Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2014.07.04 -2 0 44741

Modern vártúra

http://www.origo.hu/techbazis/20140703-negy-ora-alatt-beszkenneltek-egy-egesz-varat.html

Csak a képre kell kattintani, és körbejárható a vár.

Nem tudom, a módszer világszínvonalú-e, de a TTR ennél biztosan "világszínvonalúbb" lesz!

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.04 0 0 44740

Füzéren megcsinálták a faluból a vár parkolójáig az utat, teljesen új minden. A büfé hétköznap is üzemel, a napelemes új vécét most fogják beizzítani. Fent a várban is lesz büfé, hogy ha felmászol, és elfáradsz, legyen mit fogyasztani :)

Kicsit körülnéztünk most (3 napot) a Zemplénben, eléggé dinamikusan fejlődnek ott a dolgok, nagyon nekihasaltak a turizmusból való megélésnek.

HEV Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44739

A Kék Kör járó csapat  az OKT után ma befejezte az AK-t is. Kezdődik az RP-DDK teljesítésük.

kerxy Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44738

Köszi szépen a válaszokat mindenkinek! :)

Előzmény: Törölt nick (44735)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44737

Ez azért elég érdekes:

A TE kitűződ felirata: "Balatoni Kéktúra"

PÁPAI VÁNDOR kitűzőjének felirata: "Balaton-felvidéki Kéktúra"

Egyébként egy túramozgalomról van szó :-)))

Előzmény: HEV (44736)
HEV Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44736

Mindig is kitűző volt a díjazás, 2004-ben én ilyet kaptam.

Előzmény: Pápai vándor (44734)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44735

Szia Kerxy!

Május végén jártam be éppen ezt a szakaszt, írtam is róla itt. 

Kérdéseidre a válasz: Sümegtől Tátikáig lényegében erdei aszfaltút, majd murva, semmi gond a járhatósággal, ellentétben a Tátika vár környékével, na ott feladja a leckét a dzsindzsa. Mindenképpen hosszú nadrág ajánlott, még ilyen melegben is!

Ez kb 1 km, ezen kívül még Hidegkút-puszta után van egy kis növényzet, egészen a sztupához vezető széles útig, majd jóval később már Hévíz közelében az Egregyi kis templom előtt volt egy erdőirtás, jelzéseket ugyan meghagyták, de az erdősávig van gaz rendesen.

Ezen a három helyen kívül Sümegtől Keszthelyig nincsen gond, (ez összesen talán 2-3 km) jelzettség és az út is O.K.

A jelzettség az egész szakaszon kiváló, még a Tátika vár körül is, egyetlen neuralgikus pont a Hidegkút utáni letérés az aszfaltról, ott konkrétan szinte még ösvény sincsen, de azért egy kis odafigyeléssel el lehet menni.

Tátika vár, meg a sztupa adja magát, meg kell nézni, nem nagy kitérő, de ha meleg lesz akkor Rezit meggondolnám, az több kilométer plusz.

Gyöngyösi csárda remek hely!:-) 

A májusi írásom a túráról:

viewArticle

Itt a Hidegkút utáni részről tettem fel egy fotót, talán segítségnek jó lehet. A szántó szélén megy az ösvény, jelzések később lesznek a fákon. Térképet erősen nézni, vagy GPS.

viewArticle

Előzmény: kerxy (44727)
Pápai vándor Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44734

Megkaptam a Balatoni kéktúra teljesítéséért a kitűzőt , csalódást okozott , tűzzománc helyett ezt kaptam , ez van.

Persze nem a kitűzőért csináltam de jobban örültem volna olyannak mint amit az OKT veszprém megyei szakaszának teljesítésért kaptam , az sokkal szebb....

szucsati Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44733

Zalaszántó-Keszthely szakasz jól járható, Gyöngyösi csárdánál lévő főút volt az egyetlen negatívum, elektronikus térképen jelöltek ellenére sem érdemes levágni a műutat. Rezi várhoz tettünk mi kiterőt, szépen rendbetették. Majd a TTT pecsétfórumot is frissítem.

rozaa Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44732

Festetics Imre Állatpark, Csodabogyós-barlang.

nagypapi Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44731

Már csak azért is, mert szép egyedi bélyegzőt lehet ott beszerezni. Épül-szépül a környéke.

A Keszthely-Sümeg távon jó sok az aszfalt, a jelzettség viszont nem mindenhol tökéletes. Van dzsindzsás rész is, elsősorban a Tátika és Hidegkútpuszta környékén, tán Hobobobo írt róla nem oly régen.

Jó sok folyadékot célszerű vinni erre a szakaszra, mert ha nagy meleg van, akkor a sok falu ellenére Keszthely és Zalaszántó között is szükség lehet rá a hosszabb, árnyék nélküli szakaszok miatt (pl. Gyöngyösi csárda előtt). Zalaszántó után Sarvalyig jórészt erdőben megy az út, de minimális a vízvételi hely, onnan megint kitettebb az út, különösen Sümegi Bazaltbányák vá. környékén. 

Előzmény: Törölt nick (44730)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44730

Ez még lemaradt, de kihagyhatatlan: Zalaszántói Béke Sztúpa

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44729

- Keszthely: Festetics kastély és parkja, Georgikon Majormúzeum.

Előzmény: Törölt nick (44728)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44728

Szia!

Műemlékek

(Sümeg, Zalaszántó, Rezi, Hévíz és Keszthely települések közigazgatásai határain belül rengeteg a műemlék. Ide kattintva Tájékozódhadsz ezekről.)

Csak néhány péda:

- Sümeg: Várrom, Sarvalyi forrásház.

- Zalaszántó: Tátika várrom, Temető, Kotsi-malom.

- Rezi: Várrom, Gyöngyösi csárda.

- Hévíz: Római katolikus templom (Egregy; árpád-kori)

- Kesztehly: Festetics kastély és parkja, Georkion Majormúzeum.

Nemzeti Park, Tájvédelmi Körzet, Természetvédelmi Területek, Tanösvények

(Bővebben itt)

- Balaton-felvidéki Nemzeti Park (Keszthelyi-hegység)

- Sümegi mogyorós-domb TT

- Hévízi-tó TT

- Keszthelyi kastélypark TT

- Tátika (Erdőrezervátum)

- Kovácsi-hegyi geo-botanikai sétaút

- Buruczki Ferenc tanösvény + Kovácsi-hegyi bazaltutca (Kitérő, de érdemes megnézni!)

Egyébként:

MTSZ Kéktúra.hu

TTT OKT Fórum

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

kerxy Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44727

Sziasztok!

Jövő héten tervezzük bejárni a Sümeg - Keszthely szakaszt, van valami aktuális infótok az útvonalról (jelzettség, mekkora dzsindzsa van)?
Valamint esetleg látnivalók az útvonal során (Rezi vár és Tátika vár alap)? Még pár napon maradunk is utána Keszthelyen, remélem az időjárás kedvezni fog.

nagypapi Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44726
Előzmény: HEV (44683)
pozo Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44725

Megújult az Országos Kéktúra útvonal kelet-bakonyi szakasza

Tizenhat erdei pihenőhelyet létesítettek és tájékoztatótáblákat helyeztek el a Kéktúra útvonal kelet-bakonyi szakaszán egy 83 millió forintos beruházás keretében.

Tengerdi Győző, a Verga Veszprémi Erdőgazdasági Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: hazánk leghosszabb és legrégebbi túraútvonalának, a Kéktúrának kelet-bakonyi területén egy nyolcvan kilométer hosszú útszakasz mentén történt a beruházás, a Zirc környéki erdőségben. Tizenhat új erdei pihenőhely, több mint egy tucat esőbeálló és negyven most felállított, piknikezésre alkalmas erdei bútor várja a pihenni vágyókat.

Megújult a térség egyik legkedveltebb kirándulóhelye, a Vadalmás-forrás környezete, és megépült a Gaja-patakon átívelő fahíd is – tette hozzá a vezérigazgató.
A beruházásnak köszönhetően számtalan útbaigazító tábla segíti a tájékozódásban az erdőgazdaság huszonkét kilométeres kerékpárútján közlekedőket – fogalmazott Tengerdi Győző.

A vezérigazgató kiemelte: a beruházás teljes összegéből nyolcmillió forint jutott a már meglévő létesítmények felújítására, köztük öt forrás környezetének szépítésére és további öt helyszínen az erdei pihenőhelyek elhasználódott elemeinek festésére, cseréjére.
Hozzátette, a Verga Zrt. a magyar kormány Bejárható Magyarország programjához kapcsolódóan a Közép Dunántúli Operatív Program keretében konzorciumi együttműködésben valósította meg a fejlesztést, amelynek célja az ország természeti adottságainak bemutatása.

nagypapi Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44724

Ha megjárta Fehérvár-Csókakőt oda vissza, akkor a napi 40 killa teljes menetfelszerelésben is menni fog.:-)

Előzmény: AttHunter (44723)
AttHunter Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44723

Egy érdekes vállalkozás:

http://feol.hu/hirek/gyalogtura-erdelyig-csalanba-nem-ut-1631622

Hááát? Kíváncsi vagyok!

olahtamas Creative Commons License 2014.07.03 0 0 44722

Vajon kértek e engedélyt a technikai sportrendezvényükre az erdészettől :D

Mert gondolom a környezetvédelemtől biztos megkérték.

Előzmény: HEV (44721)
HEV Creative Commons License 2014.07.02 0 0 44721
AttHunter Creative Commons License 2014.07.02 0 0 44720

A múltkor valaki keresgette a részteljesítéseket a Kéken, és HEV kolléga írta is a Vas megyei koordinátákat.

Nem tudom a Zala megyei részről akkor szó volt-e, de most kaptam egy értesítést:

"A Rockembauer Pál DDK-túrához van kitűzőnk, melyet úgy tud megszerezni, ha a túrát teljesítette, az igazolóhelyeken a bélyegzést elvégezte az igazoló füzetbe, majd azt beküldte részünkre (Zala Megyei Természetbarát Szövetség 8901, Pf. 206.). Igazolófüzetet is nálunk lehet igényelni.

A beérkezett igazolófüzetet (füzeteket) leellenőrizzük, majd a kitűzővel együtt visszaküldjük a megadott címre.

Üdvözlettel:       Zala Megyei Természetbarát Szövetség

Süle Gábor Elnök

8900 Zalaegerszeg Kossuth L. u. 47-51."

timetable Creative Commons License 2014.07.02 0 0 44719

Péliföldszentkereszttel kapcsolatos hír:

A Vértes Volán bővítette a településrész elérhetőségét. A túrázók számára egy hétfőtől szombatig közlekedő új járat lehet hasznos, ami 19:35-kor indul Nyergesújfaluba, ahonnan (naptól függően) 10-20 percen belül van átszállás Dorog felé.

HEV Creative Commons License 2014.07.01 0 0 44718

Felsővadásztól a falu szélén  Nyésta felé elszántották az utat ez eléggé közismert azoknak akik utána járnak mielőtt elindulnak. A GPS-ben aki turistautak.hu alapú térképet használ annak ezt látni kell mert ott vannak a figyelmeztető feliratok és van ajánlott kerülő út is. 

Persze ettől még a hivatalos útvonal ott van ahol a TTR rendszerben is felmérték, ők el tudtak menni az útvonalon.

Előzmény: garass (44698)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 44717

Szia Garass!

Azt írod hogy nem jött konkrét panasz a Cserehátról. Akkor azt gondolom hogy a bélyegzőhelyek fórumát ritkán olvasod, ide le szokták írni az erre járók a tapasztalataikat is. Pár idézet csak az elmúlt egy évből a Felsővadász-Rakacaszend szakaszról a teljesség igénye nélkül:

"Az OKT-nek talán ez a leggyalalázatosabban jelzett része. GPS nélkül esélytelen teljesíteni, de pl Felsővadász-Nyésta szakaszon a felfestett jelek és a GPS openmaps térképe egy búzamezőn át vezetnek. A helyes út a temető felé vezet, amit a Kéktúra térkép jelez. Volt, hogy kilómétereken keresztül nem láttunk jelet, puszta mezőkön, Felsővadász előtt meg bozótoson vágtunk át, pedig a GPS szerint végig a jelen voltunk..."

"...Eljutni Abaújszolnokról ideág GPS nélkül csak helyismerettel rendelkezőknek sikerülhet: se jel, se ösvény, se helye - pláne ha el- vagy leágazás van..."

"...Nehezen követhető utakon, gazos ösvényeken vezet le az út Felsővadászig. Innen továbbhaladva beszántott szántóföldeken kapaszkodunk fel egy gerincre, jelzések sehol. Sajnos jellemző a Cserehátra ez a jelzéshiány. Gps nélkül követhetettlen..."

"...Rakacaszend irányába mentem tovább, rögtön Felsővadászról kiérve óriási dzsindzsa fogadott minket, egészen a Csicsiri d. (gondolom dűlő) nevű helyig. Jelzés sehol. Utána is nagyon sokszor volt hiányos a jelzés, én túra GPS -el mentem végig, amin a turistautak.hu-ról letöltött térképpel. Nagyon jól vizsgázott. Többször éreztem, hogy ide lehet kevés lett volna a térkép... :( Szomorú, hogy ennyire nincs jelezve ez a szakasz...."

Felsővadásztól ide eltalálni az elméleti kék-sáv jelzésen lehetetlen. Felsővadász után a kökénybokrok tövéig felszántott terület így megszűnt határán lehet haladni. Jelek sehol, pláne elágazásnál. Valahol félúton az erdőben aztán megint lesznek rendesen, de Irota felé közeledve, ahogy ritkul az erdő a fakitermelés hatására, úgy eltűnnek a jelek is és az út is, mert sár-rally pályát idéz. Irota után ugyanez, csak hatványozottan: jelek sehol, de leginkább elágazás környékén egy darab sem. Fakitermelés, vadászat szabdalta apróra-folyósra az utat, folyton másik utat kellett keresni az erdőben. Rakacaszend fölött elég a köves utat követni már, még a kék-sáv jelzés is vissza-visszatér..."

"...Innen Irota felé már sokkal rosszabb a helyzet, mint Tornabarakony felé. A tapasztalatom az, hogy bár az előttem szóló rutinos tanúbizonysággal megtalálta az Irota felé vezető utat, mégis azt gondolom, hogy túratársaim többsége teljesen tanácstalanul forgatja a kezében a Cserehát térképet, miközben alig lehet tájékozódási pontokat találni a benőtt részeken, nemhogy kilátni a környező tájra, ami alapján téjékozódni tudnánk..."

"..Irota - Rakacaszend szakaszon jelzést vadászni kell, bár dícséretes, hogy az erdőírtás során a fákat a jelzések fölött vágták el, így látni a jelet. Túra GPS erősen ajánlott erre a szakaszra is..."

Idézetek a TTT.tr.hu OKT bélyegzőhelyek fórumáról másolva.  Azt hiszem alátámasztják amit mondottam volt.

Előzmény: garass (44698)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 44716

Köszönöm! Így már oké :-)

Előzmény: hadidoki (44715)
hadidoki Creative Commons License 2014.07.01 0 0 44715

"Szürke M betű (Erről nem igazán tudok semmit)"

A Magyar Zarándokút jelzése.

Előzmény: Törölt nick (44705)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 44714

Teljesen Igazad van!

Csak annyit tennék hozzá, hogy a fonódás lehetőségét a "Sáv" jelzések esetében meg kellene hagyni, hiszen mégiscsak - elvileg - e jelzések alkotják egy-egy közép- vagy kistáj útjelzés-hálózatának gerincét. A kiágazó jelzések esetében lenne egy limit, mondjuk 1 km (ez csak egy péda). Az ennél hosszabb fonódásokat felül kell(enne) vizsgálni, mert nagy valőszínűséggel értelmetlenek vagy kiválthatók a rendszer módosításával. Nem is beszélve arról, hogy egy olyan útszakasznak, ahol 3-4-5 turista- (és egyéb) jelzés halad együtt, mennyire idő- és költségigényes a felújítása!

Az autóparkolókból / tömegközlekedési állomásokról, megállóhelyekről induló és ugyanoda visszaérkező "körutak" között is vannak olyanok, amelyek nagy része a többi jelzéstől eltérő nyomvonalon vezet, de olyanok is akadnak, melyek más egyéb jelzésekkel fonódva vezetnek körbe.

Az is egy érdekes helyzet, amikor egy több száz km hosszú Mária út vagy Gyöngyök útja több tíz km-es hosszban "ráfonódik" a hazai országos, regionális vagy egyéb turistajelzésekre. Már csak hab a tortán, amikor ezen, egyébként egy útvonalon haladó útjelzések fejújítása külön-külön, esetleg "különböző" fákra való festéssel történik!

Előzmény: garass (44713)
garass Creative Commons License 2014.07.01 0 0 44713

Ez a jelzésfonódás külön fejezetet is megérne. Annyit azért elkell mondanom, hogy az MTSZ útjelző bizottsága az általad leírtakhoz hasonló rendet dolgozott ki, de ennek kivitelezése még messze nem terjedt el.

Az egy úton egy jelzés egy ideális állapot lehetne, de ezt még a 'csak' turistautakra sem tudjuk elérni. Pl a Bükkben is számos párhuzamos jelzés fut. Csak ritkán indokolt, de a hagyomány, megszokás az nagy úr.  Erre meg a különböző új utakkal csak ráfejelünk.

Előzmény: Csuhás (44707)
garass Creative Commons License 2014.07.01 0 0 44712

Ezt tartom én is célszerűnek és így nincs túlbonyolítva a dolog. Csak halkan jegyzem meg, azt a festési és majdani fenntartási energiát inkább a meglévő turistautakra lehetne fordítani.

Előzmény: HEV (44711)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!