert ha nem, akkor nem tudom, mi értelme van.
Tényleg, a 12 jegyű pályaszámokkal hogyan állnak a BKV többi kötött pályás járműveinél? Hatóság kiadta-e már mindre, elhelyezték-e már mindegyiken vagy elkezdték-e már felhelyezni? HBweb oldalán bizonyos típusoknál (pl. TW, Tatra) látom felsorolva, másutt nem. Mi az aktuális állapot?
München villamosairól a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évekig úgy gondolták, hogy lassan el fognak tűnni. Be volt tervezve, hogy a kilencvenes évek első felében megszűnik az utolsó vonal, új kocsikat nem is szereztek be. Aztán a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján megváltozott a széljárás, mostanra pedig minden problémája ellenére ismét virágkorát élik a kék tuják:
Tudom, mostanában gyakran volt szó itt a blogban a müncheni villamosokról , de szerény nyomott véleményem szerint megérdemlik a figyelmet. És nem csak azért, mert Európa talán legjobb közösségi közlekedési rendszerének részét képzik, hanem mert egy egykor halottnak mondott[...] Bővebben!Tovább »