Keresés

Részletes keresés

kerxy Creative Commons License 2014.07.27 0 0 44873

Köszi az infókat, végül marad a sátrazás Gömörszőlős kempingben, van víz is, áram is, az árát megéri.

Írtam nekik emailt, mondták hogy mindig van hely kéktúrázóknak a faluban, szóval nyugodtan mehetünk, de ami fontosat még írtak, hogy:" A faluban kocsma egyáltalán nincs, és bolt is csak délelőtt. Érdemes kellően felszerelve érkezni :-)". Tehát gondolom Keleméren veszünk előtte kaját ilyesmi.

Mi is GPS nélkül tervezzük, reméljük nem lesz nagy eltévedés :)

Előzmény: macskamedve85 (44866)
rozaa Creative Commons License 2014.07.27 0 0 44872

Június végén július elején territóriumot foglal a bak, éjszaka és főleg hajnal előtt szabályos és rendszeres ugatással jelzi ezt a többi baknak és persze a sutáknak = periodikusság. A madarak éjszaka nem aktívak, kivéve a baglyokat, vagy ha lezavarják őket a fészekről, de akkor csak egyszer zajong. Esetleg az aranysakál lehetne, de északon nem jellemző az előfordulása (még), és inkább vonít mint üvölt.

Előzmény: macskamedve85 (44868)
macskamedve85 Creative Commons License 2014.07.26 0 0 44871

Köszi - hasznos infók. A terület tökéletesnek tűnik, és mivel én sem szeretek cirkuszi látványosság lenni, ezért csak sötétedés után ütném fel a hajlékot :)

Előzmény: Törölt nick (44870)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.26 0 0 44870

A vár előtt van egy kis füves tisztás, egy esőbeállóval, ami önmagában nem nagyon alkalmas szállásnak, sátorral viszont jót lehet itt táborozni, szerintem. Egyszóval, igen van sátorozásra alkalmas(nak tűnő) hely.

A váron belül is előfordulhat hogy találtok megfelelő helyet a táborozáshoz, de mivel 3 éve voltunk ott, így nem naprakészek a fotón látható állapotok. A várat azóta folyamatosan építgették legjobb tudomásom szerint.

A vár elég forgalmasnak tűnt, ezért célszerű lehet inkább csak estefelé sátrat verni, bár persze mindenki maga tudja mennyire zavarják a bámészkodó turisták!:-)

1. a vár előtti kis tisztás

2. a váron belül is van némi tér a sátorozáshoz

Előzmény: macskamedve85 (44869)
macskamedve85 Creative Commons License 2014.07.26 0 0 44869

Ja tényleg - nekem is lenne egy kérdésem: a Rezi vár környékén van sátorozásra alkalmas hely? Illetve a térképen látok valami esőház vagy kunyhó szerűséget - az mi lenne? El lehet ott aludni?

macskamedve85 Creative Commons License 2014.07.26 0 0 44868

Hát nem tudom..utána egy csomó állat hangját végighallgattam a medvétől a hiúzon át a szarvasig, de egyikre sem hasonlított. Őz riasztást meg ugatást már hallottam, de lehet hogy másfajtát is ki tud adni. Kizárásos alapon valami madárra gondoltam később, mert ők is tudnak horror hangokat produkálni. Amúgy elég sokáig tolta és szabályos időközönként.

Előzmény: rozaa (44867)
rozaa Creative Commons License 2014.07.26 0 0 44867

Kispanda? Az üvöltés az őzbak volt - így látatlanban, első hallásra.

Előzmény: macskamedve85 (44866)
macskamedve85 Creative Commons License 2014.07.26 0 0 44866

Hali!

Mi július elején csináltuk azt a részt. Zádorfalvát néztük ki sátorozásra, de a lakosság nem volt túl bizalomgerjesztő (Gömörszőlősön már annál inkább), ezért kicsit följebb mentünk a falutól ahol elhagyja a nagy kanyar után az aszfaltot a kék. Ott vertük fel a dombokon egy bokor mellett. Elég jó kis alkalmas helyek vannak ott sátrazásra. annyi volt a probléma, hogy éjszaka valami orbitális vihar jött széllel és esővel, és nem sokkal mellénk csapott a villám (kb majdnem megvakultam meg süketültem :)). Plusz az erdőből valami fura állathangok jöttek (kb ilyen ordítás szerű - lehet amúgy valami madár volt). És volt 2 ló is följebb egy kajibánál (ezt is később vettük észre). Szóval nem volt túl nyugodt az éjszaka. Ráadásul a kocsma sem volt nyitva már mikor odaértünk (9 körül) úgyhogy maradt a tábla fényképezés. Szóval én javasolnám a sátorozás kicsit másfelé helyezését - de csak a kiváló, pozitív élmények miatt :) Amúgy Zádorfalva előtt még a dombgerinceknél egy elég szemét elágazás van ami levisz a völgybe. 3szor kellett visszamennem, hogy tényleg az-e, mert elég benőtt, keskeny, és a nagyobb útról tér le, jelzés meg semmi. GPS nélkül toltuk végig amúgy az Aggteleki és Csereháti részt. Meg lehet csinálni, de nem egyszerű...

Előzmény: kerxy (44841)
rozaa Creative Commons License 2014.07.26 0 0 44865

Lábjegyzet: azok szlovákok, de ez MAGYAR! Határ csak az emberi gondolkodásban van.

Előzmény: Törölt nick (44864)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.25 0 0 44864

"Street View / Utcanézet / Gömbpanoráma" alkalmazása a látogatható barlangokban

(Bár nem teljesen Kéktúra téma, de mivel a túramozgalom "érinti" a Baradla-barlangot, sőt, az 1979-es Rockenbauer-féle Kéktúra filmben az útvonal (jelzés) "keresztülvezetett a barlangon (!)", ezért a témát ide írom)

Az alap hivatkozás az MTSZ honlapján található: Körül lehet nézni a Baradla-barlangban - Már számítógép előtt ülve is

Saját kiegészítéseim a hivatkozott cikkhez:

- Az "Alkalmazás" szó használata nem teljesen indokolt, hiszen amiről szó van, az valójában egy paraméterekkel bővített webböngésző hivatkozás

- Ezek az ún. "Belső helyek" a Google Térkép / Google Maps honlapjáról ugyanúgy elérhetők, mint a "normál Utcakép / Street View" nézetek:

- Ehhez csak rá kell kattintani az Utcaképet jelképező kis emberkére; ezek után már láthatóvá is válnak azok a pontok (Belső helyek, Gömbpanorámák) és vonalak, melyek rendelkeznek "3D" nézettel. (A pontok csak viszonylag nagy nagyításban láthatók!)

- Az Aggteleki-karszton lévő Baradla-barlangon kívül ugyanígy bejárhatók a Gömör-Tornai-karszt (Slovenský kras) egyes további barlangjai is (Történelmi Felvidék / Szlovákia):

- Domica-barlang (Domica; Aggteleki-karszt)

- Gombaszögi-barlang (Gombasecká jaskyňa / Gombasek; Szilicei-fennsík (Silická planina))

- Jászói-barlang (Jasovská jaskyňa / Jasov; Jászói-karszt (Jasovský kras))

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

garass Creative Commons License 2014.07.24 0 0 44863

Én csak a megye lehetőségeiről tudok véleményt mondani. Mint korábban is részleteztem már a hátralévő két hónapban szervezett jelzésfestésre nem kerül sor.

Az általad hivatkozottakat és nyilatkozatukat nem ismerem, de teljes megyei felújtás kecsegtetése irreális. Mivel a szakbizottság erre a megyére 19 módosítást tervezett, ezek külsőkkel való elvégeztetése egyszeri részleges festést jelent, ami  nagyfokú tűzoltómunkát eredményezhet. Ezt pedig nem kívánom minősíteni.   

Előzmény: Güsziológus (44859)
garass Creative Commons License 2014.07.24 0 0 44862

Igen, ezt tudom javasolni, mert gyakorlatilag teljes körpanoráma vár rád, időjárás függvényében.

Előzmény: küzmics (44861)
küzmics Creative Commons License 2014.07.24 0 0 44861

hobo-bobo és garass, mindkettőtöknek köszönöm szépen az információt! Terveim szerint a L jelzésen felkeresem a várromot, mert fantasztikus lehet onnan a kilátás, bár még nem voltam fent.

Előzmény: Törölt nick (44854)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 44860

Kedves Sporttársak!

Az Országos Kéktúra Hollóházától Nagymarosig turistakaluzt (új) cserélném a Hátizsákkal Szlovákián át - Alacsony-Tátra (DAJAMA Kiadó) c. kiadványra.

Ha netán van valakinek, s a csere nem érdekli, de esetleg eladná, úgy is érdekel.

Az e-mail címem publikus.

Güsziológus Creative Commons License 2014.07.24 -1 0 44859

"Az új útvonal idén biztosan nem kerül felfestésre."

Ez vonatkozik B-A-Z megye egészére?

Nehéz elhinni, hisz azok, akik nem hazudnak, azt írták, hogy 2014 őszére érzékelhető változás lesz.

Én idén 700 kilométernél járok, de változást nem tapasztaltam.

Előzmény: garass (44855)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 44858

Ezzel pedig én értek egyet.

Mi is így terveztük, csak sajnos össz'-vissz' 2 óránk volt a mályinkai buszig és nem mertük megkockáztatni az ismeretlen kék L jelet, pedig lehet hogy jobban jártunk volna... ugyanis mi voltunk azok akik kétszeri próbálkozásra sem találták a Torma-völgy bejáratát.

Aztán persze lehet hogy csak elbeszélgettünk, nem figyeltünk eléggé, de azért mégis ha mód van rá én is azt mondom hogy a gerincen futó jelzés a Dédes-várig jobb választás lehet.

Előzmény: garass (44857)
garass Creative Commons License 2014.07.23 0 0 44857

Még egy megjegyzésem, javaslatom lenne: Bánkút Mályinka között valaki jelezte, hogy nem találta a Torma-völgyi bejáratot. Ez eléggé gazos a sok csapadék és a bedőlt bükkfák miatt.

Ha bizonytalankodtok, inkább menjetek tovább a gerincen a K L jelen a Dédesi vár nyergéig és innen a S jelen jobbra le a szerpentinen a Vár-forrásig, azaz, a patakon túl az OKT becsatlakozásáig.

Előzmény: küzmics (44853)
garass Creative Commons License 2014.07.23 0 0 44856

Így igaz, az eredeti útvonal a javaslat szerint is járható marad, tervezetten K+ jelet kapna Uppony és a Szilas-tető között. A többi megjegyzéseddel egyet értek.

Előzmény: Törölt nick (44854)
garass Creative Commons License 2014.07.23 0 0 44855

Uppony - Putnok között még az eredeti útvonal van érvényben. A pincesornál megy ki a jel a településről.(a Szilas-tetőig elég gyér a jelzés a mezei úton és a felhagyott kertek között) Az új útvonal idén biztosan nem kerül felfestésre.

Jó utat hozzá!

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 44854

Nyugodtan mehetsz még a füzetben szereplő útvonalon, az van érvényben.

A festésben Borsod megyében abszolút illetékes garass topiktárs nem régen panaszolta a jelzésfestés elmaradását az MTSz-nek hála, így aztán még egy ecsetvonás nem sok annyi sem történt arrafelé.

Ezzel együtt ha esetleg már meglenne az új útvonal, a régi akkor is járható maradna, tehát nem kerülnétek gondba a túrán akkor sem ha abban az esetben is azt választanátok.

A bükki szakaszt pár hete jártuk be Tavaszi Széllel, írtam is róla akkor:

viewArticle

Dédestapolcsánytól Upponyig is csodás ez a szakasz, Putnok előtt van pár km aszfalt ami uncsi.

a Lázbérci-víztározónál tavasszal és télen 

Ameddig lehet menjetek a parton, érdekes látvány ahogyan az 1968-69-ben elárasztott régi kis országút "eltűnik" a vízben!

küzmics Creative Commons License 2014.07.23 0 0 44853

Sziasztok! Jövő hét végén egy Bélapátfalva-Putnok túrát tervezek. A kérdésem az lenne, hogy az Uppony környékére előrevetített útvonalváltozás megvalósult-e már, vagy pedig a kék jelzés még az igazolófüzet szerinti úton hagyja-e el a falut? A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm!

Güsziológus Creative Commons License 2014.07.22 -1 0 44852

Digitális térkép

Egy fontos állomáshoz érkeztem, és úgy gondoltam, közzéteszem az egyik térkép-szelvényt.

(Sok hasonlót lementettem már, de ez a legújabb.)

A pontosítás előtti állapotot nem mentettem le, a mostani általam megfelelőnek minősített.

(A legutóbbi túrámon felmért kapcsolódó erdészeti út is látszik a térképen.)

A megfelelő azt jelenti, hogy az OKT "közelében" úgy néz ki a digitális térkép (OMP a TUHU adatbázisa alapján), mint az ATLASZ.

Ha valakinek van kedve, kérem, nézze meg alaposan, és jelezze, ha valahol problémásnak találja.

A méretarány látszik a térképen (1:27K), ez hasonló a 30.000-es térképhez.

Ja, az útvonal a Németbánya utáni szakasz, a "vége" a KDP ellenőrző pontja.

timetable Creative Commons License 2014.07.21 0 0 44851

Güszi, looksharp, köszönöm mindkettőtöknek!

Én hajlok egyébként a cipőre - ha nem kevésbé járható azt út, mint pl. a Tátika környékén, akkor lehet hogy az aszfaltos szakaszok miatt inkább ezt választanám. 

Előzmény: Güsziológus (44848)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.07.21 0 0 44850

Nagy a mozgás a nagy kék ösvényen - a pecsételőhelyek fórumának bejegyzései alapján. Az elmúlt hónapban 110 bélyegzőhelyről tettek közzé infót (csak 37-ről nincs ennyire friss adat). :-)

looksharp Creative Commons License 2014.07.21 0 0 44849

Emlékeim szerint (2011. tavaszán jártam arra) két vacak szakasz van:

Az egyik a volt Ötvös állomás környéki rész, főleg a szajki tavak felé vezető: az út tele volt építési törmelékkel (a gépek által létrehozott nyomvályút azzal töltötték fel), emellett a bokrokkal is meggyűlt a bajom.

A másik a Sitke előtti szakasz, ahol az akácost akkor részben letermelték, de minden szemetet a úton hagytak.

Előzmény: timetable (44847)
Güsziológus Creative Commons License 2014.07.21 -2 0 44848

Bocs, de a 2. szakasz a Sárvár - Sümeg lenne?

Sárvár aszfalt, utána széles nyiladék, Sitke előtt egy rövidke szakaszon lehet gond, ott, ahol a NY-K irányú úton a sok magasles van.

Gércétől aszfalt, majd murvás erdészeti szállító út.

Káld és Hosszúpereszteg között széles utak, sok a nyílt terep.

A Szajki tavakig nincs gond, utána már lehetnek nehezebben járható szakaszok, benőtt nyiladékok.

Ötvös után van egy rövidke erdei szakasz, majd Sümegig már csak menni kell.

A Szajki tavak és Kisvásárhely közötti szakaszon én a bakancsot javaslom.

A víz utánpótlás 20 kilométeren nem megoldott, cipelni kell!!!

A Sitke előtti szakasz:

Előzmény: timetable (44847)
timetable Creative Commons License 2014.07.20 0 0 44847

Kérdésem van nekem is, a kissé más hangulatú 2. sz. szakasszal kapcsolatban:

Sok-e benne a dzsindzsás, sáros rész? (Értsd: félcipő és rövidnadrág megfelelő viselet lenne, vagy zárt ruha és bakancs ajánlott?) 

kerxy Creative Commons License 2014.07.20 0 0 44846

Köszi szépen a segítséget mindkettőtöknek, végül a kemping lesz, ennyit megér!

garass Creative Commons License 2014.07.20 0 0 44845

Az 'IMI-75' által feltett link sokat segít. Már csak azért is, mert az éjszakázáson túl a településen érdemes szétnézni, rengeteg látnivalóval szolgál.

Előzmény: kerxy (44843)
imi_75 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 44844

legalul: http://www.gomorszolos.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=23

ha terepen akartok, Kelemér és Gömörszőlős közt nincs igazán alkalmas hely, Gömörszőlős után 1-2 km-ig szintén nem, de utána már bőven van sátrazásra alkalmas füves, sima placc.

Előzmény: kerxy (44843)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!