A belső XPS menjen fel a szerelőbeton tetejéig. (a bitumenes lemez szigetelése előtt ezt a kilátszó XPS tetejét le kell kenni vastagon ragasztóval, hogy a meleg bitumenes lemez ne olvassza meg.)
Valamint a szerelőbeton felett a fal mellé is érdemes 2 cm XPS-t felállitani, ami felmegy az alzatbeton tetejéig, ha kivül nincs leengedve a lábazati hőszig.
A járdafeltörés mindig annak a függvénye, hogy amúgy megcsinálnád-e. Mert nincs arányban a megtérülés a költséggel.
Valami ilyesmire gondolsz? (Elnézést a móriczka-rajzért, nem is arányos és kihagytam a fóliákat is...)
Ott ahol 20-30 centire lejjebb jön a padlószint ott sem érdemes vacakolni a járdával?
A garázs előtt úgyis fel kell vésni a kocsibeálló betonját, hogy ne legyen hőhíd, ott nem gond kívülről a talajszint alá menni.
Illetve az 50 cm-es padlószintű helyen elég hosszan a padlószintben lévő terasz van az épület mellett, azt ugye végig kell vágni, hogy be lehessen rakni a terasz és a ház közé az XPS-t. A kivitelező szerint elég csak 20-30 centit lemenni az XPS-el. Ez szerinted rendben van így, vagy ott is véssünk le a teljes 50 centit?
Én inkább raknák belülre XPS-t a járdabontás helyett.
A szerelőbeton alá úgyis kell még kavicságyazat is, igy ott le lehet mélyebbre tolni. Sőt ha nagyon maximalista vagy, akkor végig a fal mellett függőlegesen menjen végig 5-8 cm XPS, valamint a szerelőbeton alatt egy táblamagassági szélességben (125 cm) vizszintesen is.
Homlokzati és aljzatszigetelésre készülök, a padlószint a lakóhelyiségeknél kb. 50 cm-rel van a térszint fölött, de szinteltolásos a ház, van ahol csak 20-30 cm a különbség. Bent fel lesz törve a teljes aljzat, új víz- és hőszigeteléssel, padlófűtéssel lesz visszaépítve. A vízszigeteléssel bent a vastagabb rétegrend miatt teknőszerűen lejjebb kell menni, így lejjebb kerül a szerelőbeton is.
A kivitelezőm azt mondja, hogy nem érdemes a lábazati XPS-es a térszint alá menni. (Körbe betonjárda van a ház mellett, ami hozzáér a lábazathoz.)
Erről én nem igazán vagyok meggyőződve, ha van értelme, simán feltörném a betonjárdát, illetve elhúznám a lapokat...
Kérdésem az lenne a hozzáértőkhöz, hogy érdemes-e legalább az alacsonyabb padlószintű helyiségek mellett lemenni az XPS-el a térszint alá, esetleg az 50-cm-es részeken is?
Illetve ha már úgyis fel van törve bent a teljes aljzat, akkor érdemes lehet-e a lábazat belső oldalára is feltenni körbe valamennyi XPS-t?
Ha ez a légrés jól át van szellőztetve (tehát ez a légrés alul-felül nagy keresztmetszetben össze van kötve a külvilággal)
akkor szerintem jó lesz az általad leírt rétegrend.
Megjegyzés: ha a külső tetőfólia nem párazáró, hanem páraáteresztő fólia lenne, akkor még ezen légrés 5 centijét is kitölthetnéd hőszigeteléssel és akkor már 25 centid lehetne (mert fával teletömött 20 centi nem valami túl sok hőszigetelés).
"Gondolom nem 250-es szöggel, mert az szétrepesztené."
Ha a felső fát előfúrod a szegnek, akkor nem repeszti szét ;)
Mondjuk én nem aludnék túlságosan nyugodtan, ha a fejem felett csupán 50-100 db rozsdás szeg tartaná a mennyezetet... legyen inkább helyette 250-es facsavar, jónagy fakötésű alátéttel, minden horganyozva.
Ha lesz időm akkor megkérdezem a fogyasztóvédelmet is, hogy régi háznál mi van most érvényben + megmutatom nekik a kivitelező által adni kívánt jótállási jegyet, hogy mennyire korrekt...
Beépített padlásteret szigetelnénk. A belső 45 Fokos falat megbontom ,(mivel csak 10 cm gyapot van jelenleg) és beljebb hozatom .Kb 25-30 cm gyapot szigetelést szeretnék.
Ha okosak, akkor az én változatomat tekinthetik nem-támadásnak is, hiszen látszólag csak egy jóakaratú segítség
és ha gyorsan összekapják magukat, akkor akár (viszonylag) emelt fővel is kijöhetnek a dologból.
Az újságírós verzió viszont nem hagy nekik előre-menekülő utat - márpedig szerintem csak akkor szorítsd sarokba az ellenfeled, ha teljesen biztos vagy a fölényedben.
Az lebegjen a szemed előtt, hogy neked most nem a kitolás a célod, hanem a szélesebb ablaknyílás ;)
Egyébként én nem várnék hétfőig, mert lehet, hogy valaki már ma is arra próbálna hivatkozni, hogy "most már túl késő" (aláírt szerződés, megkezdett munka, stb).
Jóllehet más okból is tele velük a hócipőm, perpill nem forradalmat akarok, hanem hogy a redőnyeim - meg a többieké - a 27 milliónkért visszamenjenek a nyomorult ablaknyílásba. :/ Ha ezt hétfő délelőttig nem sikerül elintézni, megszűnök kultúrembernek lenni, megfontolom a plakátolást és hívok egy helyi újságírót.
"amikor két hete rákérdeztem a műszaki ellenőrre,"
Mit kérdeztél EGÉSZEN PONTOSAN?
"Tessék mondani ki itt a műszaki ellenőr?"
vagy: "Tessék mondani, mi (a megrendelő) kit jelöltünk ki műszaki ellenőrnek?"
Remélem érezhető a különbség az árnyalatnyi két kérdés között. Aki a két kérdés közül az elsőt teszi fel (=balek), az számíthat arra, hogy esetleg milliókkal fogják átverni.
"Végül múlt héten kiderült, hogy a lakásszövetkezetben lövésük sincs arról, mi az a műszaki ellenőr, egész pontosan a havi ~4000 Ft kezelési költségemért négy olyan ember ücsörög az irodában,"
Lehet, hogy jutalékot kapnak pl a redőny-átalakító cégtől a (látszólagos) töketlenkedésért. El kell intézni nekik néhány álmatlan éjszakát: dobj be minden lakásba egy szórólapot valami hasonló szöveggel:
"A kivitelező cég annyira keskenyre akarja vakolni az ablakokat, hogy utána minden redőnyt keskenyebbre kell majd átalakíttatnunk egy rakás plusz pénzért. Amikor a lakásszövetkezetben rákérdeztem, hogy az általunk kijelölt műszaki ellenőr ezt hogyan engedheti meg, kiderült, hogy a szövetkezet nem is jelölt ki műszaki ellenőrt, aki a ház részéről felügyeli, illetve átveszi a munkát, tehát kivitelező most azt csinál amit akar. Ezért aki ismer egy jó műszaki ellenőrt, az hívja a szövetkezet telefonszámát (123-456) és adja meg nekik az elérhetőségét, de gyorsan, mert már kezdik a munkát."
"vagy nem tudja mit beszél, mert azt mondta, ha kivágom a befordulót, akkor többet fognak visszavakolni, nyugodjak bele hogy vágni kell a redőnyből."
Az illető pontosan tudja, hogy mit beszél. Lefordítom neked: "ha nem bennünket bíztok meg a redőnyök szerelésével is, akkor bármit is csináltok, mindenképpen megszívatunk benneteket".
Lehet behódolni nekik (és fizetni nekik egy nagy rakás extra pénzt)
és lehet jól kitolni velük (fizetni egy kis pénzt egy általatok kiválasztott műszaki ellenőrre).
Az a baj, hogy amikor két hete rákérdeztem a műszaki ellenőrre, rendre a kivitelező cég tulajának a számát adták meg, aki viszont nem vette fel a telefont. Így nem tudtuk, hogy ő nem az. Végül múlt héten kiderült, hogy a lakásszövetkezetben lövésük sincs arról, mi az a műszaki ellenőr, egész pontosan a havi ~4000 Ft kezelési költségemért négy olyan ember ücsörög az irodában, akik a kábeltv ügyintézésen kívül totálisan inkompetensek mindenben. Eddig egy komplett tűzfalat és egy lépcsőházat felragasztottak dübel nélkül, csak akkor kezdtek fúrni, amikor páran kivertük a hisztit. Már be van vakolva az a rész, úgyhogy ezt elég nehéz lesz számon kérni, ugye. Ha mázlink van, akkor az idén jön valami nagyobb szél, ami leszabja. Ha nincs, akkor öt év múlva esik le.
Az ablakoknál semmivel nem lenne több munkájuk, mi kivágnánk a régi hálót a keret belsejéből, pontosan ugyanannyit kell csinálniuk mint eddig. De a tag azt mondta, akkor ők feltöltik a kivágott 3-5mm-t. Komolyan nem tudom, hogy ennyire hülye hozzá, vagy pipa ránk, amiért dübeleztetnie kell a munkásaival (ami amúgy bent van a szerződésben, csak senki nem ellenőrizte).
Teljesen szürreális az egész.
A tegnap befejezett szomszéd lépcsőházban meg pont most éppen néznek ki a fejükből a lakók, hogy most akkor mit csináljanak az öt mm-el túlméretes redőnyeikkel...
Tegnap beszéltem a kivitelezővel, elég érdekesen állt a dologhoz. Megkérdeztem, mennyit vágjunk le az eredeti szigetelésből/hálóból, hogy az új háló és vakolat befordítása után vissza tudjuk rakni a redőnyöket. Ésszerűen elég a beforduló hálót leszedni, akkor az új háló és vakolat
ugyanakkora nyílásméretet ad. Az ember vagy nem értette, mit mondok, vagy nem tudja mit beszél, mert azt mondta, ha kivágom a befordulót, akkor többet fognak visszavakolni, nyugodjak bele hogy vágni kell a redőnyből. Ezen kissé felhúztam magam, nyilván nem fogok három majdnem új, nem kis pénzbe került szúnyoghálós redőnyből egy centit levágatni. Nekik tökmindegy lenne, szikével tíz perc alatt kivágnám, nem is tőlük kértem hogy tegyék meg.
Próbáltam szólni a lakásszövetkezetnek hogy közvetítsenek, főleg mert jó pár tucat lakást érint a dolog és ugye ezért fizetjük őket, de csak az elnökasszony van képben, ő meg úgy tűnik, magasról tesz a dologra. Jézusmáriáztak, hűha, adjam meg a számomat és visszahív, kijön, stb. Hát nem, viszont már elkezdek állványozni.
A szociális rész kicsit off, elnézést, de szakmailag hülyeséget beszélek, vagy mégsem? Így néz ki a dolog, a fenti részlet a jelenlegi, új szigetelés nélküli állapot. A piros szaggatott vonalnál vágnám le a régi hálót, meg talán pár mm szigetelést (tapétavágó késsel simán megy).
Köszönöm a véleményeket (akkor is ha nincs igazam).
És mit tudnánk tenni annak érdekében, hogy normálisan csinálják, ha igazunk van? Jogilag, vagy gyakorlatban. Szomszéd néni pl. elég ideges, egy hónapos redőnyei vannak, alig bírta kifizetni.
Tehát egy jól és hőhídmentesen EPS-el szigetelt ház épp úgy nem lesz penészes, mint a gyapotos!
Félreértés tényállása forog fenn, asszem. Ha kívülről szigeteled és jól, akkor a lakás nem fog penészedni belülről. Gondot az okozHAT, ha olyanok a hő- és pára-áramlási viszonyok, hogy a fal külső oldalán, de a szigetelés belső oldalán, vagy magában a szigetelésben kondenzálódik a falakon keresztül áramló (nem sok) pára. A számításokhoz nem értek, de elhiszem.