A cserépben keverék föld van, csak a tetejére tettem sódert, hátha nem gazosodik így annyira. Nem mertem kiültetni, nehogy a gyomok elnyomják őket, még most könnyebb kezelni így. Nagyon sajnálnám ha valami történne velük.
Sajnos még nincs vele tapasztalatom, ami nem jukka, agávé mag volt és vetettem az a hesperaloe parviflora volt, az is egész jól kelt, sőt, jó arányban meg is maradtak.
Mostanában kisütött virágföld és homok keverékére vetem a jukkákat, a magok alá mosatlan durva homok kerül, ezt is előzőleg hőkezeléssel csírátlanítom, így kicsi az esélye a gombás nyavalyáknak. A végén a magokat erre fektetem erre gyöngykavics takarás kerül vékonyan. gondolom ez jó lenne az általad vetendő cordiline-nak is.
Van valakinek cordiline indivisája?Most ültettem magokat.Érdekelne, hogy mennyi a kelési idejük és milyen helyet szeretnek /földkeverék, nap-árnyék, hőmérséklet, télen be kell-e vinni stb/Köszi az infót.
Még nem próbáltam az említett módszert, de vízililiom magot vetettem amit vízben hagytam kb 1 hónapig, utána egy üvegezett helyen volt amiről el is feledkeztem, majd észre vettem hogy hajtanak, amúgy ez a vízi liliom mag megtévesztésig olyan mint a jukka mag, még a kis csíra növények is olyanok, ahogyan el kezdtek csírázni sekély vízzel ellepett homokra tettem a magokat azok szépen fejlődnek így.
Azt, hogy a jukka magok hogy viselnék, arról még nincs tapasztalat.
Én inkább egy tégelybe tett mosatlan homokra szórnám amit korábban kisütnék, majd a tégely alá tennék cserép alátétet, amiben mindig lenne víz, így nedves maradna a homok, a szabad levegőn is lassan jó idők vannak a kellésre.
Még mindig nem kelnek,úgyhogy gondolom ez az első adag már kuka. Következő adaggal kapcsolatban kérdezném,hogy megtehetem-e,hogy egészen addig hagyom vízben ázni,amíg meg nem jelenik a csírája? Ez más magoknál be szokott válni,addig nem fulladnak bele és a kelés így biztosabb.
Egy ismerősöm mondta, hogy ő próbálta a baccata-t más időpontban porozni, a déli porzásból lett kötése, más időpontban végzett porzás nem sikerült neki.
Virágzott a Yucca baccatam az eleki kertben, összeporoztam a virágokat, legalább is megpróbáltam, egy kaktuszos ismerősöm mondta, hogy ön-termékeny a bogyós jukka, és a déli órákban érdemes elvégezni, amit ecsettel végeztem.
Azok a szimpla gyökerek mehetnek földbe, azok kihajthatnak, elszenesedett fát szoktam használni porrá töröm és azzal szoktam bekenni, valószínű, ha nem préselt agrillhez való az is megfelel erre a célra
Ha nincs gyökér rajta, akkor egy befőttes üveg vízbe állítva is jól gyökeresedik, előtte érdemes fa-szén porral bekenni a sebfelületet, illetve fa-szén darabkákat dobni a vízbe.
A fórumon fent vannak az adatok, majd megkeresem. Hamarosan kelhetnek, érdemes a talajt nedvesen tartani, úgy, hogy ki ne száradjon. Vesd be a lámpát, mert most eléggé lehűlt a levegő.
3 hétig elhúzódhat a kelés, utána már kétséges, hogy ki fognak e-kelni.
Persze arra is volt már példa, hogy voltak elfekvők, nyáron meg kelt még valamennyi belőlük.
Bár kicsit bonyolultabb a helyzet, mert ez egy nagyon öreg tő, 6-8 sarjjal, és a sarjak vastag, gyökértelen, vízszintes szár végén fekszenek.
Na mindegy majd akkor fogok világosabban látni, ha elkezdek ásni és kiderül, hol vannak a gyökerek. Mert - gondolom - a fejdugvány nem gyökerezik meg egyszerűen.
Majd ha aktuális lesz egy ilyen szerkezet elkészítése,akkor megkereslek a részletekkel.
A magjaim ma vannak 10.napja földben,mint írtam szerintem megfelelő körülményeket biztosítok. Ültetés előtt ugye 2 napig tiszta vízben áztak is. Már aggódnom kéne? Mert aggódom.
Van egy körmös UV lámpám,ezt bevessem esetleg? Vagy mit csináljak?
Igen ebben keltetem mesterséges fénynél, 3-4 leveles korban meg kiültetem a kertbe, őszig ott vannak, majd becserepezem, az első telet fedett de hideg helyen töltik.