Ez nem hivatalos értesítés a hivatalos változásról. Az alapok ma lettek felfestve, a színt még a héten behúzzák. A papírmunkát meg majd elvégzi az, akinek az a dolga, akkor, amikor haza ért. Egyébként egy ilyet találtam, nagyjából igaz, a temetővel átellenben megy az út a Cserta nevű részen, az erdőfolt mellett, a temetői úttal párhuzamosan. Lent van egy forrás-erdei szentély kombó, Borosán-völgy néven. Majd teszek föl képeket is. Üdv: Á
Kedves Gyula! Köszönöm! DDK útvonal változás: Zalalövő-Nagyfernekágról kiérve a 86-oson nem jobbra, lefelé, hanem balra fölfelé kell elindulni, az adótorony irányába.
Az Őrség és Vendvidék turisztikai feltárása - turistaút-hálózat - turistatérképek - teljesítménytúra- túramozgalom (1991-től napjainkig)
A címben meghatározott "projekt" történeti és technológiai ismertetése csak egy hosszabb eszmefuttatás segítségével lenne lehetséges, ezért ezt nem itt, hanem a következő topikban teszem (majd) meg, mert ez itt egy kissé OFF téma:
(Ez egy "szaktopic" a természetjáráshoz köthető térképészeti és térinformatikai problémák / témák részére, így nem kell hasonló kérdésekkel terhelni a Kéktúra - jelvényszerző túramozgalmak, a Teljesítménytúra és a KINIZSI SZÁZAS nevű Topic-okat)
Itt és most csak két megjegyzést teszek.
A turistaút-hálózat 1992-ben lett megtervezve és az első útjelzések is ebben az évben születtek. Eleinte a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ), majd az ekkortájt megalakuló Teljesítménytúrázók Társasága (TTT) és a Hegyek Vándorai Turista Egyesület (HVTE) vette kezébe a jelzések koordinálását és felújítását. 1993 óta minden év júniusának második felében a "festőbrigád" a területre vonul és igyekszik úgy karbantartani az útjlezés-hálózatot, hogy valamennyi útvonal 2-3 évente felújításra kerüljön. A TTT az Őrség és a Vendvidék teljesítménytúrák révén érintett az ügyben, úgyhogy e túrák útvonalai fokozott figyelemmel kerülnek mindig újrafestésre, kiegészítésre. (Az első tíz évben én is tagja voltam a csapatnak, de ilyen-olyan okoból többen "lemorzsolódtunk". Nyilván 20 évvel ezelőtt még az átagéletkor is 20 évvel kevesebb volt, mivel a csapat magja gyakorlatilag változatlan maradt). De legalább van "igazi" gazdája a területnek, amely a ország sok turista-tajegységéről / útvonaláról nem mondható el.
Egyébként a területet egy országos és számos regionális túraútvonal is érinti:
- Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra
- Őrvidéki Piros Túra + Szent Imre Vándorút(utóbbi már a Németújvári-dombság területén)
- Szent Márton Gyalogos Zarándokút / Vándorút (Via Sancti Martini)
- Mária út
A térség turistatérképeinek technológiai / technikai részleteit a fent említett Topic-ban a közeljövőben részletesebben is kifejtem.
Most csak röviden: a 4 db turistatérképből 3-nak a helyszínelésében / szerkesztésében érintett voltam, úgyhogy látom valamennyi térkép előnyeit és hátrányait.
Térképészethez értő, profi turista csapat végezte a helyszínelést. Sajnos, a méretarányt nem az 1 : 25 000 katonai térkép kicsinyítésével állították elő, így az eredeti topográfiai alap dominál. A természetjáró tematika szinte csak "felülnyomáskét" jelenik meg. Az viszont tény, hogy ez volt az első térkép a területről, mely a 90-es években az egyetlen tájékozódási eszköz volt a turisták kezében! Ez a térkép még hagyományos technológiával készült.
2. 2005 - Térkép Faragó Bt. / Szarvas András, M = 1 : 100 000 (Vas megye), később az ebből levezetett 1 : 50 000 (Őrség, Vemd-Vidék, Vasi-hegyhát)
Egyetemi éveim alatt helyszíneltem az őrségi és a vendvidéki területet. Ez a térkép már digitális alapon készült, GPS technológiát is használtunk a szerkesztéshez és a helyszíneléshez. 1 : 25 000 katonai topográfiai alaptérképből lett levezetve az 1 : 100 000, majd az 1 : 50 000 méretarány. Ekkor már rengeteg nyomtatott és internetes adat állt rendelkezésre a tematikus tartalom szerkesztéséhez.
3. 2005 - Cartographia Kft., M = 1 : 60 000 (Őrség és Göcsej)
Ennek a térképnek az elkészültéhez én nem, hanem csak az MTSZ járult hozzá tematikus és aktualizálási adatokkal. A domborzatrajz, a síkrajz eredete és a térkép vetülete kérdéses. Az előbbi lehet akár vásárolt állomány is, de az is lehet, hogy a cég saját maga rajzolta. Ez utóbbi valószínűségét csökkenti, hogy az addig általuk alapként használt EOTR térképrendszer csak az államhatárig ábrázolja a területet, viszont az Őrség és a Vendvidék túlnyúlik a mai Magyrország határán. Persze lehetséges, hogy közben ők is váltottak az UTM világtérképműre. Mindenesetre a térkép számos helyén bizonyítható, hogy nem nagyon történt terepi helyszínelés (ez főleg az első kiadásra igaz, de a későbbiekben sem vált a tartalom túlzottan "megbízhatóvá").
4. 2007 - MH Térképészeti Kht., M = 1 . 50 000 (Őrség és Göcsej)
Egy térképész kollégámmal együtt végeztük a helyszínelést, melyre elég kevés idő jutott (helyszíni pontosítás GPS-szel, majd ezen adatok beszerkesztése a tartalomba). Ennél a térképnél szintén csak felülnyomásként mutatkozik a természetjáró tematika, a topográfiai alaptérkép szinte változatlan, rengeteg felesleges információval. Digitális technológiával készült kiadvány.
"ha végigpingálnánk mondjuk Felsővadásztól Rakacaszendig a kéket egy kék meg egy fehér ecsettel áldanák a kezünket az arra túrázók, és szerintem senki nem szólna egy rossz szót sem."
Na erre azért ne vegyél mérget, a kirakott bélyegződből is mekkora ügy lett.
Azt is figyelembe kellene venni, hogy az adott tájegységet mennyien járják. Ilyen szempontból az Őrség nagyságrenddel előzheti a Cserehátat.
Nem azt mondom, hogy nincs szükség a Cserehátban jelzésfelújításra, de - a Kék kivételével - oda szerintem alig téved turista, és folyamatosan gondot jelent, és fog is jelenteni az illegális fakivágás, a jelzések eltűntetése, egyéb, turistákat elriaztó tényezőkről nem is beszélve.
A Kék felújítása magánszorgalomból szerintem felejtős, ha volt 1 milliárd a centiméter pontos felmérésre, akkor fessék is újra az egészet pályázati pénzből, ez már aprópénz a többi "Kéktúra-fejlesztéshez" képest (gondolom, érthető, miért is az idézőjel). Van még azon kívül is párezer kilométer turistaút, aminek nemigen van gazdája.
És ha a HVTE az Őrségben akar felújítani, és nem a Cserehátban, az teljesen érthető.
A valóságban viszont nincs ember aki helyismeret vagy a GPS állandó bámulása nélkül el tudna jutni Felsővadászról Rakacaszendre manapság a kék jelzések mentén, és ez így van már évek óta. Egyszerűen nincs esélye csak a turistatérképre vagy a jelzettségre hagyatkozva, ez a szomorú valóság.
Oda mennék szívesen ahol valóban szükség van rá. Volt egy kezdeményezés pár éve mikor Remélemilyennicknincs nevű topik társunk tévedt el végzetesen a Cserehátban és tele szaladt a hócipője az egésszel, de az végül is nem jött össze.
Igen, minden területnek van gazdája, viszont a fővárosi festők észrevehetően a Dunántúlt preferálják mikor festeni mennek, a Balaton-felvidéket vagy az Őrséget.
Ez teljesen rendben van, mindenki oda megy ahova akar, de tapasztalatom szerint nem ott van rá a legnagyobb szükség.
Ennyi az egész.
Nem partizánkodhatunk a helyiek tudta nélkül... pedig ha végigpingálnánk mondjuk Felsővadásztól Rakacaszendig a kéket egy kék meg egy fehér ecsettel áldanák a kezünket az arra túrázók, és szerintem senki nem szólna egy rossz szót sem. Az előzmények tekintetében (rengeteg eltévedés, bosszúság, kiborulás...) sok oka nem is lenne rá.
A térképre nincs ráhatásom, a jelzésekkel kapcsolatban várok minden észrevételt - nem itt. Hobo-bobo: a területeknek elvileg van gazdája - nem partizánkodhatunk a helyiek tudta nélkül; a Cserehátról ilyen tekintetben Garass kartárs tudna nyilatkozni. A probléma pedig országos, t.i. az útjelzők között kevés a "fiatal" 30-45 éves elhivatott munkabíró ember. Én 38-cal a legfiatalabb vagyok a nyögdíjjasok között.
Az Őrség ebből a szempontból szerintem nem tartozik az első ötbe
Biztos van ebben némi szubjektivitás, de nekem voltak a jelzettséggel kellemetlen tapasztalataim arrafelé, valamint a térség turistatérképével kapcsolatosan nem a "kiváló" az első jelző, ami eszembe jut. A kettő együtt pedig...
Sokkal szívesebben mennék egy olyan szakaszra amelyen valóban nagy szükség lenne az utak tisztítására, esetleg jelzések pingálására, legyen ez elsősorban a Cserehát, Cserhát, Zemplén vagy akár a Mátra.
Az Őrség ebből a szempontból szerintem nem tartozik az első ötbe ahol sürgősen tenni kéne, csak oda jobb kirándulni menni mint mondjuk a Cserehátba.
Sokszor úgy érzem hogy ez a döntő nem az hogy mennyire szükséges a karbantartás, mert ha ez számítana akkor pár évig a Cserehát nyerné a "hová menjünk festeni és karbantartani" című vetélkedőt.
Igazából két hét a teljes időtartam, de én is aktív dolgozó vagyok, így csak egy hétre szoktam leszakadni. Ha van elég emberi erőforrás, úgy lehet beosztást készíteni, hogy mindig legyen két-három aktív csapat a terepen. Majd tőtök fel képet az idei heje-hujáról.
Olyan apró betűkkel van, hogy ide kellett hozni a nagyítót, mert nem találtam.
Már akartam kérdezni régebben, hogy nincs-e egyszerűbb megoldás, mint a koo bekalapálása, de úgy látom, mindenre van válasz, csak kérdezni kellett volna.
Lényeg a lényeg, a térkép kicsit javult, de még nem tökéletes.
A pecséteket viszont begyűjtöttem Péliföldszentkereszt és Tokod között.
Mogyorósbánya is OK.
Péliföldszentkereszten a templom mellett van egy pici bolt, ott lehet kapni üdítőt is, és vannak kényelmes székek, asztalok is.
Használd a permalinket, mielőtt a hivatkozást bemásolod, mivel most a linken Sarvalyi ph. van. Gondolom onnan kezdted a böngészést. A címsorban csak a permalinkre kattintva frissül az url, nem automatikusan.
Őrség - Vendvidék. Nem nemes, hanem természetes lenne - csak öregszik a tagság. Szerintem az a legfőbb problémája a hazai természetjárásnak, hogy a fiatalság nem hajlandó a személyes érdekeit egyesületire cserélni. Egyszemélyes köztársaságoknak meg minek egyesület/szövetség? Tisztelet a kivételnek.
Kedves B közép! Keresek olyan lelkes, tettvágytól fűtött embereket, akik jövőre hajlandók lennének feláldozni egy hetet értékes szabadidejükből a természetjárás oltárán. Sajnos egyre kevesebben hajlandók tenni bármit, azért, hogy a turistautak járhatóak legyenek, és egyre komolyabb az igény, hogy a fiatalság átvegye a staféta botot! Tehát a feladat: irtás, jelzés festés, karbantartás. Amit tudunk nyújtani: sok tudás, szállás ingyen, egyesületi tagoknak útiköltség térítés, kaja önellátó. Gondolkodási idő: 1 év. Érdeklődni drótpostán tudtok. Üdv: Á
DDK - Őrség útvonalváltozás!!!! Bajánsenye felől érkezve Kercaszomorra - lekerítés miatt - az útvonal nem egyenesen megy át a szántók közötti mélyúton, hanem a temető felé balra tér.