Az 'IMI-75' által feltett link sokat segít. Már csak azért is, mert az éjszakázáson túl a településen érdemes szétnézni, rengeteg látnivalóval szolgál.
ha terepen akartok, Kelemér és Gömörszőlős közt nincs igazán alkalmas hely, Gömörszőlős után 1-2 km-ig szintén nem, de utána már bőven van sátrazásra alkalmas füves, sima placc.
Én Zádorfalván a sporttelepen kérnék lehetőséget, a terepen nem...
Szelcepusztán a turistaszálló adja magát. Ha nincs vendég, néhány sátor elfér itt, de vendégek esetén nem kívánatos a vadazó turista. Ekkor inkább még előtte a Szelce-völgyben, az erdő szélét érdemes preferálni.
Szerintem rossz az ütemezésetek, mert Gömörszőlős megbízható hely, onnan meg Aggteleken van kemping, turistaház, szálló, szálloda, minden infrastruktúrával. De ha kell az adrenalin, akkor rajta.
Két hét múlva tervezzük megcsinálni a 24-es szakaszt, két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, még pedig hogy Zádorfalva közelében lehet esetleg valahol sátorozni?
Valamint hogy Szelcepuszta környékén is lehet sátrazni? Nem néznek ki onnan minket?
A legalsó, a "Faunajárás" kategóriába tartozó területi egységek is természetföldrajzi nagytáj / középtájcsoport méretűek (Kis- és Nagyalföld, Dunántúli- és Északi-középhegység stb.). Ennél finomabb felosztású tematikus térképet csak "hivatalos" állatföldrajzi szakkönyvek (pl. MTA) illetve felsőoktatási tankönyvek segítségével / áttanulmányozásával / értelmezésével lehetne előállítani.
Ha megvan az alapként használható / használandó tematikus térkép (raszteres, vektoros, térinfornatikai / GIS), akkor - vetületi egyeztetés és konverzió után - bármilyen tartalom "rávetíthető". Speciális esetekben a tematikus térképet is (háttértérkép + tematikus tartalom) újra kell szerkeszteni.
Magyarország természetes növénytakarója + Az Országos Kéktúra útvonala
Holnap reggel ketten megyünk Budapestről Zircre a Piros Vándorlás rajtjába. Költségmegosztással két főt el tudunk vinni. Angyalföldről 6 órakor, az Örs vezér teréről 6.20-kor indulunk. Este Vinyéről jövünk vissza. Tel.: 20/913-3899
Magyarországi nemzetiségek térképei (településszintű százalékos megoszlás) + Az Országos Kéktúra útvonala
Az alaptérképek a KSH interaktív tenatikus térképeiből készültek: Forrás
Az Országos Kéktúra útvonala .KMZ formátumban itt található: Forrás
OKT rávetítés (Transparency .PNG)
Az adatok a 2011-es Népszmláláskor kerültek felvételre.
Mindenhol 7 kategória van. A százalék minimuma SÁRGA, a százalék maximuma PIROS, a kettő közötti átmenetet az egyre sötétebb NARANCS színek jelzik. A minimális és a maximális SZÍN kizárólag a cigány nemzetiség esetében jelöli a 0 és a 100 körüli értékeket! (Zárójelben jelzem az értékpárokat).
Az Országos Kéktúra (OKT) útvonalának szakaszai - kistájankénti bontásban
(Egy kis érdekesség a Kéktúra útvonala által érintett tájakról, a hazai tájbeosztások tükrében)
A tájbeosztás alapjai - kettős tájszemlélet:
- Hajdú-Moharos József - Hevesi Attila - Horváth Zsolt: A Kárpát-Pannon térség ternészeti tájbeosztása (KPTTB) [Pannon Enciklopédia - Magyarország földje] (Toábbfejlesztés: Rakk Gyula)
- Somogyi Sándor - Marosi Sándor - (Dövényi Zoltán): Magyarország kistájainak katasztere - Magyarország természeti tájanak rendszertani felosztása [Földrajzi Névtár I. (FNT I.) - Magyarország Nemzeti Atlasza (MNA)]
A kistájaknál nagyobb téregységek nevei NAGY BETŰKKEL vannak megírva.
A most alapul vett legkisebb egység aláhúzással van jelölve (ez általában kistáj, de bizonyos esetekben KISTÁJCSOPORT vagy KÖZÉPTÁJ is lehet. Abban az esetben, ha olyan kistájon halad át az útvonal, melynek kistájrészletei nem érintkeznek egymással, hanem mozaikszerűem, szétszórva találhatók más kistájakon belül, kistájrészlet a legkisebb egység. Tipikusan ilyenek a "medencék, kismedencék" titulusú kistájak.
A teljes kistájrészlet szintű lista már nagyon hosszú lenne (pl. Zsíros-hegy - Nagy-Szénás - Fekete-hegy csoportja, Hidegkúti-hegycsoport, Kevély-hegycsoport stb. stb.). Talán majd egszer egy térinformatikai alkalnazásként megcsinálom...
Az útvonalszakaszok néhány évvel ezelőttiek, úgyhogy kicsi eséllyel ,de előfordulhat, hogy a kistájhatárt már nem a listában említett helyen lépi át a Kéktúra(Bár végigpörgetve magamban a változásokat, nem nagyon van eltérés).
Megértem az erdészeket, hogy féltve őrzik titkaikat, de nem volt tábla, ami tiltotta volna, ezért becserkésztem a környéket.
Várható volt hogy a valóságban út "rejtőzködik" arrafelé, hisz a műholdképen látszik, hol ritkulnak a fák, de most már nyom is van.
A 003 ponttól a 008-as pontig bóklásztam a füves, keréknyomos úton, ott fedeztem fel az erdei éttermet, na és a családot, mely harsány röfögéssel hagyta el a terített asztalt, amikor érzékelte jelenlétemet.
Nem mentem be a fák közé, nem akartam zavarni, de ott bizony iparszerű étkeztetés folyik, a kis csíkosok még nem tudják, de a kondérban végzik egy éven belül.
Visszaballagtam, hisz rögzíteni akartam az útelágazást is (004, 005, 006 pontok), majd a 007-es ponttól indultam vissza.
Meg is találtam az etetőt, a család most már nem volt annyira izgatott, így nem felejtettem el rögzíteni, hol van a hely.
Az út a nyers térkép tanúsága szerint tehát létezik, a völgyfőt zárja, de nem azért van, hogy a turisták rövidítsék az útvonalat.
A kéken, a 007-es pont környékén hatalmas farakás van, kb. 100 méter hosszan az út mellett.
Ritkítják az erdőt, aki megéri, az láthat majd tölgyerdőt a kb. 300 méter magas dombon.
Ja, mindez Sirok és Szarvaskő között van, Rozsnak előtt, ott, ahol a K- és a K+ "találkozik" a 006-os pontnál.
Egész pontosan itt "indul" a K+, hogy összekösse a kéket a pirossal.
Hahó! Zalalövőn a Bartók Béla u. után a régi nyomvonalon kint van a törlő kereszt, míg Nagyfernekágnál a főút szélén az átforgatott nyilazott jelzések mutatják az új irányt. Amennyiben az idézet a parkerdei ágra vonatkozik, az nem a mi revírünk, de kezelni fogjuk a problémát! Mátra téma: "az üdvözülésnek több útja van" - II. János Pál. Szóval, mindenki csinálja úgy, ahogy akarja, a lényeg, hogy élvezze, és ezzel másnak kárt ne okozzon. Lehet futva, hason kúszva, meg gyalogolva is. Kb 10 óra reális. Á
Úgy tűnik azért Zalalövő térségében lenne még egy kis munka. Ez egészen friss információ a terepről!
Zalalövőn pedig megtévesztő, hogy az új útvonal létesítésével egyidejűleg nem húzták át a régi kéket (vagyis egy ilyen jelzést láttam), s a régiek is ott vannak. Ezeket jól láthatóan át kellene húzni, hogy azok is észrevegyék a változtatást, akik nem ülnek a net előtt és nem gps-szel túráznak. Úgy gondolom, hogy élnek még olyanok is :)