Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
reggel tettem a 3m3 hez 2 dl 30%-os sósavat. a ph javul, most 7,8-ra lejött. ph minusz prt vagy sósavat tegyek még bele, vagy tök mindegy, lényeg, hogy lefele vigye? a klór viszont alacsonynak tűnik a cseppentős teszt szerint 0,2, alig színeződik el. 20g-os kis tabletta van benne teljesen nyitott kis úszóban szombat óta.
Vagy átmosás nélkül rakta a hordóba, és ilyenkor a homok még iszapot meg a fene tudja mt tartalmaz, és azt belőtte a medencébe. Kávésbarna színű a koszos vize a homoknak.
Ma végre elállt az eső, gyorsan át is szereltem a motort úgy hogy a medencéből szívja közvetlenül a vizet, és nyomja bele a hordóba. A hordó alján lévő szúnyoghálóval borított lyukacsos csőre rátekertem 1 rétegben 1 cm vastag lágy szivacsot, biztos ami biztos alapon, nehogy a homok bemosódjon a medencébe. A hordó tetején lévő csőcsonkra a hordóban ráraktam egy 90 fokos könyököt úgy, hogy a vizet a hordó tetejének csapassa, így a homokot nem fogja tudni elmosni. Meg különben is a homok fölött jó 50 cm víz van, így alul már nem fog kavarogni annyira a víz a hordóban.
Az első próbát úgy ejtettem meg, hogy nem volt homok a hordóban. Szinte 10 másodperc alatt felkavarta a medencében a teljesen leülepedett koszt, de olyan mértékben, hogy 10 cm-re nem lehetett lelátni a vízben.
Ezek után annyi homokot raktam a hordóba, hogy kb 1 cm magasan eltakarja a szivacsos kifolyó csövet. Az indítás után a medencébe benyúlva rátapadt a kezem a szívócsonkra olyan erővel szívja a vizet. A kifolyó oldalon pedig szó szerint látni a víz tetején, hogy fodrozódik, olyan erővel nyomja ki a vizet. Talán a fényképen látszani fog egy kicsit. A víz elkezdett forogni a medencében, kb 10 perc járatás után már le lehetett látni a medence aljára egy keveset, mert már láttam a mintázatát a medencének. A hordó szépen bírja a nyomást, igaz a gyári acélpánt ráfogja a fedőt elég rendesen. Sehol sincs szivárgás vagy csöpögés. A hordó teteje kicsit felpúposodott, kb 3-5 mm-el, jóval keményebb mint kikapcsolt állapotban szóval érezni benne a nyomást.
Ezeket a fényképeket negyed órás járatás után készítettem. Itt már jóval tisztább a víz mint a kezdeteknél volt.
Ha már úgyis barkácsolsz, javaslom a vízsugár nyomását, koncentrációját tovább csökkenteni egy lukacsos kerek (kb hordó átmérőjű) lemezzel, kb mint a zuhanyrózsa, csak nem túl kicsi lukakkal. Csak hogy még egyedibb legyen :)
A csodazsák anyaga jobban szűr, mit a homok, de hamarabb el is tömődik.
Én a süllyesztett medence szkimmerében levő előszűrő kosárba szabtam egy betétet ebből a szűrőanyagból. Nem passzol pontosan, de jelentősen megkönnyíti a homokszűrő dolgát. Ha van időm, a csapnál kicsapatom belőle a szmötyit. Ráadásul megfejeltem egy harisnyából készült elő-előszűrővel, amit időnként egyszerűen kidobok, hiszen egy év alatt újra összegyűlik a medenceszezonra való alapanyag. Ezzel a módszerrel a visszamosást ritkábban kell csinálni.
Az ilyennel nem hatok rá. De már tényleg kezd macerás lenni a zsákot állandóan kivenni, kimosni. Ráadásul a búvárt is állandóan ki-be kell rakni, amikor fürdünk.
Viszont attól is félek, hogy nem lesz olyan hatékony a homokszűrő, mint a csodazsák. Mert a zsák kisebb szemcséket fog meg mint a homokszűrő.
Egy próbát megér :) Pénzbe nemigen került a zsák homok kivételével, mert elfekvő, évtizedek óta nem használt alkatrészekből raktam össze az egészet. A barkácsolásnak is megvan a maga öröme, még akkor is ha nem lesz tökéletes. Legalább jól elszórakoztam aközben amikor kitaláltam és megcsináltam. :) Már csak arra várok, hogy ki tudjam próbálni, ugyanis itt folyamatosan esik vagy szakad az eső :(
Bakker, nem lesz így jó, hidd el. Ezeknek inkább nagy tömegáramú szivattyúknak kell lennie. Meg a többit leírta nyárimádó barátom. Tudom, hogy csábító a műhelyből összevadászott alkatrészekből, de hidd el, szopsz vele és nem lesz jó. Van itt egy medencés társ, neki gyári volt a tartály, gyári a szivattyú csak éppen nem egymáshoz való, és rengeteget küzdött vele, amíg a kettőt összelőtte.
Igen, a meleg víz, a napsütês, a víz terhelése/használata okozza a klór eltünését. A hurka eldeformálódást nem tudom, talán keményre fújtátok és a benne lévő levegőtől megnyúlt az anyag...
Medence szivattyú kicsi nyomással (0.5-0.8 bar) működik nagy vízhozammal. Kerti szivattyú viszonylag jó mennyiséget szállít, de nagy nyomással (~ 3 bar).
Hátránya az lesz, hogy kavarni fogja a szűrőhomok egy részét ( felső részét), azaz nem fog hatékonyan szűrni. A szivattyú nyomóágba kötjük a tartályt, hogyntudjon szívni normálisan, fojtás nélkül. Szúnyoghálóra tekerhetnél vileda törlőkendőt v a csodazsák anyagot, de Te sem fővárosi vagy...szóval vileda. Enélkül nagy az esély rá, hogy homokot benyomja a medencébe. A homokot kimosni fordítva végzi a homokszűrő, azaz a medencéből szív, és alulról felkavarva a homokból kinyomja bő vízzel a gyepre. Ilyenkor a felső csövet le kellene kötni, vagy T elágazást kell berakni csappal. Lásd a honlapon a "hogyan működik" rész alatt metszeti képekben.
Jó, hogy a felülről a bemenő cső lyukacsos, így jobban eloszlik a nyomás, és nagyobb szűrőfelületet használ a koszos víz.
Ja és a tartály legyen jól záródó, meg bírja a nyomást, mert lesz benne vagy 3.5- 4 bar, homokrétegtől függően ( fojtja a szabad áramlást). Inkább tegyél bele kevesebb homokot, mint hogy lefojtsd az egészet. Ha meg kevés a homok, akkor meg a szivattyú nagy nyomása miatt áttolja a koszt is a homokon. Valahol az aranyközéputat kellene megtalálni.
Na én meg paráztam,hogy lehet hogy sok az az 5 liter a 14m3-hez,mert a többiek itt dl-ben beszélnek,de ezek szerint nem sok.Azaz a mérések alapján épp elégséges.:)
Nekem a kalkulátor kínai, és mivel nagy az intervallum a ph értéknél ( 7.2-7.6),
én kapásból 3 dl 20%- os sósavat tennék bele. Azután mikor pár órát forgattad/jól elkeveredett mérnék egyet. Biztos, hogy jó tartományban lesz a ph. Ha a Ta túl nagy, akkorl 3-4 nap múltán megint kérni fogja a víz a savat.
Egyszer majd beáll a rendes Ta értékre.
Nekem június 0 körül lett töltve a medence, és 4 liter sav kellett ( 7-8000 liter víz). Azóta jó ph-kat mérek, talán jövőre kell elővenni újra, új töltéskor.