Lassan kezd kifutni a sárgabarack, már a késői fajták érnek. Nekem sikerült majdnem teljesíteni a célt: 69 üvegnél álltam meg. Egyetlen egy 2 decis van benne, a zöme 330-as illetve 370-es, és van néhány 4 decis.
Az idén lekvárt már csak áfonyát tervezek főzni és erdei málnát. De ha adódik gyümölcs, nem hagyom kárbamenni, úgyhogy készen állok . Üvegem még van hozzá, bár igencsak az üvegkészletek végére járok az idén.
A júliusból nekem jó pár nap kimaradt a nyaralás miatt, talán pont akkor termettek a lekvárnak való barackok. :)
A minap a piacunkon csupa apró szemű, félig éretlen sárgabarackokat lehetett kapni az összes árusnál, ma reggel viszont egy helyen sikerült szép érettet vásárolni.
450-ért adták kilóját és nagy nehezen rá tudtam venni a nénit, hogy válogathassak.
3,6 kilót mutatott a mérleg, de mire hazaértem, addigra már csak 3,1 volt. :)
No, nem azért, mert ettem belőle.
Lényeg, hogy magozás után 2,5 kiló maradt, amibe 40 deka cukrot tettem.
Nem tudom, te merre keresed, de idén rengeteg és mézédes a sárgabarack. Ami itthon termett, még turmixolni sem kellett, mert öt-hat kavarás után (fakanállal) szétesett. Pedig nem is hámoztam.
Alig kellett bele cukor (tán 6-8 dekát tettem kilónként), mert nagyon édes volt alapból.
Ma láttam a buszból az egyik utcán, ami tele van kipakolós zöldségesekkel egy szekérderéknyi sárgabarackot 199-ért. Gyorsan telefonáltam életem párjának, hogy munkából jövet kanyarodjon arra, és hozzon. Nem hozott, azt mondja 99 százaléka jégverte, sérült, hibás volt. Marad a piac, drágábban.
Egybe kellett volna főzni, mondjuk ribizli-meggy 1:2 arányban. Én holnap tervezek még egy kis meggylekvárt főzni, biztos, hogy kerül bele ribizli és feketeribizli.
Nálunk nagyon olcsó a meggy, pénteken jártam a piacon, már 150.ért is volt. Ma már nem volt olyan sok meggy, lehet, hogy kezd kifutni. Nekem végre van saját meggy is a kertben, de enni nem valami finom, így vettünk a piacon ma 2 kilót, és vettem 5 kiló gyönyörű sárgabarackot is, abból rögtön dzsem lett - már amit meg nem ettünk. Még sok sárgabarackot kell vennem, most számoltam ki, hogy minimum 70 üveggel kell főznöm (anyósnak heti 1 üveg, külföldön élő lánynak 10 üveg, magunknak kb 10 üveg.)
Előástam a fagyasztóból a korai cseresznyéből eltett másfél kilónyit, hozzátettem ugyanannyi túlérett meteor meggyet. Zseniális dzsem lett belőle. Pektinnel csináltam, az idén még nem vettem quittint, az eperhez tavalyit használtam.
Viszont a meggymagvaló berendezésről levettem a kezem. A cseresznyét azzal magvaltam anno, a meggy túl puha volt, azt kézzel. a cseresznye tele volt maggal, és csak akkor vettem észre, amikor belenyomtam a botmixert. Tud valaki megbízhatóbb meggymagvaló szerkezetet, mint a hausmeister? Adnék érte többet is, ha jól működne, de kéne referencia, mert ahhoz hogy egy újabb használhatatlan eszköz álljon a kamrámban, nem fűlik a fogam.
Engem sem zavar, ha lekváros lesz a kupak belseje. :)
Habár nem mindig szép látvány, de abszolúte nem zavaró, kibontás után le lehet mosni.
Azért nem töltöm csurig, mert óhatatlan, hogy egy kevés lekvár az üveg peremére kerüljön - legalábbis, ahogy én merem. :)
Ha pedig oda kerül, akkor a kupakban lévő gumi nem tud tökéletesen rázárni az üveg peremére, mert közte marad egy vékony réteg lekvár, ami esélyt ad a megromlásra.
Persze le lehet törölni, de én ezt inkább megspórolom. :)
A sterilizálás nálam annyiból áll, hogy mindent jól elmosok, majd az üvegeket 3 percre a mikróba teszem.
Ilyenek nekem is vannak, de én ritkán veszek olyasmit, ami üvegbe van zárva:) Azt az alsót pl én eperhez használom. Ha mégis veszek, akkor sokszor az üveg miatt. Nekem a gyerekeim gyűjtik, kicsit röhejes, hogy teli doboz üveggel autózunk haza Ny. Európából, de hát ők meg teli üvegekkel utaznak el, kell a pótlás.
Elmentem tegnap a lidlbe, de az ördögnek tartoztam az úttal, egy darab normál kupak se volt, csak kisebbek és nagyobbak. Nem baj, tudok helyet ahol szokott lenni, és jobban megközelíthető nekem.