A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Az érme jelen állapot szerint 4931 látogató után, 125 figyelővel, 51000 Ft-on áll. Ez mind azt mutatja, hogy bizony itthon is van kereslet a hibás érmék, bankjegyek iránt. A piac majd eldönti, hogy mennyit ér. Amikor nagyon-nagyon régen Pál Józsi barátunk elkezdte gyűjteni a hibás érméket, a kutyát nem érdekelte a dolog rajta kívül... Most divat, felkapott terület, el kell fogadni. Aki ezt a divathullámot okosan meglovagolja, az most eladja ezeket!
Jönnek itt még az elkövetkezendő időkben ettől furcsábbak is . Csak győzzünk figyelni.
Én már megyek is a vasúthoz , és kirakok egy százast a sínekre , hogy a vonat jól kilapítsa , felrakom a vaterára és majd meglátjátok milyen jól elmegy :)
Vajon ott a pénzverdében mi történhetett, hogy egy ilyen ritka darab önmagában, meg peremesedett? És az extra unikum birtoklója nagy nehezen de megválik eme kincstől.
Valamikor réges-rég elvittek minket egy fémipari gyárba látogatásra , és mutattak pld egy olyan gépet , ahol egy kis kerek fémet befogtak középen , és nagy sebességgel forgatták ,majd egy fémrudat nyomtak neki lassan, igy lett a szemünk előtt pillanat alatt a darab kis lemezből egy bogrács.
Ott olyan húzó-sajtoló- hengerlő gépek voltak , hogy se-perc alatt több zsáknyi verdehibás érmét készíthettem volna , hogy most abból vehetnék áj házat és új autót.
Most hogy lefutott a nyomdázós pengő pecsételgetés , úgy tűnik jönnek a különböző eldeformált érmék napról-napra egyre nagyobb számban.
A tömege ugyanannyi, mint a rendes darabnak. A körirat mellett látszik egy keskeny kör sáv, amin felfeküdhetett egy vékony csődarabra. Innen már csak a kilátszó külső részt kell melegíteni, majd egy kicsivel nagyobb átmérőjű csővel a túloldalról megnyomni, hogy a lapka a vékonyabb cső külső pereme felé hajoljon és közben vékonyodjon.
Meggyőződésem, hogy a felhajló rész vékonyabb, mint mondjuk az érme közepén. Ha nem lenne ott az a körsáv, vagy nagyobb tömege lenne nem kételkednék, de így ... Ennek ellenére nem állítom, hogy kamu a darab.
Érdeklődnék az alábbi Árpád-házi pénzek eredetiségéről. Kezdő vagyok, ezért nem tudom biztosra megmondani, hogy eredetiek-e. Képek alapján megmondható ez?