A ház 30-as Leier N+F téglából épült és erre került 8 cm-es polisztirol. Ezt ragasztották és dübelezték is, majd színezés előtt hálózták. Az alján van indítósín.
A baj, hogy repedezik.
Többnyire az egybefüggő felületek esetében látszanak nagyon milliméter körüli repedések, valamint a nyílászárók sarkainál 45 fokkban.
Mi lehet az oka? Mozgás?
Érdemes lett volna várni egy kis épületsüllyedésre színezés és glettelés előtt?
hát a graymaxról a barátom nem tud semmit, a baumit szilikonos festékének páradiffúziós együtthatója 35, ez azért elég magas, szóval érdemes utánaszámolgatni, hogy a teljes falazaton mennyi pára diffundál kifelé, nehogy az legyen belőle, hogy elkezd neked lefagyni a glettelés.
Adott egy padlásteres "félkész" épület 25cm-es hagyományos téglafalból, 40cm-es beton lábazattal.A földszinti falak beton födémig fel vannak húzva, beton átkötők nyílászárók felett még nincsenek kiöntve.Így vásároltuk és innen szeretnénk folytatni párommal.
Három dologban szeretném kikérni véleményeteket:
1. külső falakra 8+8cm EPS van tervezve (az eredeti 5cm kőzetgyapot és 12 cm dísztégla "szendvicsfal" helyett). Az a gond, hogy a lábazatot is le kellene szigetelni úgy hogy az a fal szigeteléstől keskenyebb legyen,de a 16cm szigeteléssel ez kivitelezhetetlen. Ti hogyan oldanátok meg?
2. a beton padló szigetelése milyen rétegekből álljon, ha padlófűtés (temperálás) van tervben?
3. padlástér fölé nem szeretnénk beton födémet. A horogfák közötti részt és alatta vagy felette ti hogyan szigetelnétek?
"Ha nem penészes, használd tovább nyugodtan, elfér az új alatt."
Láttam olyanfajta régi gyapotot, amelynek a tartása mechanikailag kb nulla volt, tehát önmagát képes volt a térben (vastagságban) megtartani, de ennél többet már nem. Ha egy ilyen régivacak gyapotra bármit ráteszünk (pl egy újabb réteget), az esetleg annyira összelapulhat, hogy hőszigetelési haszna a nullához fog közelíteni, dehaviszont ő lenne a felső réteg, akkor továbbra is tudná produkálni a teljes vastagságát/hőszigetelését.
Tehát mielőtt úgy döntünk, hogy a régi gyapot maradjon alul, nem ártana egy terhelés-próba, hogy mennyire nyomódik össze a plusz súly hatására az öreg.
Igen. Rá. Talán a tavaly nyári óraállást elírhattam. Idén június 1-től július 14-ig 82 m3 gáz fogyott. Ez körülbelül 211 Ft/nap, vagyis 30 napos hónappal tervezve ~6330 Ft. Ez olyan messze van a 10-hez mint Makó vitéz Jeruzsálemhez. :) Véleményem szerint egy profi gázkészülékkel sem tudnám számottevően lejjebb vinni. :)
"de ha arra gondolok, hogy a szemed nem szuszog, akkor talán még a lyukakkal együtt is sokat véd"
Természetesen valószínűleg sokkal jobb, mintha nem is lenne szemüveg,
de ahogy mozog a szemüveg a levegőben és/vagy ahogy a levegő jár a szemüveg körül, valamennyi légcsere mindig lesz a poros külvilág és szemüveg (nem túl) zárt légtere között,
"épp szétpusztult a régi uvexem, télre kell majd új"
Hegyekbe (pláne hó fölé) azért ne a legolcsóbbat vedd meg, nagyon figyelj oda a tényleges UV védelemre. Sok gagyi síszemüveg (és napszemüveg is) csak sötétít, de UV-t nemigen szűr, így a sötét miatt tágra nyílt pupillládon át a szemed ki van téve a megnövekedett UV bombázásnak.
a kőzetgyapot (én 15 éve használtam utoljára) kegyetlen, viszketős, szúrós. az üveggyapot kevésbé, de én erősen tüsszögök tőle (gondolom a kötőanyagként használt műgyantától). a festőruha szerintem hőrögzített prolipopilén, azon már nem nagyon megy át a szálló gyapot.
az összejárkált, poros gyapottal dolgozni kegyetlen dolog. festőboltokban kapható egészemberes olcsóruha, maszk, szemüveg. Lehet, hogy érdemes rászánni.
az összejárkált (taposott) gyapot kb annyi szigetelést ér, amennyire összenyomódott. persze, ha nem akarnád újrahasználni, az összeszedéshez és konténerbe rakásához is kellhet védőfelszerelés, plusz az elszállításáért egy kazal pénzt kell kifizetni.
amikor jómunkásemberek dolgoztak nálam, a következő védőfelszereléseket használták:
---
pedig adtam volna nekik sisakot (van egy zöld és egy sárga), betonvágáshoz fültokot és szemüveget, betonozáshoz, gletteléshez könnyű védőkesztyűt. de úgy látszik, hogy a jómunkásembereknél az a kemény legény, akinek a füle bírja a betonvágó gyémántkorong éles sikítását, szeme a kőport, feje a lehulló darabokat.
Hőszigetelést tervezek hagyományos kockaházra. AZ új műa ablakok a fal külső síkjára kerülnek. Szeretnék redőnyt , ezt hogyan lehet hőszigetelni? Persze többnyire házilagosan készülne minden...
szerintem arról van szó, hogy egy állandósult állapotot feltételezve, amikor száz éven át van odabent 60% és 22 fok, odakint meg -1 fok, akkor a multipor nagyrészt telítődik kondenzált nedvességgel. de ha rövidebb ideig tart az az időszak, amikor a pára vándorol befelé a multiporba, továbbá alacsonyabb a benti páratartalom, akkor a multipor elég jól tud szigetelni.