Jaja, Sebaj Tóbiás jól helyretette a hímringyót. Szerintem jól ki van találva, hogy ebben a szituban most már nem olyan juppipöcs, mint amikor a multit képviselte - mert ott ugye a munkájából eredő nyomás, ami akkor is meglett volna, ha nem homokos (vagy nem tudják róla). Van benne némi maximalizmus és megfelelési kényszer, ez akkor is jól látszott, amikor jött az ellenőr - aki előtt homárlaci olyan zseniálisan beégette.
A hímringyó megérdemelné végre, hogy valaki átrendezze a bájos pofikáját... rájöhetne, hogy kevés ahhoz, ami lenni akar.
Kicsiszabinak pedig "méltó" lezárás, ha ezzel a csajjal találja meg a boldogságot, komolyan, ennél még a bagolyfejű is jobban nézett ki. (Azt amúgy nem értem, hogy az később visszajött a sündőrségre Pestre, utána miért nem jöttek össze újra mégis.)
és az egyetlen is egyben, ahogy Andi pasija is az egyetlen rendőr :-))))))) Én a hímringyós beszóláson vigyorogtam jót, Tóbiás amilyen pukkancs volt Mercadósként, most annál jobb fejnek tűnik.
Nem én kezdtem offolni, fel sem hoztam volna a témát, sőt többször is jeleztem, hogy nem szívesen szaporítom a szót ezzel. Nyisson egy külön topikot, lemosom a pályáról...
Nem kell ez, miután beégtél a világ legegyszerűbb képletével, Ohm-törvény, nagyon gáz... meg a többi. Megmondom őszintén, láttam az elszólásaidból, hogy ez nem a te pályád, de azért ekkora magas labdára nem számítottam.
Bejött az is, hogy nem vettél észre a hozzászólásomban valamit, amire minden szakember ráugrott volna. Direkt nem mentem bele a hűtő aszinkron motorjának tápcsökkenéssel kapcsolatos finomabb dolgaiba, slip, áram stb. Gondoltam, neked úgyis magas...
Gyakorlatilag átvágtalak, beszlopáltad, ennyi... és most bedobhatsz még néhány latin kifejezést, attól sem fogsz már okosabbnak tűnni.
Pedig a sok hablaty között könnyű lenne az korrelencia hiányát kimutatni, de végül is mindegy, te úgyis hirtelen kiguglizott zúzmaraterhelést számolsz, ehhez nem is akarok hozzászólni.
Amit a "kevés áramot kapó" hűtőről írsz, az lényeges igazolása annak, hogy családi házak, társasházak elektromos rendszerét ne tervezd, mert előbb-utóbb lecsap az igazságszolgáltatás.
Ha meg akarod érteni, mi a probléma a konkrét esetben, rajzolj fel egy skiccet ennek a konkrét háznak az elektromos rendszeréről, ahova bejön a(z állítólag a hibát okozó) gerinchálózat, arról leágaznak az alágak a földszinti kevés áramot kapó hűtőkkel, aztán a többi emeleteket is és gondolkodj el, mi a megoldás akkor, ha egy csomópont, vagy alhurok túl van terhelve.
Ha szerinted reggelig tartó teljes áramszünet, akkor menj el szakértőnek a BK-ba, szerintem lesz ott nálad is outsiderebb, bekerülsz a médiába, tök jó lesz.
Nórika ezért az "iratkezelésért" IRL olyan fegyelmi büntetést kapna az ügyvédi kamarától, hogy megemlegetné (ha már nem bírja személyesen átadni az ügyfelének a bizalmas információkat tartalmazó iratokat, legalább tenné be egy lezárt borítékba) - ehhez képest elég könnyedén átsiklott rajta, amikor Tóbi számon kérte a dolgot.
A Hímringyó viszont kezd harcba szállni a BK legnagyobb tahója címért.
Hiteles történet: a város legjobb ügyvédje, a csinos Nórika, odaadja a lepukkant, kiélt Ádámnak a Tóbiás papírjait, amiben feketén-fehéren ott van, hogy a csávó buzi. Eközben a nagy Berényi, a minden hájjal megkent, okos, ügyes, legkisebb ügrifüles Mikkancs otthagyja a lakásban a borzasztó frizurájú, borzasztó sminkkel rendelkező Fikát, hogy nyugodtan pakolgassa csak a szarjait, miközben a Vazul telefonja ott van a fiókban. A Fika természetesen szalad a kövér tesóhoz, aki így rájön, hogy a Mikkancs szövetkezett a Vazullal, azaz a kopasz helyzeti előnye elvész. Innentől kezdve megindul majd a harc a két tesó között, aminek sosem lesz vége, hiszen Claudia kivonulása óta nincs igazi ellenfele Mikkancsnak, tekintve hogy a Rékasi is most mással van elfoglalva. Király.
Lényegtelen, mitől független Hanna. Ha Claudia eltartottja lenne, sem volna Julinak joga beleszólni abba, hogy kivel jár, kivel nem, vagy éppen lelkiismeret-furdalást (;-) ) kelteni benne.
Peti meg igenis gyerekes, éretlenül viselkedik. A laza humorosság nem ez a kategória. Bár mostanság mintha fejlődne. De Julit nem kérte arra, hogy odamondogasson Hannának. Aki amúgy lehetővé teszi neki az üzleti céljai megvalósítását.
Julinak egy szava sem lehet, mivel a fia dobra Hannát, ráadásul éretlen módon nem merte szemtől-szemben, aztán még Hanna támogatja is Petit anyagilag. Az, hogy Peti utólag vissza akarta csinálni a szakítást, már más dolog, Hannának nem volt kötelessége a karjaiba omlani. Julinak semmi joga hát beszólogatni neki, inkább köszönje meg, hogy segíti Petit.
Zsófi úgy dönt, hogy nem szokványos módszert alkalmaz a pénzszerzéshez, de csapdába esik, és olyan dolgot hall, amely nagyban segítheti számos problémájának megoldásában. A Kertész családhoz újabb vendég érkezik, akinek látogatása nem feltétlenül jelent nyugalmat a család számára. Nikol és Zsolt kapcsolata egyre inkább elmélyül, és úgy tűnik, nem csak üzleti szinten. Tóbiást meglátogatja az édesanyja és szeretné megismerni a fia barátait is. Zita szeretné bizonyítani, hogy felelősséggel el tudja látni a feladatát, de amikor visszamegy az építkezésre dolgozni, akkor meglehetősen veszélyes szituációba kerül.
A többire azért nem tudsz reagálni, mert láthatóan fogalmad sincs a témáról.
Az Ohm-törvénnyel pedig most röhögtetted ki magad. Vagy valamit nagyon összekevertél a PWM-tápokkal, amihez persze szintén nem értesz (elárultad magad egy korábbi megjegyzéseddel), csak hallottál róla, hogy olyan is van.
PWM-tápnál van olyan, hogy belső szabályzóköre okán, az mindenképp igyekszik felvenni a neki kellő teljesítményt, ami abban nyilvánul meg, hogy csökkenő bemenő feszültség esetén nagyobb áramot vesz fel, ami a feszültség és áram szorzatának állandóságából következik. A PWM ömagában, illetve aktív PFC-vel kombináltan különösen alkalmas olyan konstrukció tervezésére, ami akár 90-250 V között is átkapcsolás nélkül képes szabályozni. Ebből következően építhető olyan táp (sok készülék is tartalmaz ilyet), hogy 110 V 60 Hz vagy 230 V 50 Hz, mindegy neki (a frekvencia ugyebár főleg mindegy). De ha még nincs is feltüntetve ekkora határérték, a PWM-tápok akkor is általában elég jól tűrik a tápcsökkenést, tehát ezzel reagálnék a korábban állított butaságodra.
A hűtő kompresszora, ha nem is egészen lineáris terhelés, mint például egy ellenállás (tudod, ami az Ohm-törvényben szerepel, amiről nem tudtad kiszámolni még azt sem, hogy csökkenő feszültséghez, csökkenő áram tartozik), viszont tápcsökkenésre a kompresszor motorja nem növekvő árammal reagál.
Leszögezném, elektronikához nem olyan szinten értek, hogy tanultam gyengeáramot is, vagyis "láttam már olyat" (mit te), hanem tervezési szinten is.
Most akkor térjünk rá az erősáramra, ugyanis később kapcsoltam, mint Rózsa Gyuri, hogy neked lövésed nincs, mi tartozik az erősáram témakörébe. Gyengeáramról talán még csak-csak el tudod képzelni, hogy elektronika, amihez mélyebben szintén nem konyítasz.
De erősáram, vagyis villamosgépek (nem a kávédaráló, hanem transzformátor és forgógépek általában), távvezetékek működése, méretezése? Mondjuk olyan szinten, hogy kezdve a mágneses fluxussűrűség kiszámításától, középfeszültségű távvezeték méretezése zúzmaraterhelésre, átütési szilárdság és hasonló nyalánkságok?
De én vagyok a laikus... pedig szóltam előre. Arcod mint egy nagyobb fajta kutyaház, de azért nem kellene ugatni a témát...
Már régóta látom és tapasztalom, hogy neked olyan téveszméid, tévképzeteid vannak velem kapcsolatban, hogy az valami elképesztő. Nem tudok ez ellen mit tenni, mint röhögni rajtad is, meg a hasonlókon.
De most már legyen elég végtelen nagy arcból, dilettáns dumából. Bírom az ilyen hőbörgős szövegeket, ha nem értesz valamihez, akkor inkább ne szólj hozzá...
Ismételten mindenkitől elnézést a "laikus" szövegért, de nem én kezdtem, viszont ekkora határtalan arcátlanság ellen kénytelen fellépni az ember.
Hétvége lévén most úgysincs BK, várjuk repesve a hétfői epizódot...
Úgyhogy most csak erre reagálok, a többire nem érdemes, tipikus félműveltség a tied, hallottál valamit, átmeneti ellenállás, meg ilyenek, aztán gátlástalanul használod is.
Szóval:
A szükségesnél kevesebb áram hogyan veri le a biztosítékot, aminek az a dolga, hogy meghatározott áramérték felett oldjon le?
Hát úgy, hogy a hűtő mindenképpen megpróbálja felvenni a neki kellő áramot, tudod: Ohm-törvény, és ha nem tud elég áramot felvenni, az csakis azért lehet, mert a szükséges áramerősség már meghaladja a biztosíték által engedélyezett maximumot.
Az teljesen mindegy, hogy egy rossz kötésen disszipál el az energia, vagy felveszi valami más fogyasztó.
Ceterum censeo: egy fogyasztó nem tud kevesebb áramot kapni, mint amennyit szeretne, amennyiben a feszültség konstans.
Feszültséget persze kaphat kevesebbet, erről írtam is, mint ahogy arról is, miért lenne ez is hülyeség a konkrét esetben.
Az előzeteseket is olvasgatva szerintem az lesz a vége, hogy kiderül, a sumák Kutyanevű Henrik a pénzéért nyomul Hannára, és majd a Peti menti meg tőle.
Valami olyat írtak, hogy a Petinek egyre gyanúsabb a Kutyanevű viselkedése, de Hanna nem hisz neki.
Kicsit mintha emlékeztetne az egész szitu a Kicsiszabi-Bambi-Aliz hármas sztorijára.