Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
A metrónál ha a Termininél csak átszállsz egyik vonalról a másikra, akkor érvényes a jegy ahogyan Bpesten is. Úgy értjük az 1 metrót, hogy nem lehet feljönni, majd visszamenni a metró-kapun belülre, de a 100.-ik percig akár még 3 másik buszra is fel lehet szállni, és a harmadik végállomására is el lehet vele menni. Az érvényesítéskor időpecséttel látja el a jegyet.
A bérlet érvényes, napi limit nincs a metróra vagy buszra sem.
A dress codehoz: Van, aki egy sállal fedi magát belépéskor, aztán leveszi, és nem mindig szólnak érte. ( Az ottani őrök is férfiból vannak, a dögösebb hölgyekkel elnéz/előd/őek. :) )
Férfiaknál is elfogadják a térdet takaró nadrágot, de a sapkát kalapot illik levenni, aki elfelejteni, annak szólnak érte.
Mise idején pl. az olasz hölgyek csipke-kendőcskét viselnek a fejtetőn rögzítve.
Egyébként ha egy temetésre megyünk, általában egyértelmű, hogyan rójuk le tiszteletünket, de a Katolikus egyház templomainál valahogy elfelejtjük, pedig mindegyikben vannak ereklyék, sírhelyek.
Minden megállónál, minden peron előtt kapuk vannak, ott kell a jegyet bedugni, az nézi...........ebből gondolom az átszállósdit is, de majd Manipura megerősíti, vagy sem.............
Mi mentünk át A-ról B-re többször is, de 3 napos jeggyel, az nyilván engedett simán.....
csak egyre érvényes, meg tudom erősíteni, próbáltam. Kapuk vannak és az egyértelműen nézi. Én ugyan ugyanott akartam vele visszamenni pár perccel a kijutást követően, de be már nem engedett.......
Ha az A metrón megyek és átszállók A B metróra akkor a 100 perces jegy(1,50 euro) érvényes, nem kell másikat venni? én egyszer itt úgy olvastam hogy az csak 1 metróra érvényes.
A képre reagálva: tegnap jöttünk haza Rómából és legnagyobb megdöbbenésemre a San Pietro-ban ezerszám láttam rövidnadrásgos férfiakat, fedetlen vállú nőket........nem is értem, pedig keményen ment a biztonsági ellenőrzés + később külön emberen is át kellett menni bejutás előtt........
ugyanakkor más, kisebb templomban rászóltak a feleségemre a félig fedetlen vállára, de rám és a fiamra nem a rövidnadrág miatt..........
Még jó, hogy szakadt az eső azon a napon, mikor beöltöztünk a San Pietro-hoz való bejutáshoz, egyébként sokkot kaptam volna a látottak miatt...........
Sok függ attól, hogy hol lesz a szállás, mikor tudtok felébredni illetve kezdeni egy konkrét látnivalónál reggelente, valamint mennyit bírnak a lábaitok; mennyit ücsörögtök múzeumban, templomban, parkban, piazzákon a szökőkutak mellett. A reptérről bejutás és a szállásra lecuccolás miatt dél körül kezdtek valahol a Városban, és így is esetleg csak bejelentkezés és bagázs ott hagyás lesz délelőtt lehetséges.
Kihagynám a Falakon kívüli St Pál Bazilikát, helyette inkább a Sta Maria Maggiore és esetleg a San Giovanni in Laterano-t nézném meg. Mindkettő korán nyit, egész nap látogatható este 1/2 7-ig, akár hétfőre is illeszthető. Vasárnap a templomokban és bazilikákban a misék idején nem járhattok körbe, és bármikor mentek a dress-code is betartandó!!
Innentől már a napokra kell jól elosztani a programokat figyelembe véve a helyek közelségét, és nyitva tartását.
Szombaton esetleg kezdhetitek az RP-t, de ha csak közlekedtek, és szabadtéri helyeket + templomokat néztek, és sétáltok ezen a napon, (Campo de Fiori-Pza Navona-Pantheon_ Trevi-kút, Spagna pl. vagy Colosseo-és Pza Venezia között a Via Fori Imperiali 2 oldalán a Császárok fórumának maradványait nézni, aklimatizálódni) akkor elég lenne fejenként 2-2 1,50-es 100 percig érvényes átszállásra is használható sima vonaljegy.
A Musei Vaticaniba előre foglalnék neten jegyet hétfőre, (igaz így + 4 € fejenként) vagy keddre, és már nyitásra ott lennék a bejáratnál, azonos napra tenném még a St. Pietro Bazilikát. Az Angyalvár lehetne szombaton vagy vasárnap (RP első napján) az első helyen, azonos napon a Colosseo, de a Foro és a Palatino másik nap kb. 4 óráját igényli. Hétfőn is nyitva van, és 2 napra így megbontható, akkor is egynek számít az ingyenes 2-ből.
Ne feledd, a terv az csak előirányzat, kezeljétek rugalmasan, ne akarjatok mindent körbefutni, élvezzétek a létet annak minden csábító nyalánkságával.
Visszaolvasol egy adagot és többször le van írva. Előre is, meg visszamenőleg, hogy kinek kb. mennyi időt vesz igénybe, annak függvényében majd alakítod.
Sziasztok! Jövő hónap végén utazunk 4 napra Rómába. Szombat reggel érkezünk kb. 9-kor és kedd este 1/2 11-kor indulunk tovább repcsivel. Rome pass-ot szeretnék venni, mivel nekem megérné szerintem (3-as belépő a Colosseum-hoz, az Angyal vár, illetve a 3 napos tömegközlekedési bérlet miatt tuti). Valamint a Vatikánt is mindenképp megnézném, erre is van egy "fullos" jegy, amint olvastam (múzeumok, sixtusi kápolna stb.). Érdeklődnék tapasztalt Róma látogatóktól, hogy hogy volna érdemes beosztani a látnivalókat a napok függvényében? Hisz elméletileg a múzeumok nagy része hétfőn zárva, vasárnap a sixtusi kápolna zárva, valamint lehetőségekhez mérten a nagy turista forgalmat elkerülvén milyen javaslataitok lenne?
Ebből én azt olvasom ki hogy az előre jelzések szerint 2014. július 12-én 21.00 és július 13. 21.00 között 24 órás vasúti sztrájk várható az FSI, NTV, TRENORD csoportoknál.
Addig még sok víz lefolyik a Teverén, indulás előtt is rá kell nézni, ha érintve lennél.
http://www.mit.gov.it/mit/site.php?p=scioperi Ezen az oldalon azt találtam hogy július 12 is lesz valamilyen sztrájk (ha jól értelmezem vasúti) és 24 órás de nem teljesen értem a fordító nem valami jól fordítja le. A többinél olyan egyértelműen le van írva hogy 2 óra mikortól meddig de itt össze vissza van írva. Tudna valaki segíteni?
Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a regisztrációs jegyet ki kellett váltani ingyenes jogosultság esetén is. Személy szerint még nem nyomorogtam hosszas sorban a múzeumok éjszakáján Rómában. Amiről tapasztalatom van, az a (már nem létező) hó utolsó kedd estéjén 11-ig meghosszabbított nyitvatartás és ingyenes belépés, valamint az ingyenes születésnapi kedvezmény. Mindkét esetben adtak jegyet, és több napig érvényes volt pl. a Nemzeti Múzeum 4 helyszínére ill. a Colosseo+Foro+Palatino kombinált jegye is.
A hónap első vasárnapi ingyenes múzeum csak július 6-án debütál majd. Erről tapasztalat még nincs, mi is csak találgatunk: vagy igen, vagy nem. Azt gondolom, ha a fizetős napokon is a Colosseo a legnépszerűbb, tömegnyomor lesz az ingyenes napon is, és a statisztikák miatt szerintem regisztrációs jegyet is váltani kell.
Személy szerint a Caracella fürdőjét ill. Ostia Anticát tartom jobb választásnak, mert egyrészt nem a fő túrista csapáshoz tartoznak, másrészt a tömeg is eloszlik.
Régóta olvasom már a fórumot, de eddig még nem szóltam hozzá, de sok hasznos információt sikerült gyűjtenem róla, köszönet érte. Most viszont lenne konkrét kérdésem is.
A link alapján a Colosseum és a Forum Romanum is állami fenntartású. Így, ha jól értelmezem ezek látogatása is ingyenes? Ha igen, szükséges-e regisztrációs jegy a bejutáshoz, vagy csak beáll az ember a sorba és kész? Előre is köszönöm, ha tud valaki ebben az ügyben infoval szolgálni, mert július 6-án akár ki is tudnánk használni ezt az új lehetőséget.
Hogy ne csak kérdezzek, egy info a jövő szombaton július 5-én utazóknak, ha érinthet valakit: Légiközlekedési sztrájk lesz 12:30 és 16:30 között:http://www.mit.gov.it/mit/site.php?p=scioperi Sajnos az olasz nyelvvel még hadilábon sem állok, de ennyit sikerült kibogarászni belőle.
Sajnos a másik honlap momentán hibát jelez, de korábban itt is olvastam róla:
Ha a reptérről kijöttök, balra kell keresni a transzfer buszokat. Meg lehet venni retúr is, a legtöbb cégnél a busz melletti emberke árulja a jegyet.
ha nem veszed meg visszafelé, akkor a Termini főbejáratnak háttal állva, balkéz felől indulnak egyes cégek.
én ezzel szoktam menni, előre meg lehet venni napokkal, nem konkrét járatra szól, Előnye, hogy nem kell sorban állni a jegyért . Csomag be a tárolóba és már lehet beülni. Az út bő fél óra.
Sajna itt élek a reptéren, néha hazalátogatok lezuhanyozni, de aztán sietek vissza. Megállna az élet itt nélkülem......:)
Viccet félre, igaz én csak a délutáni, éjszakai járatoknál vagyok érintett, de esténként szörnyűlködve nézzük mindig a kijelzőt......megint késnek a gépek, és nekünk sajna ezeket mindig meg kell várni. Ismét túlórázunk, és hajnalban érek haza. Ezeket a késéseket mostanában a ryan produkálta.
Az Old Bridge szerintem is nagyon jó, mindig sokan vannak.
Az én kedvenc fagyizóim még: Giolitti, Palma, Frigidarium és a Gracchi.
Egyébként a Blue Ice is egész jó.