Holnap reggel ketten megyünk Budapestről Zircre a Piros Vándorlás rajtjába. Költségmegosztással két főt el tudunk vinni. Angyalföldről 6 órakor, az Örs vezér teréről 6.20-kor indulunk. Este Vinyéről jövünk vissza. Tel.: 20/913-3899
Magyarországi nemzetiségek térképei (településszintű százalékos megoszlás) + Az Országos Kéktúra útvonala
Az alaptérképek a KSH interaktív tenatikus térképeiből készültek: Forrás
Az Országos Kéktúra útvonala .KMZ formátumban itt található: Forrás
OKT rávetítés (Transparency .PNG)
Az adatok a 2011-es Népszmláláskor kerültek felvételre.
Mindenhol 7 kategória van. A százalék minimuma SÁRGA, a százalék maximuma PIROS, a kettő közötti átmenetet az egyre sötétebb NARANCS színek jelzik. A minimális és a maximális SZÍN kizárólag a cigány nemzetiség esetében jelöli a 0 és a 100 körüli értékeket! (Zárójelben jelzem az értékpárokat).
Az Országos Kéktúra (OKT) útvonalának szakaszai - kistájankénti bontásban
(Egy kis érdekesség a Kéktúra útvonala által érintett tájakról, a hazai tájbeosztások tükrében)
A tájbeosztás alapjai - kettős tájszemlélet:
- Hajdú-Moharos József - Hevesi Attila - Horváth Zsolt: A Kárpát-Pannon térség ternészeti tájbeosztása (KPTTB) [Pannon Enciklopédia - Magyarország földje] (Toábbfejlesztés: Rakk Gyula)
- Somogyi Sándor - Marosi Sándor - (Dövényi Zoltán): Magyarország kistájainak katasztere - Magyarország természeti tájanak rendszertani felosztása [Földrajzi Névtár I. (FNT I.) - Magyarország Nemzeti Atlasza (MNA)]
A kistájaknál nagyobb téregységek nevei NAGY BETŰKKEL vannak megírva.
A most alapul vett legkisebb egység aláhúzással van jelölve (ez általában kistáj, de bizonyos esetekben KISTÁJCSOPORT vagy KÖZÉPTÁJ is lehet. Abban az esetben, ha olyan kistájon halad át az útvonal, melynek kistájrészletei nem érintkeznek egymással, hanem mozaikszerűem, szétszórva találhatók más kistájakon belül, kistájrészlet a legkisebb egység. Tipikusan ilyenek a "medencék, kismedencék" titulusú kistájak.
A teljes kistájrészlet szintű lista már nagyon hosszú lenne (pl. Zsíros-hegy - Nagy-Szénás - Fekete-hegy csoportja, Hidegkúti-hegycsoport, Kevély-hegycsoport stb. stb.). Talán majd egszer egy térinformatikai alkalnazásként megcsinálom...
Az útvonalszakaszok néhány évvel ezelőttiek, úgyhogy kicsi eséllyel ,de előfordulhat, hogy a kistájhatárt már nem a listában említett helyen lépi át a Kéktúra(Bár végigpörgetve magamban a változásokat, nem nagyon van eltérés).
Megértem az erdészeket, hogy féltve őrzik titkaikat, de nem volt tábla, ami tiltotta volna, ezért becserkésztem a környéket.
Várható volt hogy a valóságban út "rejtőzködik" arrafelé, hisz a műholdképen látszik, hol ritkulnak a fák, de most már nyom is van.
A 003 ponttól a 008-as pontig bóklásztam a füves, keréknyomos úton, ott fedeztem fel az erdei éttermet, na és a családot, mely harsány röfögéssel hagyta el a terített asztalt, amikor érzékelte jelenlétemet.
Nem mentem be a fák közé, nem akartam zavarni, de ott bizony iparszerű étkeztetés folyik, a kis csíkosok még nem tudják, de a kondérban végzik egy éven belül.
Visszaballagtam, hisz rögzíteni akartam az útelágazást is (004, 005, 006 pontok), majd a 007-es ponttól indultam vissza.
Meg is találtam az etetőt, a család most már nem volt annyira izgatott, így nem felejtettem el rögzíteni, hol van a hely.
Az út a nyers térkép tanúsága szerint tehát létezik, a völgyfőt zárja, de nem azért van, hogy a turisták rövidítsék az útvonalat.
A kéken, a 007-es pont környékén hatalmas farakás van, kb. 100 méter hosszan az út mellett.
Ritkítják az erdőt, aki megéri, az láthat majd tölgyerdőt a kb. 300 méter magas dombon.
Ja, mindez Sirok és Szarvaskő között van, Rozsnak előtt, ott, ahol a K- és a K+ "találkozik" a 006-os pontnál.
Egész pontosan itt "indul" a K+, hogy összekösse a kéket a pirossal.
Hahó! Zalalövőn a Bartók Béla u. után a régi nyomvonalon kint van a törlő kereszt, míg Nagyfernekágnál a főút szélén az átforgatott nyilazott jelzések mutatják az új irányt. Amennyiben az idézet a parkerdei ágra vonatkozik, az nem a mi revírünk, de kezelni fogjuk a problémát! Mátra téma: "az üdvözülésnek több útja van" - II. János Pál. Szóval, mindenki csinálja úgy, ahogy akarja, a lényeg, hogy élvezze, és ezzel másnak kárt ne okozzon. Lehet futva, hason kúszva, meg gyalogolva is. Kb 10 óra reális. Á
Úgy tűnik azért Zalalövő térségében lenne még egy kis munka. Ez egészen friss információ a terepről!
Zalalövőn pedig megtévesztő, hogy az új útvonal létesítésével egyidejűleg nem húzták át a régi kéket (vagyis egy ilyen jelzést láttam), s a régiek is ott vannak. Ezeket jól láthatóan át kellene húzni, hogy azok is észrevegyék a változtatást, akik nem ülnek a net előtt és nem gps-szel túráznak. Úgy gondolom, hogy élnek még olyanok is :)
Hát én töredelmesen bevallom hogy mindkétszer lefelé mentem a Kékesről, sőt Galyatetőnél meg is szakítottuk a túrát. Viszont Dobogókőre mindkét irányból úgy mentem fel :-)
Mindkét alkalommal egy túratársamat kísértem "utolsó útjára", szerencsére csak az OKT-ból volt ez az utolsó szakaszuk.
A statisztika szerint még mindig többet mentem felfelé mint lefelé:
Kóspallag-Nógrád: leszállva a buszról nemsokára magam mögött hagytam a Kóspallagot és hamar felértem a Kisinóci turistaházhoz, ahonnan pecsételés után haladtam is tovább. Sokáig elég meredek úton kellett felfele haladni (jelzések persze az elágazásokban alig-alig voltak). Nagy Hideg-hegyről szép kilátás nyílt, a turistaházban volt jó pár vendég és érkeztek biciklisek is, tehát volt egy kis élet. Tovább haladva lejtős majd emelkedős szakaszok után érkeztem a Csóványosra, ahol továbbra is újítják a kilátót (Galyatetőhöz hasonló állapotok), körbe van kerítve, felmenni nem lehet. Még egy daru is volt ott. Innentől már lefelé haladt az út, a fenti kellemes időt és levegőt egyre inkább átvette a fülledt, meleg, párás és bogaras levegő. Viszonylag hamar leértem Nógrádra, így jöttem is haza, a vár most kimaradt. Végeredmény: 23 km, kb. 6 és fél óra gyaloglási idővel.
Tapolca-Tördemic: az induláskor kerek 5 órám volt a távra (igazolófüzet szerint 4 óra 57 perc), nagyon meleg volt. A kezdeti aszfaltos szakasz elég unalmas, de viszont haladós. A Szent György-hegynél sikerült benézni a lekanyarodási helyet (ezen a szakaszon is jellemzőek voltak a "gyakori" jelzések), de kerülővel visszatértem a kékre, a turistaháznál (bezárva, elhagyatva) még így is sikerült pár perc csúszással tartani az időt. Kitérők nem fértek bele (egy kivétellel: pár lépést tettem a bazaltorgonák felé, ahonnan szép kilátás nyílt), így célirányosan haladtam. A rövid erdei szakasz után ismét jött a lakott terület és az aszfalt. Hegymagasnál éppen időben találtam egy forrást, elmondhatatlanul kellett a tikkasztó időben a hideg víz. Folytatva az utat a kápolna után lejtőben érkeztem a főútra, utána a 71-es úton haladtam tovább. Szigligeten csend és nyugalom fogadott, a vár környékén pár turista lézengett. Az utolsó pár km a többihez hasonlóan tűző napon került teljesítésre. Tördemicen elértem az utolsó pesti vonatot így 10 perc késéssel de átszállás nélkül érkeztem a fővásrosba. Végeredmény: 16,7 km (papíron) 4 óra 45 perc alatt.
Elgondolkoztam rajta, hogy olyan rövid szakaszokon mint pl. Felsőtold-Alsótold között a kéktúra bizottságot annyira zavarta az aszfalt, hogy elterelték (vagy folyamatban van) a túrát. Kérdezem én, hogy az 5-ös túrán ez nem zavaró? Kb 20% erdő és zöld a többi 80% meg aszfalt vagy kövesút. Engem igazából nem zavart a burkolt úr legalább jól lehetett rajta haladni, nagy negatívum volt viszont, hogy árnyék közel sem annyi volt rajta mint egy erdei úton.
Az említett képeken csak az Automatikus kontraszt (Auto Contrast) van beállítva és a Színtelítettség (Stauration) van megnövelve 50%-kal. Ezt azért tettem, mert szerintem a és főleg az őszi képeknek nem árt a színek kiemelése. Neked más a Véleményed, msáok szerint még az eredetinél is gyengébbre kellett volna venni a színeket, megint nások Szürkeárnyalatos (Grayscale) képet szeretnének - mindezt nagyon sokféle megjelenítő eszközön, rengeteg féle Fényerő / Kontraszt / Színtelítettség beállítással. Azon lehet vitatkozni, hogy ez így "szép-e", de ez nagyon szubjektív. Egyelőre a METEOR teljesítmémnytúrák honlapján az erős színek dominálnak - fekete és piros (vörös) -, de nem kérdés, hogy ha majd "dizájnt" váltok, akkor ahhoz igazítom majd a teljes tartalmat (a mostani egy sebtében összeütött honlap).
A Vaterás jelvényekhez: továbbra is az a véleményem, hogy a túramozgalom / teljesítménytúra jellegű jelvények és kitűzők mögött - általában - valós teljesítmény van / kellene, hogy legyen! Úgyhogy ezek adás-vétele azonban csak valamilyen szintig "érthető, fogadható el" (gyűjtők VS. kereskedők vagy egyéb okból e "díjaktól" megválni kényszerülők): abban Igazada van, hogy ha a vevő ne keverje össze a saját "valós teljesítése" díjazásaival!
Ttlosz, ez egy nagyon szép elképzelés, ha így csináltátok eddig akkor hát csináljátok is így ezután is, szurkolok nektek!
Mindössze azért mondtam amit mondtam mert magamból indulok ki, és én egy túrát élvezni szeretek, nézelődni, sétálgatni, a küzdelem kevéssé boldogít.:-)
Felmásztam én mikor muszáj volt a Csóványosra Kisinócról (kb 800 méter szint 9 km-en) , a Nagy-Milicre is simán, vagy éppen a múltkor a Bél-kő érintésével a Bükk-fennsíkra is (itt 1800méter körüli lett az össz-szint), de az ilyen hosszan tartó mászós túrákat kevéssé élvezem, legalább is a felfelé kapaszkodós részüket.
A Mátrabérc a kéktúra egyik legszebb része, de Sirokról indulva bizony van annyira nehéz hogy egy középkorú, egyébként rendszeresen nem sportoló ember számára sportértékkel bírjon, a túra beszélgetős, nézelődős faktorát háttérbe szorítva a küzdelemre helyezze át a hangsúlyt.
(de szép hosszú körmondatra sikeredett ez:-) )
Amit looksharp mond az tökéletesen igaz lehet a fiatalokra, de már borulhat egy negyven, esetleg ötven körüli embernél. Mármint az hogy csuklóból megcsinálom...
A diák korú emberkék mindent sokkal jobban bírnak, ezt magamról is, de akár a saját gyerekeimről is tudom, a fiam is képes lenne 18 évesen simán felmenni a Kékesre csak úgy huj-huj hajrá alapon, de akár a kosárlabdázó lányom is, anyám viszont aligha! :-)
Összességében csak arra akartam felhívni a figyelmedet hogy fentről lefelé biztosan könnyedebb, beszélgetősebb, nézelődősebb túra lenne a Kékes-Sirok, ellenkező irányban minimum fejenként 3 liter vízzel nekiindulva viszont bizony oda kell majd figyelni a folyamatosan emelkedő 22 km gond nélküli teljesítésére.
Megijesztesz. Keletről, nyugatra - a FILMHEZ HŰEN - folyamatosan, a szakaszokat egymást után abszolváljuk. Eddig kétszer tettem kivételt. Egy nyári balatoni üdülést kötöttem össze túrázással (Badacsonytördemic-Tapolca - kipipálva), illetve a bózsvai gombafesztivál (részt akartunk és részt is vettünk rajta) miatt, a logikusabb logisztika miatt Bózsva - Vágáshuta szakaszt Fonák Elek módjára tettük meg.
Szóval jövő hónapra tervezve, hegynek - Kékes - fel a jelszó. De a javaslatodról; "meditálok rajta, ígérem"
Csak egy észrevétel a fotóidhoz: picit túl vannak lőve a színek, kevesebb telítettség is elég lenne mikor az utómunkákat csinálod rajtuk.
A Meteoros honlapon is ilyen a kép.
De persze úgy csinálod ahogyan akarod, ha neked így tetszik. Ez csak az én véleményem, csak azért szólok mert nagyon látszik.
Másik: a Meteoros jelvények után egy kéktúrás is van a Vaterán ismét, nem is kevés pénzért! Rányomtam én is, de ennyit már nem ér meg, pláne úgy hogy van már kettő a családban.