Hidegkútpuszta (Tátikahidegkút) - OKT nyomvonal a különböző interenetes adatbázisokban
Az előttem szólók hozzászólásaiból ítélve az OKT nyomvonaláért felelős szervezet / szervezetek itt sem állnak a helyzet magaslatán. Valamennyi forrás az erdőszéli - talán beszántott / megszűnt - nyomvonalon vezeti a Kéket.
Turistautak
Turistautak + Google hibrid
OpenMaps
OpesStreetMap
WaymarkedTrais
Végül a készülő Természetjárók Térinformatikai Rendszere (TTRMap) - pedig ez egy önálló projekt, "milliós" technikával, hitelesen (??), hivatalosan (??) és pontosan (??) felmérve
Valahogy nekem úgy tűnik, hogy nem skerült / sikerül 2014. májusában elindulni, mint ahogy az a kezdőlapon olvasható (Persze van még kb. 35 óra a határidő lejártáig :-))
Pár napja elmélkedtünk a sok új elnevezéseken, Csergezánról, Bársonyról, Maderspach-ról, mint érdekesség. Rooza(44407) felvetette, hogy ez esetleg nem más, mint "ideológiai ráaggatás":
"Amit látunk - t.i. a Nagy Nevek ráaggatása mindenre - arra jó, hogy könnyebb legyen elfogadtatni az ideológiát."
Nem értelek, egyrészt nem is neked címeztem a hozzászólást, másrészt nincs is a hozzáfűzött mondatban semmi negatív, egyszerűen csak nem szokásom szöveg nélkül bemásolni egy linket, ezért írok hozzá egy odaillő félmondatot.
A TUHU térképén lévő út akár létezik, akár nem, az alábbi füves út (itt már loggoltam) kényelmesen járható, a 016-os ponttól már jelzés is van, és erdei, kicsit sáros az út.
Nagyon régen az erdő szélétől kicsit délebbre ahogy az szokás volt anno, volt egy szekérút, mely fokozatosan "felszívódott".
Voltak pöttyök is, de ez már jó rég volt.
Nincs kezem ügyében a térkép, de az is azt mutatta, hogy volt út.
És akkor a térkép-részlet.
Kicsit több az országút, de a mezőn elég nehéz eltévedni, hisz egy keréknyom van a fűben.
Amit Pápai vándor feltett képet, a sárga rész átlójában megy egy jól járható földút ki egészen az aszfaltig. A sárga-zöld közötti erdőszélen én még nyomot sem láttam, ezért maradt az aszfalt-földút variáció. Szerintem a Kéket is erre kellene vinni.
Amúgy tényleg elég durva a vegetációs időszakban a Tátika alatti rész, a csalánok minket is jól megcsipkedtek nadrágon keresztül is, csodálkoztam is, hogy milyen mutánsok már ezek... :-)
És arra a 8 minket követő turistára a szántó szélén akik alig várták hogy elinduljunk valamerre, mert nem nagyon volt ötletük hogy merre is menjenek tovább...:-))
Ez is mutatja hogy nem egyszerű a hely jelzésügyileg, bár inkább az ösvény az ami ilyenkor vegetációs időszakban hiányzik.
Gyula, köszönöm az összefoglalót!
K. Kata!
Ha van kedved és időd akkor Terényben nézd meg a templomot, és ha tudod keresd meg a nénit aki 70 éve harangozik itt a faluban, már a pápa is köszöntötte, még az újságban is benne volt pár éve. 3 házra lakik a templomtól a kék mentén, de sajnos a címet nem tudom.
Mi tök véletlenül botlottunk bele a decemberi túránkon: (Cserhátsurány-Becske)
Mindenképpen olyat amire lehet térképet feltölteni. Saját belső memóriába vagy kártyára az végül is mindegy. Nekem a tapizósok nem tetszenek de ez egyéni probléma, érdemes itt szétnézned és érdeklődni is, megbízható használt készüléket is találhatsz.
Új készülékből Dakota 10 tapizós, Etrex 20 hagyományos nyomógombos de Glonass-t is kezeli.
( Az Etrex 10-re nem lehet térképet tölteni, nem ajánlott)
Mint korábban említettem, a régi típusú Balaton turistatérkép (utolsó kiadása 1976 és 1979 között jelent meg) volt az utolsó térkép a rendszerváltás utáni piacnyitásig, amely ábrázolta a Keszthelyi-hegység Tátika-hegycsoport nevű kistájrészletét.
Az 1978-79-ben indult új (színes címlapos, 30 Ft-os) turistatérkép sorozat részeként megjelent Balaton (M = 1 : 80 000) már nem ábrázolta a Tátikát.
Ehhez a könyvhöz nem tartozik térképmelléklet, viszont nagyon pontos (kék és piros színű) térképvázlatokat tartalmaz - a kérdéses területről is. Ekkor már a Tátikát délről kellett kerülni.
A túranaplómban a következő bejegyzés áll:
1985. VI. 29. - VII. 1. - Keszthelyi hegység (Sümeg - Keszthely - Tapolca) - Országos Kéktúra, 70 km.
Ekkor már biztosan a Tátikát dél felől kerülő úton vezetett a jelzés. Fényképeim nincsenek az útról.
Ez a térkép volt az első a rendszerváltás után, amely a Keszthelyi-hegységet (Keszthelyi-fennsík, Várvölgy-Zsidi-medence, Tátika-hegycsoport) teljes egészében ábrázolta.
Ennek a térképnek a helyszínelésében, melyet a katonai térképészeti intézet készített és sokszorosított, aktívan részt vettem. A térkép a Zalai-dombvidéken keleti felén kívül a Keszthelyi-hegység nyugati részét is ábrázolja.
Csak azért sikerült mert tudtam hogy hol keressem, és GPS is volt nálam. De ha arra vagy kíváncsi akkor igen, az is egy kavargásra alkalmas rész. Szántó, jelzések meg sokáig sehol.
Jzp! Nem láttam turistaházat, igaz nem is kerestem. De gondolom ki lenne táblázva ha lenne. A kocsma-bolt kombó viszont teljesen fel van újítva. Bélyegző, pultoslány rendben!:-)
Annak idején én is kerestem rendesen , csak nem találtam a jeleket.
A legegyszerübb megoldás hogy jobbra elmész a villanyvezeték nyiladékában míg ki nem érsz az erdő szélére és ott balra fordulsz és mész az erdő mellett a mező szélén , ott már vannak jelek , de nem árt figyelni mert egyszer csak balra az erdőbe hívnak a jelek.
Én is külön voltam, de nem kell kimaradnia, ha valaki szereti az alternatív útvonalakat. Ha Kisgyónból visszakanyarodsz a Hamuházhoz és onnan lemész, akkor a nagyobbik részét végigjárod Kútiig. Esetleg lekanyarodsz a kékről a nehezen járható, meredek nyílásban és a piroson mész balra, akkor is szinte az egész lényegét látod ennek a csodálatos "őserdőnek".