Én csak Pipalu-nak tudom olvasni, bárhogy nézem. FS találatok között két olyan van Abaúj-Torna megyében, ahol egy Berczely András felesége: a) Mária Pipoly b) Mária Bipoly, de akkor sem...
Egy bejegyzéshez/eseményhez egy rekordra van szükség akkor is ha több képre átnyúlik. Ez a rekord ahhoz a képhez kapcsolódik, ahol a bejegyzés kezdődik.
Ezekhez a kétoldalas házasságiakhoz ezért egy képhez elegendő egy rekord. Ide indexeljük a jobb oldalát az anyakönyvnek és a következő kép bal oldalát, ha van rajta indexelendő adat. (Az egyik fajta anyakönyvnél a menyasszony anyjának a neve a "hátoldalon" található.)
Nem kell üres (blank) rekordot létrehozni a hátoldal számára.
"Mi a teendő, ha egy feljegyzés átnyúlik egy másik képre
Ha a képen látható első feljegyzés az előző képen kezdődik, ne indexelje. A feljegyzést az előző kép részeként fogják indexelni. Az első teljes feljegyzéssel kezdje az indexelést.
Ha egy kép utolsó feljegyzése a következő képen folytatódik, indexelje az egész feljegyzést, a következő képen lévő adatokkal együtt. A következő kép megtekintéséhez:
Kattintson a View (nézet) menüre a képernyő tetején lévő menüsoron. (Ez van MCA-001 hozzásólásában a képen.)
Kattintson a Show Previous or Next Image (előző vagy következő kép mutatása) feliratra.
A felugró ablakban kattintson a Next Image (következő kép) gombra.
A két kép egyidejű megtekintésével indexelje a feljegyzést. (Ez esetben hagyja figyelmen kívül a „Do not index from this window” [ne indexeljen erről a képről] figyelmeztetést.)"
Sziasztok! Ma kezdtem indexelni. Arról van közmegegyezés, hogy a házassági anyakönyveket hogy kell jelölni, amikor bal oldalon az előző bejegyzés második oldala van? Eleinte azt írtam, hogy két rekord van egy képen, mert az nem fedi a valóságot, hogy csak egy rekord van rajta. Viszont akkor minden kép első bejegyzését Blank-nak jelöltem, ennek sincs túl sok értelme. Arra találtam instrukciót, hogy ha egy bejegyzés átlóg másik képre, akkor annál a képnél kell indexelni, ahol kezdődik a bejegyzés. Viszont a második oldalról meg nincs indexelendő adat. Úgyhogy összezavarodtam, hogy mi a helyes megoldás.
BIG: "Do not assume information that is not specifically listed." - Ne indexelj olyan adatot, ami nincs konkrétan leírva. (Valaki mondhatna egy jobb fordítást, mert ez nem pontos, a szó szerinti meg nagyon bénán hangzik.) Csak az életkornál van így kimondva, de attól még a többire is érvényes, hogy nem számolunk. Pl. hiába tudjuk a születés és a halál dátumát, nem számolhatjuk ki az életkort, ha az nincs feltüntetve nem indexeljük.
Tudom, hogy az ellenőrök egy része ellentétesen javít, de ugyanezen elv alapján nem indexeljük a gyerek családnevét sem ezekben.
Én magam nem foglalkozok a négyesi anyakönyvekkel, csak a toberci98 által beírt négyesi anyakönyvi oldal linkjével kapcsolatban írtam hozzászólásomat, ugyanis igazából nemesbikki anyakönyvi oldal látható ott (jelenleg valamiért nem elérhető, ahogy jó néhány borsodi anyakönyv sem), a nemesbikki anyakönyveknél pedig teljes az összevisszaság. Tartok tőle, nem tudnék segíteni.
Nagyon sok problémát okoz az indexelőknél. Talán ez segít, ha esetleg lesz még ilyen, én más település anyakönyveinél még nem találkoztam ilyennel!
Ha olyan nevet indexel, mely több változatban (felvett név, becenév) is szerepel a feljegyzésen, a név mindegyik változatát indexelje, és a Or (a „vagy” szót angolul) szóval válassza el őket egymástól. Az indexelési mezőbe ne írjon be idéző- vagy zárójeleket, és a neveken kívül más szavakat (pl. „AKA” [úgy is ismeretes, mint]).
Mint már valaki írta, dehogynem észrevették, tehát nem nagy hiba. (Inkább baki, a filmező részéről. Elhiszem, hogy unalmas munka, de talán nem kellene az egész világnak megmutatni, hogy munkaidőben ujságot olvasol...)
Nagyobb hiba, hogy a "Calvin and Hobbes"-ot lefordították Kázmér és Hubára -- az eredeti nevek egyik lényege, hogy ellentétes filozófiák képviselőiről van szó. (Kálvin: ha külön szabály nem engedi, akkor tiltott. Hobbes: ha nem tiltja külön szabály, akkor szabad. Persze a képregény szereplői ennek majdnem ellentétei, de az is a vicc része.)
Úgy látom átalakították a Familysearch keresőjét. Most a kontinensekre kell kattintani, és úgy jönnek be az országok.
Skori 74: Azt sajnos nem tudom, hogy a Familysearch-re fel akarják-e tenni. A görög katolikus anyakönyvek indexelése nem szerepel az öt éves tervükben.
toberci98: Micsoda összevisszaság van a négyesi és nemesbikki anyakönyveknél. Valószínűleg ezért sem indexeltük még őket. Azért remélem, hogy mire rájuk kerül a sor kijavítják ezeket a hibákat.
Most nincs lehetőségem újraolvasni a kommenteket, de nem tudja véletlenül valaki, hogy a family-re szándékoznak felrakni Bereg megyét, vagy hiú remény? A görög katolikus egyházi adatokról nem is beszélve...
A Wiki szerint a support@familysearch.org email címen várják a hibajelentéseket. (Arról fogalmam nincs, hogy lehet-e nekik magyarul írni.) A másik változat a lap alján található "Feedback" (Visszajelzés) szó, ami felhoz egy kitölthető adatlap-szerűséget. Ha jól emlékszem, én ott jeleztem a Harta/Kisharta/Kis-Harta félrejelölésüket, és látom, hogy felkerült a hiba az "ismert hibák" (Known Issues) Wiki oldalra.
Egy érdekességet (hibát?) fedeztem fel a Komárom megyei könyveket böngészve: a szomódi anyakönyvek közé keveredett egy szendi. Pontosabban egy szomódinak az elejében (493-ig bezárólag) jelennek meg a szendi könyv lapjai. Erről a könyvről van szó.
Azt hiszem, Ehiztarival egyetértek, és "János or József"-ként indexelném; majd a családfakutató kibogozhatja, hogy hogyan is volt pontosan. Persze kedvenc egyeztetőnk biztos kijavítaná csak Jánosra, mert őt nem érdeklik a mellékbejegyzések....
Én határozottan János Or József-nek indexelném. Bár szerintem az atya neve József, csak pongyolán fogalmazták meg a javítást, de ez ugye csak az én feltételezésem...
Igen, köszönöm én is arra gondoltam, hogy a magyar anyakönyvekben csak mint foglalkozást írhatják be.
Már többször találkoztam a következő esettel: Egy születési bejegyzésben a bejelentő nevénél az szerepel, hogy az „az alulírott apa”. Legyen a neve Kovács János. Ezután az utólagos bejegyzésben az szerepel, hogy a „bejelentő neve” nem Kovács János, hanem Kovács József. Tehát a kérdésem a következő: Hogyan kell indexelni az apa keresztnevét? A bejelentőt ezek után is az apának kell tekinteni és 'József'-nek kell beírni, vagy mivel a módosítás a bejelentőre vonatkozott, és csak közvetve az apára, nem szabad azt feltételezni, hogy az apa továbbra is megegyezik a bejelentővel? Esetleg az egyszerűség kedvéért 'OR'-ral indexeljük?
A szabály amit JPmiaou említett a névváltozatokra vonatkozik (becenevek, ragadványnevek, apácanevek :) stb.)
Akkor kellene a tiédet indexelni, ha pl. ez lenne a neve rovatban: Tóth Anna (Mária nővér)
Így: családneve Tóth, keresztneve Anna Or Mária Nővér
Az most ebben az egészben az újdonság (és a szokatlan dolog), hogy most már a nővér szót a keresznév mezőbe be kell írni, eddig ezt a titulushoz kellett (már ahol volt ilyen).
Szerintem a magyar projektre nem vonatkozik ez az új, apácákra vonatkozó szabály. (Nem egészen világos számomra, hogy miért is kellett belekerülnie ennek a szabálynak a BIG-be). Akivel találkoztam (nem indexeltem csak olvastam), általában mint apáca volt feltüntetve.
Kerestem egy olyat, ahol az elhunyt, mint nővér szerepel (281./1935-ös bejegyzés), de szerintem itt sem lenne értelme a keresztnévhez beírni. A szlovák projektben talán lenne értelme ennek a szabálynak, de ott ugye más problémák vannak.
Érdekes, régen a Titles and Terms mezőbe kellett írni a nővért, most meg ezek szerint a keresztnévhez, biztos azért mert sok projektben nincs T/T mező és náluk ez inkább a név része lehet, mint cím. Mivel magyarul polgári neveket indexelünk valószínű hogy ilyennel itt nem nagyon fogunk találkozni. Apácát még én sem indexeltem csak ref. lelkészt meg rabbit, nekik ez a foglalkozáshoz volt beírva, nem a nevükhöz címként.
When used in reference to a Catholic nun, “Sister” is considered a given name and should be indexed in the Given Names field, along with any other given names recorded for that individual. See the Aliases or Name Variations section for more information.
Ilyenről még sose hallottam, hogy a "testvér" az apácáknál névnek számít. Persze nem emlékszem, hogy valaha indexeltem volna apácát....
Frissítették a BIG-et. Nem látok sok minket érintő változást, átfogalmaztak ezt-azt pl. a nem (Gender) részt. Viszont belekerült az életkorhoz, hogy ha úgy van megadva, hogy 65-67 éves volt az illető, akkor 65-nek kell indexelni.
Valakinek feltűnt még valami? (Azon kívül hogy csak az első oldal érhető el a programból, a többire úgy kell konkrétan rákeresni, nicsenek ott az alján a további linkek, mint a régi BIG oldalán.) :(